Kuvat
Shutterstock, Lauran kotialbumi
Laura ja Rami perustivat miehen syöpädiagnoosin jälkeen heidän sukunimestään johdetun Rantakoivun Alla -nimisen keräyksen, jonka avulla syöpäsäätiölle on kerätty jo yli 18 000 euroa.
Laura ja Rami perustivat miehen syöpädiagnoosin jälkeen heidän sukunimestään johdetun Rantakoivun Alla -nimisen keräyksen, jonka avulla syöpäsäätiölle on kerätty jo yli 18 000 euroa.

Kun Lauran aviomies Rami sairastui syöpään, syntyi Instagram-käyttäjä kolmaspyorasyopa, joka kertoo parin matkasta vaimon silmin aina aviomiehen ensimmäisestä syöpädiagnoosista hänen kuolemaansa.

Vuonna 2018, puoli vuotta häiden jälkeen, Laura Rantakoivu, 27, ja hänen tuore aviomiehensä Rami Rantakoivu, 28, saivat musertavia uutisia: Rami sairasti vaikeaa syöpää.

Oireet alkoivat, kun Rami suoritti ensihoitajaopintojensa harjoittelua Tampereen pelastuslaitoksella. Kuiva yskä ja horkkamainen kuume muistuttivat tavallista flunssaa. Sellaisena sairautta hoidettiinkin, kunnes antibioottikuurin jälkeen oireet palasivat takaisin.

– Kun oireet palasivat, lääkäri epäili, että Ramilla on keuhkokuume ja lähetti hänet röntgeniin. Se oli meidän pelastus, sillä Ramin veriarvot eivät antaneet mitään merkkejä syövästä, kertoo Laura.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Röntgenin jälkeen selvisi, että oireet aiheutti kasvain, joka painoi Ramin keuhkoja. Mies sairasti aikuisille harvinaista akuuttia lymfoblastileukemiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Emme olleet edes miettineet, että kaiken takana voisi olla syöpä. Diagnoosin jälkeen minut valtasi heti voimakas menettämisen pelko, Laura muistelee.

Häämatka sekä pariskunnan omakotitalo- ja lapsihaaveet saivat odottaa. Syöpä pisti tuoreen avioparin arjen uusiksi.

– Rami jättäytyi sairaslomalle ja minä lopetin työni tutkimushaastattelijana. Voimavarani eivät yksinkertaisesti riittäneet muuhun, kuin Ramin sairauden käsittelyyn ja siihen liittyvien asioiden hoitamiseen.

Onnistuneesta kantasolusiirrosta syttyi toivon kipinä

Ramin sytostaattihoidot aloitettiin välittömästi, mutta syöpäsolujen määrä veressä jatkoi kasvamistaan. Lopulta Ramille tehtiin kantasolusiirto. Miehen veli sopi luovuttajaksi.

– Kantasolusiirto onnistui hyvin ja meille molemmille tuli vahva tunne siitä, että yhdessä tästä selvitään. Hyvien tulosten myötä uskalsimme taas unelmoida yhteisestä tulevaisuudesta, lapsista ja siitä omakotitalosta, Laura kertoo.

Lääkäri käski avioparia kuitenkin odottamaan lapsihaaveiden kanssa vähintään kaksi vuotta.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Kolmas pyörä - syöpä (@kolmaspyorasyopa) jakama julkaisu

Pelätty toinen kerta

Alkuvuodesta 2020 Ramin flunssaoireet palasivat. Kuiva yskä ja horkkamainen kuume eivät silti säikäyttäneet pariskuntaa, sillä flunssakausi oli muutenkin meneillään.

– Kun ne unelmat oli taas nostettu pöydälle, ei niistä halunnut luopua uudestaan. Emme oikeasti uskoneet, että syöpä olisi uusiutunut, Laura kertoo.

Kontrollikäynnillä lääkäri teki kuitenkin lannistavan löydön: syöpä oli palannut.

– Toinen kerta oli ainakin minulle, mutta varmasti myös Ramille ensimmäistä kertaa raskaampi. Tiesimme, mitä meillä on edessä, eikä se tieto helpottanut oloamme yhtään.

Lauralle oli jo ensimmäisen syöpädiagnoosin jälkeen selvää, että hän seisoo Ramin rinnalla aivan kuten oli luvannut – myötä ja vastamäessä. Stressaava elämäntilanne alkoi kuitenkin näkymään myös Laurassa.

– Olin todella rikki ja väsynyt. Pian henkinen olotila alkoi oireilemaan myös fyysisesti vatsa- ja pääkipuina. Ymmärsin, että ihminen todella on yksi iso kokonaisuus ja mieli vaikuttaa myös kehon hyvinvointiin.

Pian lääkäri lausui ne sanat, joita nuori aviopari pelkäsi eniten: hoidoilla voidaan lainata vuosia, mutta parannuskeinoa syöpään tuskin löytyy.

– Ensimmäinen reaktioni oli, että kuinka te kehtaatte luovuttaa näin helpolla? Kun Ramia eniten hoitanut lääkäri purskahti edessämme kyyneliin, ymmärsin, että he todella ovat tehneet kaikkensa.

Alkoi hyväksymisprosessi. Ramin täytyi hyväksyä oma kuolema ja Lauran rakkaan aviomiehen menetys.

– Tilanne tuntui niin epäreilulta. Mietin, että eikö lesket ole aina lähes 100-vuotiaita?

Häitä ja hautajaisia

Viime viikolla Rami siirrettiin sairaalasta Pirkanmaan hoitokotiin. Pari alkoi myös suunnitella yhdessä Ramin hautajaisia.

– Alkuun se tuntui musertavalta. Muut ikäisemme suunnittelevat häitä ja me puolestamme hautajaisia. Tuntui, kuin sydämeni olisi riistetty ja minulta olisi viety valta vaikuttaa omaan tulevaisuuteeni ja haaveisiini.

Hautajaisten suunnittelu yhdessä auttoi kuitenkin hyväksymään välttämättömän. Se, että aviopari käsitteli tilannetta yhdessä, toi molemmille lohtua.

– Hautajaisista tulee ihan Ramin näköiset! Niistä välittyy se, kuinka hauska, lämmin ja vilpitön tyyppi aviomieheni on. Rami itse tokaisi juhlia suunnitellessa, että vaikuttaa hauskoilta bileiltä sekä harmitteli, ettei pääse itse paikalle, Laura kertoo naurahtaen miehensä mustalle huumorintajulle.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Kolmas pyörä - syöpä (@kolmaspyorasyopa) jakama julkaisu

Tämä viikon keskiviikkona, hääparin kolmantena hääpäivänä, Rami nukkui pois.

– Rami lähti rauhassa läheistensä ympäröimänä. Uusimme samana päivänä myös häävalamme.

Laura kertoo, ettei vieläkään pysty uskomaan asiaa todeksi. Aviopari oli päättänyt uusia valansa hääpäivänään jo kauan ennen kuin Ramin kunto romahti.

– Ihan kuin Rami olisi päättänyt lähteä silloin, kun kaikki oli sanottu. Kaikki ovat aina ihmetelleet, miten rakkaustarinamme on kuin sadusta. Nyt viimeistään minustakin tuntuu siltä.

Memmu65

Ei tätä juttua pystynyt lukemaan ilman, että silmät kostuivat. Miksi, niin vaikea ymmärtää. Voimia Lauralle ja muille omaisille.

Vierailija

When we are young, strong and so much full of life planning what we would like to do in the future, we must not forget that life itself has got plans for us. Our wishes and plans for our future is one thing and then there are the plans what life has got for us and life's plans will always override our plans. I consider myself very lucky what life has given to me. I have been fairly healthy all my life, I have seen fair bit of this world and met interesting people, I have had beautiful, loving lifetime partner to be on my side as an equal partner in every way. I am not rich and my riches in my life does not come from the fat bank account full money, but a lifetime experience in this world. I am with Laura, we can just ask, why this happens to me? There is no answer to that question. When my wife's cancer got hold her body she said calmly, I am not going to win this battle.What do I say? Cry and hug her lovingly as much as I could. Life is unpredictable and we don't know answers why life goes as it does.

Sisältö jatkuu mainoksen alla