Jaakon Lavat auki -kiertue alkaa pian. ”Jännitän etukäteen, kunnes pääsen lavalle ja sanon hyvää iltaa. Sen jälkeen ilta on täynnä positiivista energiaa.”
Jaakon Lavat auki -kiertue alkaa pian. ”Jännitän etukäteen, kunnes pääsen lavalle ja sanon hyvää iltaa. Sen jälkeen ilta on täynnä positiivista energiaa.”

Koomikko Jaakko Saariluoman elämä on siirtymävaiheessa, jossa lapset aikuistuvat ja vanhemmat ikääntyvät. Äitinsä muistisairauden seuraamista hän kuvailee hitaaksi ja piinaavaksi luopumiseksi läheisestä. 

Jaakko Saariluoman, 52, kotona jokainen väliovi on kertaalleen paiskottu rikki. Kahden pojan teini-iän kuohut ovat jäljitelleet isänsä nuoruusvuosien tempauksia. Elämäni oivallukset -haastattelussa Jaakko kertoo miettineensä, onko hän osannut olla vanhempiensa veroinen esimerkki omille pojilleen.

– Sen mitä kotoaan saa, pyrkii joko jakamaan edelleen tai pistämään sille lopun. Olen yrittänyt jakaa ajatusta, että kotona pitää voida näyttää kaikki tunteet, Jaakko sanoo.

– Mitä tahansa tapahtuu, faija ei käännä selkäänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saariluoman pojat ovat nyt täysi-ikäisiä. Esikoinen opiskelee ja pelaa kiekkoa Yhdysvalloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pojat ovat opettaneet minulle jo kärsivällisyyttä. Nyt he opettavat luopumista, Jaakko pohtii.

– Olen aina kannustanut seuraamaan omia unelmiaan, ja nyt kun se tapahtuu, tuntuu vaikealta. Tekisi mieli sanoa, että voisiko teillä olla jokin muu unelma – sellainen, joka pitäisi teidät tässä lähellä. En tietenkään sano niin.

Jaakko tietää myös, että kun lapsensa saa aikuisiksi, tulee vuoro huolehtia vanhemmista.

– Äitini asuu hoitokodissa, ja isäni muutti juuri helpompaan asuntoon. Tuntuu hurjalta ajatella, että he ovat pisin muuttumaton asia elämässäni.

Jaakon äidillä on todettu muistisairaus.

– Alzheimer on nakertanut äitini muistia niin, ettei hän aina tunnista minua pojakseen.

Sairaudesta seuraa sekä äärimmäisen koomisia sekä koskettavia tilanteita.

– Sairauden seuraaminen on hidasta, piinaavaa luopumista läheisestä. Äiti loittonee ja hänessä on tuttua enää kuori, kunnes sekään ei tunnu samalta. Tietyn pisteen jälkeen jäljellä on vain läheisten tuska.

Mitä Jaakko ajattelee rakkaudesta 23 vuotta kestäneessä parisuhteessaan? Miksi hän ei usko, että jokaiselle on vain se yksi oikea? Mikä kaveriporukka kokoontuu vain kerran vuodessa ja aina samaan aikaan? Millainen rahankäyttäjä nuukan perheen pojasta kasvoi? Lue Jaakko Saariluoman koskettava Elämäni oivallukset -juttu Me Naisten uusimmasta numerosta 9/2020. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla