Pääministerinä Sanna Marinin vahvuus on vakuuttavassa esiintymisessä.
Pääministerinä Sanna Marinin vahvuus on vakuuttavassa esiintymisessä.

Sanna Marinin ensimmäiset kuukaudet pääministerinä ovat olleet värikkäät. Kahdella keinolla hän on onnistunut voittamaan suomalaisten luottamuksen. 

Pääministeri Sanna Marin on koronakriisin keskellä saanut suomalaisilta runsaasti kiitosta. Hänen esiintymistään kehutaan vakuuttavaksi, ja ihmiset eri ikäluokista ovat pitäneet häntä hyvänä johtajana poikkeuksellisessa ajassa. Alma median tuoreessa kannatustutkimuksessa ilmeni, että Marinin puolue SDP on kasvattanut kannatustaan maan suurimmaksi, ja yksi tekijä on pääministeri itse. 

Mitä Marin on onnistunut tekemään oikein? Politiikan tutkija Johanna Vuorelma kertoo kaksi syytä. 

1. Taitava, selkeä viestintä

Vuorelman mukaan Marinin suosion salaisuus on ennen kaikkea onnistunut viestintä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Politiikassa viestinnän merkitys on lisääntynyt. Politiikka ja media ovat kietoutuneet yhteen, ja viestintä on se, mikä näkyy ulospäin, Vuorelma sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisin sanottuna viestintä voi kasvattaa tai murentaa pääministerin suosiota riippuen siitä, kuinka hyvältä se vaikuttaa kansalaisten silmissä. Mielikuva ei automaattisesti vastaa todellisten päätösten onnistumista. 

Vuorelma vertaa Marinia tämän edeltäjään Antti Rinteeseen, jonka epäselviä ulostuloja jouduttiin usein tulkitsemaan uudelleen sekä hallituksessa että muualla. Marin on Rinteen selkeä vastakohta puhuessaan suomalaisille ymmärrettävästi ja suoraan. 

2. Läpinäkyvyys

Myös muissa maissa on huomattu, että ihmiset ovat asettuneet johtajiensa tueksi hädän hetkellä, Vuorelma huomauttaa. Marinin viestinnässä on kuitenkin poikkeuksellista läpinäkyvyyttä, joka saa suomalaiset luottamaan hänen päätöksiinsä. 

– Jos luottamus hallitukseen on heikko, kansalaisista voi vaikuttaa siltä, että kriisitilanteessa tehdään vain tiettyä ryhmää hyödyttäviä toimia yhteisen edun sijaan. Tällaista ei ole Suomessa näkynyt ollenkaan. Marinin politiikka ja päätöksenteko ovat olleet linjassa hänen arvojensa kanssa. 

Mitä tapahtuu kriisin jälkeen?

Suuri kansainvälinen huomio pääministeri Marinin ympärillä on hivellyt monen suomalaisen itsetuntoa viime kuukausina. Viimeksi tällä viikolla Vogue julkaisi Marinista ylevän haastattelun, jota jaettiin ahkerasti sosiaalisessa mediassa. 

Vuorelma näkee, että suitsutuksella voi olla kaksi suuntaa.

– Haastattelut saattavat tuottaa myös kritiikkiä ja etäisyyttä, hän pohtii. 

– Hän voi näyttäytyä osana eliittiä, osana maailmaa, joka on hyvin kaukana tavallisen ihmisen arjesta. 

Voguen haastattelu oli tehty jo tammikuussa, mutta sen paremmin Marin kuin kukaan muukaan ei voi vaikuttaa siihen, huomioiko lukija tämän. Kun kriisi on käynnissä, mielikuva haastatteluissa poseeraavasta pääministeristä voi kuohuttaa. 

Vuorelma arvelee, että kun akuutti tilanne koronan suhteen on ohi, kritiikki pääministeriä kohtaan voi lisääntyä. 

– Marin saattaa joutua tilanteeseen, jossa ei voi enää kontrolloida tulkintoja. 

Älykkyys kunniaan

Minusta Sanna Marin In ennen kaikkea tavattoman älykäs ihminen. Hänen älykkyytensä on huippuluokkaa. Ja sitä hänessä eniten arvostan kaikilla tasoilla. Siksi nautin hänen puhetta kuunnellessani.

Jalmari

Pääministeri Marinin ulkonäkö näyttää saaneen monen pään pyörälle. Nuoren ja kokemattoman pääministerin olisi syytä ottaa vakavasti presidentin neuvot, jotta Suomi saadaan koronan taltuttamisen jälkeen nousemaan suuresta ahdingosta, johon maa joutuu virusta vastaan taistellessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla