Meidän Perhe
Pamela Tola näyttelee Rauha Räppääjää uudessa Risto Räppääjä ja Pullistelija -elokuvassa. Kuva: Kaisu Jouppi
Pamela Tola näyttelee Rauha Räppääjää uudessa Risto Räppääjä ja Pullistelija -elokuvassa. Kuva: Kaisu Jouppi

Pamela Tolalle ei ole lainkaan tärkeää, että elämä näyttäisi ihanalta Instagram-kuvalta. Hänestä vanhempien ei pidä esittää virheettömiä.

Peltorit päähän! Tämä on näyttelijä-ohjaaja Pamela Tolan, 37, neuvo vanhemmille niihin hetkiin, kun lasten luovuuden desibeliraja meinaa yrittää sietokyvyn.

– Tiedostan, että hetki ja tekeminen on heille tärkeää, vaikka se tuntuisikin minusta sillä hetkellä raskaalta, Pamela nauraa.

Pamela sai ensimmäisen lapsensa 25-vuotiaana. Nyt lapsia on jo kolme: 12-, 10- ja 4-vuotiaat, joista nuorin yhdessä nykyisen puolison, näyttelijä Lauri Tilkasen kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vanhempana pitää pystyä sietämään sotkua ja epäjärjestystä. Jos lapsilla on todella luovat leikit kesken, annan heidän leikkiä ja sanon, että siivotaan huomenna, ettei leikkejä tarvitse keskeyttää illalla siivoamisen takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pamelan oma lapsuus ei ollut ihan tavanomainen. Ehkä siksikin hänestä kasvoi tyyppi, jolle ei ole lainkaan tärkeää, että elämä näyttäisi ihanalta Instagram-kuvalta.

”Olen aina keskeneräinen”

Pamelan vanhemmat kuolivat varhain: isän kuollessa Pamela oli yhdeksän ja äidin kuollessa 13-vuotias. Pamela asui isän kuoleman jälkeen ensin sisarustensa kanssa lastenkodissa, josta he pääsivät myöhemmin perhekotiin. Siellä perheeseen tuli lisää sisaruksia – ja monenlaisia näkökulmia elämään.

– Olimme tukiperheenä monelle maahanmuuttajaperheelle Joensuussa, ja meillä asui vaihto-oppilaita Etelä-Amerikasta. Kävimme myös kyläilemässä lastenkodissa Venäjällä. Lapsena meillä ei ollut aina yhteistä kieltä, mutta siinä oppi ymmärtämään monenlaista elämää.

”Ison perheen ja suvun kanssa suunnitelmia joutuu aina muuttamaan lennosta.”

Kun perheessä on paljon porukkaa, kaikki ei aina voi olla niin justiinsa.

– En ole itse yhtään sellainen, että pyrkisin idylliin. Ison perheen ja suvun kanssa saa varautua siihen, ettei mikään mene koskaan niin kuin on ajatellut. Suunnitelmia joutuu aina muuttamaan lennosta, sillä jollekin tulee yrjötauti, joku myöhästyy tai ei pääsekään paikalle.

Täydellisiä vanhempia ei ole. Sen ymmärtäminen on ollut Pamelallekin ensin pettymys. Sitten hän ymmärsi, ettei äidin tai isän pidäkään esittää lapselle virheetöntä ihmistä.

– Olen huono näyttelijä siviilissä. Minulle on ollut tärkeää tajuta, että vaikka koko ajan oivallan ja opin uutta, olen silti aina keskeneräinen, vanhempanakin. Eikä se haittaa! Jos lapset eivät näe kuin hymyilevää, pullantuoksuista elämää, he luhistuvat kun tajuavat, ettei elämä sellaista ole, Pamela sanoo.

Vierailija

Ihan kadehdin Pamelaa, kun hän saa joka päivä katsella niin komeaa miestä (Lauri Tilkasta). Mutta kaunis Pamela on itsekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla