Ilkka oli loppuun asti hyvällä mielellä ja kiitollinen kaikesta, mitä oli elämältä saanut. ”Oli lohdullista meille läheisille, ettei hän ollut lainkaan masentunut tai katkeroitunut”, Kata sanoo. Kuva: Milka Alanen
Ilkka oli loppuun asti hyvällä mielellä ja kiitollinen kaikesta, mitä oli elämältä saanut. ”Oli lohdullista meille läheisille, ettei hän ollut lainkaan masentunut tai katkeroitunut”, Kata sanoo. Kuva: Milka Alanen

Katarina Malmbergin toimittajapuoliso Ilkka Malmberg menehtyi äkillisesti haimasyöpään viime joulukuussa. – Kuoleman lopullisuus on tyrmistyttävää, Kata sanoo.

Katarina ”Kata” Malmbergin, 44, aviomies, Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja Ilkka Malmberg menehtyi haimasyöpään neljä kuukautta diagnoosin jälkeen.

– Tiesimme, että haimasyöpä johtaa kuolemaan, mutta toivoimme, että hoitojen avulla Ilkka saisi lisäaikaa. Mitään lisäaikaa ei kuitenkaan tullut, Kata kertoo hetkestä, jolloin saattohoito aloitettiin.

– Olin omaishoitajana pari kuukautta, ja se on paras päätös, jonka olen ikinä tehnyt, Kata sanoo.

Rankan sairaala-ajan ja epätietoisuuden jälkeen saattohoito kotona tuntui helpotukselta.

– Kävin joka päivä hakemassa kaupasta sitä, mitä Ilkan teki mieli. Tilasimme intialaista tai sushia, ja luin Ilkalle ääneen juuri ilmestynyttä Saarikoskien Trump-kirjaa.

Kaunis kuolema

Ilkka kuoli kotonaan 3. joulukuuta 2016.

– Jos kuolema voi olla kaunis, niin Ilkan kuolema oli. Sain olla hänen vierellään viimeiseen henkäykseen asti, eikä kuolemassa ollut mitään pelottavaa tai dramaattista. Tuntui arvokkaalta, että ihminen on loppuun asti sama, tuttu ihminen.

Vaikka kuoleman hetki ei Katasta ollut pelottava, sen lopullisuuden tajuaminen on ollut kamalaa.

– Sen lopullisuus on tyrmistyttävää. Se ettei, toinen oikeasti enää koskaan tule kotiin.

Yksinäisyys on kuristavinta viikonloppuisin.

– Kun herään sunnuntaiaamuna, eikä vieressä ole ketään, ajattelen, ettei kukaan enää rakasta minua.

– Välillä olen vihainen Ilkalle siitä, että hän jätti minut yksin, Kata sanoo.

Miten haimasyöpä oireili? Minkälaista on lesken arki kolmen pojan kanssa? Mitkä hetket ovat olleet Katalle vaikeimpia Ilkan kuoleman jälkeen? Mikä taas on auttanut selviämään arjessa? Lue lisää Me Naisten numerosta 10/2017.

Katarina Malmberg

Toimittaja on syntynyt 6.9.1970 Helsingissä.

Oli naimisissa Kuukausiliitteen toimittajan Ilkka Malmbergin kanssa vuodesta 2000 lähtien. Ilkka menehtyi haimasyöpään joulukuussa 2016.

Asuu Helsingin Maununnevalla. Perheeseen kuuluu kolme poikaa ja koira.