Kuvat
Jouni Harala
Tänä syksynä Anna-Maija Tuokko nähdään pääosassa Mika Kaurismäen elokuvassa Mestari Cheng, jonka ensi-ilta on syyskuun lopussa.
Tänä syksynä Anna-Maija Tuokko nähdään pääosassa Mika Kaurismäen elokuvassa Mestari Cheng, jonka ensi-ilta on syyskuun lopussa.

Anna-Maija Tuokolla oli toisen lapsensa synnytyksestä etukäteen yksi toive yli muiden. Olisi hienoa, jos kaikki sujuisi eri tavalla kuin edellisellä kerralla.

Näyttelijä Anna-Maija Tuokon, 38, ja hänen puolisonsa Kari Heiskasen toinen lapsi, tytär, syntyi alkukesästä.

– Olen ollut tämän kesän äitiyslomalla ja viettänyt paljon aikaa mökillä lasteni kanssa. Olen nauttinut näistä hitaista päivistä valtavasti, Anna-Maija sanoo.

– Tyttäreni syntymä oli kokemus, jota en unohda koskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Anna-Maijalla oli lähestyvästä synnytyksestään etukäteen yksi toive yli muiden. Olisi hienoa, jos kaikki sujuisi eri tavalla kuin edellisellä kerralla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Esikoiseni synnytys päättyi neljä vuotta sitten sektioon. Tällä kertaa toivoin alatiesynnytystä, hän kertoo.

Eräs ystävä suositteli Anna-Maijalle kokenutta doulaa, ympäri maailmaa kätilönä työskennellyttä Jenna Hellsténiä.

– Tapasin Jennan kerran ennen synnytystä. Kerroin haluavani pitää pääni mahdollisimman kirkkaana. Sanoin hänelle, etten vastusta lääkkeitä tarvittaessa, mutta mitä pidempään pärjäisin ilman niitä, sen parempi.

Naisilla synkkasi heti, ja Anna-Maija palkkasi Jennan doulakseen. Sitä hän pitää yhtenä elämänsä parhaista päätöksistä.

– Lähdin hakemaan upeaa synnytyskokemusta. Kiitos osaavan doulan, sellaisen myös sain.

Helppoa se ei tietenkään ollut. Eikä kivutonta. Doulan läsnäolo antoi kuitenkin turvaa.

– Pääsin meditatiiviseen tilaan, jossa minun ei tarvinnut keskittyä mihinkään muuhun kuin synnyttämiseen. Aina, kun epävarmuus iski ja mietin, tarvitsenko nyt lääkkeitä tai loppuvatko voimani, doulan rauhallisuus ja kannustus auttoivat eteenpäin.

Anna-Maija yllättyi siitä, ettei kipu lopulta ollutkaan niin pahaa kuin hän oli etukäteen pelännyt.

– Loppujen lopuksi tyttäreni syntyi altaaseen luonnonmukaisesti, kokonaan ilman kivunlievitystä. Se oli upea, voimauttava kokemus, Anna-Maija hehkuttaa.

Miten Anna-Maija järjestää lastenhoidon kuvauspaikoilla? Miksi hän ei koskaan lue nettikommentteja töistään tai esiintymisistään mediassa? Lue lisää Me Naisten numerosta 37/2019. Tuoreen digilehden voit lukea täältä

Kolmen lapsen äiti

Jokaisen synnyttäjän pitäisi saada olla ylpeä itsestään ja synnytyksestään. Se, että joku kertoo onnellisesta luomusynnytyksestään, ei tietenkään tarkoita sitä, että jonkun synnytys, joka on vaatinut lääkitystä tai päätynyt sektioon, olisi vähemmän arvokas. Toki on myös niin, että jos synnyttäjällä on tukenaan doula ja hyvä kätilö, on todennäköisempää, että synnytys edistyy luonnollisesti eikä lääkinnällistä apua tarvita. Mutta kaikki synnytytkset ja synnyttäjät ovat ihhan yhtä arvokkaita.

florence

Hieno kokemus. Itse olen tyytyväinen lääkärin määräämiin sektioihin, ja ihan yhtä.ylpeä synnytyksistäni. Ei vatsan halkileikkaus mitätöntä ole. Luonnonmukainen kuullostaa aina erinomaiselta mutta maailma on muuttunut yksinäisestä saunassynnyksistä. Vesisynnytys kuullostaa kylläkivalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla