”Minun piti ottaa taukoa kaikesta voidakseni huolehtia itsestäni”, Renée Zellweger kertoo muutaman vuoden julkisuustauostaan.
”Minun piti ottaa taukoa kaikesta voidakseni huolehtia itsestäni”, Renée Zellweger kertoo muutaman vuoden julkisuustauostaan.
Renée ja Jim Carrey yrittivät pitkään salata suhteensa, mutta tulivat lopulta julki. ”Nykyään viihdyn paljon yksin.”
Renée ja Jim Carrey yrittivät pitkään salata suhteensa, mutta tulivat lopulta julki. ”Nykyään viihdyn paljon yksin.”
Renée huolehtii kunnostaan juoksemalla. ”Lenkkini kestää niin pitkään, etten pysty enää liikuttamaan jalkojani.”
Renée huolehtii kunnostaan juoksemalla. ”Lenkkini kestää niin pitkään, etten pysty enää liikuttamaan jalkojani.”
Renée ja Jim Carrey yrittivät pitkään salata suhteensa, mutta julkistivat sen lopulta. ”Nykyään viihdyn paljon yksin”, Renée sanoo.
Renée ja Jim Carrey yrittivät pitkään salata suhteensa, mutta julkistivat sen lopulta. ”Nykyään viihdyn paljon yksin”, Renée sanoo.
Bridget Jones -leffat ajoittuvat Renéen uran vauhtivuosiin.
Bridget Jones -leffat ajoittuvat Renéen uran vauhtivuosiin.

Vauhtivuosinaan Renée Zellweger omisti useita asuntoja, mutta ei ehtinyt perustaa kotia yhteenkään niistä. – Elämäni piti ajautua kaaokseen ennen kuin tajusin, mikä on tärkeintä.

Teekuppi on niin piripintaan täynnä, että Renée Zellwegerin, 50, on hiivittävä pöydän ääreen liukuvin askelin, keskittyneesti, molemmat kädet kiinni aluslautasessa. Tee on mustaa, straight-up, ilman hunajaa, maitoa tai muita vaalentajia. Renée vilkaisee tummaa juomaa, väläyttää hammasraudat paljastavan irvailuhymyn ja kääntyy sitten kannoillaan.

– Pieni hetki, käyn vain riisumassa rautani! Tummat juomat värjäävät raudat, ja se on kuule kamalan näköistä...

Selostus puuroutuu epäselväksi kaiuksi kylpyhuoneen oven sulkeutuessa ja jatkuu taas kohta oven auettua uudelleen:

– Ja nyt mulla on tätä vessapaperia hampaassa, niin onko se nyt yhtään parempi, terve vaan, mitä kuuluu? papatus lopulta taukoaa, kun näyttelijä malttaa istua alas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän käärii hammasraudat paperin mutkaan ja tunkee ne farkkujensa taskuun.

Renée on totuttu näkemään komediennerooleissaan, mutta jotain tahattoman koomista hänessä on näin omana itsenäänkin. Yksi tunnetuimmista höpsöyksistä sattui vuoden 2001 Golden Globe -gaalassa, missä Renée voitti pääosapalkinnon roolistaan Nurse Bettyssä. Kun voittajaa kuulutettiin juhlasalissa, Renée oli vessassa hinkkaamassa huulipunaa hampaistaan.

Miten kömmähdykset aina liittyvätkin hampaisiin?

Minä vai mielikuva minusta?

Hampaita ja palkintoveikkauksia liittyy myös Renéen uusimpaan rooliin laulaja-näyttelijä Judy Garlandista kertovassa elokuvassa Judy. Renée tekee siinä yhden vakuuttavimmista töistään. Tai kuten ohjaaja Rupert Goold sanoo:

– Renée saa uskomaan, että Judy Garland näytti ja kuulosti juuri tältä. Nekin katsojat, jotka eivät ole nähneet häntä koskaan livenä, ovat kehuneet, että kylläpä Renée onnistuu muuntautumaan Judyksi.

Oikeasti Renéetä muokattiin fyysisesti aika vähän, eikä yhdennäköisyys ole identtinen. Tummat piilolinssit, pieni nenäproteesi, kumara ryhti ja isot hammaskuoret riittivät.

”Vain saman kokenut voi käsittää, millaista on totaalinen väsymys, kun ei ehdi kotiin kuukausiin.”

Isompi osa työtä oli tunnetilojen tajuamista ja tulkintaa: hylkäämisen pelon, riippuvuuksien, hyväksikäytön, äärimmäisen uupumuksen, miellyttämisen tarpeen ja loputtoman rakkaudennälän sisäistämistä. Niistä Renée tietää jotain itsekin.

– Julkisen ammatin haasteet ja seuraukset käsittää vasta, kun tätä elämää on nähnyt tarpeeksi pitkään. Vielä kymmenen vuotta sitten en olisi osannut tulkita Judya kuten nyt. Minulla ei olisi riittänyt ymmärrystä ja empatiaa, Renée sanoo.

– Silloin en ollut vielä kokenut kaaosta, mikä seuraa siitä, kun unohtaa laittaa itsensä etusijalle.

Renéen kaaos syntyi vaivihkaa huikean suosion, työtahdin, kunnianhimon ja vähän ahneudenkin tuloksena. 2000-luvun alussa käynnistyneeseen työputkeen ei mahtunut monta lomapäivää, ja kun Bridget Jones -elokuvat todella räjäyttivät pankin, Renée haluttiin kaikkialle. Liian moneen juttuun hän sanoi kyllä. Tahti huipentui vuonna 2009 peräti neljään ensi-iltaelokuvaan.

– Vain saman kokenut voi käsittää, millaista on totaalinen väsymys, kun ei ehdi kotiin kuukausiin. Omistin asuntoja, joissa en ehtinyt asua tai perustaa kotia.

Lisäksi oli intensiivinen julkisuus. Renéen jokainen miessuhde, bileilta, juhlamekon pituus, lisäkilo tai niiden katoaminen raportoitiin jossain. Kiinnostusta ei laimentanut se, että miesystävät vaihtuivat A-listan julkkiksesta toiseen: George Clooney, Jim Carrey, Jack White. Renée ehti naimisiinkin vuonna 2005. Avioliitto laulaja Kenny Chesneyn kanssa kesti neljä kuukautta.

– Tähän ammattiin liittyy harha: muut näkevät asemani ja elämäni jännittävämpänä kuin se on. Pikkuhiljaa tuo mielikuva alkoi olla todellisempi ja tunnetumpi kuin itse koin olevani. Siihen lähtee herkästi mukaan. Aloin elää niin kuin minun oletettiin elävän.

Tervehdyttävää karsimista

Renéen stoppi tuli vuonna 2010. Silloin ilmestynyttä elokuvaa, My own love song, seurasi kuuden vuoden tauko. Muutamia esiintymisiä lukuun ottamatta Renée melko lailla katosi myös julkisuudesta. Vaikka irtiotossa oli riski unohtua leffamarkkinoilta lopullisesti, tähden mielestä se oli elintärkeä.

– Minun piti vihdoin alkaa huolehtia itsestäni ja oppia tekemään ero todellisen itseni ja julkisen mielikuvan välillä.

Tauollaan Renée muun muassa erosi Bradley Cooperista, karsi omistuksiaan myymällä maatilansa Connecticutissa sekä talonsa Hamptonissa ja löysi liikunnan.

– Olin paljon yksin ja olen edelleen. Vetäydyin koirieni seuraan ja aloin juosta. Kunnon fyysinen rääkki riisuu mielestä kaiken epäoleellisen, Renée kertoo.

– Juoksen niin pitkään, etten jaksa enää liikuttaa jalkojani. Kun keskitän ajatukseni kehoon, kaikki merkityksetön kuohunta ympärillä unohtuu.

Renée kertoo löytäneensä uran tilalle muuta vastuuta ja haasteita.

– Hoidan sairaita läheisiäni ja autan ystäviäni vauvoineen. He ovat elämän todellisia aarteita ja määrittävät elämääni enemmän kuin työ tai se, mitä työstäni ajatellaan.

Yhteen kohuun Renée kuitenkin vedettiin tauollaankin. Vuonna 2014 Elle-lehden juhlissa hän herätti huomiota muuttuneella ulkonäöllään. Huhut kauneusleikkauksista äityivät niin äänekkäiksi, että Renée kirjoitti vastineen, kiisti leikkaukset ja huomautti kohun älyttömyydestä. Entisenä toimittajana Renée rakastaa edelleen kirjoittamista ja kynäilee terävästi.

Tänään Renée on 50-vuotias ja näyttää hyvinvoivalta ja tutusti itseltään. Vanhaan kohuun hän ei jaksa enää palata. Renée kuljettaa sormiaan teekupin reunalla, mutta katse tapittaa suoraan kuulijaan. Karisma tuntuu suuremmalta kuin pienen naisen siro olemus.

– Joskus julkinen kohtelu voi olla perin pohjin outoa, epäihmismäistä, epäluonnollista ja alentavaa. Minulle kokemus opetti eräänlaista vainua, valmiutta kaikkeen, mitä elämäntiellä voi tulla eteen.

Sottainen, tylsä ja tavallinen

Tauon päätyttyä vuonna 2016 Renée on tehnyt leffoja rauhalliseen tahtiin, muun muassa paluun Bridget Jonesiksi. Suoritus Judyssa on heittämällä haastavin ja koskettavin pitkään aikaan.

Jos Renée tietää jotain tähteyden kuluttavuudesta, Judy Garlandin elämä oli monin verroin traagisempi. 1920-luvulla syntynyt amerikkalainen esiintyjälegenda lauloi vanhempiensa show’ssa jo 2,5-vuotiaana ja sai sopimuksen MGM-studioille 13-vuotiaana. Varsinainen läpimurto tuli Ihmemaa Ozissa.

Judy oli monella tapaa hyväksikäytetty ja kaltoin kohdeltu. Teini-iässä hän oli jo huumekoukussa ja vailla sananvaltaa tekemisiinsä.

– Hänen ei annettu levätä tai syödä. Hän otti lääkkeitä herätäkseen, toisia nukahtaakseen ja siinä välissä kolmansia jaksaakseen esiintymiset, joita häneltä odotettiin, Renée listaa järkyttyneenä.

– Kiertueilla vieraissa kaupungeissa hänen äitinsä uhkasi jättää tytön, jos tämä ei pistänyt parastaan lavalla.

Ja usein Judy jätettiinkin, pieni koulu­ikäinen, koko yöksi itsekseen. Hänestä kehittyi huomionkipeä, hylkäämistä ja yksinäisyyttä pelkäävä nainen. Garland oli naimisissa viidesti ja sai kolme lasta. Heistä kuuluisin on artisti Liza Minelli. Ensimmäisen raskautensa Judy keskeytti studiopomo Louis B. Mayerin vaatimuksesta. Pitkälti kaikki, syömisistä aviomiehiin, oli studion määräysvallassa.

– Olisi epäreilua verrata tuon ajan oloja nykypäivään. Esiintyjillä on nyt lakimiehensä ja agenttinsa valvomassa etujaan ja – toivottavasti – mahdollisuus itsekin osallistua päätöksiin.

Elokuvauutuus keskittyy Garlandin viimeiseen vuoteen Lontoossa. Laulaja oli silloin eronnut, varaton ja joutui jättämään lapsensa Yhdysvaltoihin konsertoidakseen Britanniassa. Hän oli hauras, sairas ja lääkeriippuvainen.

– Silti hän työskenteli huipulla loppuun asti. Ei aina täydellisesti mutta vähintäänkin upeasti.

Elokuvassa Renée laulaa Garlandin ikivihreät itse. Laulut on julkaistu myös albumina.

– Live-esiintyminen auttoi ymmärtämään Judyn lavakauhua sekä riippuvuussuhdettaan yleisöön. Minulta ei tietenkään vaadittu samanlaista täydellisyyttä, joten vertaus on vähän epäreilu, Renée himmailee.

Lauluharjoittelua hän kuvailee kiusalliseksi. Siinä auttoi iso tiimi ääniammattilaisia.

– Ensimmäisiä ääniä kokeilin ujosti ja yksin autossani kaukana äänivalmentajasta, hän nauraa.

Renée on perehtynyt Garlandin tarinaan perusteellisesti. Hän siteeraa sujuvasti tämän haastatteluja, puolisoiden elämäkertoja ja muistaa, mitä tähdellä oli yllään missäkin television talk showssa.

Judy Garland kuoli yksin 47-vuotiaana unilääkkeiden yliannostukseen.

– Juttelin juuri kuuluisuudesta ystäväni (laulaja) Sam Smithin kanssa. Totesimme, että lähellämme on ihmisiä, jotka tuntevat meidät aidoimmillamme, sottaisina, tylsinä, tavallisina – ihmisinä. Mutta kuka Judyn tunsi niin? Oliko hän koskaan vapaa? Renée jää miettimään.

Mutta olihan Judyssa kapinallista tuittupäätäkin. Renée veikkaa, että niiden piirteiden turvin legenda sinnitteli.

– Kapinamieli on terve selviytymiskeino. Luojan kiitos, minussakin on taistelijaa, vähän erilaista vain. Hän kävi omat taistelunsa, ja minä juoksen omaa kilpajuoksuani.

Renée sanoo kuitenkin olevansa tyytyväinen, hyvässä jamassa elämässään.

– Kuvittelin aina olevani iloinen ja onnellinen ihminen, mutta en ollutkaan aina oikeassa siinä käsityksessäni. Elämäni piti ajautua kaaokseen ennen kuin tajusin, mikä on tärkeintä. Nyt kaikki on hyvin.

Kun Judy esitettiin Toronton elokuvafestareilla, yleisö taputti seisaaltaan niin pitkään, että Renée pyysi heitä lopettamaan. Vaikuttava roolityö on vahva ehdokas ensi vuoden palkintogaaloissa.

Judy Garlandin kuolemasta on 50 vuotta, mutta tärkeimmät laulut elävät aina. Lapsena nauhoittamaansa Somewhere over the rainbow -klassikkoa hän esitti kuolemaansa asti.

Renée Zellweger

Oscar-palkittu näyttelijä syntyi Austinissa Teksasissa 25.4.1969.

Hänellä on sveitsiläinen isä ja norjalainen äiti, jonka taustassa on suomalaisia ja saamelaisia.

Merkittäviä töitä mm: Päämääränä Cold Mountain, Cinderella Man, Jerry Maguire, Chicago.

Sisältö jatkuu mainoksen alla