Aira pitää kunnostaan huolta muun muassa vesijumppaamalla uima-altaassaan. Kuva: <span class="photographer">Sanoma-arkisto / Anna Huovinen</span>
Aira pitää kunnostaan huolta muun muassa vesijumppaamalla uima-altaassaan. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen

Aira Samulin näytti Maria Veitolan ohjelmassa uuden puolen itsestään. Yökyläilyllä paljastui muun muassa, että Aira on piinkova bisnesnainen, joka aikanaan haaveili kotiäitiydestä ja suurperheestä.

Nauravainen. Aikaansaava. Valoisa persoona. Tanssiva teräsmummo.

Mielikuva Aira Samulinista, 91, on yleensä elämäniloinen ja kupliva, mutta Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa päästiin näkemään myös pilkahdus hieman toisenlaista Airaa.

Vain pari viikkoa ennen kuvauksia aivoinfarktin vuoksi sairaalaan joutunut Aira otti Maria Veitolan vastaan suorasanaisena ja rehellisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että Macarenaa tanssivassa ja kuvissa hymyileväisinä poseeraavassa Airassa todella on myös kovempiluonteinen ja synkempi puoli. Kokosimme jaksossa nähdyt yksityiskohdat, joissa se on havaittavissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Julkisuuskuva hämää

Lapsena Airan lempinimi oli Mökö. Hän kertoo olleensa ennemmin tarkkailija ja ajattelija kuin riehakas menijä. Airan pojantytär Kiti vahvisti Hyrsylän Mutkassa, että Aira on julkisuuskuvaansa rauhallisempi ja tämän kanssa voi puhua syvällisiä.

– Mun perusluonteessa on rauhallisuus, Aira sanoi ohjelmassa.

2. Kova elämä, kova asenne

Airan elämäntarina on monelle tuttu. Aira oli evakko ja sotaorpo, jonka rakas isä kuoli, kun Aira oli 14-vuotias. Sodan jälkeen hänen oli mentävä jo nuorena töihin, koska toimeentulo oli turvattava.

Aira sai kaksi lastaan nuorena, mutta ensimmäinen avioliitto päättyi miehen väkivaltaisuuteen. Hän kuitenkin vaikeni perheväkivallasta pitkään.

Tammikuussa Aira osallistui Eija-Riitta Korholan kirjan julkistustilaisuuteen. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Tammikuussa Aira osallistui Eija-Riitta Korholan kirjan julkistustilaisuuteen. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Aira ei ole päässyt elämässään helpolla, ja sen hän tietää itsekin. Vaikeat kokemukset eivät tee autuaaksi, vaan ne voivat aivan hyvin olla vain vaikeita. Siksi niistä ei ole pakko puhua ylistävään sävyyn myöskään jälkikäteen.

Maria Veitolaa kiinnosti erityisesti se, mitä Aira äitinä ajattelee omien lastensa kokemista vaikeuksista.

– Kun ei näillä unelmilla ole mitään merkitystä. Ei kannata olla semmosia unelmia, jos sitten romahtaa, kun ei sinne pääsekään. Mä oon lopettanut semmosen sanan kun unelma, Aira vastasi.

Aira ei omien sanojensa mukaan ikinä itke.

– Kyllä mä liikutun, mulla on tunteet. Mutta en mä silleen vollaa, että kyyneleet valuu pitkin poskia, en varmaan ikinä. Minusta se on itsehillinnän puutetta.

3. Hulluksi tuleminen houkutteli

Airan suvussa on ollut paljon mielenterveysongelmia, ja myös hänen molemmat lapsensa ovat kärsineet niistä. Airan Pirjo-tytär sairastui skitsofreniaan murrosikäisenä ja eli ison osan elämästään laitoshoidossa. Pirjo kuoli viime syksynä.

Myös Airan pojalla Jarilla on ollut mielenterveysongelmia.

– Kyllä mä ajattelin sillon, että jos Jari sairastuu, niin mä en kestä. Kyllä sitä vaan kestää. Tämmöset asiat vaan kuuluu elämään, Aira totesi Marialle.

Jari oli kuitenkin syy, jonka vuoksi Airan on ollut pakko pysyä järjissään. Kun Aira menetti toivon, että Pirjo paranisi, hänenkin tahtonsa oli koetuksella.

– Ajattelin, että annan tulla itsestäni hullun, niin pääsemme Pirjon kanssa samaan paikkaan hoitoon, Aira kertoi ajatelleensa.

Aira myös kertoo, että ajattelee aina sitä, mikä elämässä on hyvin. Hänellä itsellään moni asia, ja esimerkiksi Pirjo sai sairastaa Suomessa, missä hoito on parempaa kuin monessa muussa paikassa olisi voinut olla.

4. Ei feminismille ja #metoolle

Aira kertoi kannattavansa tasa-arvoa, mutta vastustavansa tapaa, jolla siihen pyritään. Feminismi sai häneltä kovaa kritiikkiä.

– Ne tekee niin paljon väärin. En halua kuulua siihen joukkoon. On pilattu hyviä asioita, kun yhtäkkiä lähdetään jotakin tuomitsemaan. Voin sanoa, että mä en tuomitse ja mä ymmärrän kaikkia, Aira sanoo Marialle.

Aira kritisoi Marialle myös #metoo-liikettä.

– No se on just se, joka on mennyt niin yli äyräiden. Että järki ja kohtuus katoaa. Ihmiset joutuu syytettyjen penkille vanhoista asioista, joita he eivät ole tienneet oikeastaan tehneensäkään. On menty ajan hengessä tai muuta.

Sen sijaan Aira kertoi kannattavansa sitä, että kukin pitää puoliaan siinä hetkessä, kun se on ajankohtaista.

– Oon elämäni varrella tuntenut paljon miehiä työelämässä. Olin johtoportaassa alusta saakka. Mä olin ainoa nainen, neuvottelin ja tein miesten kanssa bisnestä. Tulin ihan hirveen hyvin toimeen niiden kanssa, Aira muisteli omaa uraansa.

5. Piinkova bisnesnainen

Aira kuvaili ohjelmassa itseään sanoilla ”aikamoinen selviytyjä”. Hänen on ollut pakko pärjätä – naisyrittäjällä ja yksinhuoltajalla ei hänen mukaansa ollut vaihtoehtoja. Töitä oli tehtävä, eikä sairastuminen tai lapsen sairastuminen ollut syy jäädä kotiin.

Marialle Aira paljasti, mikä hänen unelmansa aikanaan oli. 

– Halusin kymmenen lasta ja jäädä niiden kanssa kotiin.

Kouluaikana hän myös haaveili opiskelevansa pitkään. Sota kuitenkin muutti kaiken. Oli mentävä töihin ja alettava ansaitsemaan.

– Se on hemmetin selvä peli, siinä ei aikailla, Aira sanoi ajatelleensa tilanteestaan.

Aira on hyväuninen, pojantyttären mukaan ”yökukkuja ja aamunukkuja”. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen
Aira on hyväuninen, pojantyttären mukaan ”yökukkuja ja aamunukkuja”. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen

Kun Aira jäi yksinhuoltajaksi, hänen vastuunsa perheen elättäjänä kasvoi entisestään. Legendaariset muotinäytöksetkin järjestettiin Airan sanoin ”sen takia vain, että kassa kilisee”.

Ohjelmassa paljastui, että Airan bisnesvainu toimi niin hyvin, että jopa Hyrsy-kissalle saatiin sponsoroitu ruoka. Kissa elikin pitkään, 22-vuotiaaksi.

Airalle työn tekeminen on kuitenkin aina ollut vain työtä.

– Mä en tykkää esiintymisestä. En tykkää. Mutta kun se sujuu hyvin ja ihmiset tykkää ja mulle maksetaan, niin mä meen.

Aira epäilee, että siksi hän on jaksanut tehdä työtä niin pitkään.

– Jos mulla ei ole esiintymistä, niin ei mua harmita. Päinvastoin. Ihanaa, mulla on vapaapäivä.

Pajupuu

Ihmisiä on erilaisia. Ihmislajin evoluutio tarvitsee tätä erilaisuutta. On niitä, jotka puskevat eteenpäin kuolettaen tunteet, menestyvät jne. On herkempiä, jotka kuuntelevat muita ja tukevat ehkä niitä kovapintaisempiakin välillä.

Koskaan ei etukäteen voi kenestäkään tietää, kuinka kriisissä reagoi. Toiset taipuvat, toiset katkeavat. En ymmärrä oikein, että pitää haukkua ulisijaksi, jos itkee helposti. Jotain kovaa sellaisessakin reaktiossa on. 

Aira on mahtava tyyppi, selviytyjä selkeästi. Parasta hänessä on ilo, vilpittömyys ja luonnonlapsen viattomuus. Se, että hän tanssahtelee, kun tanssittaa. Tanssi ja musiikki tuo iloa tänne synkkään Suomeen. 

Meitä on moneksi. Antaa meidän herkempien itkeä. Itkemme, nousemme ja jatkamme taas. 

Mimmi974

Aira on rehellinen ja oikeassa. Elämässä ei selviä uikuttamalla ja itsesäälillä. Kunkin on pärjättävä niillä eväillä, jotka on saanut. Jokainen suomalainen saisi olla onnellinen, että on syntynyt tällaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan. Meillä on vielä sellaiset turvaverkot, että suunnilleen kaikista pidetään huolta.

Kaikkea ei kukaan saa ja on energian hukkaa miettiä omaa surkeuttaan. Parempi on asettaa uusia realistisia päämääriä ja kun ne saavuttaa, niin laittaa seuraavaksi rima korkeammalle. On voittajan tunne, kun itse saavuttaa jotakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla