Kodin Kuvalehti
Putte-koira viihtyy parvekkeen lämpimissä kohdissa ja ottaa usein kissakaverinsa mukaan. ”Putelta pitää vähän varjella kasveja. Viime vuonna se söi kaikki tomaatinraakileet.”
Putte-koira viihtyy parvekkeen lämpimissä kohdissa ja ottaa usein kissakaverinsa mukaan. ”Putelta pitää vähän varjella kasveja. Viime vuonna se söi kaikki tomaatinraakileet.”

Suosituista tuoksupelargoneista on iloa kauneuden lisäksi myös salaattien tekijälle. Kodin Kuvalehti tapasi parvekeviljelijän, joka kasvattaa syötävää ekologisesti keskellä kaupunkia.

Raitiovaunujen kolina katoaa, kun nousee hissillä Helsingin Sörnäisissä asuvan Jepa Pihlaisen kotiin. Sisäpihan puolella on pieni parveke, jossa ruukkukasvit kasvavat pituutta auringossa.

Täällä ulkoilevat Jepan viherkasvitkin, mutta niiden seura on sitäkin eksoottisempaa. Melkein kaikkea voi syödä!

– Eivät meidän viljelmät kyllä kovin mittavat ole, kun parveke on pieni. Hyvin vähän näistä syntyy syötävää, Jepa vähättelee kommuunikodin kasvimaata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Enemmänkin kasvatan ihan hedonistisista syistä lempikasvejani. Olen aikamoinen herkkusuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tämä pieni pöhkönen on viidakkokurkku.”

15 vuoden ajan Jepa viljeli kokonaisen aarin verran vaikka mitä Helsingin Annalassa. Nivelrikon vuoksi lapiohommista oli kuitenkin pakko luopua.

Jepa Pihlaisella ja hänen kolmella kommuunitoverillaan kasvaa tuttujen yrttien ja mansikan lisäksi myös monenlaista vähemmän tunnettua. Ruukuista löytyy esimerkiksi litsitomaattia, chilejä ja ruusupapua.

– Tämä pieni pöhkönen täällä nurkassa on viidakkokurkku, jonka sain ystävältäni, Jepa näyttää.

”Ostin Konepajan Brunon kevätmarkkinoilta heräteostoksena litsitomaattia. En ollut kuullutkaan siitä ennen. Nyt se kukkii. Siihen tulee hassunnäköisiä, piikikkäitä hedelmiä.”
”Ostin Konepajan Brunon kevätmarkkinoilta heräteostoksena litsitomaattia. En ollut kuullutkaan siitä ennen. Nyt se kukkii. Siihen tulee hassunnäköisiä, piikikkäitä hedelmiä.”

Starfish-chili on pieni ja pippurinen.
Starfish-chili on pieni ja pippurinen.

Lukuisista takavuosina kasvattamistaan chileistä hän on valinnut lajikkeita, joista pitää eniten. Ruukuista löytyy Habaneroa, eri Aji-lajikkeita, monenvärisiä Starfishejä ja Bolivian Rainbowta.

– Tykkään aika tulisista. Käytän chiliä ruuanlaittoon ja kuivaan sitä kuivurilla.

Parvekkeen toisella reunalla keräävät voimia Jepan lempiyrtit mansikka- ja mojitominttu, rosmariini sekä sitruunatimjami. Eikä kesä olisi hänelle kesä, ellei ruukuissa rehottaisi myös ananassalviaa ja sitruunaverbenaa.

”Olen taimille pienestä pitäen aika ilkeä. Täristän niitä ja kantelen parvekkeelle, jotta ne karaistuvat.”
”Olen taimille pienestä pitäen aika ilkeä. Täristän niitä ja kantelen parvekkeelle, jotta ne karaistuvat.”

Yrteistä useimmat Jepa ostaa taimina.
Yrteistä useimmat Jepa ostaa taimina.

Loppukesästä odotettavissa on satoa achocha-hedelmästä. ”Se on kasvatettava siemenestä, joita on helppo tilata netistä”, Jepa kertoo.
Loppukesästä odotettavissa on satoa achocha-hedelmästä. ”Se on kasvatettava siemenestä, joita on helppo tilata netistä”, Jepa kertoo.

Biojätteet muuttuvat mullaksi

Syötäväksi kelpaavien kasvien viljely on viime vuosina noussut trendiksi. Yhä useampi haluaa tietää, miten kasvit on kasvatettu ja iloita siitä, että omalta pihalta tai parvekkeelta saa osan aterioista.

Samaa tavoittelee joogaohjaajana toimiva Jepakin, joka oli aikoinaan perustamassa ympäristöjärjestö Dodoa. Hän on jo kauan puhunut maapalloa uhkaavista asioista ja siitä, millainen se on tuleville sukupolville.

”Olen aina ollut kiinnostunut kestävästä elämäntavasta. Ja kummallisista kasveista.”

– Sitä on pidetty maailmanlopun puheena. Minulle antaa paljon toivoa se, miten ihmiset ovat nyt heränneet ilmastonsuojeluun.

Jepa yrittää ottaa ympäristönäkökohdat huomioon kaikessa, mitä tekee. Biojätteetkin hän kompostoi Bokashirouheen avulla mullaksi.

– Olen aina ollut kiinnostunut kestävästä elämäntavasta. Ja kummallisista kasveista. Kiinalaiset ja intialaiset lehtivihannekset ovat melko lailla tuttuja, ja muistakin kasveista on lajikkeet tullut koluttua aika lailla läpi, esimerkiksi meloneista.

”Ei pidä masentua, jos kasvit näyttävät keväällä huonoilta. Ulkona ne voimistuvat. Ja kasvit myös tottuvat erilaisten kastelijoiden rytmiin", Jepa kannustaa.
”Ei pidä masentua, jos kasvit näyttävät keväällä huonoilta. Ulkona ne voimistuvat. Ja kasvit myös tottuvat erilaisten kastelijoiden rytmiin", Jepa kannustaa.

Tuoksupelargoneista on kesän mittaan iloa myös makuaistille.
Tuoksupelargoneista on kesän mittaan iloa myös makuaistille.

Pelargonit järjestävät yllätyksen

Kaikkein yllättävimpiä Jepan kasvateista ovat ne, joita ehtii luulla tavallisiksi pelargoneiksi. Ne ovat tuoksupelargoneja, eikä sekään riitä, että ne kauneuden lisäksi myös tuoksuvat: niiden lehtiä voi syödä. Mikä hassuinta, ne maistuvat vielä ihan ihmeellisiltä.

Jepa tarjoaa maistiaisia.

Ohhoh! Cola Fizzin lehti maistuu ihan Coca-Colalta! Ja tämän toisen sitruunalta.

Kolmannen lajikkeen maussa aistii vivahteen ruusua.

– Näistä saa hyvänmakuista yrttiteetä. Höyryttelen lehtiä kuumassa vedessä.

Kaikesta näkee, että kasvit tuovat paljon iloa Jepan elämään.

– Tänä vuonna kokeilen ensi kertaa malabarinpinaattia, josta olen haaveillut monta vuotta. Aina tulee jotain uutta.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Kasvata syötävää! Jepa Pihlaisen viisi kasvivinkkiä

1 ”Ruusupapu kukkii heinäkuussa ja sen jälkeen siihen tulee isot, pitkät pavut. Minusta ne ovat keitettyinä herkullisempia kuin pensas- tai salkopavut. Kasvimaallakaan ruusupapu ei ole pavuksi kovin hallanarka.”

2 ”Suklaaminttu on ihana! Kasvatin sitä palstalla. Siitä saa tosi hyvää teetä.”

3 ”Achocha on helppohoitoinen, kiipeää innokkaasti ylöspäin ja tekee valoisassa paikassa paljon hedelmiä. Se on kasvatettava siemenestä, joita on helppo tilata netistä. Hedelmä on pieni ja piikikäs, pikkasen paprikan makuinen. Sitä voi pilkkoa raakana salaattiin tai kypsentää.”

4 ”Oliiviyrtti on hieman suolainen ja sopii vaikka leivän päälle.”

5 ”Malabarinpinaatista voi napostella tuoreita versoja. Kun lehdet kasvavat isommiksi, niissä on lima-ainetta, minkä ansiosta niitä voi käyttää saostamaan kastikkeita.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla