Kuvat
Shutterstock, Sanoma-arkisto / Jani Wallenius
Tarja ei enää kerro sosiaalisen median profiileissaan olevansa seksologi, jotta välttyisi seksuaaliselta häirinnältä.
Tarja ei enää kerro sosiaalisen median profiileissaan olevansa seksologi, jotta välttyisi seksuaaliselta häirinnältä.

Odottamattomat peniskuvat ovat valitettavan tuttuja naisille iästä riippumatta. Pyytämätön peniskuva on aina seksuaalista häirintää, painottaa seksologi Tarja Pölkki.

– Muistan tarkasti sen hetken, kun kuva peniksestä lävähti näytölleni ensimmäisen kerran. Reaktioni oli järkytys, jota seurasi syvä loukkaantuminen. Miksi tämä ihminen kuvittelee, että haluan vastaanottaa tämmöistä? Millaisena ihmisenä hän minua pitää?

Seksologi Tarja Pölkki, 63, kertoo vastaanottaneensa elämänsä aikana satoja peniskuvia.

Tarjan puhelimeen on tupsahdellut kuvia tuntemattomien miesten sukuelimistä muun muassa deittisovellus Tinderin kautta. Sen jälkeen, kun Tarja erosi, hän on saanut peniskuvia niin uusilta miespuolisilta tuttavuuksilta kuin vanhoilta tutuiltakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisen peniskuvan kohtaamisesta on nyt kulunut kahdeksan vuotta. Tarja ei ollut tuolloin vielä seksologi eikä tiennyt, kuinka yleisiä kuvat todellisuudessa ovat. Hän kuvitteli syyn olevan hänessä itsessään. Häpeää lisäsi se, ettei aiheesta puhuttu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiat eivät muutu vaikenemalla

Nyt Tarja puhuu. Tällä viikolla hän julisti julkisella Facebook-seinällään sodan peniskuvia vastaan. Hän on kyllästynyt siihen, etteivät asiat muutu. Tarjan mielestä ne eivät muutu, koska niistä vaietaan.

– Aihe vaatii avointa ja julkista keskustelua, jotta kuvien vastaanottajat ymmärtävät, ettei vika ole missään nimessä heissä tai heidän käytöksessään. Keskustelu voisi saada myös miehet, jotka kuvien lähettämistä miettivät, miettimään sitä kaksi kertaa.

Työssään Tarja on ymmärtänyt, että peniskuvat ovat yllättävän yleinen, mutta vaiettu ilmiö.

– Päätin tehdä asiasta julkisen, kun eräs asiakkaani otti yhteyttä vastaanotettuaan peniskuvan. Hän itki ja pelkäsi, että on itse käyttäytynyt jotenkin provosoivasti, kun joutui seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Tällainen tilanne ei koskaan ole kuvan vastaanottajan syytä.

Tarja korostaakin, että seksuaalisen häirinnän uhriksi voi joutua kuka tahansa. Peniskuvia joutuvat vastaanottamaan kaikki aina alaikäisistä tytöistä keski-ikäisiin naisiin saakka.

– Joskus miehet perustelevat käytöstään vetoamalla siihen, että koska olen seksologi, varmasti nautin kuvista. Ikään kuin ammattini tekisi minusta seksihullun. Se ei todella pidä paikkaansa, eikä yhdenkään naisen vaatetus tai ammatti oikeuta tällaiseen käytökseen.

Facebook-julistuksensa jälkeen Tarja on saanut kymmeniä viestejä, joissa häntä on kiitelty asian esille nostamisesta. Moni on myös halunnut puhua kokemuksistaan.

Kuvia lähettävät tavalliset miehet

Tarja kertoo, että peniskuvia lähettävät ihan tavalliset, fiksun oloiset miehet. Hänen mielestään järkyttävintä on, kun kuvat tulevat puolitutulta tai joltakulta arvostetussa yhteiskunnallisessa asemassa työskentelevältä henkilöltä.

– En ole koskaan saanut yhdestäkään kuvasta positiivisia kiksejä, mutta pahinta on ollut, kun kuva on tullut ihmiseltä, johon luotan.

Tarjan mukaan luottamus näyttelee isoa roolia myös tilanteissa, joissa kuvia lähetetään. Hän kertoo, että lähettäjät noudattavat usein samaa kaavaa.

– Ensin itsestä annetaan todella fiksu ja hyvä kuva. Seuraavaksi kysellään kuulumisia ja luodaan luottamussuhde viestien vastaanottajaan. Lopulta toista pyydetään lähettämään jokin kuva itsestään. Kun nainen sitten lähettää kuvan kasvoistaan, mies vastaa peniskuvalla.

Tarja painottaa, että jokaisella lähettäjällä on käytökseen omat syynsä. Toiset voivat käyttää peniskuvan lähettämistä valtakeinona, jolla pyritään alistamaan nainen. Toisten käytös voi johtua puhtaasta väärinymmärryksestä tai yksinäisyydestä.

Tarjan mukaan olisi ensiarvoisen tärkeää, että miehet ymmärtäisivät, ettei peniskuvien lähettäminen ole flirttailua, vaan häirintää.

– Toki, jos kuvien lähettämisestä erikseen sovitaan, se on hyväksyttävää. Yllättäen ja toivomatta lähetetty peniskuva on kuitenkin aina seksuaalista häirintää.

Avuksi nettipoliisi ja avoin keskustelukulttuuri

Tarja kertoo, ettei hän enää edes jaksa reagoida jokaiseen saamaansa kuvaan.

– Kun kuvia on tullut satoja, siihen valitettavasti turtuu. Usein totean vain, että jaahas, taas tuli kuva rumasta peniksestä ja klikkaan sen roskakoriin.

Joskus pinna kuitenkin palaa ja Tarjan tekisi mieli haistattaa pitkät kuvan lähettäjälle. Niissä tilanteissa hän kuitenkin laskee kymmeneen ja tyytyy vastaamaan lähettäjälle asiallisella viestillä.

– Pyydän, että mies lopettaisi kuvien lähettämisen, koska muuten joudun ottamaan yhteyttä nettipoliisiin. Usein viestit lakkaavat siihen, ja joskus perästä kuuluu jopa anteeksipyyntö. Ajoittain viestiini kuitenkin vastataan toisella peniskuvalla. Silloin ilmoitan kantani napakammin ja kerron ottavani yhteyttä nettipoliisiin.

Muille naisille Tarja suosittelee samaa. Hän painottaa, ettei kenenkään tarvitse sietää tällaista käytöstä.  

– Onneksi sosiaalisen median palveluissa henkilöiden estäminen ja ilmiantaminen on suhteellisen helppoa. Tilanteita pitäisi kuitenkin pystyä ennaltaehkäisemään. Siihen tarvitsemme perään kuuluttamaani avointa keskustelua aiheen ympärillä.

Vierailija

Nimimerkki 40+ kommentillaan just osoittaa, miksi pitää nostaa esille, että on häirintää. Tyypillistä on kohteen syyllistäminen/kyseenalaistaminen, joka on nöyryyttävintä häirinnässä; kohde/uhri syyllistetään, että hänessä on vikaa. Usein ainut vika on, että tilanne tulee niin yllättäen, ettei osaa puolustautua. Varsinainen vika on tietysti häiritsijä!! Mutta helvetissä hän on erityinen paikka naisille, jotka ei pidä toisten naisten puolia...
Ehdotan, että toimii kuten eräs nainen: julkaisee jokaisen kuvan - siinä saa lähettäjä, mitä tilaa.

Vierailija

40+ kirjoitti:
En ole ikinä saanut pelikuvaa eikä kyllä kukaan tuttunikaan. Millaisessa seurassa ks. nainen oikein elää...

Millaisessa seurassa...? No kuule ihan tavallisessa nykymaailmassa. Alle 40-vuotiaiden maailmassa, jossa deittaillaan pääosin nettisovelluksien kautta, tämä on valitettavan yleistä. Eikä naisen vika eikä toive. Piste kiitos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla