Meidän Perhe
”Arki on mukavaa ja leppoista. Nautin lapsen seurasta ja yhteisistä puuhista”, yhden lapsen vanhemmat kertovat. Kuva: Shtterstock.
”Arki on mukavaa ja leppoista. Nautin lapsen seurasta ja yhteisistä puuhista”, yhden lapsen vanhemmat kertovat. Kuva: Shtterstock.

Yhden lapsen vanhemmat joutuvat useammin leikkiseuraksi, mutta ainokainen on helppo pakata mukaan niin kahvilaan kuin kaupoillekin.

Yksilapsisen perheen elämä näyttäytyy usein ulkopuolisin silmin seesteisenä. Välillä se aiheuttaa myös ihmetystä: Ai miten niin teillä on meteliä kotona, teillähän on vain yksi lapsi! Kuinka paljon muka yksi lapsi voi sotkea?

On aika selvittää, millaista arkea yhden lapsen perheet oikeasti elävät. Näin vanhemmat vastasivat:

Leikkikaveria ei aina ole

Suurin haaste yksilapsisissa perheissä on seuran puute. Lapsi tylsistyy helposti, sillä leikkikaveria ei ole aina saatavilla. Se helpottaa, jos lapsi saa päiväkodista, koulusta tai vaikka oman pihan lapsista leikkiseuraa, mutta silloinkin vain ennalta sovitusti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Minulla on jatkuva syyllisyys siitä, että lapsi on niin paljon yksin. Mitä vanhemmaksi hän tulee, sitä haastavampaa on keksiä tai saada hänelle ikäistään seuraa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Minä leikin vauhdikkaan 4-vuotiaan kanssa, ja se on uuvuttavaa.”

”Lapsi kaipaa koko ajan leikkikaveria. Minä siis leikin vauhdikkaan 4-vuotiaan kanssa, ja se on uuvuttavaa.”

”Odotan toista lastamme ja toivon, että jossain vaiheessa sisarukset leikkivät keskenään. Nyt yhdelle lapselle täytyy keksiä koko ajan tekemistä.”

Vain kahdenvälinen taistelu

Kun perheessä on yksi lapsi, riidat käydään yleensä kahden ihmisen välillä, lapsen ja aikuisen. Vanhempien mielestä tämä helpottaa arkea, sillä riita harvemmin riistäytyy monen henkilön väliseksi sodaksi.

Sama helpotuksen tunne valtaa vanhemman silloin, jos taaperolla on se päivä, kun hän haluaa vain itkeä. Onneksi niitä on vain yksi!

”Jos minulla olisi useampi lapsi, niin ehkä ne sisarukset olisivat toistensa kurkussa kiinni. Ehkä heillä olisi enemmän erilaisia liittoutumia minua vastaan. Yhden lapsen kanssa taistelut ovat kuitenkin vain kaksintaisteluja, ei sentään mitään joukkotappeluja.”

”Kun lapsi huutaa, on helpotus että huutajia on vain yksi.”

”Kun lapsi huutaa, on helpotus että huutajia on vain yksi.”

Lapselle on aikaa

Yksilapsisessa perheessä vanhempi tai vanhemmat pysyvät melko hyvin kartalla siitä, ketkä kaikki lapsi haluaa kutsua synttäreilleen tai mikä on se tämän hetken lempiruoka.

Koska lapsia on vain yksi, voi aikuisen ja lapsen kahdenkeskinen aika olla hyvinkin rauhallista. Lapsen kanssa ehtii jopa jutella syvällisesti.

”Yhden viisivuotiaan kanssa on helppoa ja kivaa. Ehtii keskustella lapsen kanssa ja paneutua lapsen mielenkiinnon kohteisiin. Tiedän, että olisin todella stressaantunut useamman lapsen kanssa.”

”Yhden lapsen kanssa on helppoa lähteä kaikkialle, ja antaa aikaa ja harrastusmahdollisuuksia.”

Yhdelle lapselle on varaa panostaa vaatteisiin, leluihin ja harrastuksiin.

”Elämämme on yleensä melko helppoa, sillä lapsi on jo 10-vuotias. Arki on mukavaa ja leppoista. Nautin lapsen seurasta ja yhteisistä puuhista.”

Yksi kerta kaikkea riittää

Tuntuuko sinustakin, että lapsen kasvattaminen on vain vaihetta vaiheen perään? Yhden lapsen perheissä jokainen vaihe käydään läpi yhden kerran, ja sitten taas helpottaa. Toisaalta, ne vanhemmat, joilla on useampi lapsi ovat usein sitä mieltä, että seuraavien lasten kanssa uhmat ja muut kasvunpaikat tuntuvat jo helpommalta. Niitä ei ota niin henkilökohtaisesti, kuin esikoisen kohdalla. Tätä kehitystä yhden kanssa ei pääse kokemaan.

Plussana yhden lapsen perheet pitävät sitä, että flunssat ja vatsataudit eivät tee toista kierrosta, sillä lapsella ei ole sisaruksia, joihin tauti voi tarttua. 

”Jokainen vaihe tarvitsee selvittää vain kerran. Taudit menevät kerralla ohi. Yhdelle lapselle on varaa panostaa vaatteisiin, leluihin ja harrastuksiin. Yhtä lasta jaksaa opettaa ja kasvattaa. Aikuiset riittävät ja vauva-aikana kädet riittivät.”

Sitaatit ovat poimintoja Vauva.fin kyselyyn tulleista vastauksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla