Michael Jackson kuvattuna vuonna 2007. Kuva: <span class="photographer">Reuters / Kiyoshi Ota</span>
Michael Jackson kuvattuna vuonna 2007. Kuva: Reuters / Kiyoshi Ota

Järkyttävän puistattava. Niin raju, ettei sen aikana voi muuta tehdä kuin tuijottaa ruutua mykkänä. Paikoitellen niin kamala, että kurkkua kuristaa.

Sellainen on viime viikolla Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa tv-ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Leaving Neverland.

Neljä tuntia kestävä dokumentissa Wade Robson ja James Safechuck kertovat tarinan siitä, kuinka he rakastuivat lapsina aikuiseen mieheen, joka käytti heitä seksuaalisesti hyväksi vuosien ajan.

Robson oli hyväksikäytön alkaessa vain 7-vuotias, Safechuck 10-vuotias.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ja tuo aikuinen mies oli Michael Jackson. Vuonna 2009 kuollut popin kuningas, jota miljoonat ihmiset ovat vuosikymmenten ajan ihailleet, tukeneet ja palvoneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ystävyydestä hyväksikäytöksi

Viime viikolla tv-ensi-iltansa Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa saanut Dan Reedin ohjaama Leaving Neverland -dokumentti on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä kaksituntisessa Robson ja Safechuck kuvailevat yksityiskohtaisten haastattelujen avulla, kuinka heidän suhteensa Jacksoniin kehittyi. Toisessa keskitytään siihen, millaisia vaikutuksia väitetyllä hyväksikäytöllä on ollut miesten elämään.

Katso dokumentin traileri tästä:

Dokumentissa ääneen pääsevät myös miesten lähipiiri: Jamesin äiti Stephanie Safechuck ja Waden äiti Joy Robson, Robsonin sisarukset ja kummankin miehen puolisot, heidän lastensa äidit.

Robson ja Safechuck eivät tunteneet toisiaan lapsuudessa. Heidän tarinoista löytyy kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä. Yhteistä heille on esimerkiksi se, että pojat tutustuivat Jacksoniin taitojensa ansiosta.

Australialainen Wade Robson alkoi fanittaa Jacksonin tanssityyliä jo 5-vuotiaana. Kun Jackson tuli kiertueelle Australiaan, poika pääsi tapaamaan Jacksonia ja tanssimaan osana hänen show’taan.

Kaksi vuotta myöhemmin Robsonin äiti erosi miehestään ja muutti kahden nuorimman lapsensa kanssa Kaliforniaan. Hän halusi tehdä Wadesta tanssijatähden. Siinä hän ajatteli Jacksonin auttavan. Robson perheineen vieraili Jacksonin kotona Neverland-kiinteistöllä ensimmäisen kerran, kun hän oli 7-vuotias.

James Safechuck tutustui Jacksoniin 1980-luvun lopulla Pepsin mainoskuvauksissa. Kumpikin heistä esiintyi mainoksessa. Siitä syttyi ystävyys, ja tuli kutsu Neverlandiin.

Michael Jacksonin Neverland-kiinteistö. Kuva: Reuters
Michael Jacksonin Neverland-kiinteistö. Kuva: Reuters

Kumpikin miehistä kertoo, kuinka Jackson hurmasi heidän koko perheensä. Hän oli ystävällinen ja hauska ihminen, joka vaikutti lähinnä yksinäiseltä. Päiväsaikaan Jackson oli hyvää seuraa ja auttoi poikia eteenpäin urallakin.

Poikien ja Jacksonin kaveruus eteni nopeasti vierailuihin ja yökyläilyyn.

Ja yön hämärässä tapahtui kammottavia asioita.

Sekä Robsonin että Safechuckin vanhempien mielestä oli hyväksyttävää, että heidän ala-asteikäiset lapsensa nukkuivat yli 30-vuotiaan, vasta tapaamansa miehen kanssa samassa makuuhuoneessa ilman valvontaa.

Silloin ystävyys muuttui Robsonin ja Safechukin väitteiden mukaan seksuaaliseksi hyväksikäytöksi.

Robson ja Safechuck kuvailevat dokumentissa hyväksikäyttöä yksityiskohtaisesti. Robson kertoo, kuinka se eteni vaatteiden päältä hyväilystä suutelemiseen, suuseksiin ja lopulta anaaliseksiin. Hän kertoo rakastuneensa Jacksoniin ja kokeneensa itsensä onnekkaaksi, kun sai Jacksonin huomion kokonaan itselleen.

Safechuckin kuvailema tarina on melko samanlainen. Hän kertoo, kuinka Jackson esitteli hänelle masturboinnin. Hän kertoo, kuinka meni Jacksonin kanssa naimisiin leikkihääseremoniassa.

Safechuckin mukaan Jackson antoi hänelle timanttirivillä koristellun sormuksen, jonka esitteleminen dokumenttikameroiden edessä ei näytä Safechuckille helpolta. Myös hän kertoo rakastuneensa Jacksoniin.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alyssa Milano (@milano_alyssa) on

Wade Robson, Dan Reed ja James Safechuck.

Välit kylmenevät

Sekä Robson että Safechuck kertovat, että hyväksikäyttö päättyi, kun he kasvoivat teini-ikään.

Voimakas yhteys Jacksoniin katkesi. Kumpikin tunsi olonsa hylätyksi: kuin rakkaustarina olisi päättynyt. Kaikista pahimmalta tuntui katsoa, kuinka Jackson vietti yhtäkkiä aikaa jonkun toisen pojan kanssa.

Michael Jackson nähtiin julkisuudessa usein lasten seurassa. Kuva: Reuters
Michael Jackson nähtiin julkisuudessa usein lasten seurassa. Kuva: Reuters

Kun Michael Jackson kuoli kymmenen vuotta sitten, kumpikin miehistä oli surullinen.

– Ensimmäinen reaktioni oli suuri suru. Ajattelin, että emme olisi enää ystäviä. Etten enää koskaan saisi tuntea häntä, Safechuck muistelee.

Suomessa Leaving Neverland -dokumentti nähdään Ylellä 2. huhtikuuta. Alkujaan Yle ilmoitti näyttänsä dokumentin syksyllä, mutta julkaisuajankohtaa aikaistettiin. Dokumentti nähdään osana Docventuresin erikoislähetystä, jossa käsitellään yleisemminkin seksuaalirikoksia.

Dokumentti on alusta loppuun saakka vaikeaa ja ristiriitaista katsottavaa. Se herättää katsojassaan lukuisia kysymyksiä, joista osaan dokumentissa yritetään myös vastata.

Keräsimme 7 dokumentin synnyttämää suurta kysymystä listaksi:

1. Onko tämä kaikki ihan oikeasti totta?

Dokumentin kuvailema todellisuus on erittäin vakava syytös Michael Jacksonia kohtaan. Dokumentti antaa ymmärtää, että Jackson syyllistyi lasten hyväksikäyttöön järjestelmällisesti ja toistuvasti. Se jättää katsojaan myös syvän epäilyn, etteivät Robson ja Safechuck olleet ainoita Jacksonin hyväksikäytön kohteeksi joutuneita.

Painoarvoa Robsonin ja Safechuckin kertomille asioille antaa se, ettei dokumentti ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Michael Jacksonia on syytetty lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Epäilyjä on vellonut runsaasti jo 1990-luvulta saakka.

Ensimmäiset syytteet esitettiin vuonna 1993. Tuolloin Jacksonia syytettiin 13-vuotiaan Jordan Chandlerin seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta asia soviteltiin oikeussalin ulkopuolella.

Michael Jackson kiisti häntä kohtaan esitetyt väitteet suorassa tv-lähetyksessä vuonna 1993. Kuva: Reuters
Michael Jackson kiisti häntä kohtaan esitetyt väitteet suorassa tv-lähetyksessä vuonna 1993. Kuva: Reuters

Toisen kerran miestä syytettiin vuonna 2005. Asia käsiteltiin isosti oikeudessa, Jacksonin tilukset Neverlandissa tutkittiin ja hänelle suoritettiin kokovartalotutkinta. Oikeus totesi hänet syyttömäksi.

Vaikka tuore dokumentti on hurjaa katsottavaa, lopullista totuutta Jacksonin tekemisistä se ei voi antaa. Totuuden selvittäminen oikeusteitse on jo mahdotonta, koska Jackson on kuollut ja rikokset vanhentuneet.

Mutta epäilyjä dokumentti ei missään nimessä hälvennä – niin sydäntäsärkevästi ja uskottavasti Robson ja Safeshuck kuvailevat nuoruutensa kokemuksia. Myös heidän lähipiirinsä kertomukset vaikuttavat aidoilta ja ovat linjassa miesten kertomusten kanssa.

Jackson kuvattuna vuonna 2005 Santa Barbaran oikeustalon edessä sen jälkeen, kun hänet todettiin syyttömäksi. Kuva: Reuters
Jackson kuvattuna vuonna 2005 Santa Barbaran oikeustalon edessä sen jälkeen, kun hänet todettiin syyttömäksi. Kuva: Reuters

2. Miksi miehet muuttivat lausuntojaan?

Tällä hetkellä dokumentin suurin ongelma on se, että nyt kerrotut asiat ovat ristiriidassa Robsonin ja Safechuckin aiempiin lausuntoihin verrattuna. Kumpikin miehistä on kertonut nuoruudessaan lukuisia kertoja, ettei Jackson ole koskaan koskenut heihin epäasiallisella tavalla.

Kun vuonna 2005 Jackson haastettiin oikeuteen, Robson oli oikeudessa yksi hänen avaintodistajistaan.

– Oli innoissa siitä ajatuksesta, että saisin puolustaa häntä ja pelastaa hänet. – – Rakastin häntä syvästi, Robson kertoo dokumentissa.

Wade Robson vuonna 2005 kävelemässä oikeuteen puolustamaan Michael Jacksonia. Oikealla Robsonin vaimo. Kuva: Reuters / Lucas Jackson
Wade Robson vuonna 2005 kävelemässä oikeuteen puolustamaan Michael Jacksonia. Oikealla Robsonin vaimo. Kuva: Reuters / Lucas Jackson

Dokumentissa Robson ja Safechuck pyrkivät antamaan vastauksensa siihen, miksi lopulta päätyivät kertomaan julkisuudessa erilaista tarinaa. Robson syytti Jacksonia hyväksikäytöstä ensimmäisen kerran julkisuudessa vuonna 2013. Vuosi sen jälkeen myös Safechuck kertoi omista kokemuksistaan. Miehet nostivat myöhemmin myös kanteet tapahtumista, mutta ne hylättiin vanhentuneina.

Yksi oleellisin syy, jonka kumpikin tarjoaa lausunnon muuttamiselle, on se, että asian salaaminen vuosien ajan kasvoi lopulta liian suureksi taakaksi.

– Salaisuudet syövät sinut. Ne imevät sinusta elämän. Ne heikentävät sinua sisältä käsin, kuin osa sinusta olisi kuollut, Safechuck kertoo.

Molemmat miehet sanovat kärsineensä aikuisena erilaisista mielenterveysongelmista, kuten masennuksesta, ahdistuksesta ja raivokohtauksista.

Myös isäksi tuleminen oli kummallekin keskeinen syy muuttaa lausuntoaan. Kumpikin kertoo miettineensä omaa kokemusta viime vuosina paljon sen kautta, että mitä jos omalle lapselle tapahtuisi samoin.

3. Mikseivät pojat kertoneet asiasta edes vanhemmilleen?

Dokumentin mukaan poikien vanhemmat antoivat kummallekin useamman mahdollisuuden kertoa asiasta. Kun Jacksonia syytettiin lasten hyväksikäytöstä, vanhemmat kysyivät asiasta pojilta. Pojat eivät koskaan sanoneet Jacksonista pahaa sanaa.

Molempien miesten mukaan yksi syy vaikenemiseen oli rakkaus Jacksonia kohtaan.

Toinen syy oli siinä, että miesten mukaan Jackson oli kerta toisensa jälkeen vannottanut, ettei heidän välillään tapahtuneista asioista saanut koskaan puhua kellekään. Jo heti hyväksikäytön alkuvaiheessa hän oli todennut, että jos muut saavat tietää asiasta, sekä hän että itse joutuvat vankilaan.

4. Miten poikien vanhemmat antoivat kaiken tapahtua?

Yksi ehdottomasti suurimmista dokumentin herättämistä kysymyksistä liittyy Robsonin ja Safechuckin vanhempiin.

Miten he saattoivat antaa lastensa nukkua käytännössä tuntemattoman miehen kanssa samassa makuuhuoneessa? Antoivatko he kaiken tapahtua? Mikseivät he epäilleet mitään? Nämä kysymykset ovat pyörineet monien dokumentin katsoneiden päissä.

Dokumentissa vanhemmat antavat vaikeaan kysymykseen häilyvän vastauksen.

Dokumentissa kerrotaan, että niin Robsonin kuin Safechuckin perheet olivat täysin lumoutuneita Jacksonista.

Täydellinen hullaantuminen ei antanut tilaa epäilyille. Kukaan ei uskonut mahdolliseksi, että koko maailman ihailema, hurmaava ja herkkä ihminen olisi voinut toimia niin kammottavalla tavalla. Jacksonia pidettiin yleisesti lapsenmielisenä ja lapsirakkaana ihmisenä. 

Michael Jacson vuonna 1993 faniensa ympäröimänä. Kuva: Reuters
Michael Jacson vuonna 1993 faniensa ympäröimänä. Kuva: Reuters

Dokumentin mukaan Robsonin ja Safechuckin äidit syyttävät nykyisin tapahtumista vahvasti itseään.

– En suojellut poikaani. Se tulee aina, aina kummittelemaan minua. Minulla oli yksi työ. Minulla oli yksi lapsi. Ja ryssin sen kaiken, James Safechuckin äiti Stephanie kertoo.

5. Miten Jacksonin lähipiiri on suhtautunut dokumenttiin?

Jacksonin perikunta on kiistänyt kaikki dokumentin väitteet ja haastanut dokumentin esittäneen HBO:n oikeuteen.

Kaikki perheenjäsenet eivät kuitenkaan omilla tahoillaan ole kiistäneet väitteitä. Esimerkiksi Michaelin pikkusisko Janet Jackson on vaiennut dokumentista täysin.

Jacksonin perhe ei ole aina ollut yhtä tiiviissä linjassa mielipiteensä kanssa. Viime viikolla julkisuuteen vuosi yli 25 vuotta vanha LaToya Jacksonin haastattelu, jossa hän syytti veljeään hyväksikäytöstä. Katso video tästä:

Haastattelussa hän syytti veljeään lasten hyväksikäytöstä. Hän kertoo äitinsä Katherinen näyttäneen hänelle todisteita siitä, että Michael olisi maksanut suuria summia rahaa poikien perheille. 

– Ne olivat hyvin, hyvin suuria summia. Nämä lapset tulevat olemaan rikki koko elämänsä. En halua viattomien lasten kokevan tällaista enää. Rakastan Michaelia hyvin paljon, mutta säälin lapsia, sillä heillä ei ole enää elämää, LaToya sanoi haastattelussa.

Haastattelun aikaan LaToyan ja Michaelin välit olivat lehdistötietojen mukaan tulehtuneet. LaToya Jackson on myöhemmin kiistänyt haastattelunsa.

7. Miten Michael Jacksonin musiikkiin pitäisi nyt suhtautua?

Se jää jokaisen itse päätettäväksi. Lukuisat miehen fanit ovat sitä mieltä, että Robson ja Safechuck valehtelevat. Heidän mielestään tuoreen dokumentin ainoa tarkoitus on tärvellä Jacksonin muisto ja mitätöidä hänen saavutuksensa.

Dokumentissa Robson ja Safechuck eivät vaikuta siltä, että haluaisivat riistää Jacksonin musiikillisia saavutuksia mihinkään.

– Michael oli, kyllä, äärimmäisen lahjakas artisti, jolla oli uskomaton lahja. Hän oli myös pedofiili ja lasten hyväksikäyttäjä, Robson sanoi haastattelussa jo vuonna 2013.

Useat julkisuudenhenkilöt ja ulkomaiset radiokanavat ovat tehneet päätöksen ottaa etäisyyttä kaikkeen Jacksoniin liittyvään.

Esimerkiksi räppäri Drake on poistanut nyt Jacksonin fiittaaman Don’t Matter To Me -kappaleen pois esityslistaltaan. Mediamoguli Oprah Winfrey on tuominnut Jacksonin teot jo vuosien ajan. 

90-luvun alussa Oprah kutsui Jacksonia ystäväkseen. Myöhemmin Oprah muutti mielipidettään ja kertoi uskovansa poikia, jotka ovat syyttäneet Jacksonia hyväksikäytöstä. Kuva: Reuters
90-luvun alussa Oprah kutsui Jacksonia ystäväkseen. Myöhemmin Oprah muutti mielipidettään ja kertoi uskovansa poikia, jotka ovat syyttäneet Jacksonia hyväksikäytöstä. Kuva: Reuters

Oprah haastatteli viime viikolla Wade Robsonia ja James Safechuckia ohjelmassaan. Lähetyksessä itsekin seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi lapsena joutunut Oprah keskusteli miesten kanssa myös siitä, mitä seksuaalinen hyväksikäyttö voi tarkoittaa.

– Seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole ainoastaan hyväksikäyttöä, se on seksuaalista viettelemistä. Se on kuin vitsaus ihmiskunnassa, ja sitä tapahtuu juuri nyt perheissämme, kirkoissamme, kouluissamme ja urheilujoukkueissamme kaikkialla, Oprah sanoi.

Simpsonit-tv-sarjan tekijät ovat ilmoittaneet poistavansa Jacksonin tähdittämän legendaarisen jakson ohjelman levityksestä.

Ohjelman tuottaja James L. Brooks on kommentoinut, että ”se tuntuu selvästi ainoalta vaihtoehdolta.”

Juttua muokattu 15.3. klo 8.55: Lisätty neljänteen kappaleeseen sana "väitetty". Korjattu toisen kappaleen sanajärjestystä. 

Juttua muokattu 15.3. klo 15.55: Lisätty tieto siitä, että Yle näyttää dokumentin jo huhtikuussa.

Vierailija

Minusta on M.J toimi väärin ”leikkiessään”. Lasten kanssa. Joku mielenterveysongelma siinäkin täytyy taustalla olla. Esim. Oma lapsuus jäänyt elämättä ja isän pelko. Tapahtui siellä kammarissa öisin mitä hyvänsä, hän teki väärin jo kutsuessaan lapsia sinne. Miksi ei tyytynyt kutsumaan perheitä tiluksilleen huvittelemaan päivisin ja siinä se? Miksi hän tahtoi yövieraita. Lasten vanhemmat tässä nyt on olleet tolloja mutta niinkin ollut MJ:kin. Olisi ehkä hyötynyt psykiatrisesta hoidosta elämänsä aikana. Mutta siis väärin hän teki jo pyytäessään lapsia sinne yöksi eikä mikään poista hänen syyllisyyttään siitä.

Pitkästynyt

Totuus on jo selvitetty oikeusteitse. FBI tutki MJ:tä vuosikymmenen löytämättä mitään. V. 2005 oikeudenkäynnissä puolustuksen asianajaja, Tom Mesereau, lausui oikeudenkäynnin lopuksi todistaneensa MJ:n syyttömyyden. Ei todennäköisin perustein, vaan todistanut syyttömyyden. Oikeudenkäyntidokumentit ja FBI:n dokumentit ovat luettavissa avoimesti. Lisäksi Scott Ross, yksityisetsivä (private investigator), lyttää Wade Robsonin uudet syytökset videollaan.

Mihin jäi tieto siitä, että Wade Robsonin nostama hyväksikäytössyyte hylättiin oikeudessa v. 2017? Tuomari totesi, ettei kukaan järkevä faktojen tarkastaja (trier of fact) voi ottaa Robsonin väitteitään tosissaan. Robson kutsuu itseään petoksen mestariksi ja haluavansa olla relevantti, näin oikeudenkäyntidokumentin mukaan. Lisäksi Robsonin kanssa työskennelleet kertovat hänen epäluotettavuudesta, esim. tanssija Brandon Harrell kutsuu Twitterissään Robsonia tunnetuksi valehtelijaksi.

Robson & Safechuck eivät voi itse joutua syytteeseen valheistaan, koska esittävät ne kuollutta kohtaan. Lisäksi Robson ei voi joutua syytteeseen oikeudessa valehtelusta, koska v. 2005 oikeudenkäynnistä on jo aikaa.

Dokumentti puhuu myös itseään pussiin jatkuvasti. Tätä ei kuitenkaan huomaa, jos ei itse etsi lisätietoa. Siinä väitetään, että Jackson korvasi Robsonin ja Safechuckin pojilla Macaulay Culkin ja Brett Barnes. Kuitenkin Culkin ja Barnes kiistävät itse väitteet. Barnes on vienyt asian myös oikeuteen.

Dokumentti on siten varsin yksipuolista tarinaa, josta puuttuvat todisteet. Ajanhukkaa. Latoya on myös kertonut jo aikoja sitten julkisesti olleensa ex-miehensä pahoinpitelemä ja painostama vanhalla videolla. Ja Janet keskittyy omaan uraansa, eikä anna painoarvoa propagandafilmille.

Etsikää tietoa twitteristä, esim. Leaving Neverland Facts ja Taj Jackson. Mediasta saatte vain spekulointia ja mielipiteitä. Tämä artikkeli ei myöskään kyseenalaista miesten sanomaa, mikä on kirjoittajalta virhe. Koska syytteillä ei ole todisteita, artikkelissa pitää käyttää termejä miesten syytökset ja miehet syyttävät. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla