Kuvat
Katrin kotialbumi
Katri Heikkilä-Mustonen kaipaa keväisin Etelä-Suomeen, mutta muuten hän elää tyytyväisenä Rovaniemellä.
Katri Heikkilä-Mustonen kaipaa keväisin Etelä-Suomeen, mutta muuten hän elää tyytyväisenä Rovaniemellä.

– En suunnitellut Rovaniemestä aluksi loppuelämän sijoituspaikkaa. Mutta nyt voisin kuvitella viihtyväni täällä koko elämäni, kertoo Katri Heikkilä-Mustonen. Hänen mukaansa Lappi ei ole kuitenkaan automaattisesti avain onneen.

Tänä kesänä tulee kuusi vuotta siitä, kun Katri Heikkilä-Mustonen päätyi Lappiin.

Muutto ei merkinnyt Katrille, 35, alkujaan suurta elämänmuutosta. Hän ei ollut koskaan unelmoinut Lapista, vaan muutti sinne silloisen puolisonsa opiskelujen vuoksi.

Keski-Suomesta kotoisin oleva Katri oli tuolloin viettänyt kymmenen vuotta Helsingissä, jossa hän viihtyi mainiosti. Muuttomahdollisuus kutkutti kuitenkin mielessä ja uteliaisuus veti pohjoiseen.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–  Helsinki oli nähty, ja olin innokas näkemään, mitä muuta Suomi voisi tarjota. Muutto oli puhdasta kokeilunhalua. Lähdin katsomaan niin sanotusti takki auki, ja mietinkin aluksi, että viihdynkö vai tuoko maitojuna joskus takaisin etelään. Millaista elämä napapiirillä olisi, ja voisinko kotiutua pohjoiseen, kertoo Katri pohtineensa vuoden 2014 keväällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katri oli tehnyt lapsena perheensä kanssa laskettelureissuja Lapin tuntureille, mutta aikuisiän kokemus Pohjois-Suomesta puuttui kokonaan.

Ennen muuttoaan hän löysi eläinlääkärin töitä Rovaniemeltä – jossa hän kävi elämänsä ensimmäisen kerran työhaastattelureissullaan.

– Ajattelin etukäteen, että tuskin elämä Lapissa poikkeaa paljoakaan aiemmasta. Kenties luonto olisi toisenlainen ja jotenkin enemmän läsnä. Ounastelin myös elämänrytmin olevan hieman rauhallisempi kuin Helsingissä.

Katri sanoo olevansa onnekas, että hän on juurtunut Lappiin niin hyvin.
Katri sanoo olevansa onnekas, että hän on juurtunut Lappiin niin hyvin.

Katri myöntää, että jo ensimmäisenä talvena Lapin luonto pääsi yllättämään. Lunta oli Rovaniemellä valtavasti ja talvi tuntui kestävän ikuisuuden, sillä hän ei ollut tottunut samanlaisiin talviin.

Toisaalta lumi toi valoa pimeyteen, eikä talvi ollutkaan sen vuoksi niin synkkä kuin etelässä helposti ajatellaan.

Keväisin Katrilla tulee hetken kaipuu eteläiseen Suomeen, koska siellä luonto herää kukoistukseensa niin paljon aikaisemmin.

– Kun Helsingissä kukkivat jo kirsikkapuut, me vielä kolaamme loskaa pois pihoilta ja yritämme saada kaiken sulamaan.

Lapin luonto on hänen mielestään karun hieno ja koko ajan lähellä. Luonnon läheisyys on helpottanut monia harrastuksia, kuten lumilautailua, hiihtämistä ja eräilyä.  

Katri liikkuu liki päivittäin luonnossa myös kolmen koiransa kanssa sekä tarkkailee usein mielellään lintuja.

– Vuodenajat erottuvat Lapissa kunnolla toisistaan. Tykkään ehdottomasti vuodenaikojen ja luonnon vaihtelevuudesta, ja mitkä mahdollisuudet ne antavatkaan harrastamiseen. Lisäksi pidän työnteosta täällä.

”Lappi ei ole automaattisesti avain onneen”

Katrin mukaan elämä ei ole pohjoisessa koko ajan leppoisampaa kuin etelässä. Hänelläkin on toisinaan kiirettä ja stressiä; yrittäjällä on työnsä ja aikataulunsa, joista täytyy pitää kiinni leppoisassa Lapissa.

Mutta sopivia rauhoittumispaikkoja ja tilaa vaimentaa stressiä on täällä enemmän, hän mainitsee.

– Työni ja arkeni ovat tasapainossa, ja kokonaisuus on kitkatonta. Minulle nämä puitteet ovat sopineet ja olen juurtunut paikoilleni, mutta eihän tämä varmasti kaikille sovi.

– Lappiin muuttaminen on tuonut seesteisyyttä elämääni. Lappi ei silti ole automaattisesti avain onneen. Toisen paratiisi voi olla toiselle painajainen, eikä Lappi automaattisesti tuo jokaiselle rauhallista sielunmaisemaa. Kokeilla toki kannattaa, sillä täällä on tilaa.

Vaikka luontoon liittyykin usein jokin tekeminen, on se Katrille nimenomaan paikka, jossa hän rauhoittuu. Mutta hän ei halua luoda Lapin luonnosta aktiviteetteineen pelkästään kiiltokuvamaista, romanttista näkymää.  

– Luonto ei ota valituksia vastaan. Kesällä on paljon sääskiä, eikä niihin kai koskaan totu. Ruska ei ole joka vuosi yhtä hienoa väriloistoa eivätkä revontulet aina esittäydy. Välimatkat ovat pitkiä, mutta niihin suhtaudutaan eri tavalla mutkattomammin. Tuntuu, että 150 kilometriä täällä on lyhyempi kuin 150 kilometriä jossain muualla.

Katri ulkoilee paljon kolmen koiransa kanssa, mihin vuodenaikaan tahansa.
Katri ulkoilee paljon kolmen koiransa kanssa, mihin vuodenaikaan tahansa.

”Ei kukaan jaksa jatkuvasti samoilla”

Luontomaisemien lisäksi Katri viihtyy hyvin kodissaankin, joka sijaitsee rauhallisessa naapurustossa vaaran kupeessa. Takapihalta alkaa metsä ja suo, joten koiratkin saavat hänen mukaansa nauttia kohtalaisen vapaasti olostaan pihamaalla.

Kotoisa koti on hänelle tärkeä turvasatama. Siellä hän tekee mielellään muun muassa käsitöitä ja laittaa ruokaa aviomiehensä kanssa. Mökkireissut Kainuuseen kuuluvat niin ikään heidän elämäänsä.

– Eihän kukaan jaksa jatkuvasti samoilla metsissä tai tuntureilla. Välillä on mukava päästä myös mökkijärvelle kalastelemaan.

Pohjoissuomalaisia ihmisiä Katri kehuu ystävällisiksi ja erittäin mutkattomiksi. Hän tapaa paikallisia erityisesti työssään eläinlääkärinä.

Neljä vuotta sitten hän tutustui elämänsä rakkaimpaan ihmiseen vapaa-ajallaan. Rovaniemeläinen mies oli juuri muuttanut Etelä-Suomesta takaisin kotiseudulleen.

Miehessä ja heidän suhteessaan oli Katrin mukaan erityistä kemiaa. Sittemmin he menivät naimisiin, ja rakkaus on sitonut Katrin entistä tiukemmin Lappiin.

Jotain kokonaisvaltaisen spesiaalia Lapissa on, koska en halua täältä enää pois, hän kertoo.

– En suunnitellut Rovaniemestä aluksi mitään pitkäjänteistä, loppuelämän sijoituspaikkaa. Mutta nyt olen kotiutunut, ja voisin kuvitella viihtyväni täällä koko elämäni.

Kerro rakkaustarinanne!

Oletko sinä tavannut kumppanisi jossain epätavallisessa paikassa tai tilanteessa?
Jos sinua voi haastatella, kerro lyhyesti rakkaustarinastanne sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Kysely

Haaveiletko muutosta Lappiin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla