Gloria
Iris Apfelista on tehty muun muassa dokumentti ja näköis-Barbie-nukke.
Iris Apfelista on tehty muun muassa dokumentti ja näköis-Barbie-nukke.

Tämän piti olla tarina siitä, miten kohtasin idolini. Sen sijaan kerron, mitä opin, kun emme tavanneetkaan.

"I don't have any rules because I would only be breaking them" lukee näyttävässä plakaatissa, jota tuijotan hermostuneena. Sitaatti on yksi 97-vuotiaan muodin legendan, Iris Apfelin, tunnetuimmista. Minä ja muut median edustajat odotamme häntä saapuvaksi pressitilaisuuteen. Olemme filmijuhlistaan kuuluisassa Ranskan Cannesissa, sen rannalle pykätyssä Magnum-jäätelöbrändin juhlatilassa. Aika todellakin matelee.

Iris on aikuisikäni kiihkeän fanituksen kohde. Ihailen hänen lähes mielipuolisen runsasta tyyliään, jossa luksus yhdistyy röyhkeästi rihkamaan, siteeraan mielessäni hänen lausumiaan ollessani epävarma ja katson usein hänestä tehdyn Iris-dokumentin.

Valmistautumiseni tähän cannesilaiseen juhlatilaan on ollut pitkä, ja olen ammentanut siihen oppeja idoliltani. Kas näin:

”Downtown, they think they're stylish, but they all wear black. That's not really style. That's a uniform.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jotain muuta kuin mustaa

Sillä sekunnilla, kun tieto haastattelusta tulee, alan kysymyksiäkin enemmän miettiä, mitä puen ylleni. Tyylini edustaa Irisin moittimaa uniformua: mustaa, mustaa ja pari pilkahdusta harmaata. Siihen on saatava muutos!

”Life is gray and dull; you might as well have a little fun when you dress.”

Siis hauskaa, niinpä tietenkin. Uskoudun luottoputiikkini myyjälle, joka ei meinaa uskoa korviaan, kun kieltäydyn sovittamasta mitään mustaa. Epäuskoisesti hän ehdottaa minulle korallinpunaista Issey Miyaken mekkoa, johon varovaisesti kiinnyn. Lähetän siitä kuvan tyylituomariystävälleni, joka antaa hyväksyntänsä.

Koralli on kuitenkin liian raju päätös yhtenä päivänä tehtäväksi, ja jätän mekon odottamaan viikonlopun yli. Niiden aikana puhelimeeni kilahtaa kuvaviesti kauppiaalta: saman merkin mekko, mutta turkoosi. Rakastun siihen jo kuvan perusteella, ja ostopäätös on valmis. Tähän tyyliin Iriskin aivan varmasti mieltyy! Ties, vaikka bongaisi minut sen ansioista mediaväen joukosta!

”What's my style is not your style, and I don't see how you can define it. It's something that expresses who you are in your own way.”

Matkiminen ei kannata

Siinä vaiheessa valmistautuminen alkaa lähteä hieman järjettömille kierroksille. Järkevää on vielä se, että painostan hyvästä tyylitajustaan tunnetun työkaverini myymään minulle käyttämättömänä viruvan clutchinsa – puuttuuhan asustevarastostani sellainen. Se sopii täydellisesti yhteen mekkoni kanssa.

Kun sen sijaan alan googlata nettikaupoista kookkaita ja supernäyttäviä luksuskorvakoruja, ystäväni viheltää pelin poikki:

– Et käytä edes pieniä korviksia, ja yhden käyttökerran korut ostetaan Glitterista, hän tekstaa vastaukseksi kuvakaappauksiini.

Aivan oikein. Ei minusta ole edes tarkoitus tulla tyyli-idolini kopiota, eikä se matkimalla onnistu. Jätän kaikki korut hankkimatta.

”You have to look in the mirror and see yourself. If it feels good, then I know it's for me. I don't dress to be stared at, I dress for myself.”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

On set at @hsn yesterday sharing the Iris Apfel Barbie as well as my book, Accidental Icon. Always a pleasure! xo

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on

Tyylitajua ei voi ostaa

Haastattelupäivänä katson peiliin ja näen upgreidatun itseni. Työpäivinä en normaalisti käytä korkoja enkä omista pitkää tovia meikilleni tai hiuksilleni. Enkä käy sekä manikyyrissä että pedikyyrissä. Tai kampaajalla.

Hermostuksissani ja odotusaaikaa tappaakseni haen vielä itsevarmuutta laukkukaupasta: Bottega Venetasta olen jo aivan vakavissani ostamassa kauniin olkalaukun, mutta sitten muistan:

”Fashion you can buy, but style you possess. The key to style is learning who you are, which takes years. There's no how-to road map to style. It's about self expression and, above all, attitude.”

Laukussa ei ole vikaa, mutta hankintamotiiveissani on. Se jää kauppaan. (Mieleeni tulee myös luottokorttini saldo.)

Tunne itsesi

Sitten tulee romahdus. Viime hetkellä tapahtuman juontaja ilmoittaa, että Iris on estynyt saapumasta paikalle. Laittautuminen ja jännitys, aivan turhaa!

Paitsi, että ei ollut. Valmistautumisen aikana tulin muun muassa pohtineeksi tyyliäni, suosineeksi kierrätystaloutta ja tehneeksi hyviä hankintoja. Lisäksi tulin kaivaneeksi esille rakkaimmat kenkäni, edesmenneen äitini vintage-korkosandaalit, jotka nyt saavat uuden elämän. Aivan kuin Iris itse olisi neuvonut minua:

”If you don't know yourself, you'll never have great style. You'll never really live. To me, the worst fashion faux pas is to look in the mirror, and not see yourself.”

Nyt tunnen oikeasti näkeväni itseni vähän kirkkaammin.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt kesä-heinäkuun 2019 Gloriassa.

Kuka?

Iris Apfel, 97, amerikkalainen bisnesnainen, sisustussuunnittelija ja muoti-ikoni. Perusti puolisonsa Carlin kanssa sisustusalan yrityksen, jonka asiakkaana oli pitkään mm. Valkoinen talo.

Tunnetaan muotimaailmaa ihastuttaneesta, yltiöpäisestä tyylistään, jossa huippumuoti sekoittuu rihkamaan. Poimii vaikutteita eri maista ja kulttuureista.

Albert Maysles teki Irisistä dokumentin vuonna 2014, Hänestä on tehty myös näköis-Barbie-nukke.

Sisältö jatkuu mainoksen alla