– Mikään ei ole ihmeellisempää ja hienompaa kuin elämä vauvan kanssa, Pirjo Lonka kertoo.
– Mikään ei ole ihmeellisempää ja hienompaa kuin elämä vauvan kanssa, Pirjo Lonka kertoo.

Näyttelijä Pirjo Lonka nauttii arjesta pian puolivuotiaan vauvan kanssa. – Kaikki tuntuu kirkkaalta ja herkältä, kun tietää, että tämä on viimeinen kerta, Pirjo kertoo.

Näyttelijä Pirjo Longan, 42, ja Jani Volasen, 42, uusperheen lapsiluku kasvoi helmikuun lopussa viiteen, kun heille syntyi Tinja-tytär.

Janin ja Pirjon ensimmäinen yhteinen lapsi oli suunniteltu, toivottu ja ylimääräinen lahja.

– Mikään ei ole ihmeellisempää ja hienompaa kuin elämä vauvan kanssa. Totta kai välillä väsyttää ja hiki valuu, mutta silti. Lasta harkitessamme tajusin viimeisten hetkien olevan käsillä. Miksei vielä kerran, kun kerran elää hyvässä liitossa? Tosin omalla kohdallani vauvakuume taitaa olla krooninen tila, Pirjo kertoo.
 
Pirjon vanhimmat lapset Niko ja Siri ovat jo teinejä ja Maijukin ihan kohta. Vaikka vaippoja ei ole tarvinnut vaihtaa melkein vuosikymmeneen, vauvanhoito palautui nopeasti Pirjon mieleen.

Pirjo tuntee olevansa vauvan kanssa rennompi kuin edelliskerroilla. Nuorena äitinä hänellä oli kiire tehdä uraa, nyt hän on viihtynyt kotona paremmin.

– Kaikki tuntuu kirkkaalta ja herkältä, kun tietää, että tämä on viimeinen kerta. Vaikka laitokselta huudettiin perään, että tervetuloa uudestaan, niin kyllä tämä tässä on.

Tinja on kiltti ja tyytyväinen vauva, joka nukkuu öisin neljän viiden tunnin pätkiä. Pirjosta se tuntuu raskausaikojen huonosti nukuttujen öiden jälkeen ihan juhlalta.

Samanlainen huumorintaju

Kun Jani ja Pirjo alkoivat seurustella kuutisen vuotta sitten, Pirjolla oli kolme lasta edellisestä liitostaan ja Janilla Joel- eli Jopi-poika näyttelijä Mari Perankosken kanssa. Kaikki kuuluivat samaan tiiviiseen näyttelijäporukkaan.   

– Elämässä ei voi koskaan tietää, mitä tapahtuu. Onhan tätä meidän kuviota hämmästelty, mutta aika tekee tehtävänsä ja olen oppinut, että ihan turha mennä toisten ihmisten kuvioita tuomitsemaan. Se on tekopyhää, Pirjo sanoo.

Uusperheen arki ei ole missään vaiheessa tuntunut Pirjon mielestä hankalalta. Janin Jopi sujahti joukkoon kuin itsestään.

– Jos vetää mutkat ihan suoraksi, niin en välttämättä edes huomaa, että joku olisi tullut lisää. Olemmehan me kaikki tunteneet toisemme jo pitkään.

Pirjo kertoo, että Janin kanssa kaikki loksahti heti kohdalleen.

– Jani sopii minulle täydellisesti. Meillä on samanlainen huumorintaju, voimme itkeä ja nauraa yhdessä, kaikki natsaa.

Pirjo arvostaa Jania myös kollegana eikä myönnä, että työnteko oman puolison kanssa olisi hankalaa.

– Janilta on hyvä kysyä neuvoa ja hän sanoo suoraan, jos joku asia ei toimi. Työnteko yhdessä on hauskaa, vaikka voi kyllä olla, että itse näytän helpommin pitkää naamaa, jos Jani arvostelee suoritustani.

Viime kesänä Pirjo ja Jani menivät maistraatissa naimisiin, ja häitä vietettiin kotinäyttämöllä Q-teatterissa. Naimisiin päätettiin mennä käytännön syistä sekä siksi, että saatiin sukulaiset ja ystävät kerrankin koolle.

Mutta on avioliitolla Pirjolle muutakin merkitystä.

– On kaunista ja romanttista ja ihanaa, kun toinen sanoo tahdon.

Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 30/2014.

Pirjo Lonka

– Näyttelijä on syntynyt 14.11.1971 Imatralla.
– Tuttu tv-sarjoista Ranuan kummit, Majakka, Harvoin tarjolla, Ihmebantu, Putous, Klikkaa mua ja Ylikävely, josta palkittiin parhaan naispääosan Venlalla.
– Kuuluu Q-teatterin ensebleen ja tehnyt sen lavalla lukuisia rooleja mm. Macbethissä ja Tulipunaisessa hevosessa.
– Asuu Helsingissä miehensä Jani Volasen ja heidän viiden lapsen kanssa.