Samuli Putro vuonna 2012, kuva Kaisu Jouppi.
Samuli Putro vuonna 2012, kuva Kaisu Jouppi.

Lauluntekijä Samuli Putro potee ikuista ikäkriisiä ja opettelee sietämään omia ajatuksiaan.

Muusikko ja lauluntekijä Samuli Putro, 43, ei taaskaan petä.

Suomirockin ikoniksi nousseen mieheen kynästä on vuosien varrella syntynyt liuta kauniita lauluja, joissa ihmissuhteita valotetaan tarkasti, mutta imelyyteen sortumatta.

Juuri sellaisia löytyy myös tänään julkaistavalta neljänneltä soololevyltä Taitekohdassa, jonka sinkkuraidalla Samuli riimittelee: Kuka tahansa kelpaa, jos sillä on sun nimi. Yhtä leveät haaveet, yhtä raikas mieli. Kuka tahansa riittää, jos sillä on sun nimi. Yhtä kevyet pelot, yhtä vahva totuus.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kukaan itsessään ei ole täydellinen, mutta joku ihminen voi olla täydellinen jollekin toiselle. Laulun kertojan etsintä on päättynyt, hänelle täydellinen on löytynyt, Samuli valottaa laulutekstiä puhelimitse Akaalta päivää ennen levynjulkaisukeikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mies myöntää empimättä olevansa romantikko.

– Uskon ikuiseen rakkauteen. Olen sataprosenttisen varma, että jokaisen ihmisen elämää jakamaan on tarkoitettu yksi ihminen. Mutta 43-vuotiaana myös tajuaa, että elämään mahtuu monia elämiä.  

Samuli uskoo, että ihmisen tarve toiseen ihmiseen vaihtelee eri aikoina. Jonakin hetkenä yksi ihminen ei riitä. Ja toisena hetkenä tarve laajaan ystäväpiiriin muuttuu ja silloin tarvitsee vain yhden.

– Viime vuosina itselle on ollut olennaista opetella olemaan yksin ja sietämään omia ajatuksiaan. Usein ihminen syyttää turhaan toisia ihmisiä, vaikka itse rakentaa itselleen helvetin. Ei minullekaan muut ihmiset ole olleet nihkeitä, vaan minä itse.

Millaisiin naisiin rakastut?

– Luulen, että varren vahvuus on jäänyt toiseksi sille, mitä on silmien takana. Hiljainen viisaus kiinnittää huomiota. Huutajia on maailma täynnä eivätkä he erotu toisistaan, kun huutavat toistensa päälle. Enkä tarkoita tätä niin, että naisen kuuluisi olla hiljaa. Mutta arvostan naisia, jotka miettivät ensin ja sanovat sitten. Lause on minusta aina ollut seksikkäämpi kuin rinnat.

Ikäkriisiä pukkaa aina

Kuten levyn nimikin lupaa, kuulijan eteen marssitetaan sillä eri-ikäisiä ihmisiä elämänsä käännekohdissa.

Ei kai vain lauluntekijä pode neljänkympin kriisiä?

– Luulen, että ihminen on aina ikäkriisissä. Ihan sama onko 18-, 30- vai 40-vuotias. Jos kolmenkympin kriisissä oli kyse jonkin sortin aikuistumisesta, niin samat lainalaisuudet pätevät kymmenen vuotta myöhemminkin. Tosin nyt baarissa heiluessaan pitää vielä samaan aikaan kohdata oma kuolemanpelkonsa.

Nelikymppisenä tajuaa vahvasti psyykeen ja fysiikan lopullisuuden.

– Silloin rupeaa vaalimaan hyviä asioita ja kauneutta, jota kohtaa päivittäin. Aamuja, vuodenaikoja, tietynlaista uurteisuutta silmäkulmassa ja pilkettä silmässä. Jäiden lähtöä ja juuri lumensa menettänyttä maata. Kaikessa on lohdullisuutta.

Muttei Samuli silti haikaile menneitä tai kauhistele ajan kulumista.

– Sekin on suloinen ajatus, ettei elämän kulkemista ole huomannut, koska se on ollut niin täynnä mielekästä tekemistä

Levyn sinkkubiisiä Kuka tahansa kelpaa Samuli on kuvaillut eroottiseksi tanssibiisiksi aivojaan käyttäville. 

Vieläkö nelikymppisen rokkarin oma lantio heiluu?

– No heiluu heiluu, ainakin paremmin kuin Elviksellä haudassa. Käyn usein ulkomaisten bändien keikoilla ja muistaakseni viime syksynä Hämeenlinnassa olin keikan jälkeen jopa yökerhossa. En tosin mennyt tanssilattialle, koska mieluummin baarissa juttelen ihmisten kanssa.

Samuli Putron levy Taitekohdassa kaupoissa tänään. Levynjulkaisukiertue starttaa Akaalta 28.2. Keikkakalenteri: www.putro.fi

Lue myös:

Samuli Putro: "Ymmärsin varhain, että en ole kauhean lahjakas"

Sisältö jatkuu mainoksen alla