”Lepää rauhassa legenda, suomalaisten sydänten sulattaja ja vertaistuki, mäkikotka, herkkä sielu Matti Nykänen”, Maria Veitola kirjoittaa Instagramissa.

Mäkihyppääjä Matti Nykänen menehtyi yllättäen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Nykäsen puoliso Pia Nykänen vahvisti suru-uutisen ensimmäisenä Seiska-lehdelle. Nykänen oli kuollessaan vain 55-vuotias.

Uutinen mäkihyppääjän kuolemasta on koskettanut monia suomalaisia, ja Nykäsen yllättävä menehtyminen on noussut uutisiin muuallakin Euroopassa.

Myös lukuisat tunnetut suomalaiset ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa surunvalittelujaan ja muistojaan Matista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maria Veitola: ”Kiitos, että jaksoit tähän asti”

Juontaja ja toimittaja Maria Veitola julkaisi Instagram-tilillään yhteiskuvan Matin ja hänen puolisonsa Pian kanssa. Pariskunta osallistui vuonna 2016 Marian luotsaamaan Yökylässä Maria Veitola -ohjelmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lepää rauhassa legenda, suomalaisten sydänten sulattaja ja vertaistuki, mäkikotka, herkkä sielu Matti Nykänen. Kiitos että luotit minuun monta kertaa ja jaksoit tähän asti, Maria kirjoittaa kuvan alla.

– Voimia surutyöhön läheisille ja kaikille suomalaisille. Erityisen iso halaus Joutsenoon Pialle.

Matin kuoleman jälkeen MTV3-kanava tiedotti näyttävänsä Matin ja Pian tähdittämän Yökylässä Maria Veitola -ohjelman jakson tänään maanantaina 4.2. klo 21.

Matin näyttelijältä Matille

Näyttelijä Jasper Pääkkönen julkaisi Facebook-tilillään kuvan, jossa Matti on kopannut hänet syliinsä. Jasper näytteli Mattia hänestä kertovassa Matti-elokuvassa (2006).

– Lepää rauhassa Matti Nykänen, kaikkien aikojen mahtavin mäkihyppääjä, Jasper kirjoittaa kuvan alla.

”Erityinen paikka talviurheilufanien sydämissä”

Twitterissä Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb toteaa, että Matti oli legenda monella eri tavalla.

– Hänellä on ikuisesti erityinen paikka talviurheilufanien sydämissä ympäri maailman, Alexander kirjoittaa.

”Paras mäkikotka ikinä”

Laulaja Eini kiittää Facebook-tilillään Mattia upeista urheilusaavutuksista.

– Olipas pysäyttävä aamu. Voimia läheisille, ja Matille iso kiitos upeista urheilusaavutuksista, joista saimme olla ja olemme edelleen todella ylpeitä! Paras mäkikotka ikinä, Eini kirjoittaa.

”Mäkikotkamme on lentänyt tuonpuoleiseen”

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen kertoo Twitterissä, että uutinen Matin kuolemasta veti hänet hiljaiseksi.

– Suuri mäkikotkamme on lentänyt tuonpuoleiseen. Hiljaiseksi vetivät aamun uutiset. Yritin siinä hämmentyneenä sitten selittää pian 2-vuotiaalle minua tuijottaneelle, että legenda Matti Nykänen on kuollut, hän kirjoittaa.

Sankari ja vajonnut sankari

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Jussi Pullinen toteaa, että Matti Nykänen on ollut pitkälti suomalaisen yhtenäiskulttuurin keskiössä. Hänet tunsi kaikki.

– Yksi niistä suomalaisista, jonka kaikki tunsivat nimeltä: sankarina, vajonneena sankarina tai yleensä molempina, hän kirjoittaa.

”Yksi kaikkien aikojen urheilijoista”

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki toteaa Twitterissä, että Matti oli ristiriitainen hahmo, joka kuitenkin onnistui antamaan iloa ja ylpeyttä saavutuksillaan suomalaisille.

– Matti Nykänen on ollut aina erittäin ristiriitainen hahmo ja tehnyt paljon pahoja asioita, itselleen ja muille. Mutta kyllä hän antoi myös iloa ja ylpeyttä suomalaisille urheilusaavutuksillaan. Yksi kaikkien aikojen urheilijoista, hän kirjoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla