Kuvat
Sanoma-arkisto
Vesa-Matti Loiri ja Lenita Airisto ovat pysyneet ystävinä ja Airiston mielestä heidän rakkautensa kestää erosta huolimatta.
Vesa-Matti Loiri ja Lenita Airisto ovat pysyneet ystävinä ja Airiston mielestä heidän rakkautensa kestää erosta huolimatta.

Taiteilija Loiri lienee Suomen tämän hetken tunnetuin naistenmies. Uutuuskirja valaisee sitä, mikä kumma siinä Veskussa oikein vetoaa.

Ei ole mikään uutinen, että Vesa-Matti Loirilla, 74, on riittänyt elämässään vientiä suhdemarkkinoilla. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, mihin Veskun naismenestys lopulta on perustunut. Nyt asiaan on kuitenkin saatu uudenlaista selvyyttä.

Jari Tervo on haastatellut tuoretta Loiri.-elämäkertateosta (Otava) varten myös Veskun entisiä naisystäviä Lenita Airistosta Hannele Lauriin. 700-sivuisesta ja vaivaannuttavia yksityiskohtia pullollaan olevasta järkäleestä toisaalta selviää myös, miksei yksikään Loirin suhteista lopulta kestänyt.

Vesa-Matti Loirin vetovoima on ilmeisesti Tervon tulkinnan mukaan perustunut ennen kaikkea näihin neljään asiaan:

1. Hän oli herrasmies (menettelytavoiltaan, ei päämäärältään)

Vaikka Loiria on kuvailtu naistenmieheksi, kirjassa kerrotaan, että hän toimi herrasmiesmäisesti ja otti rakastettunsa huomioon – ainakin aluksi. Ennen yhteenmuuttoa Marita Hakalan kanssa Loiri tiedusteli mielitietyltään tämän lempivärejä ja kertoi ne remonttimiehille, jotta Hakala sai kävellä valmiiseen asuntoon. Hakala oppikin tuntemaan Loirin ”miehenä, joka suhtautui ihmisiin lämpimästi ja ystävällisesti”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katja Peiponen puolestaan kuvaili Loiria ”lempeäksi” ja tämän sydämen ääntä ”helläksi”.

Heilastellessaan epävarman Carolan kanssa Loiri yritti vakuutella tälle, että nainen oli ”lahjakas ja kaunis, reilu ja lämmin, -- uniikki”.

Täytyy tosin huomauttaa, että Loiri ”poikkesi panomiehestä menettelytavaltaan, ei päämäärältään”.

Esimerkiksi ensimmäisenä yhteisenä yönä Marita Hakalan kanssa Loiri ei parin päästyä hotellihuoneeseen ”tohtinut heti tyrkyttää itseään”, vaan kertoili ensin elämästään ja yliluonnollisista kokemuksistaan. Lopulta Marita teki aloitteen intiimimpään kanssakäymiseen.

Vesku Marita Hakalan ja Joonas-poikansa kanssa.
Vesku Marita Hakalan ja Joonas-poikansa kanssa.

2. Seksiä piisasi...

Kirjan perusteella monet Loirin suhteista ovat rakentuneet eroottisten nautintojen ympärille. Sekä Lenita Airiston että Marita Hakalan kohdalla suhteet ovat lähteneet liikkeelle yhden yön vierailuista, jotka ovat lopulta venyneet huomattavasti pidemmiksi.

Loiri itse on kuvaillut olevansa ”seksuaalisesti erittäin virittäytynyt tyyppi”. Kuulemma kolmisen viikkoa ilman seksiä oli ”näännyttävän pitkä aika”. Se kävi ilmi, kun Peiponen palasi kyseisen mittaiselta työmatkalta. Kotona Loiri ja Peiponen ”raastoivat vaatteet toisiltaan jo eteisessä ja alkoivat naida seisaaltaan”.

Valitettavasti Loirille sattui lemmenleikkien jälkitohinoissa tapaturma, kun hän ”liukastui omaan spermaansa” ja löi päänsä. Rakastavaiset eivät kuitenkaan antanut välikohtauksen häiritä, vaan tarinan mukaan kahdenkeskinen ilonpito jatkui useita päiviä, kun Loiri oli taas palannut tajuihinsa.


3. ... ja se oli hyvää

Rakastelu Loirin kanssa ei kirjan perusteella ollut mitään arkista Pirkka-seksiä. Kun Airisto kysyi tulevalta rakastetultaan Jaana-lehden haastattelussa, millä tavoin Loiri rakastaa, tämä vastasi näin: ”Sanoin, että olen itsekäs, mutta rakkaudessa en sitä ole. Esimerkiksi seksuaalinen kanssakäyminen, jos otetaan se nyt ensimmäisenä, koska se kuitenkin ensimmäisenä tulee mieleen: minusta se on epäonnistunut, jos molemmat eivät ole saaneet. Se on silloin täydellisesti epäonnistunut. Onaniaa.”       

  Loiri saikin myöhemmin Airistolta korkean arvosanan rakastajana: ”Ei ole valittamista. Päinvastoin. Aivan fantastinen.”     

Hannele Lauri puolestaan on kuvaillut Loiria rakastajana ”helläksi ja huomaavaiseksi”. Lisäksi Loiri oli hänen mielestään ”alkuvoimainen suomalainen mies”.

Vesku ja Hannele Lauri työskentelivät yhdessä muun muassa Uuno Turhapuro -elokuvissa ja päätyivät yhteiseen vuoteeseen useamman kerran.
Vesku ja Hannele Lauri työskentelivät yhdessä muun muassa Uuno Turhapuro -elokuvissa ja päätyivät yhteiseen vuoteeseen useamman kerran.

      

Loirille oli tosiaan tärkeää, että myös toinen osapuoli nautti seksistä. Hän jatkoikin Carolan vakuuttelua myös sä ngyn puolella. Loiri kuulemma teki kaikkensa ”saadakseen Carolan uskomaan, että tämä oli ihana ja seksikäs nainen. Hänellä ei ollut mitään hävettävää, vähiten sängyssä”.  Carola uskoi kuitenkin Loiria vain hetken.   

4. Hän oli lahjakas – ja kuuluisa

On ilmeistä, että Loirin monilahjakkuus kiehtoi monia naisia. Kirjassakin todetaan, että ”kuuluisat saavat aina”. 

Työlleen omistautuneeseen Airiston teki vaikutuksen se, että ”työ oli myös Loirilla se asia, jonka alttarille tämä uhrasi kaikkensa”.

Peiponen puolestaan kirjoitti 1970-luvulla , että hänen poikaystävänsä ”osaa itkeä niin -- että koko Suomen kansa nauraa”, ja jatkoi näin: ”Minun rakastettuni on lahjakas, minä olen vain älykäs.”

Stina Toljanderia ei haitannut, että Vesa-Matti oli häntä yli kaksi kertaa vanhempi. Pari sai 1990-luvun puolivälissä kaksi lasta, mutta suhde päättyi vuonna -99.
Stina Toljanderia ei haitannut, että Vesa-Matti oli häntä yli kaksi kertaa vanhempi. Pari sai 1990-luvun puolivälissä kaksi lasta, mutta suhde päättyi vuonna -99.

      

Miksi nämä eivät riittäneet?

Kirjasta käy ilmi, että monet suhteista kuihtuivat alun intohimon jälkeen ja Loiri kärsi suhteissaan mustasukkaisuudesta. Se ei kuitenkaan hänen oman analyysinsä mukaan ole asia, johon suhteet kaatuivat.

Jo ennen suhdetta Marita Hakalaan Loiri oli asunut kuuden naisen kanssa. Vaikka hänellä ja Hakalalla oli kaikkein eniten yhteistä, sekään ei saanut suhdetta kestämään.

Eron jälkeen Loiri ”ymmärsi, että hänen suhteissaan vaikutti kolme osapuolta: nainen, Loiri ja Loirin ego”. Hän koki, että hänen suuri egonsa vaati suhteessa kaikkein eniten tilaa ja otti ”elämänmittaiseksi tehtäväkseen” siitä eroon pääsemisen. Sitä, onko Loiri onnistunut tässä tehtävässään, kirja ei kerro.    

52 v äijä

Herrasmies ei kerro seksikokemuksistaan. Herrasmies ei myöskään ihannoi humalahakuista juomista. Varttunut äijä retostelemassa seksikokemuksillaan tai ryyppyreissuillaan herättää minussa sääliä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla