Kuvat
Jouni Harala
Näyttelijä Merja Larivaara perheineen palasi viime keväänä takaisin Oulusta Porvooseen.
Näyttelijä Merja Larivaara perheineen palasi viime keväänä takaisin Oulusta Porvooseen.

Näyttelijä Merja Larivaara oli puolisonsa Kari-Pekka Toivosen kanssa viisi vuotta Oulun kaupunginteatterin palkkalistoilla.

Näyttelijä Merja Larivaara, 55, on palannut perheineen viiden Oulun-vuoden jälkeen takaisin Porvooseen. Kotona vietetty kesä on palauttanut voimat, ja terveysongelmat ovat helpottaneet.

Oulun kaupunginteatterin palkkalistoilla vietettyjä vuosia Merja kuvaa elämänsä vaikeimmiksi.

Kaikki sai alkunsa puhelinsoitosta syksyllä 2013. Merjan puolisoa, Kari-Pekka Toivosta kehotettiin hakemaan Oulun kaupunginteatterin taiteelliseksi johtajaksi. Pienen hauduttelun jälkeen ajautus alkoi kiehtoa Helsingin kaupunginteatterissa näytellyttä Merjaa ja Linnateatterin taiteellista johtajaa Kari-Pekkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Emme nähneet ongelmaa siinä, että työskentelisimme yhdessä, minä näyttelijänä ja Kari-Pekka johtajana, Merja kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvin pian he kuitenkin ymmärsivät, että edessä olisi haasteita. 

– Tiesimme, ettemme ole menossa lintukotoon. Kuulimme, että teatterin käytävillä kuiskuteltiin meistä ikävään sävyyn. Minä olin kuulemma tulossa viemään päältä kaikki parhaat roolit, Merja sanoo.

Teatterin näyttelijäyhdistyksestä tuli Kari-Pekalle suorasukainen puhelu.

– Soittaja kertoi, ettemme ole tervetulleita Ouluun.

Kari-Pekka aloitti työssään keväällä 2014, ja Merja ja lapset muuttivat perässä samana syksynä. Merja oli sopinut työnantajan kanssa sivutoimiluvan: hän sai tehdä kuukausipalkkaisen näyttelijäntyön ohella musiikkikeikkoja Jokiteatterin nimissä.

– Vaistosin työyhteisössä nyreyttä. Minut jätettiin ulkopuolelle. Käytävillä supistiin, selät kääntyivät ja keskustelut keskeytyivät, kun tulin kohdalle, hän kertoo.

– Taisimme olla liian näkyviä ja tekeviä, se varmaan herätti kateutta. Tienasimme liikaa, meillä oli liikaa lapsia, olimme olleet yhdessä liian onnellisesti ja liian kauan, Merja luettelee syitä, joiden arvelee provosoineen.

– Vei aikansa, ennen kuin ymmärsin olevani työpaikkakiusattu.

Lopulta tapahtumat kumuloituivat välikohtaukseen paikallisessa ravintolassa. 

– Yhtäkkiä juopunut miesnäyttelijä astui luokseni ja tuuppasi minua voimakkaasti olkapäästä taaksepäin haukkuen samalla meitä ja ammattitaitoamme värikkäin sanoin. Kun Kari-Pekka astui viereeni, alkoi varsinainen mekkala. Haukkuminen, hakkaamisella uhkailu ja minuun kohdistunut huorittelu, Merja kertoo.

Loppuaikaa Oulussa Merja kutsuu selvitymistaisteluksi.

– Koin, että osaamiseni näyttelijänä ja ihmisarvoni kyseenalaistettiin. Meihin kohdistunut kateuden ja pahuuden määrä järkytti, Merja sanoo.

Lopulta hän alkoi pelätä terveytensä puolesta.

– Ensi kertaa 30-vuotisen urani aikana huomasin, että minulla alkoi stressin ja unettomuuden takia olla vaikeuksia painaa mieleeni näytelmän tekstiä. Aloin pelätä muistini ja sen myötä työkykyni vaurioituneen pysyvästi. 

Teatterille määrättiin ylimääräinen tilintarkastus, miksi? Mitä Merja kertoo prosessista, jossa teatteri palkkasi Peppi Pitkätossu -produktion päärooliin Kari-Pekan ja Merjan tyttären. Mitä Merja kertoo nyt jälkikäteen oppineensa tapauksesta? Lue koko haastattelu Me Naisten tuoreesta numerosta 41/2019. Digilehden voit lukea tästä

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla