Kuvat
Jouni Harala
Maisa sai heinäkuussa keskenmenon. ”Jouduin kolmeksi päiväksi Naistenklinikalle. Oli kova paikka jäädä silloin yksin.”
Maisa sai heinäkuussa keskenmenon. ”Jouduin kolmeksi päiväksi Naistenklinikalle. Oli kova paikka jäädä silloin yksin.”

Maisa Torpan mukaan hänen ja Jari-Matti Latvalan eroon johtaneet tapahtumat valkenivat tammikuussa yhteisellä lomalla. – Luottamus romuttui yhdessä hetkessä.

Niitä viestejä oli tullut aina, suhteen alusta asti. Messengerissä, sosiaalisessa mediassa, tekstareina. Euroopasta, Amerikoista, kotimaasta. Yleensä ihmisiltä, joita Maisa Torppa, 28, ei tuntenut, mutta jotka näyttivät tunnistavan hänen avopuolisonsa, rallitähti Jari-Matti Latvalan, 34, hyvin. ”Tiedätkö, että sun miehesi liikkuu täällä sen näköisen tai sen nimisen naisen kanssa?”

– Totta kai otin viestit puheeksi Jari-Matin kanssa, mutta ei niissä pitänyt olla mitään perää. Samaa tapahtui kuulemma muillekin urheilijoiden puolisoille, panettelua, loanheittoa. Alkuaikoina viestien tipahtelu vaati totuttelua. Pian niistä tuli vitsi, jolle nauroimme yhdessä, Maisa kertoo.

Kuvio oli samanlainen kuin vaikkapa ihailtujen rokkitähtien ympärillä: bändäreitä ja sutinaa riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Luotin Jari-Mattiin maailman eniten. Kahden liikkuvaisen suhteessa se oli pakkokin, olimme paljon erillään ja omissa töissämme. En antanut epäilykselle hetkeäkään tilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maisa sormeilee kännykkänsä viestiappeja tottuneesti. Yksi viesti on tullut chileläisnaiselta vielä vastikään.

– Nyt en enää tiedä, mikä osa näistä on ollut totta ja mikä ei.

Totta on ainakin nykytilanne: Maisa Torppa ja Jari-Matti Latvala tiedottivat erostaan lokakuun toisella viikolla. Samaan hetkeen päättyivät kolme ja puoli vuotta kestänyt seurustelu, yli kaksi vuotta kestänyt kihlaus, pitkälle edenneet hääsuunnitelmat ja haave yhteisestä perheestä.

Tiedote ei pysäyttänyt Maisaa seuraavaa salakuvaajaa eikä kohua, joka julkisuudessa on syntynyt suhteen tilasta. Sen keskellä Maisa on joutunut sairaalaan stressireaktion vuoksi, käynyt pikalomalla anoppinsa kanssa, pitänyt lyhyen sairausloman ja palannut taas töihinsä lentoemäntänä.

– Tunteeni heittelevät laidasta toiseen. Yhtenä hetkenä tekee mieli huutaa, että jes, vihdoin olen vapaa ja toisena mietin, olenko tekemässä elämäni suurinta virhettä. Haluaisin voida sanoa, että tunteeni ovat selkeät, mutta eivät ne ole. Surussa lohduttaa, että ystävyytemme säilyy.

Luottamus särkyy

Maisan mukaan eroon johtaneet tapahtumat valkenivat hänelle pariskunnan yhteisellä Kenian-lomalla jo tammikuussa.

– Siihen asti olimme olleet maailman onnellisimpia. En olisi voinut haaveilla paremmasta parisuhteesta. Olin niin ällöonnellinen, että tietsikkani salasanakin oli maisajajarimattiforever. Miten älytöntä!

Hääpäivä oli lyöty lukkoon loppuvuoteen, ja vihkipaikka oli varattu. Yhteistä elämää oli ollut helppo nähdä pitkälle vanhuuteen.

– Lomalla sain kuitenkin sattumalta tietää asioita, joita en olisi ikinä uskonut Jari-Matista. Vaikka olin tottunut viesteissä kerrottuihin huhuihin ja juoruihin, lopulta asia tuli minulle täysin puskista. En meinannut uskoa hänen sanojaan.

Maisa on väsynyt julkiseen kommentointiin. ”Ystäväni kutsui sitä naisvihaksi. Itse totesin, ettei meininki ole paljon muuttunut 1800-luvulta. Nainen leimataan automaattisesti syntipukiksi.”
Maisa on väsynyt julkiseen kommentointiin. ”Ystäväni kutsui sitä naisvihaksi. Itse totesin, ettei meininki ole paljon muuttunut 1800-luvulta. Nainen leimataan automaattisesti syntipukiksi.”

Maisa ei haluaisi näyttää kyyneliään ja kiirehtii toistuvasti pyyhkimään niitä. Mitä enemmän kädet tärisevät, sitä hanakammin hän piilottaa ne syliinsä.

– Sinä päivänä maailmani musertui täysin. Luottamus romuttui yhdessä hetkessä, Maisa sanoo.

– Olin kokenut pettämistä joskus teini-iän seurustelusuhteessa, mutta en koskaan aikuisiällä.

Maisa uskoo, että jos uutinen olisi lävähtänyt eteen muualla kuin matkoilla, hän olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

– Olisin varmasti pakannut kamani ja lähtenyt saman tien menemään suhteesta. Olimme kuitenkin kahdestaan maailman toisella puolella. Siinä tilanteessa oli vain pakko puhua asia läpi. Tunsin, että Jari-Matti oli aidosti pahoillaan ja että hän halusi pitää kiinni tulevaisuudestamme.

Maisa mietti, että ehkä aika korjaisi haavat, ehkä luottamus eheytyisi ennalleen. Suhteessa oli ollut niin paljon hyvää, eikä yhteisestä unelmasta irrottaminen tapahdu sormia napsauttamalla.

– Olen myös tottunut olemaan se taipuja ja alas painettu. Se, joka myötäilee kaikkeen selvä, selvä, Maisa kuvailee.

– Tätä kokemusta en ole pystynyt antamaan täysin anteeksi, mutta olen sopeutunut. Hän on yhä bestikseni.

Yksin Naistenklinikalla

Maisa kaataa kahvia lasimukeihin ja yrittää pitää ajatuksensa kasassa. Yhteiseksi pesäksi sisustettu näyttävä talo Helsingissä on virallisesti Jari-Matin, ja jossain vaiheessa Maisa muuttaa täältä pois. Hänen mukaansa kesämökki Puumalassa on tarkoitus säilyttää yhteisenä, samoin ystävät ja hyvät välit läheisiin. Ystävien ei pidä valita puoliaan.

– Jari-Matti on täällä niin harvoin, ettei tilanteessa ole mitään vaivaannuttavaa tai outoa. Olen tottunut olemaan paljon yksin ja suhteessamme yksinäinen. Silloinkin, kun Jari-Matti on Suomessa, hän on usein muualla.

Maisa sanoo, että suhdesäröstä alkoi hänen selviytymiskautensa. Se näkyi vimmaisena opiskeluna, ensin lähihoitajaksi ja heti perään lentoemännäksi. Kun epätavallista tahtia kehuttiin ahkeruudeksi, Maisalle opiskelu oli itsenäisyyden ja riippumattomuuden varmistelua.

Luottamuksen rikkoutumiseen liittyi myös yllättävää häpeää.

– Minua hävetti, että meille oli käynyt niin. Ensin puhuin vain muutamalle ystävälle, ja omalle perheelleni uskalsin kertoa vasta keväällä. Kaksi ystävääni käänsi selkänsä, kun en heti jättänyt Jari-Mattia. Heidän mielestään tein typerästi jäädessäni suhteeseen.

Maisa ja Jari-Matti yrittivät edelleen rakentaa yhteistä tulevaisuutta. Häiden suunnittelua jatkettiin, varattiin meikkaaja, suunniteltiin ruokalista. Aina välissä Maisa mietti, oliko tässä mitään järkeä, pitäisikö sittenkin erota.

Keväällä Maisa tuli raskaaksi. Pariskunnan väliin kiilanneesta epäluottamuksesta huolimatta yhteinen lapsi oli tervetullut. Heinäkuussa Maisa sai keskenmenon. Odotus oli silloin edennyt 12. viikolle.

– Jouduin kolmeksi päiväksi Naistenklinikalle, Maisa kertoo raskauden keskeytymisestä.

– Soitin Jari-Matille, mutta hän päätti jäädä autopajalleen Tuuriin. Oli kova paikka jäädä yksin myös keskenmenon hetkellä. Olin aika heikossa kunnossa.

Maisa kuulostaa lakoniselta kertoessaan intiimistä ja pelottavasta tapahtumasta. Hänelle se on yksi esimerkki siitä, miten tavallista yksinäisyyden kokemuksesta oli tullut.

– Mutta sellaista se on ammattiurheilijan kanssa. On pakko hyväksyä, että ralli tulee kaikessa ykkösenä – se kuuluu asiaan. Jos toisella on intohimo, ei siitä pidä vaatia luopumaan. En ole Jari-Matille siitä pätkääkään katkera eikä minusta ikinä saa kostonhaluista tai katkeroitunutta. Pysymme kavereina, Maisa sanoo.

Kyyneleet tulevat vasta viiveellä. Maisa tuntee helpotustakin, että salailu nyt loppuu.

– Olen kyllästynyt salailemaan asioita ja olen kyllästynyt siihen, että minut on nimetty syypääksi. Vuosi on ollut elämäni rankin.

Naisvihan kohteena

Julkkisurallaan Maisaa on marinoitu kohuissa ennenkin, ja moniin hän on itse antanut kipinää. Nyt parisuhteeseen liittyvä juoruilu on kuitenkin loukannut häntä syvältä ja tuntunut hänestä kohtuuttomalta. Salakuvaaja on odotellut katujen varsilla tai seurannut perässä Maisan ja Jari-Matin kyläillessä ystävillään. Maisa kuvailee oloaan vainoharhaiseksi.

– On kerrottu, kuinka olen hakenut aineksia romanttista illallista varten, kun oikeasti leivoimme sämpylöitä ystäväni luona hänen tyttärensä kanssa. Myös Jari-Matin ja minun välille on maalailtu riitoja. Aluksi nauroimme jutuille, mutta nyt kaikki tuntuu vain absurdilta ja ahdistavalta.

Nettikeskusteluissa Maisa on leimattu pettäväksi osapuoleksi ja syypääksi urheilusankarin eroon.

– Mitä Jari-Mattiin tai parisuhteeseemme tulee, en ole tehnyt mitään salailtavaa, hän sanoo.

– Minuun kohdistunut naisviha on kuin suoraan jostain 1800-luvulta. Katsoin juuri vanhaa Hovimäki-sarjaa ja totesin, että eipä ole paljon meininki muuttunut sen kuvauksesta. Vika on edelleen aina naisen.

Nyt Maisaa kaduttaa vain se, että hän suostui vaikenemaan niin pitkään. Vaikenemaan luottamuspulasta, keskenmenostaan, yksinäisyydestään ja paineista, joita Jari-Matti on kantanut tahollaan.

Vaikka parisuhde päättyi, Maisa Torppa haluaa pitää Jari-Matin ystävänään. ”Hän on edelleen bestikseni ja pysyn aina hänen tukenaan.”
Vaikka parisuhde päättyi, Maisa Torppa haluaa pitää Jari-Matin ystävänään. ”Hän on edelleen bestikseni ja pysyn aina hänen tukenaan.”

Jari-Matin jatko Toyotan kisakuskina on ollut vaakalaudalla samaan aikaan, kun verottaja vaatii mieheltä useita miljoonia. Verokiistassa on kyse siitä, onko Jari-Matti viettänyt riittävästi aikaa toisessa kotimaassaan Monacossa vai olisiko kuskia pitänyt verottaa Suomeen.

– Olen herännyt öisin siihen, kun Jari-Matti istuu valveilla. Olen pyytänyt, että hän kertoisi tilanteestaan. Fanit olisivat ymmärtäneet, millaisen paineen alla Jari-Matti on. Hän on vaarassa menettää kaiken.

Maisa kokee myös tallin ilmapiirin muuttuneen. Sama viesti oli helppo aistia Latvalan tallikaveriin, MM-kultaa voittaneen Ott Tänakin lähtöön liittyvistä uutisista viime viikolla.

– Koen, että eropäätökseemme vaikutettiin usealta taholta, Maisa sanoo.

Eropäätös sinetöitiin samana päivänä, kun hääkutsut piti postittaa.

Läpsystä uuteen

Mitä uusiin kuvioihin tulee, Maisalla todellakin on uusi romanssi. Hänen mukaansa se ei rikkonut hänen liittoaan Jari-Matin kanssa.

– Tutustuin Mikkoon keväällä. Ystävystyimme ja liikuimme julkisesti yhdessä. En ole kokenut tarvetta salailla tuttavuuttamme, koska siinä ei ole ollut mitään väärää.

– Jossain vaiheessa annoin itselleni luvan ihastua häneen henkisellä tasolla. Olin tässä tarkka, sillä ihan ilkeyttäni en halunnut antaa Jari-Matille vuorostaan valtaa syyttää minua pettämisestä, Maisa sanoo.

– Olen kertonut suoraan, mikä on homman nimi. Jos toista voi pettää henkisellä tasolla, niin sen tein, kun annoin itseni ihastua toiseen.

Tämän jutun ilmestyessä Maisa ja Mikko lomailevat Aasiassa. Maisa kertoo nauttivansa turvallisuudesta, läsnäolosta ja rauhasta, joita hän kokeneemman miehen rinnalla tuntee. Parilla on yli kymmenen vuoden ikäero.

– Mikko on läsnä oleva, empaattinen ja minua kunnioittava. Hänestä tuli nopeasti tukipilarini. Lähdemme nyt selvittämään, millaista on olla kaksin, Maisa kuvailee.

– Tiedän, että minut tuomitaan, kun vaihdan läpsystä toiseen. En tiedä, osaanko enää täysillä luottaa, mutta olen kiitollinen mahdollisuudesta yrittää. Lähden uuteen suhteeseen haastavalta pohjalta. Ajattelen, että elämän tarkoitus on olla onnellinen. Yritän nyt selvittää, miten se onnistuu. Mielestäni olen ansainnut sen.

Maisa Torppa kertoo Jari-Matin pettäneen hänen luottamuksensa avoliitossa. Miten Jari-Matti kommentoi Me Naisille?

Jari-Matti Latvala: ”Olen tehnyt virheitä”

Kolme vuotta sitten, kun kaikki oli vielä hyvin.
Kolme vuotta sitten, kun kaikki oli vielä hyvin.

Erokohun keskellä rallin MM-sarjaa ajava Jari-Matti Latvala, 34, sanoo voivansa olosuhteisiin nähden yllättävän hyvin. Mies on käymässä Suomessa ennen kauden päätöskisaa Australiassa 14.–17.11.

– Keskitän nyt kaikki ajatukset omaan työhöni ja siihen, että se jatkuu myös seuraavalla kaudella.

Latvala neuvottelee parhaillaan jatkostaan Toyotalla.

Jari-Matti tunnistaa, miten julkisuudessa yksinomaan Maisaa on syyllistetty erosta. Hän myöntää rehdisti osallisuutensa tapahtumien ketjussa.

– Kyllä minäkin olen virheitä tehnyt. En halua lähteä niitä kuitenkaan julkisuudessa erittelemään.

– Jotkin virheet ovat sellaisia, että ne pystyy käsittelemään ja niistä pääsee yli, jotkin taas sellaisia, joita ei pysty käsittelemään, hän viittaa avoliittonsa päättymisen syihin.

Jari-Matti vahvistaa, että ystävyys Maisan kanssa säilyy, vaikka parisuhde päättyikin.

– En halua olla riidoissa, ja meillä on hyvät välit. Riiteleminen on pelkkää energian tuhlausta.

Maisa Torppa

  • Mediapersoona syntyi 17.4.1991.
  • Asuu Helsingissä, kouluikäisen pojan äiti.
  • Erosi vastikään rallikuski Jari-Matti Latvalasta.
  • Valmistunut lentoemännäksi sekä lähihoitajaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla