Äidiksi tulo ei ollut Maria Kuusiluomalle aina itsestäänselvyys.
Äidiksi tulo ei ollut Maria Kuusiluomalle aina itsestäänselvyys.

Näyttelijä viettää ensimmäistä äitienpäiväänsä ihmetellen uutta tyyppiä, joka on muuttanut heille asumaan. Nelikymppisen esikoisäidin mielestä on outoa olla hämmentynyt tässä iässä.

Kuukausi sitten Maria Kuusiluoma, 39, päätti pitää lapsuuden kotitalossaan Porissa yhden naisen talkoot. Hän oli siirtämässä halkoja liiteriin, kun supistukset alkoivat. Neuvolasta käskettiin heti Satakunnan keskussairaalaan, mutta Maria pakkasi Volvonsa ja ajoi Helsinkiin niin lujaa kuin pääsi.

Vauhdikkaasta lähdöstä huolimatta kaikki sujui hyvin ja vuorokauden päästä Marian poikavauva päästi ensimmäiset parkaisunsa Kätilöopistolla. Maria kehuu vuolaasti sairaalan henkilökuntaa.

– Suomessa on helppoa ja kivaa olla raskaana. Äideistä huolehditaan hienosti ja ammattilaiset ohjeistavat. Ja vaikka emme olleet käyneet synnytysvalmennuksessa, minulla oli vieressä mies, joka kuin paraskin tekijä koko ajan kertoi, mitä pitää tehdä, Maria nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huolehtien ja huumorilla

Mariassa muutos äidiksi näkyy päälle päin lähinnä kantamusten määrässä. Tottuneen oloisesti näyttelijä kaivaa autosta olkapäilleen ainakin kolme nyssykkää samalla kun puhuu puhelimeensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minusta tuntuu yhä, että kuka on jättänyt meille tämmöisen vauvan ja miksi joudun hoitamaan sitä päivin ja öin. Neljän tunnin jälkeen passittaisin kenet muut tahansa matkoihinsa, mutta oman lapsen kanssa kaikki onkin luontevaa, Maria kuvailee ensituntojaan.

Kuukauden äitiys on opettanut Marialle, että useimmissa tilanteissa huumori auttaa ja maalaisjärjen käyttö on sallittua.

Marian vauva painoi syntyessään vain hieman päälle kaksi ja puoli kiloa, joten painoa täytyy saada lisää. Ensimmäisen viikon Maria noudatti opaskirjojen syöttö­ohjeita, mutta kelasi sitten, että kuka tahansa valitsisi tyhjän mahan sijasta täyden. Niinpä poika saa nyt sekä rintaa että lisämaitoa niin usein kuin haluaa.

– Huoli pienen kasvusta on koko ajan päällimmäisenä mielessä.

Maria oli tottunut hallitsemaan kaikkea elämässään, mutta nyt arkea ohjaakin lapsi.

– On outoa olla hämmentynyt, ja varsinkin tässä iässä. Aiemmin olin kotihirviö, himapedantti, joten isoimmat haasteet koskevat nyt minua.

Kahden kodin perhe

Maria on suorasukainen ihminen, joka tekee niin kuin parhaaksi tykkää. Hänestä ei esimerkiksi tunnu kummalliselta asua eri asunnoissa lapsensa isän kanssa.

– Menemme tilanteen mukaan, ei sitä ole koskaan tarvinnut erityisesti ajatella. Olemme huonoja suunnittelemaan mitään. Vauvakin on niin helppo, ettei hänen takiaan ole tarvinnut mitään muuttaa.

Niin kauan kuin Maria imettää, hän kokee kantavansa päävastuun lapsen hoidosta.

– Kyllä minäkin ajattelin ennen, että isä osallistuu kaikkeen. Mutta maito on minulla ja tuntuisi hassulta, että kahden ihmisen täytyisi nousta ylös syötön takia. Jokaisen pitää löytää oma tapansa selvitä.

Marialle äidiksi tulo ei aina ollut itsestäänselvyys. Kansallisteatterin näyttelijä paiski vuosia töitä teatterissa ja televisiokameran edessä eikä potenut vauvakuumetta.

Kun Maria neljä vuotta sitten tapasi nykyisen miehensä, ajatus omasta perheestä alkoi tuntua mahdolliselta. Iso syy löytyi kumppanin luonteesta.

– Koin, että tämä mies on luotettava ja turvallinen. Vaikka itse olisin epävarma, on mieheni rauhallinen viilipytty. Ja nyt niitä ihania miehiä on kaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla