"Minulle romanttista on se, että tuetaan ja autetaan toista. Vaikka puhuminen on suhteessa tärkeää, en jaksa hirveää pälpätystä. Arvostan enemmän toiminta", Matleena Kuusniemi sanoo.
"Minulle romanttista on se, että tuetaan ja autetaan toista. Vaikka puhuminen on suhteessa tärkeää, en jaksa hirveää pälpätystä. Arvostan enemmän toiminta", Matleena Kuusniemi sanoo.

Näyttelijä Matleena Kuusniemi väittää olevansa karu muija. Puolisoksi hän valitsi äitinsä kaltaisen miehen. – Tykkään siitä, että Antti kyseenalaistaa ajatuksiani.

Järjestetty avioliitto. Niin näyttelijä Matleena Kuusniemi, 45, kuvaa suhdettaan avopuolisoonsa Antti Mansikkamäkeen, 40. Pari tapasi, koska Matleenan ystävä uumoili heistä hyvää mätsiä.

– Aluksi sanoin ei – tuntuihan se erikoiselta, että ystäväni valitsi minulle miehen. Mutta pikku hiljaa ystävystyimme, Matleena muistelee.

Rakkaus rakentui hitaasti ystävyydestä. Ero oli selkeä niihin Matleenan aiempiin suhteisiin, jotka syttyivät nopeasti ensihuumasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun suhde lähtee ystävyyspohjalta, kuva toisesta on realistisempi. Aiemmin olen rakastunut harhaisempiin kuviin. Antti kestää myös huonot puoleni tosi hyvin. Hän on vähän sellainen askeettinen luonne, ehkä hän tykkää tällaisista karuista muijista, Matleena naurahtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmin Matleenan seurustelukumppaniksi valikoitui usein joku omalta alalta. Suhde insinöörin kanssa oli erilainen alusta asti.

– On ihanaa, kun toinen taiteilija ei pönkitä minun taiteilijuuttani, olen ihan omillani. Aluksi se oli pelottavaakin. Pelkäsin, onko minulla mitään annettavaa. Suhteemme alku oli minulle eräänlainen itsenäistyminen: katsotaan, miten muijan käy.

Hyvin kävi. Suhteessa on eletty neljätoista yhteistä vuotta, ja siihen on syntynyt kaksi poikaa. Juuri nyt arki kulkee pitkälti lasten ehdoilla. Hektinen huoltojoukkovaihe vaikuttaa väistämättä parisuhteeseen. Ajatus kirkastui Matleenalle toissa kesänä Kreetalla, kun pari oli pitkästä aikaa kahdestaan lomamatkalla.

– Väitän, että elämäntilanne vaikuttaa jopa persoonaan. Kreetalla sanoinkin Antille, että I´ll be back. Täältä minä taas tulen, se ihana nainen, johon rakastuit, Matleena nauraa.

Kuka oli ensirakkautesi?

"Tuomas, johon rakastuin 18-vuotiaana. Löysimme toisemme samasta ystäväpiiristä lukioaikana. Tuomas usutti minut teatterin pariin. Muistan, että vanhempani ihmettelivät kovasti, miksi erosimme. Vastasin, että en voi sitoutua ennen kuin tiedän, kuka olen. Teatterimaailma ja näytteleminen veivät silloin mennessään. Näen nykyisessä miehessäni monia samoja puolia kuin ensirakkaudessani. Tavallaan löysin samanlaisen ihmisen uudestaan. Rakkaudessa kyse onkin paljolti ajoituksesta, siitä, että ihmisillä on samanlaiset elämäntilanteet ja toiveet."

Millaisiin miehiin rakastut?

"Toimittaja Eeva Lennon on sanonut, että rakastui nuorena aina lahjakkaisiin ja komeisiin miehiin. Niin minäkin. Miehellä pitää olla jokin oma intohimo. Nykyään arvostan älykkyyden sijasta enemmän viisautta – kauneuden lisäksi."

Millainen olet rakastuneena?

"En kauheasti pidä siitä. Minusta tuntuu, että pienenen. Olen onnellinen, mutta haluaisin nopeasti mennä arkeen. Tunnen itseni haavoittuvaksi ja alan miettiä liikaa sitä, miltä vaikutan toisen silmissä. Inhoan sitä, että haluan miellyttää toista ja tietyllä tavalla tarraudun. Vaikka se johtaa positiiviseen, se aika on minusta ahdistavaa. Pelkään, hyväksyykö toinen minut kaikkine vikoineni. Vasta sen jälkeen on turvallista ja pystyn antautumaan suhteeseen enemmän."

Saako parisuhteessa ihastua toiseen?

"Muihin saa ihastua, jos ymmärtää rajat. Jos joku ihminen ihastuttaa, pyrin nopeasti analysoimaan tilanteen. Skannaan ihmistä ja tajuan, että en haluaisi elää hänen kanssaan. Minusta on ihan ok, jos puolisoni pitää jotain ystävääni viehättävänä. Se on merkki siitä, että hän on elossa. On silti toimittava tiettyjen rajojen sisällä."

Kuka on elämäsi rakkaus?

"Toivon, että olisimme yhdessä elämämme loppuun asti, mutta fakta on se, että erotilastot puhuvat toista. En haluaisi, että kukaan suhteessa katkeroituisi. Vitsailenkin miehelleni, että jos joskus haluat minusta eroon, olet nyt vasta 40. Voit vielä kymmenen vuoden päästä ottaa sen kolmekymppisen naisen. En ole pilannut elämääsi kokonaan. Minua lohduttaa se ajatus, ettei toinen voi tulla katkeraksi takiani. Toivon myös, että minulla pysyy aina lasteni kanssa hyvät välit. Olisi mieletöntä kokea se, että 80-vuotiaana olisin rakastanut heitä 50 vuotta."

Oletko väleissä eksiesi kanssa?

"Olen väleissä, mutta en kauheasti tekemisissä. En ole ikinä tuntenut katkeruutta ihmissuhteen päätyttyä. Miehiä riittää maailmassa, sitä ei kannata hirveästi murehtia. Jokainen jatkaa elämäänsä."

”Sekin on itsenäisyyden merkki, että toisen kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä.” 

Millainen kumppani olet?

"Meillä on enemmän niin päin, että minä olen se, joka ei puhu eikä pussaa. Mieheni osoittaa enemmän hellyyttä ja ottaa aktiivisemmin kontaktia. Olen myös aika äkkipikainen, nopea ja temperamenttinen. Toisin sanoen aika rasittava. Yritän näyttää rakkautta niin, että huolehdin perheestä ja kodista. Minulle romanttista on se, että tuetaan ja autetaan toista. Vaikka puhuminen on suhteessa tärkeää, en jaksa hirveää pälpätystä. Arvostan enemmän toimintaa."

Täydentävätkö vastakohdat toisiaan?

"Etsin pitkään isäni kaltaista miestä, koska isäni ja minä olemme samanlaisia. Nyt minulla on äitini kaltainen puoliso. Se toimii näköjään paremmin. Tykkään siitä, että maailmaani kyseenalaistetaan. Aluksi pidin sitä riidan haastamisena, nyt se on makeaa. Kuitenkin viime kädessä Antti on aina puolellani. Sekin on itsenäisyyden merkki, että toisen kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä. Jos toinen olisi liian samankaltainen, olisimme liikaa toistemme reviireillä. Nyt saan pitää paremmin oman tonttini ja juttuni."

Onko kaikille olemassa ”se oikea”?

"Toivottavasti aina kun on jonkun kanssa, hän on se oikea. Mutta en usko, että oikeita olisi vain yksi. Se on vähän kuin makeisissa: kaikki ovat ihan hyviä, mutta vähän erilaisia. Tykkään salmiakista ja suklaasta."

"Olen aika joustava anteeksiannossa. Koen itseni virheelliseksi ja toivon, että minun suhteeni ollaan ymmärtäväisiä."
"Olen aika joustava anteeksiannossa. Koen itseni virheelliseksi ja toivon, että minun suhteeni ollaan ymmärtäväisiä."

Mitä asioita arvostat kumppanissa?

"Selkärankaa. Ihminen mitataan vasta tiukan paikan tullen. Minun on vaikea päästä yli siitä, jos mieheltä ei löydy kanttia jossain asiassa. Arvostan miehessä myös tasapainoa ja epäitsekkyyttä, koska omalla alallani oma tekeminen ja narsismi saattavat korostua. Kunnioitan ihmisiä, jotka ajattelevat muita ennen itseään. Itse en aina pysty siihen."

Millaisen ihmisen kanssa et voisi olla?

"Sellaisen, joka halveksisi naisia tai kannattaisi epätasa-arvoisia arvoja. Väkivaltaisuuskin on halveksittavaa. En myöskään kestä, jos mies roikkuu. Arvostan itsenäisiä miehiä, koska minulle vapaus on tärkeää."

Ovatko ajatuksesi rakkaudesta muuttuneet?

"Nuorempana haksahdin puheisiin, nykyään arvostan enemmän tekoja. Olen aina tykännyt introverteista, koska olen hakenut itseni kaltaista. Ennen halusin enemmän olla yhtä toisen kanssa, nykyään en halua identifioitua toiseen ihmiseen."

”Yhdessä tekeminen on minusta romanttisinta.”

Pahin pettymyksesi rakkaudessa?

"Se, kun olen odottanut yhteistä tulevaisuutta ja toinen ei olekaan halunnut sitä. Se ei ole ollut pelkkä sydänsuru, vaan koko maailmankuvani on romahtanut. Miten olen käsittänyt asiat niin väärin? Eroamisen hetki oli niin järkyttävä, että näin suhteen filminauhana silmieni edessä. Kerran irrottautuminen oli niin hidasta, että menin eron jälkeen aina eksäni sohvalle nukkumaan. Oloni oli niin turvaton, että pystyin rentoutumaan vain siellä. Sitten mies sanoi, että voisitko lopettaa täällä käymisen. Se oli varmaan hirveän ärsyttävää. Toisaalta on ollut myös eroja, joissa olen tuntenut vain suurta helpotusta siitä, että vihdoinkin tämä saatiin päätökseen."

Elämäsi romanttisin hetki?

"Romanttista on se, kun joku pelastaa minut. Kuten silloin, kun veneilimme mökille saareen ja veneen moottori hajosi. Antti korjasi sen. Miten romanttista. Ja sellainenkin fantasia minulla on, että menisimme yhdessä Antin kanssa köyhiin kehitysmaihin, missä Antti insinöörinä rakentaisi jonkun sähkölaitoksen ja minä keräisin siihen rahaa. Yhdessä tekeminen on minusta romanttisinta."

Miten hoidatte rakkautta kumppanisi kanssa?

"Olemalla paljon yhdessä kotona. Tärkein merkki rakkaudesta on se, että kumppani tulee kotiin ja haluaa olla siellä. Teemme ruokaa, ja meillä on yhteisiä projekteja, kuten kylppäriremontti tai matkat, joita suunnittelemme."

Mitä et voisi antaa anteeksi rakkaallesi?

"Olen aika joustava anteeksiannossa. Koen itseni virheelliseksi ja toivon, että minun suhteeni ollaan ymmärtäväisiä. Virheitä saa tehdä, mutta jos niistä ei opi, en jaksa kovin montaa kertaa antaa anteeksi samoja juttuja. Jos jokin asia toistuu ja toistuu, tulee fiilis, että etkö sä saatana opi. On itsestään selvää, että lasten satuttamista en voisi antaa anteeksi."

Typerintä, mitä olet tehnyt rakkauden vuoksi?

"Olin nuorena kesätöissä ja samalla ihastunut. Muistan, miten soitin aina duuniin, että minulla on kauhea kesä­flunssa. En saanut yhtään rahaa kerättyä, kun uhrauduin sille suhteelle. Joskus ulkomailla olen sopinut jotain käsittämättömiä treffejä tuiki tuntemattomien ihmisten kanssa juna-asemille. Jonne he eivät ole koskaan saapuneet, mutta minä olen."

Mistä tunnistaa rakkauden loppumisen?

"Olen mitannut sitä sillä, kaipaanko toista erossa ollessa. Selvä merkki on, jos en ajattele toista ollenkaan enkä ota häntä missään valinnoissa huomioon."

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?

"Ei romanttista rakkautta. Seksi on liima rakkaudessa."

Entä seksiä ilman rakkautta?

"Voi, tietenkin. Olen opetellut sitä vasta vanhoilla päivillä. Seksistä voi saada nautintoa ilman, että siihen liittyy tunteita. Nuorempana oli tärkeää, että seksiin liittyi ainakin jonkinlainen ihastuksen tunne."

Mikä on ollut suurin opetuksesi rakkaudessa?

"Ikävistä asioista oppii yleensä eniten. On hienoakin, että kun on miettinyt, mikä meni mönkään, on tajunnut myös omat virheensä ja sitä kautta oppinut itsestään. Jonkin suhteen jälkeen esimerkiksi tajusin, että kun mies käyttäytyi huonosti, oma käytökseni tuki sitä käytöstä. Olisin voinut laittaa rajat ja estää sen. Kun sen ymmärsin, aloin miettiä, miksi hakeuduin siihen tilanteeseen ja mitä se kertoi minusta.

Matleena Kuusniemi

Näyttelijä syntyi 24.9.1973 Pusulassa.

Avoliitossa Antti Mansikkamäen kanssa. Lapset Leo, 10, ja Tyko, 7.

Swingers-elokuvan ensi-ilta 30.11. Koukussa-sarjan toinen kausi alkaa 19.12. Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla