Kuvat
Anna Huovinen
Eva on miettinyt jälkeenpäin, miksi avun hakeminen oli niin vaikeaa. ”Kun identiteetti on murskana, siinä menee sekaisin eikä tunnista, mikä johtuu minusta ja mikä toisesta.”
Eva on miettinyt jälkeenpäin, miksi avun hakeminen oli niin vaikeaa. ”Kun identiteetti on murskana, siinä menee sekaisin eikä tunnista, mikä johtuu minusta ja mikä toisesta.”

Henkinen väkivalta parisuhteessa mursi muusikko Eva Louhivuoren itsetunnon. Siksi suhteesta tuntui melkein mahdottomalta lähteä.

Mua sitten jännittää, Eva Louhivuori sanoi ensisanoikseen Naisten linjan tukipuhelimeen. Neuvontalinja tarjoaa apuaan henkistä ja fyysistä väkivaltaa kokeneille naisille, ja siihen joukkoon Evakin nyt kuului. Hän oli saanut parisuhteessaan mustelmia vain harvoin, mutta henkisiä ruhjeita sitäkin enemmän.

Seurustelun alku oli ollut ihanaa. Sitten miehen käytös alkoi tuntua painostavalta.

– Tuntui oudolta, kun minun syytettiin flirttailevan kaikille, jopa hänen isälleen. Seurassa mies saattoi hyssytellä ja laskea käden jalalleni merkiksi, että olisin vaiti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suhteen edetessä Eva näyttäytyi ystävilleen vähän vaisumpana, mutta juuri muuta poikkeavaa hänen käytöksessään tuskin huomasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pidin kaikkialla kulisseja yllä.

Sellainen on tyypillistä henkistä väkivaltaa kokeneille. Lopulta myös fyysinen uhka kävi todeksi.

– Tuli retuuttamista ja tempomista. Koskaan minua ei hakattu, mutta tiedän nyt miltä tuntuu, kun veistä pidetään kaulalla, Eva sanoo.

– Porraskäytävässä istuin koira sylissäni ja itkin.

Eva kokee tulleensa uhatuksi eri tavoilla, muun muassa pelolla, syyllisyydellä ja häpeällä.

– Ymmärsin, että jos haluaisin erota, hän vahingoittaisi minua tai satuttaisi itseään. Sellainen on karmea vastuu sysättäväksi toisen niskaan.

”Katson itseäni kuin ulkopuolinen enkä tunnista itseäni tuolta ajalta.”

Vyyhti lähti purkautumaan vähän vahingossa, kun miehen käytös paljastui Evan perheelle. Eva on ollut yhteydessä Naisten linjaan, terveyskeskukseen ja poliisiin. Irtiotto ei silti tapahtunut hetkessä eikä helposti.

– Kumpaakin kokeneena sanoisin, että henkinen väkivalta on raskaampaa kantaa kuin fyysinen. Siinä menee sekaisin eikä tunnista, mikä johtuu minusta ja mikä toisesta, Eva pohtii.

– Häpeä seuraa vielä toipuessakin. Katson itseäni kuin ulkopuolinen enkä tunnista itseäni tuolta ajalta. On vaikea antaa se anteeksi itselleni.

Mistä Eva sai apua? Miksi huono suhde oli niin vaikea jättää? Lue Evan tarina Me Naisten uusimmasta numerosta 1/2020. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Vierailija

Tässä ois ehkä hyvä mainita, jos Eva + Manun toinen jäsen ei ole tässä kuvailtu mies. Heidän suhde on ollut sen verran julkisuudessa, että kyseinen henkilö tulee kyllä ekana mieleen.

Huomio

Haluaisin antaa palautetta Me Naisille näistä kysymyksistä jutun lopussa. Kysymys "Miten fiksulle naiselle voi käydä näin?" on ikävä. Tuntuu ikävältä, että tällaisen jutun lopussa, joka käsittelee henkistä väkivaltaa, ilmestyy tällainen kysymys. Kysymyksen taakse kätkeytyy ajatus, jonka mukaan vain tyhmille naisille voi käydä näin, ei fiksuille. Henkinen väkivalta ei ole riippuvaista uhrin älykkyydestä tai ylipäätään siitä, että mikään uhrissa olisi vikana. Toivottavasti ymmärsitte tämän palautteeni ja muokkaatte kysymystä siihen suuntaan, että siiinä ei enää piile tällaista ajatusta takana. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla