Laura Närhi kasvoi isossa uusperheessä, mutta ei ole ikinä kysellyt muiden mielipiteitä isojenkaan päätösten edellä.

1 lapsi

Olen kiva, mutta jämäkkä äiti. 5-vuotias tyttöni on herkkä ja tunteellinen tapaus, joka tarvitsee paljon syliä. Käymme metsäretkillä, pelaamme palloa ja teemme muita tavallisia asioita. En usko, että lapset tarvitsevat jatkuvaa viihdytystä. Olen pyrkinyt siihen, että lapseni oppisi leikkimään myös itsenäisesti.

En koe, että äitiys olisi hirveästi muuttanut ajatuksiani, olemustani tai minua ihmisenä. En koe olevani vahvempi tai täydempi naisena. Olen nainen, jolla on lapsi. Äitiys vaikuttaa lähinnä käytännön elämään. Huomasin jo vauva-aikana, että elämäämme helpottavat rutiinit ja tarkat ajat, milloin tehdään mitäkin.

Miehelläni on aikuinen poika ja yksi teini-ikäinen poika, joka on meillä joka toinen viikko. En koe olevani mieheni lasten äitipuoli. Olen isän tyttöystävä. Kun mieheni lapset ovat paikalla, pidän huolen, että noudatamme kotimme sääntöjä ja lautasella on lämmintä ruokaa. Heidän vanhempansa hoitavat suuremmat kasvatuslinjaukset. On kiva olla teini-ikäisen kaveri. Hän saattaa kertoa minulle eri asioita kuin isälleen. 5-vuotiaalleni he ovat suurimpia idoleita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3 sisarusta ja 3 sisarpuolta

Kasvoin isossa laumassa. Puolitoista vuotta minua nuoremmat pikkusiskoni ovat identtisiä kaksosia. Kolme vuotta vanhemman isoveljeni kanssa meillä on sama isä, mutta eri äiti. En silti osaa kutsua veljeäni velipuoleksi, sillä olemme asuneet yhdessä syntymästäni lähtien. Vaikka vanhempani erosivat ja sain myöhemmin isäpuolen, veli jäi asumaan meille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitten minulla on kolme sisarpuolta, jotka ovat isäpuolen lapsia äidin uudesta liitosta. Olen yhä todella läheinen perheeni kanssa.

Lapsena reissasimme ulkomaillakin kolmen perheen kesken. Minulla ei ollut lapsena koskaan hetkeä, jolloin olisin ollut täysin yksin. Aikuisena minusta onkin tullut jokseenkin erakko, ja kaipaan omaa tilaa. Mutta ison lapsuudenperheen ansiosta pärjään hyvin isoissakin joukoissa ja olen sopeutuvainen.

4 asiaa aamupalalla

Teen aamuisin ja iltaisin aina samat asiat samassa järjestyksessä. Jos toimin toisin, paletti menee sekaisin. Aamiaiseni on aina sama: kahvi, smoothie, leipä ja kananmuna. En ole ikinä elämässäni mennyt nukkumaan meikit naamalla. Haluan myös nukahtaa kirjaa lukiessa, tai muuten koko yö menee pipariksi.

En ole ikinä ollut kauhean boheemi. Olen jämpti ja aina ajoissa paikalla, toisin kuin monet muut musiikkialalla. Tykkään aikatauluista ja listoista. Esimerkiksi korona-aikana olen tehnyt kauppalistan sen mukaan, missä järjestyksessä tavarat ovat kaupassa.

20 vuotta uraa

Minusta tuli muusikko vahingossa. Musiikki oli kyllä aina läsnä perheessämme, koska äitini Maija Kuusi työskenteli levy-yhtiö BMG:n toimitusjohtajana ja isäni Seppo Närhi keikkaili muusikkona. Soitin pianoa ja lauloin, mutta kapinoin musiikkiuraa vastaan. Restonomiksi opiskellessani tapasin kaksi Kemopetrolin kundia, ja he houkuttelivat minut mukaan bändiin.

Minulla on etiäinen, että paranen vanhemmiten. Syksyllä julkaistavalla kolmannella soololevylläni on täysin omannäköisiä kappaleita. Levystä tulee kaunis, tunteellinen ja mahtipontinen. Olin pitkään poissa keikkalavoilta äitiysloman takia. Nyt aion laittaa pökköä pesään niin paljon kuin pystyn. Mutta ihmisarvoni ei riipu siitä, kuinka korkealla musiikkini on Spotifyssa. Pidän elämän eri osa-alueet erillä toisistaan.

42 vuotta

Ikäni, 42, näyttää paperilla paljolta, mutta minusta tuntuu ihan samalta kuin kymmenen vuotta sitten. Ikä näkyy enemmänkin fysiikassa. Juhlinnasta maksellaan velkoja useamman päivän ajan. Huono syöminen, juominen tai se, etten liiku, näkyvät kehossa tosi nopeasti. Päiväkodin vanhempainilloissa minuun iskee huijarisyndrooma. Ajattelen, että mitä teen näiden oikeita päivätyötä tekevien vanhempien joukossa. Kuvittelin parikymppisenä, millaista nelikymppisen elämän pitäisi olla. Mutta mitä vanhemmaksi elää, sitä varmemmin odotukset karisevat.

11 kotia

Asuin Kirkkonummella Luoman kylässä 16-vuotiaaksi. Olen tyypillinen radanvarsilapsi. Hengailimme kavereiden kanssa juna-asemilla, ajoimme ajankuluksi lähijunalla Masalan ja Kirkkonummen väliä edestakaisin ja kävimme nuorisotalon diskossa.

Myöhemmin asuin lähes 20 vuotta eri puolilla Helsingin keskustassa. Elin pitkän ja huolettoman nuoren aikuisen elämän.

Kuusi vuotta sitten muutin mieheni luo Porvooseen. Kun nykyään asioin Helsingissä, väsyn aika nopeasti liikenteeseen ja ihmispaljouteen. Mieleeni laskeutuu rauha, kun ajan kotiin ja näen Porvoon sillan.

Asumme rintamamiestalossa rauhallisella alueella. Olen sisustanut kodin 50-luvun rintamamiestalon tyyliin hempeillä pastellisävyillä, 50-luvun henkisillä tapeteilla ja maalaamalla lautalattiat vaaleiksi. Minulla on nykyään Porvoossa aika vilkas sosiaalinen elämä. Lapsi on auttanut tutustumaan ihmisiin uudessa kaupungissa. Liikun kylillä tuulihousut jalassa ja ilman meikkiä.

15 viherkasvia

Viherkasvien ja puutarhan hoito rentouttaa, vaikka en tajua niiden hoidosta juuri mitään. Hoidan ja kastelen kasveja fiiliksellä ja tunteella. Kyselen naapuritaloissa asuvilta eläkeläisiltä neuvoja, miksi tämä pensas ei kasva ja milloin omenapuu pitikään leikata. Viherkasveista tärkein on isoisäni joulukaktus. Kun isoisäni kuoli, otin pikkuisen joulukaktuksen mukaani hoitokodista hänen huoneestaan. Nyt joulukaktus on kasvanut valtavasti, ja aion vaalia sitä huolella.

60 kg ja 170 cm

Olen ollut koko aikuisikäni suunnilleen saman kokoinen. En ole tosin käynyt moneen vuoteen vaa’alla, joten saatan painaa vähän enemmän, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Totta kai katson joskus itseäni vähän kriittisesti, mutta yritän olla kuuntelematta itseäni. Yritän myös olla lukematta keskustelupalstoja. Joskus siellä kirjoitettiin jotain levinneestä takapuolestani, mikä ei tietenkään tuntunut kivalta.

Kun imetin pitkään, laihduin 55-kiloiseksi. Oli hurja kokemus tuntea poskipäät ja kylkiluut terävinä, varsinkin, kun muutos tapahtui nopeasti. Oma kroppa tuntui yhtäkkiä vieraalta. Ravintolassa yksi nainen kysyi, syönkö mitään. Kun lopetin imettämisen, paino humahti heti viisi kiloa ylöspäin.

0 ajatusta siitä, mitä minusta ajatellaan

Minulla ei ole paineita miellyttää muita tai tehdä asioita samalla tavalla kuin muut. Minulla oli joitain vuosia sitten lyhyessä ajassa monta isoa elämänmuutosta: avioero, uusi parisuhde, muutto uuteen kaupunkiin ja vauva. Silloin ihmiset luullakseni puhuivat minusta paljon selän takana. Oman elämän järjestämisessä on ollut niin paljon prosessoitavaa, että en halunnut taakaksi muiden ihmisten mielipiteitä. Olen ollut nuoresta asti sellainen, että en ole kysellyt mielipiteitä edes isoissa päätöksissä, vaan olen vain ilmoittanut päätökseni lähipiirille. Kerron heille asioista omassa tahdissani, kun on sellainen fiilis.

Laura Närhi

*Laulaja syntyi 19.1.1978 Kirkkonummella.

*Asuu Porvoossa miehensä ja 5-vuotiaan tyttärensä kanssa.

*Julkaisee syksyllä kolmannen sooloalbuminsa. Levyltä on julkaistu single, Mä elän.

*Julkaissut viisi albumia vuonna 2000 perustetun Kemopetrol-yhtyeen kanssa. On mukana Nelosella ja Ruudussa syyskuussa alkavassa All Together Now Suomi -ohjelmassa.

 

Vierailija

Laura Närhi on aina ollut maanläheinen ja aito artisti. Upea lauluääni hänellä on. Tunnen paljon samankaltaisuutta siitä, että tarvitsen omaa aikaa ja teen isot päätökset itsenäisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla