ET Terveys

Koreografi, tanssinopettaja Marco Bjurströmin, 52, voimanlähteisiin kuuluvat suomalainen vesijohtovesi ja raaka-aineista itse valmistettu ruoka. Einesmaksalaatikkoon hän ei enää koske.

Litra vettä

”Joskus 1990-luvun alussa sain joogakurssilla tietää, että kaikki eläimet juovat heti herätessään vettä. Siitä lähtien minäkin olen tehnyt niin joka aamu.

Vesi puhdistaa kehoa ja laittaa aineenvaihdunnan käyntiin. Myös nestetasapaino palautuu, sillä yön aikana nestettä haihtuu hengityksen kautta.

Väsymys ei monella ole unenpuutetta, vaan kyse on elimistön kuivumisesta. Uskon, että aamuinen litra hyvää suomalaista vesijohtovettä on yksi syy perusterveyteeni.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvät raaka-aineet

”Teemme puolisoni kanssa ateriamme itse alkuperäisistä raaka-aineista aina kun mahdollista. Ruoka on ollut minulle pyhä asia lapsuudesta lähtien. Kun itse tekee, tietää mitä ateriassa on, ja lisäaineet jäävät pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olemme kaikkiruokaisia, mutta käytämme paljon kasviksia. Ei silti kannata olla huolissaan, jos joskus sortuu syömään valmispizzan.

Nuorena melkein elin einesmaksalaatikolla. Se oli mielestäni parasta ruokaa, mutta nyt on mennyt 15 vuotta ilman että olen kajonnut siihen edes nostalgiasyistä.”

Tanssi

”Mielekäs liikunta on tärkeää. Olen tietenkin tanssin puolestapuhuja, enkä tarvitse muuta treeniä.

Tanssia pidetään liikuntalajeista ykkösenä kehon ja aivojen aktivoijana. Tanssiessa kaikkia lihasryhmiä käytetään aktiivisesti. Rytmin, käännösten ja erilaisten kiertojen kautta tulee tunne, joka on aivosoluille merkityksellinen.

Kannattaa hakeutua tanssiryhmään, jossa soitetaan omaa mielimusiikkia. Silloin harrastuksessa yhdistyvät tekeminen ja mielihyvä.”

Riittävä uni

”Nukkumisesta ihmiset tinkivät ensimmäisenä, ja se näkyy nopeasti. Itse pyrin nukkumaan 8–9 tuntia yössä. Olen huomannut, että unen laatu kärsii lomakausina, kun liikkuminen vähenee.”

Mökkeily

”Meri ja saaristo ovat minulle tärkeitä sielunmaisemia, ja olen hankkinut mökin Porvoon edustalta. Viihdyn saariston tuulissa, missä ötökät eivät haittaa.

Rentoudun mökillä. Siellä ei ole puutarhaa eikä muutakaan työmaata, koska haluan sen näyttävän saaristolta. Tietenkin aina on jotain pientä puuhaa, koska paikat täytyy pitää kunnossa, mutta pakkotyölaitosta siitä ei tule.”

Huomauttelen muille tupakanpoltosta 

”Paheekseni voi lukea sen, että alan helposti huomautella esimerkiksi toisten tupakanpoltosta. Naputan puolisolleni, työkaverille, kenelle vain. Toisinaan innostun valvomaan ja juon liikaa viiniä. Muutaman lasillisen voisi jättää juomatta.”

Tämä on ET Terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET Terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/etterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla