Kuvat
Sanoma-arkisto / Joonas Salo ja Mikko Suutarinen
Poptähti Antti Tuiskua valmennetaan kuin huippu-urheilijaa.
Poptähti Antti Tuiskua valmennetaan kuin huippu-urheilijaa.

Poptähteä valmennetaan huippuhiihtäjien metodeilla. – Olen sujuvasti bändäröinyt itseni sisään hiihtopiireihin, Antti Tuisku kertoo.

Poptähti Antti Tuiskun, 35, lauseissa tipahtelee sujuvasti hiihtokansalle tuttua sanastoa: Val di Fiemme, Seefeld, Iivo, Krista ja Sami. Pontresinan alppilenkit Sveitsissä, peruskunto, loppunousu ja sykekäyrät. Niistä on helppo tunnistaa täysiverinen hurahtaminen huippuhiihtoon.

– Olen aina arvostanut urheilijoita ja löytänyt heistä hengenheimolaisia. Kestävyyslajien yksilöurheilijoita fanitan kuitenkin vahvimmin, ja hiihtäjät ovat mielestäni todella kovia tyyppejä, Antti selittää.

– Heidän lajissaan korostuu raakuus ja työn yksinäisyys, joka resonoi myös minussa. Vaikka duunia tehdään tiimin kanssa, viime kädessä sie oot kaikesta vastuussa yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiihto on ollut Lapin kasvatille aina rakas ja luonteva laji. Kotiseudun Raanujärvellä olympiavoittaja Sami Jauhojärvi on Tuiskujen mökkinaapuri ja perheillä on yhteisiä tuttavia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen sujuvasti bändäröinyt itseni sisään hiihtopiireihin, Antti nauraa.

Idolista ystäväksi

Pjongjangin olympialaisten jälkeen Antti esiintyi hiihtäjä Krista Pärmäkosken mitalijuhlissa, ystävystyi tämän managerin Aki Pajunojan kanssa ja ehdotti heille yhteistyötä. Antti halusi saada kunto-oppia paitsi omaan valmentautumiseensa myös uudelle liikuntaneuvojan uralleen.

Vuosi sitten Antti matkusti seuraamaan hiihtojoukkueen urakointia Seefeldissä ja kutsui Pärmäkosken managereineen luokseen Espanjaan treenaamaan.

– Jännitin ihan helvetisti, kun ajoin hakemaan Kristaa ja Akia lentokentältä luokseni. Mietin, jos viikosta tulisikin vaivaannuttava, mutta siitä tuli kaikkea muuta. Yhteinen sävel löytyi saman tien, Antti kertoo.

– Meillä on samanlainen ymmärrys, ettei elämässä tarvitse koko ajan olla kisamoodissa. Kovuus ja raadollisuus otetaan käyttöön niissä hetkissä, kun pitää loistaa. Ymmärrämme toistemme tekemistä ja kunnianhimoa. Aika nopeasti väliltämme hälveni se fanitus, ja nyt tilalla on kahden tasapuolisesti toisiaan kunnioittavan aikuisen ystävyys.

Elokuussa Antti lähti Kristan mukaan Pontresinaan viiden päivän treenileirille. Siinä missä kuntolenkki järven ympäri oli Kristalle palautumista, Antille se oli täyttä treeniä.

– Olemme joskus verranneet sykekäyriämme ja fyysinen kuormitukseni keikalla vastaa 30 kilometrin vapaan tyylin hiihtoa maailmancuptasolla, Antti kuvailee.

Oma valmennustiimi

Kun Antti jäi keikkatauolle vuoden 2018 lopulla, hän asetti itselleen tavoitteen: osallistua puoli-triathlonkisaan Joroisissa heinäkuussa 2019. Hän halusi kokea, miltä se tuntuisi.

Kuukausien treenaaminen kasvatti peruskuntoa, kestävyyttä, voimaa ja tähtäsi tuohon yhteen koitokseen. Kisapäivän jälkeen Antin treeniohjelma vaihdettiin saman tien toiseen. Elokuusta asti artistia on valmisteltu tulevan kesän stadionkonsertteihin: nyt kehitetään isoilla lavoilla vaadittavia ominaisuuksia: nopeutta, ponnistusvoimaa ja ketteryyttä. Sähäkän voimaharjoittelun edistystä ja Antin terveyttä seurataan säännöllisin testein ja mittauksin.

Joulukuussa Antti Tuisku nähtiin lavalla Vain elämää -konsertissa.
Joulukuussa Antti Tuisku nähtiin lavalla Vain elämää -konsertissa.

Antilla on kolmen hengen vakiotiimi, johon kuuluvat päävalmentaja Moriz Wikström, biomekaniikasta vastaava fysioterapeutti Viivi Kettukangas sekä lääkäri Pippa Laukka. He rakentavat Antille kunto-ohjelmaa aivan kuten huippu-urheilijalle. Pippa on ollut Antin luottolääkäri jo 13 vuoden ajan.

– Tiedän, millaista on sairastua kesken kiertueen ja lähteä suoraan tiputuksesta keikalle. En halua enää ikinä kokea sellaista. Ihan kuten urheilijatkin, huippukunnossa olen myös alttiina flunssille tai sairastumisille. Siksi arki on pelaamista terveyden ja jaksamisen kanssa, Antti sanoo.

– Uskallan väittää, että suomalaisartisteista minulla on eniten huippu-urheilijan asenne työhöni. Rimani on korkealla ja vaadin itseltäni paljon. Treenaan kuusi, seitsemän kertaa viikossa ja 90 prosenttia tekemisistäni liittyy kuntoiluun. Se on minun työtäni nyt.

Myös Antin tanssiryhmälle on laadittu treeniohjelma.

No entäs se Tour de Ski?

Tammikuussa Antti Tuisku bongattiin Alpe Cermisin rinteessä sivakoimassa Tour de Skin vaativaa loppunousua. Yleisökisa oli osa päätöspäivän tapahtumia Val di Fiemmessä. Antti oli alunperin seuraamassa kisoja maajoukkueen mukana.

– Minulle heitettiin vitsinä, että olivat kuulemma ilmoittaneet minut kisaan. Olin heti, että jumankauta, jos täällä oikeasti on sellainen kisa, haluan tietää, miltä nousu tuntuu.

Niin Antti ilmoittautui mukaan. Kisan jälkeen hän ei kommentoinut suoritustaan, mutta nytpä kommentoi!

– Kauhealtahan se tuntui, ihan kauhealta sinä hetkessä. Mutta jälkeenpäin oli todella hyvä fiilis.

Mitaleja maajoukkue ei Val di Fiemmestä lopulta tuonut.

– Minulle he ovat esikuvia, tulee kisamenestystä tai ei. Ymmärrän, miten raskasta kulisseissa on silloin, kun ei pystykään vastaamaan yleisön odotuksiin.

Vertaistuki on se, mitä Antti vuorostaan voi antaa hiihtäjille.

– Olen tehnyt paljon henkistä työtä ulkoistaakseni itseni tähden roolista, säilyttääkseni mielenrauhan muiden odotusten ja mielipiteiden keskellä. Sama pätee urheilijoihin. Meillä on kaikki avaimet tehdä päänsisäisestä maailmastamme sellainen, että työrauha säilyy, vaikka ympärillä kuohuisi. Se on minun tukeni heille.

Vierailija

Liisa P kirjoitti:
Lässyn lässyn, Tuisku on sen luokan narsisti että henki lähtee jos ei oo naama lehdessä. Se on ainoa todellinen voima joka tyyppiä ajaa, se on kaiken tekemisen kohdalla. Keskinkertainen ulisija, huonoja piisejä.

Ja mitäs v merkitystä sillä on, vaikka olisi mitä, jos on tuollaisen uran saavuttanut? Se on kuule aivan se ja sama, mitä sitä käyttää polttoaineenaan, kunhan ei päihteitä!

Liisa P

Lässyn lässyn, Tuisku on sen luokan narsisti että henki lähtee jos ei oo naama lehdessä. Se on ainoa todellinen voima joka tyyppiä ajaa, se on kaiken tekemisen kohdalla. Keskinkertainen ulisija, huonoja piisejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla