Heli Sutela ei anna epäonnistumisen pelon estää tekemästä uusia juttuja. Välillä on kuitenkin parempi pidättäytyä, kuten hotellihuoneessa karkkipussin kanssa.

Näyttelijä Heli Sutelalle, 50, voi stand up -koomikon työn myötä tulla jopa sata matkapäivää vuodessa. Jos keikka on lähellä, hän ajaa mieluummin kotiin ja kuuntelee samalla äänikirjoja. Monesti hän joutuu kuitenkin yöpymään hotellissa.

Heli on kehittänyt metodin, jolla hän, sokerihiiri, selviää hotellin minibaarin houkutuksista.

– Syön vain kymmenen sipsiä ja valitsen karkkipussista viisi karkkia, jotka laitan tyynylle järjestykseen. Alussa vein loput roskikseen, mutta eihän se riittänyt. Hain ne sieltä pois ja söin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt Heli vie loput irtokarkit vessanpönttöön. Sieltä hän ei ole ainakaan toistaiseksi hakenut niitä takaisin. Sipsit hän kastelee ennen roskiin laittamista. Se tekee niistä syömäkelvottomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Joskus keikan jälkeen on niin ikävä ruoanlaittoa, että alan heti kotiin päästyäni kokata, vaikka olisi yö. Olen vain niin onnellinen siitä, että minulla on keittiö.

Aina kannattaa yrittää

Heli Sutela uskoi ennen, että hänellä itsellään on valta kaikkeen, mitä omassa elämässä tapahtuu. Vanhemmiten hän on alkanut ajatella, että suuri osa elämästä on sattumaa tai tuuria.

Silti aina kannattaa yrittää, vaikka varmuutta onnistumisesta ei olekaan.

– En jätä epäonnistumisen pelosta asioita tekemättä. Onko minulla käsikirjoittajan koulutus? Ei. Menenkö silti viemään tekemäni tv-sarjan käsikirjoituksen Ylelle? Kyllä.

VOK — vain omaan käyttöön

Joitakin vuosia sitten Heli ajatteli, että olisi hyvä pitää pitempi tauko töiden tekemisestä. Hän jätti kalenteriin kaksi kuukautta tyhjää, mutta se osoittautui kamalaksi virheeksi toiminnan naiselle.

Joskus hän on lipsahtanut myös toiseen ääripäähän ja päätynyt väsyneeksi ja vihaiseksi.

– Sitten kuulin nuorelta kollegaltani terapeutin antaman neuvon: kalenterista kannattaa parin viikon välein vetää yli pari kolme päivää ”vain omaan käyttöön”, VOK. Nyt minullakin on VOK-merkintöjä.

Valittaminen ei auta

Elämä on opettanut Helille, että kun asiat menevät pieleen, syypäiltä vaikuttavat ihmiset ovat harvoin niin syyllisiä kuin itsestä voisi näyttää. Valittaminen vie vain turhaan energiaa.

– Olen hyvä unohtamaan ikävät asiat. Aikaa menee hukkaan, jos jää jauhamaan sellaisesta, mikä on jo tapahtunut ja mille ei enää voi mitään. Jos toisaalta jotain on vielä pelastettavissa, alan itse toimia. Valittamisen sijaan kysyn, ehtisikö joku auttaa minua.

Lue lisää Helin hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 4/2019!

Sisältö jatkuu mainoksen alla