Britannian hoviin on syntynyt todellinen poikkeusvauva, mikäli hän on perinyt Meghanin asenteen ja Harryn raikuliluonteen.

Maailma sai maanantaina ilouutisia Britanniasta, kun Sussexin herttuatar Meghan ja prinssi Harry saivat hartaudella odotetun esikoislapsensa.

Lapsi esiteltiin julkisuudessa ensimmäistä kertaa keskiviikkona. Samana päivänä paljastettiin myös pienokaisen nimi: Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Vaikka Britannian hovissa on jo useampi kuninkaallinen taapero, tällä pienokaisella on edessään varsin poikkeuksellinen tulevaisuus. Me Naiset listasi keskeiset syyt, miksi Archie on ainutlaatuinen tapaus jo nyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Kaavasta poikkeava nimi

Harryn ja Meghanin vauvalle ei annettu aristokraattista vanhan herran nimeä, kuten Charles, George tai William – Archie todella rikkoo hoville tuttua kaavaa nimeämisessä. Vuonna 2017 Archie oli 18. suosituin pojannimi Englannissa ja Walesissa, kertoo The Telegraph.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vedonlyöntitilastoissa porskuttivat perinteiset kuninkaallisnimet, mutta kuninkaallishistorioitsija Carolyn Harris arveli oikein, että Meghan ja Harry eivät päädy ilmeisimpään vaihtoehtoon.

– Koska Sussexin herttuaparin vauva tulee olemaan seitsemäs perimysjärjestyksessä, heillä on enemmän vapautta nimivalinnan suhteen, hän sanoi In Stylelle.

Koska Harry ja Meghan tekevät lapsensa suhteen erilaisia valintoja jo alusta alkaen, on odotettavissa, että poikkeavuus näkyy myös pienokaisen kasvatuksessa. Ehkä vauva puetaan rohkeasti muuhunkin kuin valkoiseen, pastelliin tai ruutukuosiin? Ja herra varjele, päättääköhän Meghan lakata palelluttamasta prinssiä polvihousuissa ympäri vuoden? 

2. Nuori mestari

Archieta ei tittelöidä prinssiksi serkkujensa tapaan, ellei vallan kahvasta kiinni pitävä kuningatar Elisabet niin suo. Uuden tulokkaan titteli onkin siis herättänyt runsaasti spekulaatioita.

Daily Mailin kuninkaalliskirjeenvaihtaja Rebecca English arvioi, että Archien titteli on master, joka kääntynee suomen kielessä muotoon herra tai nuoriherra – tai jopa mestari. Suomalaiseen korvaan se kalskahtaa hieman omituiselta... Kuvitella, jos kutsuisimme presidenttiparin vauvaa mestari Aaroksi.

3. Oletettava villikkoprinssi

Hyvin tiedetään, että herttuatar Meghan on laittanut Britannian hovia koville alusta saakka. Jos Meghan saisi punnan aina, kun rikkoo kuninkaallista etikettiä, hänellä olisi jo sievoinen summa kasassa.

Itse prinssi Harry on tullut kuuluisaksi Britannian hovin bileprinssinä. Ennen vaimonsa tapaamista Harryn elämäntyyli on koostunut villistä sinkkuelämästä sekä kosteista illoista, joista ei ole toimintaa puuttunut.

Hoviin on siis syntynyt todellinen poikkeusvauva, mikäli hän on perinyt äitinsä uhmakkaan asenteen ja isänsä raikuliluonteen. Jäämme siis odottamaan Archien murrosikää.

4. Historiallinen vauva

Archie on ensimmäinen Britannian kuninkaallinen, joka voi teoriassa saada Britannian ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuuden.

Kansalaisuuden hakemiseen pätevät kuitenkin monimutkaiset lait, jotka herttuatar Meghan täyttää: amerikkalaisen vanhemman täytyy olla viettänyt Yhdysvalloissa viisi vuotta ennen lapsen syntymää. Lisäksi, kaksi viidestä vuodesta tulee täyttyä ennen kuin vanhempi on täyttänyt 14 vuotta.

Nähtäväksi jää, tuleeko Archiesta todellinen maailmankansalainen. Tai ehkäpä jopa seuraava Yhdysvaltain presidentti.

5. Hovin velvollisuudet eivät paina

Koska pieni mestari on kruununperimisjärjestyksessä vasta seitsemäs, häneen eivät päde samat vastuut ja velvoitteet kuin muihin hovin pikkuprinsseihin ja -prinsessoihin. Sen sijaan hän tulee nauttimaan samoista hovin tarjoamista etuuksista ja yltäkylläisestä elämästä. Kuninkaallisena häneltä ei puutu mitään.

Kuninkaallinen asema tulee tosin aina kummittelemaan taustalla – joskus se on myös kirous. Tästä hyvä esimerkki on Ruotsin prinsessa Madeleine, joka on yrittänyt riuhtaista itsensä irti prinsessaelämästä ja asuu liikemiesmiehensä kanssa Floridassa. Häntä arvostellaan Ruotsissa jatkuvasti luksuselämästä, jota hän elää vailla kunnon velvoitteita.

Vierailija

Yhdysvaltain presidentiksi voidaan toistaiseksi valita vain Yhdysvalloissa syntynyt kansalainen. Joko unohtui Obamaa kiusannut birther-liike, joka väitti, ettei hän ole oikeasti syntynyt Havajilla vaan Afrikassa?

Vierailija

Master tässä kohtaa kääntyy suomeksi "herra" ei todellakaan mikään mestari. Ja sekin on valinnanvaraista sille joka häntä puhuttelee eli häntä ei ole pakko puhutella mitenkään erityisemmin jos ei halua. Master-nimitystä voi käyttää myös vaikka opettajasta taikka tilanomistajasta tai yrityksen omistajasta tai jonkun alan, yleensä käsityöalan ammattilaisesta. Hän ei saanut aatelista arvonimeä joten Master Archie on siis common people vaikka isänsä puolelta kuninkaallista sukua eikä hän tule nauttimaan samoista eduista eikä yltäkylläisestä elämästä kuin kuninkaallisen tittelin ja aseman omaavat serkkunsa joiden isä on tuleva kuningas. Hän joutuu tulevaisuudessa kumartelemaan serkuilleen. Ero serkkujen asemaan on huikea. Vain jos sekä William että hänen kaikki kolme lastaan kuolevat (eikä lastenlapsia ole vielä) niin Archien asema muuttuu. Hän ei myöskään voi periä isänsä kuninkaallisia arvonimiä ja titteleitä.

Archien asema ei myöskään ole millään tavalla verrattavissa prinsessa Madeleineen jolla on kuninkaallinen asema ja titteli sekä kasvatus. Madeleinen mies kustantaa perheensä elatuksen joten kansalla ei siihen ole mitään sanottavaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla