Kuvat
Shutterstock
Vauva-lehti
Hennasta tuntui oudolta, että poika oli kasvanut hänen sisässään huomaamatta – mikään hänen ulkonäössään, oireissa tai painossa ei viitannut raskauteen.
Hennasta tuntui oudolta, että poika oli kasvanut hänen sisässään huomaamatta – mikään hänen ulkonäössään, oireissa tai painossa ei viitannut raskauteen.

– Viime syyskuussa syntynyt poikani oli toinen lapseni, ja silti hän tuli täytenä yllätyksenä kaikille, myös minulle, Henna kertoo.

Henna heräsi vatsakipuihin, jotka yltyivät yötä myöten tuskaisiksi. Hän ravasi vessassa, mutta vatsaoireet eivät hellittäneet. Mies ehdotti unensa keskeltä, että Hennalla olisi ilmavaivoja, ja kehotti jumppaamaan.

Kivut olivat kovat, mutta eivät tuntuneet vakavilta, joten Henna ei lähtenyt lääkäriin. Aamuyöllä hän herätti miehensä uudestaan. He olivat varmoja, että umpisuoli oli puhkeamassa ja päättivät lähteä sairaalaan. Onneksi esikoinen oli mummon kanssa reisussa.

– Yritin saada eteisessä kenkiä jalkaan, kun mieheni ymmärsi, että en pääse enää lattialta liikkelle ja soitti ambulanssin. Minä yritin siinä kohtaa vielä estellä, ja sanoin kipuavani takapenkille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Soitetaan kotiin sitten sairaalasta”

Kun ambulanssimiehet tulivat, he kyselivät Hennan vointia ja varmistivat, ettei hän ollut raskaana. Henna kertoi syövänsä e-pillereitä, ja tieto normaalisti tulleista kuukautisista sulki tuon vaihtoehdon nopeasti pois. Umpisuolen tulehdus, ambulanssihoitajatkin päättelivät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Henna työnnettiin pyörätuolissa pihalla seisovan ambulanssin kyytiin, ja heti sinne päästyään Henna tunsi pakottavaa tarvetta ulostaa.

– Tajusin, että housuihin tuli jotain, ja sitten ambulanssin ensihoitaja ilmoitti aika järkyttyneenä, että täällä on synnytys käynnissä – pää oli jo ulkona.

Housuihin tuli jotain, ja sitten ensihoitaja ilmoitti aika järkyttyneenä, että täällä on synnytys käynnissä.

Henna synnytti kotipihallaan pojan, minkä jälkeen ambulanssi starttasi kohti Kätilöopistoa Henna ja vastasyntynyt kyydissään. Mies oli vielä kaikesta autuaan tietämätön.

– Olin shokissa ja tärisin. Hoitaja sanoi, että soitetaan kotiin sitten sairaalasta. En ymmärtänyt, miten meille oli yhtäkkiä syntynyt lapsi. Niin absurdilta kuin se kuulostaakin, kaiken keskellä ajattelin vain, että nyt meillä on molemmat, poika ja tyttö.

Kun Henna pääsi soittamaan miehelleen, tämä oli ajamassa töihin.

– Kerroin, että meille oli juuri syntynyt poika. Mieheni vastasi, että odota, ajan tien sivuun. Meni hetken, ennen kuin hän uskoi, mitä sanoin.

Raskaus ei näkynyt eikä tuntunut

Kun synnytys yöllä alkoi, Henna ei tunnistanut kipuja supistuksiksi, koska hänen ensimmäinen raskautensa päättyi käynnistykseen juuri supistusten puuttuessa.

– En tiennyt, miltä luonnollisesti käynnistynyt synnytys tuntuu. Ensimmäistä synnytystä yritettiin käynnistää useasti supistusten puuttuessa, ja olin synnytyksessä täysin lääketokkurassa. Esikoiseni raskaus oli muutenkin ilmeisesti harvinaisen helppo; minulla ei ollut mitään suurempia raskausoireita, ja pystyin pelaamaan tennistä vielä muutamia viikkoa ennen synnytystä.

Mutta silloin Henna tiesi olevansa raskaana. Hän tunsi lapset liikkeet, ja vatsa kasvoi. Tällä toisella kerralla Henna olisi voinut vannoa, että ei ole raskaana.

Henna olisi voinut vannoa, että ei ole raskaana.

– Ei se ollut mitään psyykkistä kieltäytymistä ajatuksesta – ei uusi raskaus olisi ollut mikään kammotus.

Mikään hänen olotilassaan ei vain puoltanut ajatusta tai edes vihjannut siihen suuntaan.

Miten kenellekään voi käydä näin?

– Olin aina ajatellut, että yllätysvauvoja syntyy vain jenkkien kohuohjelmissa. Olin varma, että kenellekään normaalijärjellä varustetulle ihmiselle ei voi käydä näin.

Henna oli koko raskauden ajan käytössä e-pillerit. Hänen kuukautisensa olivat aina olleet epäsäännölliset, mutta tulivat omaan tapaansa koko raskausajan.

– Vaikka kuinka mietin sitä jälkeenpäin, en muista tunteneeni vauvan liikkeitä koko raskausaikana.

”Olin varma, että kenellekään normaalijärjellä varustetulle ihmiselle ei voi käydä näin”

Hennan ulkonäkö ei kertonut kenellekään, edes hänelle itselleen, että hän olisi kantanut vauvaa sisällään. Hän on pitkä, urheilullinen nainen, ja ensimmäisen raskaudenkin aikana raskausvatsa näkyi vasta viimeisen kolmanneksen aikana. Nyt vatsaa ei tullut ollenkaan.

Hän oli pelannut pesäpalloa vielä pari viikkoa ennen synnytystä aktiivisesti ja ollut muutama viikko takaperin auttamassa muutossa kantamassa raskaita huonekaluja. Hänen ystävänsä olivat olleet heidän luonaan kylässä synnytystä edeltäneenä päivänä.

– Painoni oli noussut ehkä viitisen kiloa viime kuukausien aikana, mutta ajattelin sen johtuneen kesäherkuttelusta ja istumatyöstä. Synnytys oli täysi yllätys ihan kaikille, meille ja läheisillemme.

Henna oli kaiken lisäksi käynyt esikoisen kanssa neuvolassa muutamia viikkoja ennen yllätyssynnytystä. Kun hän soitti synnytyksen jälkeen neuvolaan ilmoittaakseen yllättäen syntyneestä pojasta, luurin toisessa päässä oli hetken hiljaista.

– Edes terveydenhoitaja ei ammatti-ihmisenä ollut tunnistanut raskauttani minut nähdessään.

Suhde yllätyspoikaan syntyi hitaasti

Henna koki, että hänen miehelleen oli helpompaa luoda kiintymyssuhde uuteen lapseen, kun taas häneltä se vei aikaa. Tuntui oudolta, että poika oli kasvanut hänen sisässään huomaamatta.

– Pohdin paljon, mitä vahinkoa olen ehkä tuottanut lapselleni, koska raskautta ei seurattu neuvolassa. Olin luonnollisesti syönyt ja juonut kaikenlaista kiellettyä raskausaikana, koska en tiennyt olevani raskaana. Onneksi poika on terve ja voi erittäin hyvin.

Olin luonnollisesti syönyt ja juonut kaikenlaista kiellettyä raskausaikana, koska en tiennyt olevani raskaana.

Uuden vauvan myötä Henna joutui jäämään yllättäen äitiyslomalle, ja perhe muutti pikaisesti pikkukaksiosta uuteen, isompaan asuntoon.

– Kun esikoinen tuli mummolasta, kotona odotti pikkuveli. Hänen oli aluksi vaikea tottua vauvaan, koska pikkuveljen tuloa ei ehditty valmistelemaan hänelle mitenkään.

Pojan ensimmäiset elinkuukaudet Henna eli sumussa; oli niin paljon erilaisia virallisia asioita järjestettävänä Kelan, esikoisen päivähoidon ja muiden tahojen kanssa, jotka olisi pitänyt hoitaa jo raskausaikana, että hänestä tuntui, että he eivät selviä.

Henna ei uskalla luottaa enää pilleriehkäisyyn ja kuulostelee itseään ja tuntemuksiaan tarkemmin. Aika usein hän pohtii, onko taas raskaana tietämättään. Heistä on molemmista miehen kanssa tullut varovaisia, ja raskaustestejä on tehty aika monta.

– Kun sain migreenikohtauksen ja oksensin, mieheni ensimmäiset sanat olivat: ”Tee raskaustesti”.

Nyt yhdeksän kuukautta yllätyssynnytyksen jälkeen poika on jo täysin luonnollinen osa perhettä.

– Nyt tuntuu, että perheemme on täysi ja kokonainen. Elämä on tasoittunut. Järkytys on muuttunut hauskaksi tarinaksi, ja rakastan olla äitiyslomalla poikani kanssa.

Juttu on julkaistu alunperin Vauva.fissä 9.6.2017

Kari

Tuossahan on just pitkä teksti siitä miten ja miksi ei huomannut, koska ne biologian tunnillakaan opetetut asiat ja oireet eivät olleet ilmaantuneet. Jos ei vatsa kasva, vauvaa ei tunne ja menkat tulee suunnilleen ajallaan, niin mistä sen raskauden sitten pitäisi arvata?

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Tarpeeksi kun on ylipainoa niin ei sitä tiedä onko raskaana vai ei.

"Hän on pitkä, urheilullinen nainen, ja ensimmäisen raskaudenkin aikana raskausvatsa näkyi vasta viimeisen kolmanneksen aikana. Nyt vatsaa ei tullut ollenkaan."

Voisi lukea artikkelin ennen kuin kommentoi? Vai pitikö vain päästä sanomaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla