Kuvat
Tuomas Kolehmainen
Juha Itkosen elämässä perhe on keskeisellä sijalla.
Juha Itkosen elämässä perhe on keskeisellä sijalla.

Lapsen menetys kolme vuotta sitten mullisti kirjailija Juha Itkosen ajattelun. – Tavallisuuden arvon ymmärtää vasta kriisien jälkeen.

Kirjailija Juha Itkonen, 44, vaikuttaa mieheltä, jolla on kaikkea. Onnellinen avioliitto, ihanat lapset, unelmatyö, kiva koti ja kesämökki.

Juhalla ja hänen puolisollaan, yrittäjä ja muusikko Maija Itkosella, on neljä lasta: kaksivuotiaat, keskosina syntyneet kaksoset Otso ja Vellamo sekä 8- ja 14-vuotiaat Unto ja Jalo.

– Nuorena pidin naimisiinmenoa ja lasten saantia jollakin lailla itsestäänselvyytenä. Ajatus perheen itsestäänselvyydestä oli kummallinen, röyhkeä oikeastaan, Juha sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Mikään perheeseen liittyvä ei ole varmaa. Nykyään ajattelen, että jo se, että kaikki läheiseni ovat elossa ja asiat rullailevat kohtuullisen mukavasti, on omanlaisensa ihme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omakohtaisessa romaanissaan Ihmettä kaikki (Otava 2018) Juha Itkonen kuvasi, miten kirjailija ja hänen vaimonsa odottivat perheeseen iltatähteä, kun sikiökalvo meni puhki 17. raskausviikolla. Osa lapsivedestä valui pois, minkä vuoksi lapsen keuhkot eivät voineet kehittyä. Pariskunta suri ja riiteli. Yksikään lääkäri ei antanut heille toivoa.

Lopulta pari joutui tekemään elämänsä vaikeimman ratkaisun, päätöksen lapsensa elämästä ja kuolemasta. Raskaus keskeytettiin.

Valoa kirjaan tuo se, että loppuosa kertoo uudesta, kuin ihmeen kaupalla alkaneesta raskaudesta ja kaksosten syntymästä. Siinäkin on haasteensa, sillä ennenaikaisesti syntyneet vauvat joutuvat viettämään elämänsä ensimmäiset kuukaudet sairaalassa.

– Silläkin uhalla, että kuulostan juhlavalta, sanon tämän: raskaat kokemukset opettavat ja jalostavat ihmistä. Tavallisuuden arvon ymmärtää vasta kriisien jälkeen. Sairaalassa arvot kirkastuvat ja itsekkyys kaikkoaa, Juha kuvailee mennyttä.

Yhden lapsen menetys ja kaksosten vaikea alku muuttivat hänen tapansa katsoa maailmaa.

– Olen luopunut jatkuvan eteenpäin menemisen ideasta. Enää en oikeastaan edes haaveile huippumyynneistä enkä noususta kansainväliseksi menestyskirjailijaksi.

– Perspektiivini on muuttunut – suureksi osaksi parin vuoden takaisten äärimmäisten kokemusten vuoksi.

Millaisia olivat Juha Itkosen haaveet nuorena miehenä, millaisia ne ovat nyt keski-iässä? Mitä hän ajattelee kirjailijantyöstä ja mitä kertoo kariutuneista haaveistaan? Lue koko Unelmakartta-haastattelu Me Naisten numerosta 3/2020. Digilehden voit lukea tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla