Kuvat
Jouni Harala
”Sä olet niin outo. Oikea riihimäkeläinen hippi”, Essi Hellén sanoo Niina Lahtiselle, kaikella rakkaudella.
”Sä olet niin outo. Oikea riihimäkeläinen hippi”, Essi Hellén sanoo Niina Lahtiselle, kaikella rakkaudella.

Putouksen boss ladyt Essi Hellén ja Niina Lahtinen eivät murehdi mokaamista. Kummatkin ovat nollasta sataan -tyyppejä, ja virheettömyys on heistä hirveän epäkiinnostavaa.

Suuressa auditoriossa Niina Lahtisesta näkyy suunnilleen vain päälaki, mutta tuttu ääni kuuluu selkeästi. Ohjaaja on piiloutunut kameramiehen taa, ettei vahingossakaan näkyisi kuvaruudussa. Sen sijaan kuvassa pitäisi näkyä aloillaan istuvia koiranäyttelijöitä, jotka on käskytetty, talutettu, kannettu tai lahjottu auditoriopenkkeihin esittämään opiskelijoita Putouksen Koirayliopisto-sketsissä. Parin kaverin keskittyminen kuitenkin herpaantuu, ja ne karkailevat tuoleiltaan juoksentelemaan penkkirivien väleihin.

– No voi perseensuti, ohjaaja Lahtinen sanoo tyynesti.

Penkkien väliköstä kampeaa pystyyn myös tuottaja Essi Hellén, joka on piilotellut lattialla rauhoitellen yhtä koiranäyttelijää pysymään aloillaan. Työ on tänään vähän toista kuin peruspäivänä Yellow Film & tv:n toimistolla lukemassa käsikirjoituksia, laatimassa budjetteja ja kasaamassa työryhmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hellén, 31, ja Lahtinen, 40, vetävät Putousta ensi kertaa työparina, mutta yhteisen ystävyyden alku juontaa pidemmälle, nyt jo kuopatun Villi kortti -ohjelman kuvauksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Muistan vähän jännittäneeni, kun Niina, uraa uurtaneena komediennena ja kokeneempana kollegana, tuli ohjelmaan vieraaksi. Päivä kuitenkin huipentui kohtaukseen, jossa impropäissämme nuolimme juontaja­ ­Riku Riihilahden naamaa. Oli helppo tunnistaa, että Niinakin on nollasta sataan -tyyppi, Essi kertoo.

Niina ei heti muista Essin kuvaamaa tilannetta, mutta päitä on kyllä tullut nuoltua.

– Se on kuin jokin zone, johon improillessa ajaudun. Olen nuollut muun muassa Ben Zyskowiczin päätä Siskonpedin kuvauksissa, ja monia muitakin, Niina sanoo arkisesti.

Koiratähtiä Putouksen-kuvauksissa.
Koiratähtiä Putouksen-kuvauksissa.

Juuri siksi naiset ovat niin toimiva työpari. Luovuutta ei blokkaa murehtiminen mokaamisesta tai häpeästä. Niitä ehtii miettiä myöhemmin. Mennään perässä sinne, mihin ajatus laukkaa eikä heti kärkeen epäröidä, onko idea tyhmä.

– Ystäväni joskus sanoi, että riihimäkeläisten pitäisi googlettaa sana häpeä, Niina naurahtaa.

– Kyllä minuakin hävettää, kun olen tehnyt jotain oikeasti tyhmää. Kun on puhunut pahaa selän takana ja jäänyt siitä kiinni, se on oikeaa häpeää. Sen sijaan arkiset vessapaperia kengässä -tilanteet ovat ennemmin vitsin kuin häpeän aiheita.

Essi nappaa heti ajatuksesta kiinni.

– Komedian paras moottori on juuri vapaus ja matala kynnys ideoille. Niihin tiivistyy myös Putouksen tekeminen. Arkitilanteiden tunnistettavat asiat nyrjäytetään uudelle taajuudelle kelaamatta liikoja.

Niina fiilistelee lausetta, jonka kuuli erään toisen ohjelman kuvauksissa.

– Siellä tuli vastaan ajatus ’Eikö olisi mukavaa riisua realismin kahleet’. Sitähän me juurikin teemme!

Virheetön on epäkiinnostava

Auditoriossa näyttelijä Christoffer Strandbergia on vaikea tunnistaa kiharaisen peruukin ja muhkeiden tekoviiksien takaa. Homssuinen professorilook saa hänet näyttämään tuplasti ikäiseltään. Työryhmässä Strandberg kutsuu Lahtista ja Helléniä boss ladyiksi – vitsillä kyllä, mutta on nimityksessä perääkin. Naisten asema suositun komedian puikoissa on kaikkea muuta kuin vähäpätöinen. Kauden avausjaksoa seurasi 1,3 miljoonaa katsojaa.

– Nooh, kun puhutaan boss ladyista, ajattelen ensimmäisenä jotain Beyoncén kaltaista maailmantähteä, ja on pikkaisen vaikea laittaa itseä samaan kastiin, Essi aloittaa, keskeyttää sitten itsensä ja antaa henkiset korvatillikat.

– Vai onko tämä juuri sitä itsensä pienentämistä, mihin meidät naiset on opetettu – argh!

Niinan mielestä johtamista on niin erityylistä, ettei pomous sinänsä määritä tekijäänsä.

– Minun on vaikea ajatella itseäni autoritäärisenä johtajana. Viihdyn paremmin ryhmässä touhuamassa. Uskon esimerkillisyyteen, pitkämielisyyteen ja armollisuuteen ja mietin paljon kommunikaatiota porukan sisällä. Että heitelkää mulle ja yritän tarttua kaikkeen, Niina muotoilee.

– Totta, sinä olet tuonut tekemiseemme yhteistyön ylistystä ja saat ihmiset kukkaan. On kauhean epäkiinnostavaa johtaa tehkää kuten sanon -tyylillä. Se on varmin tapa nitistää luovuus, Essi jatkaa.

– Näyttelijänä on tylsintä tulla toteuttamaan jonkun pallinaaman käsikirjoitusta, jos siitä ei pysty allekirjoittamaan ajatustakaan. Kuka sellaista jaksaa? Niina tuskailee.

– Parhaat ideat syntyvät hetkissä, missä kaikki uskaltavat sanoa. Esihenkilönä pyrin tilanteeseen, missä muut tietävät paremmin. Sehän olisi tavallaan täydellistä johtamista, Essi on pääsemässä vauhtiin.

– Siis mikä – esihenkilö? Niina pysäyttää.

– Niin. Ei nykyään ole esimiehiä tai -naisia, Essi valaisee.

– Vau! Ootsä harjoitellut tommosta? Mageeta!

Heikki Ranta (vas.), Niina, Essi ja Christoffer Strandberg kuvauksissa Murun kanssa.
Heikki Ranta (vas.), Niina, Essi ja Christoffer Strandberg kuvauksissa Murun kanssa.

Hämmennys kuvastaa hyvin ystävysten eroavaisuuksia. Essi on analyyttisempi, pohtii herkemmin soveliaisuusseikkoja ja kaipaa mieluummin dataa kuin mutua tekojensa tueksi. Niinan valikossa fiilis peittoaa analyyttisyyden ja nopeatempoisuus pilkunviilaamisen.

Naisia puolestaan yhdistävät nopeat päätökset ja ratkaisukeskeinen, eteenpäin suuntaava asenne.

– Mulla on kaikkeen asenne, että ei kai se nyt niin vaikeaa voi olla, Niina sanoo.

Se ei tarkoita, että hommiin suhtautuisi ylimielisesti.

– Asenne liittyy pikemmin siihen, ettei ota itseään liian vakavasti. Ettei haittaa, jos kaikkeen ei ole jo aloittaessa dokumentoitua pätevyyttä, tekemällä oppii kyllä.

Niina muistelee puhelua, kun häntä pyydettiin ensi kertaa tv-tuottajaksi. Teatterilainen oli silloin äitiyslomalla ensimmäisen lapsensa kanssa ja vailla aiempaa tv-kokemusta.

– Tuumin, että kiinnostelee ja ettei työ voi olla mahdotonta oppia tai koidu turmioksi kenellekään. Ylipäätään virheettömyys on hirveän epäkiinnostavaa, Niina kertoo suostumisestaan.

– Myöhemmin opettelin kameraohjaajaksi samalla tavalla, tekemällä. En tuntenut kaikkia kuvauksissa käytettyjä fraaseja, mutta opin ne työn kautta. Härkää sarvista ja sillai.

Niinan asenteen pohja on riihimäkeläisen nuoriso­teatterin ja Turun taideakatemian vuosissa. Molemmissa totuttiin tekemään kaikkea, itse ja alusta. Laaja-alainen harjoittelu totutti tarttumaan erilaisiin tehtäviin ilman erityisosaamista. Että kääritään hihat ja hommiin.

– Nykyään ajattelen, että kaiken tekemisen perustana on hyvä itsetunto. Silloin ei romutu, jos joku toinen osaa paremmin. Kun tiedän olevani jossain asiassa hyvä, uskallan olla toisessa huono. Se riittää.

Vieressä Essi ihastuu ajatukseen. Hän on tullut asemaansa eri reittiä. Nuorena taideharrastajana tekeminen oli moninaista, mutta Teatterikorkeassa se keskittyi näyttelemiseen.

– Jos nyt voisin valita, käyttäisin kaikki mahdollisuudet monitekemiseen.

Viiden uravuoden jälkeen näyttelijä huomasi haluavansa muutosta.

– Kuvittelin kuitenkin, että uuteen siirtyminen onnistuisi vain koulutusputken kautta.

Essi haki elokuva- ja tv-tuotannon maisteriohjelmaan. Unelman tyssääminen ensimmäiselle varasijalle tuntui dramaattiselta.

– Pääsin kuitenkin töihin Yellowlle, missä esihenkilöni sanoi, että tämä on nyt se sinun koulusi. Se oli herättävää. Hämmennyin itsekin, miten perinteisesti olin ajatellut: että vain papereilla minut voitaisiin ottaa vakavasti!

"Minun on vaikea ajatella itseäni autoritäärisenä johtajana. Viihdyn paremmin ryhmässä touhuamassa", Niina sanoo ohjaajan pestistään.
"Minun on vaikea ajatella itseäni autoritäärisenä johtajana. Viihdyn paremmin ryhmässä touhuamassa", Niina sanoo ohjaajan pestistään.

Avoimen mutkattomia

Koirayliopistosketsi on saatu purkkiin ja koiranäyttelijät laskettu kotiinsa. Niina ja Essi esittelevät puhelimistaan kuvia omista eläinperheenjäsenistään. Niinan Metku on australianpaimenkoira, Essin Tora vasta pentuikäinen espanjanvesikoira.

– Tiesin, että Essi on jämäkkä ihminen, mutta jumankauta tuota koiran ottamista. Kaikki oppaat oli luettu jo ennen koiran syntymää, ja pentu oli sisäsiisti suunnilleen viikossa, Niina kuvailee.

– Nooh, voi olla, että vähän suoritin sitä. Rakastan projekteja, joissa on selkeät ohjeet ja voin nähdä kehityksen, Essi sanoo.

– Saatoin alkuun vähän suorittaa äitiyttäkin, mutta lapsen kasvatuksessa on myönnettävä oma vajavaisuuteni ja hyväksyttävä, ettei tälle voi mitään.

Koirista, lapsista ja näiden arkikommelluksista on tullut tärkeää yhteistä puhuttavaa.

– Olemme toistemme vertaistukia, ehdottomasti. Toinen ymmärtää heti merkityksen sanoille yrjötauti, korvatulehdus ja Wilma-viesti. Olisi köyhää, jos työympäristössä ei voisi sanoa, että anteeksi, tästä aamusta ei tule sitten mitään, Niina sanoo.

– Olemme avoimen mutkattomia toisillemme. Huolistaan saa kertoa ilman, että toisen pitää alkaa kantaa niitä. Voi sanoa, että mä käyn tällaista läpi, saatetaan tirauttaa itkut ja sitten mennään eteenpäin, Essi komppaa.

”Essi on streitti muija.”

Suoruus on sana, joka toistuu ystävysten puheissa usein ja jossa kuulostaa olevan isosti arvolatausta.

– Essi on streitti muija, sitä mitä puhuu. Suora ihminen on luotettava ja turvallinen, Niina tiivistää.

– Arvostan tuota valtavasti. Yhdessä tehdessä tärkeintä on voida luottaa siihen, mitä sanotaan ja sovitaan, Essi sanoo.

Essi repeää harjoitusten kommelluksille.
Essi repeää harjoitusten kommelluksille.

Sitten on muitakin ihailunaiheita. Kuten Essi Hellénin paksu tukka. Uudessa polkkamallissaan se näyttää kuin suoraan kansainvälisten muotilehtien sivuilta.

– Olen kadehtinut sitä aina, Niina Lahtinen tokaisee.

– Omani leikkautin avioeropäissäni vuonna 2016 ja nyt se on kasvanut tähän, hän hamuilee hartiakorkeuttaan.

– Mutta toisaalta mulla on astma ja diabetes, Essi kompensoi.

– Mullapa onkin jäätynyt olkapää ja yhden lehtiartikkelin oirelistan mukaan melko varmasti kakkostyypin diabetes, Nina lähtee saman tien kilpalaukalle.

Ja kuten tässä seurassa helposti käy, laukka lähtee hallitsemattomille kierroksille. Ne päättyvät lopulta varvassukkiin, joita kenkänsä riisunut Niina Lahtinen nyt esittelee onnellisena.

– Sä olet niin outo. Oikea riihimäkeläinen hippi, Essi Hellén sanoo kaikella rakkaudella.

Poliittisesti korrektia

Uusi Putous-kausi ilmentää sitä, mikä komedianteossa on ollut näkyvää jo pitkään: sitä vetävät naiset. Essi ja Niina ovat tehneet viihdettä yhdessä ja erikseen, muun muassa Hillossa ja Siskonpedissä.

”Tulen vanhan liiton porukoista, missä on kieli poskessa saanut sanoa kaikenlaista.”

Putouksen pääkäsikirjoittajana Niina joutuu miettimään, mitä sopii sanoa ja mistä mielensäpahoittajat nappaavat kiinni. Putouksen alkaessa sarjaa kiiteltiin anarkistisuudestaan, mutta kymmenessä vuodessa ohjelman tyyli on muuttunut koko perheen viihteeksi ja ajan henki sijaiskärsijöiden kaudeksi.

– Viime kädessähän Essi kantaa vastuun, koska minun pitää taiteilijana saada olla luova ja vapaa, Niina virnistää, mutta vakavoituu sitten.

– Oikeasti minulla on paljon opeteltavaa. Luovaa työtä voi tehdä vain persoonallaan ja minä tulen vanhan liiton porukoista, missä on kieli poskessa saanut sanoa kaikenlaista. Nyt olen ihmisten ilmoilla toteamassa, että ai jaa, tällai ei saakaan sanoa. Enää kriteeriksi ei riitä, naurattaako juttu minua.

"Toinen ymmärtää heti merkityksen sanoille yrjötauti, korvatulehdus ja Wilma-viesti", Niina ja Essi kuvailevat välejään.
"Toinen ymmärtää heti merkityksen sanoille yrjötauti, korvatulehdus ja Wilma-viesti", Niina ja Essi kuvailevat välejään.

Niina on viime viikkoina miettinyt paljon Sanna Marinia ja sitä miten pääministeriksi haluttiin nuori nainen olemaan oma ittensä, mutta vain juuri sen verran, ettei yksikään keski-ikäinen ay-mies karkaisi demareista persuihin. Entisen kälynsä, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen, kautta Niinalle aukeni lähinäkymä poliitikon rooliin.

– Poliitikon asemaan liittyy vielä enemmän ristiriitoja kuin meidän viihteentekijöiden. Sitä että kehotetaan olemaan aito ja omanlaisensa, mutta ei sitten kuitenkaan, koska muuten joku suuttuu. Siinä roolissa ei hyvä heilu, jos näyttää olevansa hauska ja hulvaton.

”Tunnistan itsessäni sukupolveni asennenatsia.”

Essin käsitys on, että nyt eletään mielenpahoittamisen välivaihetta. Opetellaan, kuka saa sanoa, mitä ja mistä lähtökohdista.

– Tunnistan itsessäni sukupolveni asennenatsia. Olen herkästi sormi pystyssä huomauttelemassa, että sä et saa sanoa noin. Välillä se menee minulla överiksi, Essi myöntää.

– Mutta samalla pitäisi ymmärtää, millaisen yhteiskunnan kasvatteja olemme. Meissä on asenteita, joita emme välttämättä edes tunnista itse.

Siinä missä Essi kutsuu itseään asenneyliherkäksi, Niina näkee piirteen hyödyksi heidän yhteistyölleen.

– Käymme aiheesta kiinnostavia vääntöjä. Meidän pitää tunnistaa vastuumme myös komediassa.

Kuvauspaikka hiljenee ja naisten on aika lähteä kotiin. Niina miettii, hoitaisiko iltakymmeneltä vielä sähköposteja vai ei. Essi herkistyy kysymykselle, kertoo pyrkivänsä parantamaan hyvinvointiaan asettamalla selkeät rajat työn sekä yksityiselämänsä välille ja kannustaa Niinaa tekemään samoin.

– Olen työssäni omistautuva ja superkunnianhimoinen, mutta silti yksityiselämä menee aina työn edelle. Polte työhöni pysyy parempana, kun kunnioitan jaksamiseni rajoja, Essi kertoo.

– Miten me voitais luoda sulle paremmat puitteet?

Niina jää miettimään kollegansa sanoja.

– Tuntuu tosi hyvältä, kun Essi välillä sanoo, että lähde jo kotiin. Esihenkilöni välittää minusta ihmisenä eikä vain työntekijänä.

Niina Lahtinen

  • Käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä asuu Riihimäellä. 40-vuotias, tyttäret Annikki ja Tuulikki Hirviniemi.
  • Ohjaa ja kirjoittaa Putousta, näyttelee Keihäsmatkoissa, Down­shiftaajissa sekä Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen -elokuvassa.
  • Harrastaa agilitya sekä polkujuoksua koiransa Metkun kanssa.
  • Satunnainen sienestäjä ja sellisti.

Essi Hellén

  • Tuottaja, näyttelijä, käsikirjoittaja asuu Helsingissä. 31-vuotias, perheeseen kuuluvat näyttelijäpuoliso Mikko Virtanen ja tytär Siiri.
  • Tuottaa Putousta, näyttelee Ex-Onnellisissa.
  • Opettelee koiraemännyyttä Toran kanssa, harrastaa mm. joogaa ja vesijuoksua.
Vierailija

Ai tuleeko putousta vielä, mutta ei ilmeisesti kovin hyvin mene tämän jutun perusteella. Harmi, jotenkin pidän Niinasta luotan sen koiraan, en usko että ihminen on kokonaan piloilla jos edes oma koira sietää

Sisältö jatkuu mainoksen alla