Me Naiset
|
Malla Murtomäki
Nanna, Karoliina ja Pirke ovat luonteiltaan aivan erilaisia. ”Jos emme olisi siskoja, emme olisi välttämättä koskaan ystävystyneet.” Kuvat: Jouni Harala
Nanna, Karoliina ja Pirke ovat luonteiltaan aivan erilaisia. ”Jos emme olisi siskoja, emme olisi välttämättä koskaan ystävystyneet.” Kuvat: Jouni Harala

Nanna Karalahden ja hänen sisariensa suhde on niin tiivis, että jotkut eksät ovat pitäneet sitä uhkana. Nannan puoliso Jere ei. – Karoliina ja Pirke kutsuvat itseään Jeren varavaimoiksi.

Sinä olet parisuhteessa siskojesi kanssa.

Niin yksi ex-miehistä sanoi Karoliina Koivistolle, 32, vuosia sitten. Karoliinasta tuntui, että piti valita joko perhe tai parisuhde. Valinta oli itsestään selvä: mies sai lähteä.

Samoin on käynyt monelle muulle kaksilahkeiselle, joka on yrittänyt asettua Karoliinan ja hänen siskojensa Nanna Karalahden, 31, ja Pirke Vuorijärven, 45, väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nanna, Pirke ja Karoliina asuvat perheineen Keravalla kahden kilometrin säteellä toisistaan. He kutsuvat kotiensa väliin jäävää aluetta Pyhäksi Kolmioksi ja suhdettaan symbioosiksi. He soittavat toisilleen videopuheluita ja naputtelevat tuntikaupalla viestejä joka päivä. Silloinkin, kun ovat tavanneet kasvokkain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Näemme toisiamme keskimäärin joka toinen päivä, Nanna laskeskelee.

Naiset näyttävät häkellyttävän paljon toisiltaan: platinablondit hiukset, isot silmät ja hoikka olemus.

– Nannan esikoinen Jax sekoitti minut Nannaan 1-vuotiaaksi asti. Kuopus Alexia sekoittaa meidät edelleen, Karoliina kertoo.

Luonteissa sen sijaan on isoja eroja. Pirke on omien sanojensa mukaan boheemi elämäntapaintiaani. Temperamentti kiehahtaa sekunnissa, ja esimerkiksi liikenteessä tavaramerkkinä toimii keskisormi.

Myös Karoliina on aina tuntenut isosti, sekä hyvässä että pahassa.

Siskot kannustivat seurusteluun

Nanna on sisarkolmikon järki. Hän on katsellut vierestä isosiskojensa tunteiden vuoristorataa ja ajatellut, että ei kiitos. Karoliina myöntää, että hän haluaisi pystyä reagoimaan asioihin yhtä tyynesti kuin pikkusiskonsa, mutta tunteet ottavat aina vallan.

Palataanpa kuitenkin vielä niihin miehiin.

Siskokset tietävät toistensa elämästä kaiken, myös rakkauselämän kiemurat. Salaisuuksia ei pysty pitämään. Ei, vaikka haluaisikin.

– Huomaamme toisen käytöksestä heti, jos jotain on meneillään, Pirke sanoo .

Siskot olivat ensimmäisiä, joille Nanna kertoi tapailevansa jääkiekkoilija Jere Karalahtea. Karo muistaa, kuinka he olivat talvella 2014 mökillä ja Nanna alkoi lukea Jerestä kertovaa juttua. Siinä lomassa hän mainitsi viestittelevänsä tämän kanssa. Siskot kannustivat Nannaa etenemään suhteessa, vaikka kohuissa ryvettyneen urheilijan persoona vähän mietityttikin.

– Silloin Jere oli sulkeutuneempi ja pelottavampi kuin nykyisin. Nyt hän puhuu kaikesta avoimesti ja hymyilee koko ajan. Se johtuu siitä, että hän on päässyt sisälle symbioosiin, Karo sanoo ja repeää nauruun.

Pirken mielestä Jere on ensimmäinen mies, joka on aidosti ymmärtänyt siskosten läheisiä välejä.

– Monet eksistämme ovat pitäneet tätä perhekuviota uhkana, mutta Jere syttyi siitä heti.

Nannaa hymyilyttää.

– Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, on tämä vaatinut häneltäkin totuttelua. Hän ei alkuun tajunnut, kuinka hulluja olemme. Tai kuinka hulluja varsinkin Pirke, Karo ja äiti ovat. Se on paljastunut pikkuhiljaa.

Hulluja, mutta rakkaita. Nykyisin Pirke ja Karo ovat Jerelle paljon enemmän kuin pelkästään Nannan siskoja.

– He kutsuvat itseään Jeren varavaimoiksi, Nanna sanoo.

– Voin soittaa Jerelle ihan mistä tahansa asiasta, ja tiedän, että hän auttaa, Pirke selventää suhdetta lankoon.

Ero ei katkonut suhteita

Oli kova paikka kaikille, kun Nanna ja Jere päätyivät kaksi vuotta sitten eroamaan. Syynä olivat lapsiarki, Jeren urheilu-uran loppuminen ja molempien isot egot. Karoliina muistaa puhuneensa puhelimessa eron aikoihin vuorotellen pikkusiskonsa ja Jeren kanssa – eikä se ollut Nannalle mikään ongelma.

– Minä ajattelin sen niin, ettei Jere katoa elämästämme mihinkään. Meillä oli jo silloin yksi yhteinen lapsi. Mielestäni oli selvää, että Karo ja Pirke saivat pitää häneen yhteyttä eronkin jälkeen.

Ero kesti lopulta puoli vuotta. Sen jälkeen pari muutti Helsingistä Keravalle lähemmäs Nannan perhettä. Tauko teki suhteelle hyvää. Kun parin toinen lapsi Alexia syntyi viime kesänä, ei vauva-arki tuntunut raskaalta. Pariskunta osaa toimia tiiminä, jossa molemmilla oli tilaa olla oma itsensä.

– Ihailen sitä, miten järkevästi Nanna toimi eroasiassa. Hän ei polttanut siltoja, vaan näki ongelman ja lähti ratkaisemaan sitä, Karoliina sanoo.

Pirke meni viime kesänä naimisiin itseään 18 vuotta nuoremman miehen kanssa. Suomalaisthaimaalainen Nico Vuorijärvi asuu Unkarissa ja pelaa elääkseen jääkiekkoa. Pari tapasi viisi vuotta sitten Tinderissä. Siitä alkoi myrskyisä rakkaustarina.

– Meillä on ollut melkoista räiskettä. Olemme eronneet ja palanneet yhteen monta kertaa. Nyt olen kuitenkin onnellisempi kuin koskaan. Nico rakastaa tätä perhekuviotamme.

Pirken ensimmäinen pidempi parisuhde oli nykyisen täysi vastakohta. 25-vuotiaana hän tapasi miehen, jonka kanssa meni naimisiin, perusti perheen ja rakensi omakotitalon. Puitteet olivat kunnossa, mutta Pirke tunsi, ettei kaikki ollut kunnossa.

– Esitin tavallista, vaikka olin jotain aivan muuta. Tukahdutin villin ja erikoisen puolen itsessäni.

Kun liitto päättyi 14 yhteisen vuoden jälkeen vuonna 2013, homma lähti Pirken sanojen mukaan ”täysin käsistä”. Vapaus hullaannutti.

– Olin ollut seitsemän vuotta lasten kanssa kotona. Kun eron jälkeen lähdin yöelämään, tajusin, että olen vielä ihan kuumaa tavaraa.

Roolit vaihtuivat

Pikkusiskot olivat tiiviisti sisarensa tukena koko eroprosessin ajan, vaikka välillä Pirken meno tuntui olevan liiankin vauhdikasta.

– Hän oli aina ollut se isosisko, joka oli antanut meille esimerkin idyllisestä perhe-elämästä. Yhtäkkiä hän teetti kauneusleikkauksia ja bailasi aamuun asti, Nanna muistelee.

– Totta kai pelkäsimme, että tuleeko hän seuraavana päivänä kotiin. Oli kuitenkin pakko luottaa siihen, että hän tietää, mitä tekee.

Pirkeä naurattaa ajatus siitä, että siskosten roolit ovat kääntyneet.

– Nyt Nanna ja Karo neuvovat minua rakkausasioissa ja elämässä yleensäkin. Olen vuorostani se villi rämäpää.

"Jos emme olisi siskoja, emme välttämättä olisi koskana ystävystyneet", Nanna sanoo ja saa siskonsa nauramaan.
"Jos emme olisi siskoja, emme välttämättä olisi koskana ystävystyneet", Nanna sanoo ja saa siskonsa nauramaan.

Pirken elämänmuutos lähensi siskosten välejä entisestään. Nannan ja Karoliinan mielestä on ihanaa, kuinka sinut Pirke on nyt itsensä kanssa – vaikka tyyli ei aina osukaan yhteen pikkusiskojen maun kanssa.

– Hän käyttää samoja vaatteita, joita me käytimme 2000-luvun alussa, Karo sanoo.

Pirke kaivaa todisteeksi kassistaan farkut, joissa on enemmän reikää kuin kangasta. Nanna käytti housuja 18-vuotiaana. Nyt ne ovat Pirken lempparit. Myös kauneusleikkaukset ovat osa isosiskon juttua. Ne ovat Karon ja Nannan mielestä täysin ok, vaikkeivat he itse leikkauksiin lähtisikään.

– Kauneinta Pirkessä ovat aitous ja itsevarmuus. Nuo piirteet ovat tulleet enemmän esiin viime vuosina, Nanna sanoo.

Koko perheen murhenäytelmä

Kolmikko on miettinyt usein, mistä heidän luonne-eronsa kumpuavat. Miten kaksi siskoista voi olla niin tulisia ja yksi heidän täysi vastakohtansa? Pirkellä on eri isä kuin Nannalla ja Karoliinalla. Hän arvelee oman ”hulluutensa” periytyvän osaksi sieltä.

– Minun isäni istui vankilassa. Karon ja Nannan isä taas oli maajussi Huittisista. Hän työskenteli poliisina. Mieti, rosvo ja poliisi!

Isäteoria ei selitä sitä, miksi Karo ja Nanna ovat luonteeltaan niin erilaisia. Siksi vastauksia on haettu muun muassa eräältä Jeren tutulta, jota naiset kutsuvat ”shamaaniksi”.

Shamaanin mukaan siskosten erilaiset luonteet ovat seurausta tragediasta, joka sattui, kun Pirke oli 13-vuotias. Hänen isoveljensä Sebastian kuoli kamalassa mönkijäturmassa. Karoliina oli silloin vuoden vanha, Nanna äidin vatsassa.

– Minä jouduin näkemään, kun äiti menetti lapsensa – ja menetin itsekin veljen. Se jätti syvät jäljet, Pirke sanoo.

– Ja minä olin vauva, jonka äiti ei pystynyt pitkään aikaan tekemään muuta kuin itkemään, Karo jatkaa.

Shamaanin teoria oli se, että kohtu suojasi Nannaa tragedialta. Hän ei altistunut samanlaiselle tunnetaakalle.

– Sebastianin kuoleman jälkeen äiti päätti, että pitää meidät niin lähellä itseään kuin mahdollista. Meidän symbioosimme on tulosta siitä, Karo toteaa.

Siskokset myöntävät, että ilman äidin vaikutusta heidän välinsä saattaisivat olla varsin erilaiset. Erilaisten luonteiden yhteensovittaminen ei ole aina ollut helppoa.

– Jos emme olisi siskoja, emme välttämättä olisi koskaan ystävystyneet, Nanna sanoo ja saa siskonsa nauramaan.

– Tämä eroaa ystävyydestä siinä, ettei sisaruksiaan voi valita. Pitää pystyä hyväksymään heidät kaikkinensa. Heidän kanssaan voi luottaa siihen, etteivät he jätä minua koskaan.

Siskot tukevat ongelmissa

Kun on tiiviisti tekemisissä, syntyy väistämättä väärinkäsityksiä ja riitoja. Perhepiirissä esiintyy tuon tuosta pientä draamaa.

– Meillä on useampia WhatsApp-ryhmiä perheryhmän lisäksi. Esimerkiksi Mom&Daughters äidin kanssa ja Parhaat systerit, jossa olemme me kolme. Jos riitelemme, minä, Pirke tai äiti eroamme ryhmästä, Karo kertoo.

Pääsyä takaisin anellaan kuitenkin nopeasti. Kolmikon riidat eivät koskaan kestä kahta päivää pidempään. He alkavat ikävöidä toisiaan niin nopeasti, että pidempi vihanpito olisi mahdotonta.

– Olin juuri Teneriffalla kahdeksan päivää. Ikävöin noita niin paljon, että soitin heille videopuhelun joka ilta, Karo sanoo.

– Joka päivä pitää saada puhua siskojen kanssa. Muuten elämä ei tunnu normaalilta.

Kaikkien elämässä on ollut vaiheita, joissa siskojen tuki on ollut korvaamatonta.

Pirkellä yksi sellainen jakso oli viime vuosi. Nainen oli jatkuvasti väsynyt, ja häntä vaivasi outo turvotus.

– Kerroin Nannalle ja Karolle, että elän varmasti viimeisiä päiviäni, Pirke muistelee.

Karoliina pystyi samaistumaan isosiskonsa tuskaan. Hänellä on omakohtaista kokemusta terveyspulmista.

Karoliina sairastui toisen lapsensa syntymän jälkeen vuonna 2015. Hän oli eronnut lapsen isästä vähän ennen synnytystä, ja jäi pienen lapsen ja vauvan kanssa yksin.

– Se oli elämäni raskainta aikaa. En olisi selvinnyt siitä ilman siskojani ja äitiäni. He auttoivat kaikessa.

Vuonna 2017 Karoliinan oireiden syyksi paljastui muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta. Myös Pirkellä on sama sairaus.

Nanna sanoo, että hänen elämässään ei ehkä ole ollut yhtä suuria vastoinkäymisiä, mutta hänellekin siskojen tuki on ollut välillä korvaamatonta. Esimerkiksi puoli vuotta kestäneen eron aikana Nanna pystyi jakamaan huolensa ja pelkonsa siskojensa kanssa.

– He ovat ensimmäisiä, joille kerron, jos tapahtuu jotakin tosi ihanaa tai tosi ikävää.

Koko suku kahvilassa

Karoliina on arkisin töissä Nannan omistamassa terveyskahvilassa keravalaisessa ostoskeskuksessa. Pirke lapsineen asuu ostoskeskuksen yläkerrassa. Jos Pirkellä on vapaapäivä, hän viettää tunteja kahvilassa. Usein myös Nanna tulee sinne tekemään töitä.

– Sitten paikalle ilmestyy Jere lasten kanssa, ja kohta äitikin pamahtaa ovesta. Kun lapset pääsevät koulusta, hekin tulevat sinne. Se on kuin espanjalainen kahvila, jossa koko suku on töissä ja pölisee toistensa päälle, Karo kuvailee.

Perhe on nykyisin niin iso, että joulukin on pakko viettää kahdessa eri osassa. Nannalla ja Jerellä on kaksi lasta, Pirkellä 12-vuotias poika ja 9-vuotias tytär aiemmasta liitostaan, ja Karoliinalla 6-vuotias tyttö ja 3-vuotias poika edellisistä parisuhteista. Lisäksi perheeseen kuuluvat pikkuveli ja tämän avovaimo. Lisäksi äiti ja tämän puoliso sekä Pirken mies Nico ja Karon mies Patrik.

On mahdoton kuvitella elämää ilman tiivistä perhettä.

– Jeren lapsuus on ollut aika yksinäinen, ja ehkä juuri siksi hän arvostaa sitä, että nyt ympärillä on niin paljon läheisiä, Nanna tuumii.

Koska lapset ovat vielä pieniä, siskokset eivät ole viime vuosina ehtineet juuri viettää aikaa kolmistaan. Sitä he kaikki kaipaavat. Kaukomatka tai yöelämän maistelu kolmisin kiinnostaisi.

Pirke luo siskoihinsa lempeän katseen.

– Mennään ihan mihin vain, kunhan mennään yhdessä.

 

 

Nanna Karalahti, 31

Asuu Keravalla aviomiehensä Jere Karalahden ja kahden lapsen kanssa.

Työskentelee yrittäjänä, vetää Hero-nettitreenivalmennuksia ja Real Training -treenileirejä, pyörittää Aito-päiväkotia, Wellnessmalli-kilpailua ja Soul Bowl -kahvilaa.

 

Pirke-Evita Vuorijärvi, 45

Asuu Keravalla aviomiehensä Nico Vuorijärven ja kahden lapsensa kanssa. Nico pelaa jääkiekkoa Unkarissa, mutta palaa keväällä kauden loputtua Suomeen.

Työskentelee lentoemäntänä ja kertoo vauhdikkaasta elämästään

WithB-nimisellä

Youtube-kanavalla.

 

Karoliina Koivisto, 32

Asuu Keravalla kahden lapsensa kanssa.

Työskentelee Soul Bowl -kahvilassa, pyörittää Nannan kanssa Welnessmalli-kilpailua ja hoitaa muidenkin Nannan yritysten asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla