"Sairauteni on ollut minulle osoitus siitä, että jos elämässä oikein kovin jotain haluaa, sen myös saa.", Janna sanoo. Kuva: Jouni Harala
"Sairauteni on ollut minulle osoitus siitä, että jos elämässä oikein kovin jotain haluaa, sen myös saa.", Janna sanoo. Kuva: Jouni Harala

Menestyksestä tänä kesänä nauttinut Janna Hurmerinta, 32, on kokenut myös pelkoa ja surua. Janna kärsi lukiovuosinaan harvinaisesta ihosairaudesta.

Hiljaa nyt mennään, mut henkiin sä jäät, hullu sä et ole, mut juuri nyt on vaikeaa, laulaa Janna Hurmerinta kesän soitetuimmassa hitissään. Jannalla itselläänkin on kokemuksia vaikeista vuosista, jolloin elämässä tuntui olevan pelkkiä vastoinkäymisiä.

Ylioppilaskeväänään vuonna 2001 Jannalla puhkesi harvinainen ihosairaus, johon erikoislääkäritkään eivät meinanneet löytää selitystä.

– Söin lääkekuurin toisensa perään, mutta vaiva vain paheni. Oli hirveä sairastua sen ikäisenä, kun olin muutenkin epävarma itseni ja ulkonäköni suhteen. Iho oli rikki suurin piirtein kaikkialta muulta paitsi kasvoista, Janna sanoo ja näyttää käsivarsiaan. Pienet, valkoiset arvet muistuttavat yhä sairaudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Punasolut hävisivät

Kuukausien tutkimusten jälkeen paljastui, että Jannalla on harvinainen lymfaattinen sairaus, joka osuu keskinmäärin yhdelle ihmiselle viidestä miljoonasta. Tauti hävittää verestä punasolut ja aiheuttaa siten ihovaurioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hyvä arpaonnihan minulla on aina ollut, mutta tällaista lottopottia en olisi halunnut kohdalleni, Janna sanoo.

Lääkärit ehdottivat, että Janna siirtäisi ylioppilaskirjoitukset myöhemmäksi, mutta Janna ei antanut periksi.

– Tiesin, että jos jään sairaalaan makaamaan, en toivu ikinä. Sairauteni on ollut minulle osoitus siitä, että jos elämässä oikein kovin jotain haluaa, sen myös saa. Olin valmis tekemään mitä tahansa, että paranen.

Sytostaattikuuria ei ehditty aloittaa, sillä kirjoitusten jälkeen oireet hävisivät. Jälkikäteen Janna kuuli, että monella sama diagnoosi on johtanut imusolmukesyöpään.

– En osaa pelätä sellaista. Uskon, että psyykkinen tahdonvoima on iso syy, että ylipäätään selätin taudin.

Lue huomenna ilmestyvästä Me Naisista 29/2014 miksi Janna kokee rakastuvansa aina vääriin miehiin, ja miten hän käänsi vaikeudet voimavaraksi ja synnytti levyllisen hittejä.

Lue myös:

Janna Hurmerinta: "Olen päässyt yli ujoudestani"

Janna Hurmerinta: "Mieleni menee ylös-alas"

Maarit Hurmerinta: "En ole jäänyt muistelemaan kokemaani pahaa"

Sisältö jatkuu mainoksen alla