Gloria

Näyttelijä Hannele Lauri uskoo rukouksen ja äidinrakkauden voimaan.

A Al Pacino. Näyttelijä, joka on tehnyt minuun suurimman vaikutuksen. Minulla on kotona aina esillä Al Pacinon kuva. Hän on kooltaan pieni mies, jonka karisma ja ammattitaito tulevat ruudusta läpi.

B Betoni-Jussi-palkinto. Olen kuudes palkinnon saanut nainen. Olin tunnustuksesta todella yllättynyt, otettu, ylpeä ja iloinen. Jussi on talomme ainoa mies.

C Chernobyl. Muistan yhä onnettomuuspäivän. Aurinko paistoi ja olimme perheen kanssa koko päivän ulkona. Tuhon laajuus mykisti. Ydinvoimaloiden turvallisuus on asia, joka pelottaa minua yhä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D Dylan. Bob Dylanilla on lukematon määrä todella kauniita kappaleita, jotka saavat minut hyvälle tuulelle. Musiikkimakuni on omituinen: se vaihtelee Dylanista Pate Mustajärveen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

E Espresso. Tykkään vahvasta kahvista, johon ei kuulu maitoa. Yksi lempinautinnoistani on juoda tuplaespresso terassilla ihmisiä katsellen.

F Facebook. Monessa mielessä tarpeellinen, mutta myös hirveän häiritsevä, ainakin itselleni. Suuri osa sisällöstä on turhaa diipadaapaa. Päivitän harvoin statustani, sillä en halua kertoa kaikille, missä olen tai mitä teen.

G Galliano. John Galliano on lempisuunnittelijani. Ostin kerran Italiasta Gallianon nahkahousut, mutta poikani omi ne välittömästi. Galliano on hullu rockstara, jonka voisi ulkonäöltä sekoittaa pultsariin, ellei hänellä olisi niin kalliit kuteet.

H Hallitus. Uskon jälleen kerran pettyväni hallituksen lupauksiin. Kauniit sanat ja hienot ideat toteutuvat harvoin. Maailma ja ihmiset eivät toimi niin kuin hallitus lupailee.

I Isä. Edesmennyt isäni Arvi Markkula oli minulle todella tärkeä. Hän oli upseeri ja opetti minut rakastamaan luontoa: vei uimaan ja eväsretkille. Ikävä on edelleen hirveä.

J Jumala. Olen uskonut aina. Minulle on ihan sama, vaikka joku yrittäisi kyseenalaistaa uskoani tai todistaa sen tieteellisesti vääräksi. Minulla ei ole tarvetta selittää uskonasioita järjellä. Se on ennemminkin tunne. Olen säilyttänyt sen lapsuuden uskon, jonka opin vanhemmiltani. Omassa elämässäni olen saanut nähdä, että rukouksessa ja kiitoksessa on voimaa.

K Kuolema. Ennen syntymä ja kuolema olivat luonnollisia asioita. Nyt kuolema on viety piiloon. Vaikka meidän kaikkien on määrä kuolla, sen kanssa on vaikea tulla sinuiksi. Ainakin minusta se tuntuu haastavalta.

L Lapset. Minulla on kaksi poikaa ja kolme lastenlasta. He ovat parasta, mitä olen elämässäni saanut. Esikoiseni Sami on lukiossa historian opettaja ja nuorimmaiseni Tomi kuvataiteen maisteri ja elokuva- ja tv-lavastuksen maisteri. Hän lavasti tv-sarjan Ei haukku haavaa tee, jossa näyttelin.

M Metsä. Asun Nurmijärvellä, koska en kestä asua Helsingin keskustassa. Vihaan liikennettä ja minun on päästä nopeasti luontoon ja metsään. En juttele puille, mutta saan metsästä ja sen kauneudesta energiaa. Rakastan myös kerätä mustikoita ja puolukoita.

N Näyttelijä. Äitini vei minua pienestä pitäen teatteriin, ja haaveilin siitä, että pääsisin lavalle muiden näyttelijöiden joukkoon kertomaan tarinoita. Luojan kiitos, pääsin Teatterikorkeakouluun ensi yrittämällä.

O Olen. Mitä muuta voi ihminen tehdä kuin olla? Jos joku kysyy, mitä teen, enkä teen mitään, vastaan yksinkertaisesti, että olen.

P Pahuus. Meissä kaikissa on pahuutta, mutta joillakin se on dominoivampi piirre kuin toisilla. Tällä hetkellä pahuus näkyy selvästi ympäri maailmaa: on terrorismia, rasismia ja eriarvoisuutta. Järkytyn siitä, miten paljon pelkästään Suomessa tehdään murhia.

Q Queen. Freddie Mercuryn riipaiseva Show must go on -biisi oli minun mielestäni hänen testamenttinsa. Show tai sota ei yhtä miestä kaipaa. Elämä menee eteenpäin, vaikka joku jää matkasta.

R Rytmi. Rytmi on näyttelijän työn ja komiikan tärkeimpiä asioita. Jos puheessa painottaa vääriä sanoja, koko sanoma jää epäselväksi.

S Suomi. Olen matkustellut ympäriinsä, mutta en ole koskaan unelmoinut kansainvälisestä urasta. En olisi voinut kuvitellakaan, että asuisin ulkomailla, en edes silloin, kun tapasin siellä kosijoita. Rakastan Suomen järviä ja metsiä. Vaikka olemme vähän umpimielisiä, arvostan sisukkuuttamme. Toivon, että se säilyy.

T Tori. Mummuni, vaarini ja äitini ovat Karjalan evakkoja. Olin jo alle kouluikäisenä auttamassa isovanhempiani heidän torikojullaan. Myimme marjoja, perunoita ja vihanneksia. Tori on minulle yhä tärkeä paikka. Rakastan tehdä torilta tuoreita ostoksia ja nauttia sen tuoksuista.

U Uiminen. Isälleni oli tärkeää, että opin uimaan jo pienenä. Se on edelleen nautinnollisin urheilumuoto, jonka tiedän. Tulin juuri Espanjasta, jossa kävin uimassa monta kertaa päivässä.

V Vesi. Ilman vettä ei ole elämää. Täällä pohjoisessa vettä tulee käytettyä huolettomasti. On itsestäänselvyys, että hanasta tulee juomakelpoista vettä eikä suihkussa lopu vesi kesken. Helposti unohtuu, että toisella puolella maailmaa on todellinen pula puhtaasta vedestä.

W William Shakespeare. Käsittämätön ihmismieli, joka loi hienoja tekstejä. Shakespeare ymmärsi todella syvällisesti ihmisen hyvyyttä ja pahuutta.

X Xylitol. Otan ruokailun jälkeen purkan aina, kun muistan. Se on hyväksi hampaille ja maistuu hyvältä.

Y Ylen uutiset. Katson aina Ylen uutiset, mutta toivon, että ne kestäisivät pidempään. Olen tehnyt Ylelle paljon draamaa, viimeksi näyttelin Melkein totta -sarjassa.

Z Zorro. Nimenomaan Antonio Banderasin esittämänä. Zorron tarinat kiinnostivat kaltaistani poikatyttöä, ja Banderas on charmikas näyttelijä.

Å Åke Lindman.Erikoislaatuinen näyttelijä ja ohjaaja, joka poikkesi pelkästään ulkonäöltään monista suomalaisista. Siinä kundissa oli mieletön karisma. Hänen kuolinkohtauksensa Tuntemattomassa sotilaassa oli pysäyttävä.

Ä Äiti. Äitini Eine Markkula oli minulle todella läheinen. Soittelimme useasti päivässä ilman asiaakin. Hän hoiti paljon lapsiani, joten hänen kuolemansa oli vaikeaa myös pojilleni. Äidin vilpitön rakkaus on sellainen, jonka olen laittanut eteenpäin omille lapsilleni. Äitini oli paras lohduttaja. Hän sanoi aina karjalaisnaisen varmuudella: ”Kyllä Hanna kaikki järjestyy.” Se toimi joka kerta.

Ö Öylätti. Ehtoollinen on kristillinen sakramentti. Se on pyhä ateria ja puhdistus, jossa Jumala on luvannut olla läsnä. Käyn harvoin kirkossa ja viime ehtoollisesta on aikaa. Usko ei ole kiinni rakennuksista tai rituaaleista.

Kuka?

Hannele Lauri, 67, on näyttelijä, joka tunnetaan lukuisista elokuva-, tv- ja teatterirooleista.

Sai tänä vuonna elämäntyöstään Betoni-Jussi-palkinnon.

Asuu Nurmijärvellä Nancy-koiransa kanssa.

Kuvaa parhaillaan tv-sarjaa Turkissa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla