Kuvat
Jonna Öhrnberg
Essi Hellén oli edellisellä Putous-kaudella apulaistuottaja. Tuolloin hänen puolisonsa, Mikko Virtanen, oli yksi ohjelman näyttelijöistä. ”Se meni tosi hyvin. Olin omassa poterossani ja pysyttelimme tietoisesti töissä etäällä toisistamme.”
Essi Hellén oli edellisellä Putous-kaudella apulaistuottaja. Tuolloin hänen puolisonsa, Mikko Virtanen, oli yksi ohjelman näyttelijöistä. ”Se meni tosi hyvin. Olin omassa poterossani ja pysyttelimme tietoisesti töissä etäällä toisistamme.”

– En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta olin saavuttanut tavoitteeni, Essi Hellén perustelee päätöstään siirtyä kameran edestä tuotannon toiselle puolelle.

Näytteleminen on monen nuoren unelmien ammatti. Sitä se oli myös Essi Hellénille, 31, kun hän pääsi 19-vuotiaana ensiyrittämällä Teatterikorkeakouluun.

Jo 28-vuotiaana Essille tuli kuitenkin tunne, että hänellä ei ollut alalla uutta tavoiteltavaa.

– En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta olin saavuttanut tavoitteeni päästä Putoukseen sekä tekemään elokuvarooleja ja isoja tv-sarjoja. Minua ei motivoinut elää niin, että tavoittelen koko ajan vain isompia ja isompia rooleja. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sen sijaan minulle tuli tarve vaikuttaa siihen, miten tätä alaa kehitetään ja kuka tekee roolivalintoja. Turhauduin näyttelijän asemaani, jossa en voinut vaikuttaa näihin asioihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Putouksen päätuottajaksi

Lopulta Essi päätti hakea Aalto-yliopistoon opiskelemaan tuottajaksi. Linjalle valittiin vain kaksi opiskelijaa, ja Essi jäi ensimmäiselle varasijalle. Hän sai kuitenkin harjoittelijapaikan tuotantoyhtiöstä, josta hän sai myöhemmin vakituisen työn. Hän on työskennellyt yrityksessä nyt kahden ja puolen vuoden ajan. 

Tammikuussa alkavalla uudella Putous-kaudella Essi on ohjelman päätuottaja.

– Näyttelijä suhtautuu työhön superintohimoisesti, ja vaikka työ voi olla palkitsevaa, se on myös kuluttavaa. Haluan vaikuttaa työhyvinvointiin ja työn kuormittavuuteen. Ihmisiä käytetään alalla liikaa kertakäyttöisesti. Tuottajana haluan miettiä pitkää kaarta, sitä miten ihmiset jaksaisivat työssä pidempään.

Essi muistelee omia Putous-kausiaan antoisina mutta stressaavina. Tuottajana hän on halunnut rytmittää uuden kauden kuvauksia eri tavalla.

– Kuvaamme esimerkiksi sketsejä paljon ennakkoon, joten itse kuvausten aikaan työryhmä voi keskittyä harjoittelemaan lauantain suoraa lähetystä varten.

Työstä tuli harrastus

Näyttelijän töille Essi on sanonut lähes poikkeuksetta ei.

– Syksyllä kuvasin Ex-onnelliset-sarjaa. Näytteleminen tuntui enemmän harrastukselta, kun tein sitä tauon jälkeen.

Essi haluaa riisua mielikuvaa näyttelijän työn mystisyydestä.

– Vaikka se on työ, jossa joutuu usein venymään, niin vastapainoksi pitää olla myös jotain helppoa tekemistä. Asiat täytyy laittaa mittasuhteisiin ilman että kaikkien täytyy väsyä ja jotta näyttelijät jaksaisivat työssään.

Essiä kiinnostaa myös käsikirjoittaminen. Hyppy näyttelijästä tuottajaksi oli hänelle selvä.

– Minua ei ole pelottanut päätös missään vaiheessa. Uskon, että tämä on nykyään työelämän suunta. Ihmisillä ehtii olla monta ammattinimikettä ennen eläkeikää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla