Kuvat
Anna Huovinen
”Ihminen on onnellisimmillaan, kun uskaltaa lähteä rohkeasti omalle tielle ja yrittää rakentaa sitä, mikä on itselle tärkeää", Kike Elomaa sanoo.
”Ihminen on onnellisimmillaan, kun uskaltaa lähteä rohkeasti omalle tielle ja yrittää rakentaa sitä, mikä on itselle tärkeää", Kike Elomaa sanoo.

Kike Elomaa on oivaltanut, että parisuhteessa toisen täytyy joustaa toista enemmän, ihminen on onnellisimmillaan, kun uskaltautuu omalle tielleen ja vaikka maailma kaatuisi päälle, katkeruus ei kannata.

Perhe

”On tärkeää oppia jo kotona, että töitä pitää tehdä”

”Olen oppinut kotoa, että töitä pitää tehdä. Olen maalaistalon likka Lokalahdelta, ja perheen kolmesta lapsesta nuorin. Meidät kakarat laitettiin pellolle hommiin jo pienestä. Navetta oli täynnä eläimiä. Se oli ihanaa. Vanhempani olivat sikäli edistyksellisiä, että me lapset kävimme soittotunneilla.

Minulla oli tosi hyvä lapsuus, jollaisen toivoisin myös tämän päivän lapsille. Äiti ja isä opettivat, mikä on oikein ja mikä väärin. Rakkautta oli. Kodin opit ovat kantaneet pitkälle.

Isäni Arvo Sainio oli maanviljelijä, majuri evp. ja kansanedustaja. Äiti Enne-Maria sellainen Niskavuoren emäntä. Jos isä otti joskus muutaman ryypyn liikaa, äiti sanoi, että nyt loppu ja pamautti nyrkin pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koulumatka oli huonoa tietä pitkin neljä kilometriä, hyvää seitsemän, eikä koulukuljetuksia ollut. Olen siitä kiitollinen. Siinä syntyi kova pohjakunto. Matkat kävelin, juoksin, hiihdin tai pyöräilin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyään kotitilaa viljelee veljenpoikani perheineen. On ihana asia, että lapsuudenkoti ja kamari, jossa me lapset olemme syntyneet, ovat tallella. Veljenpoika järjestää tilalla myös Karjurockia, jossa on ollut bändejä Uriah Heepistä lähtien ja yleisöä parhaimmillaan 15 000. Alkuaikoina tätikin siellä vähän lauleskeli – ja Frederik.”

Kike 5-vuotiaana.  ”Muistan tämän punaisen samettimekon. Leikkikoira on yhä tallessa.”
Kike 5-vuotiaana. ”Muistan tämän punaisen samettimekon. Leikkikoira on yhä tallessa.”

OIKEUDENMUKAISUUS

”Oikeudenmukaisuudesta ei pidä antaa periksi”

”Elämässäni on tapahtunut kaikennäköistä, mutta ajatus oikeudenmukaisuudesta on kantanut minua. En anna siitä yhtään periksi. Olen varmaan joutunut kärsimäänkin sen vuoksi. En mene enemmistön puolelle, jos koen asian olevan väärin. Kuuluin jo koulussa siihen porukkaan, että jos jotain kiusattiin, menin väliin ja laitoin homman poikki. Tykkäsin koulusta ja tulin toimeen kaikkien kanssa. Sain monta hymypatsastakin.

Politiikassa täytyy totta kai tehdä joskus kompromisseja, mutta yritän pitää oikeudenmukaisuutta johtotähtenäni.”

RAKKAUS

”Rakastuessa ei kysytä muilta lupaa”

”Mieheni Kimmo (Elomaa) on suorapuheinen eikä aina niin diplomaatti, ja minulla on pitkä pinna. Täydennämme toisiamme.

Tutustuin Kimmoon vuonna 1976, kun menin veljeni kanssa Turun kuntokouluun, jota Kimmo piti. Siellä kävi koko Turku ja kaupungissa vierailevat julkkikset: Vesa-Matti Loiri, Esko Salminen, Tapani Kansa, Arto Bryggare.

Koska olen maalaistalon likka, olen tosi vahva. Kimmo näki sen. Eikä siinä kauan kestänyt, kun rupesimme Kimmon kanssa seurustelemaan.

Kaupunkilaispoika viehättyi siitä, että olin pesunkestävä maalaislikka, joka oli vähän erilainen ja osasi laittaa ruokaa. Minua taas kiehtoi Kimmon kaupunkilaisuus ja se, että Kimmon pää leikkasi kuin partaveitsi. Urheilun lisäksi yhteistä oli se, että olemme molemmat kovia puhumaan.

1978 pääsin Helsingin sairaanhoito-opistoon ja menimme saman tien naimisiin. Äiti ja isä eivät aluksi hyväksyneet naimisiinmenoa. Opiskeluni olivat kesken, ja vanhemmat miettivät, että mikä tuommoinen turkulainen businessmies oikein on.

Olin aina ollut kiltti vanhemmilleni, mutta tässä asiassa pidin pääni. Riidellä en oikein osaa, mutta omapäinen olen.

Kimmo voitti vanhempani puolelleen puolessa vuodessa.”

80-luvun alku. ”Kimmon kanssa Hymy-lehden synttäreillä. Naimisiin menimme 1978.”
80-luvun alku. ”Kimmon kanssa Hymy-lehden synttäreillä. Naimisiin menimme 1978.”

PARISUHde

”Parisuhteessa toisen täytyy joustaa enemmän”

”Kimmo oli vaativa valmentaja – enkä tiedä häntä parempaa. Hän on valmentanut monta maailmanmestaria. Mutta vaimon ja valmentajan yhtälö oli vähän vaikea. Parisuhde jäi taka-alalle, koska urheilu täytti meillä kaiken. Se oli työ ja harrastus. Kotiin mennessä olin niin väsynyt, että kaaduin suoraan sänkyyn.

Vuonna 1980 valmistuin röntgenhoitajaksi. Tein sijaisuuksia, koska treenasin niin paljon. Työpaikkojani olivat Turun yliopistollinen sairaala, sotilassairaala, kaupunginsairaala ja yksityinen röntgenklinikka. Lähdin lenkille aamukuudelta, sitten töihin ja sieltä suoraan treenaamaan. Se oli kovaa hommaa.

Jälkeenpäin kun ajattelen, touhu oli järjetöntä. En tajua, miten jaksoin. Mutta kunnianhimo ajoi, ja kotoa olin saanut hyvät rakennuspalikat niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Yleensä parisuhteessa toisen täytyy antaa enemmän periksi. Kimmo on määräävä ja omanarvontuntoinen vesimies, mutta osaan minäkin oikeassa olla. Joustin aikanani paljon, mutta olen ottanut kaiken vanhempana takaisin. Tiesin, että kilpaura ei kestä ikuisesti.”

Vuosi 1972. ”Tänä iltana juhlittiin isän pääsyä eduskuntaan. Olen 17   ja soitan yöpuku päällä.”
Vuosi 1972. ”Tänä iltana juhlittiin isän pääsyä eduskuntaan. Olen 17 ja soitan yöpuku päällä.”

MENESTYS

”Omat rajat on hyvä tuntea”

”Voitettuani kehonrakennuksen Ms. Olympia -tittelin elämäni muuttui. Maailmanmestaruus tuntui uskomattomalta. Treenatessa en ollut oikein ehtinyt pysähtyä. Tuolloin pysähdyin hetkeksi ja mietin, mitä voitto merkitsisi tulevaisuuden kannalta. Mutta en ole koskaan tehnyt elämälle viisivuotissuunnitelmia, enkä tehnyt silloinkaan.

Media repesi voittoni myötä, ja esiintymiskutsuja alkoi sadella. Juhannuksena lensimme vesitasolla keikoille neljän paikkakunnan välillä. Kävimme Kimmon kanssa avaamassa punttisaleja ympäri Suomea ja maailmaa. Rahallisesti noina vuosina vuoltiin kultaa.

Minä en kuitenkaan muuttunut. Johtunee siitä, etten pidä mitään asiaa itsestään selvänä. Mikään ei ole noussut päähän, koska ei ole ollut tarvetta. Jos ihminen kadottaa nöyryyden, hän kadottaa itsensä.

Kilpailemisen lopetin 1985. Huomasin, että kilpakumppanitytöt alkoivat tulla isommiksi ja syödä muutakin kuin kaurapuuroa. En ikinä lähtenyt sille tielle.”

LAULAJAN URA

”Olet onnellisimmillasi, kun uskallat omalle tiellesi”

Jaakko Salo ja Junnu Vainio löysivät minut vuonna 1983 Toivotaan toivotaan -ohjelmasta, jossa olin vieraana ja lauloin Pienenä tyttönä. Pian tehtiinkin jo Kunto nousee sullakin -sinkkua. Lauloimme Junnun kanssa duettona. Joskus asiat menevät nappiin, ja silloin sitä viedään.

Mikään huippulevy-yhtiö ei koskaan ottanut kontaktia. Silti pärjäsin. Mutta otti se vastustus itsetunnolle: jos olet urheilussa huippu, et voi muka osata mitään muuta.

Hittejä minulla ei ole, mutta olen tehnyt paljon keikkaa. Se on ollut kovaa puurtamista. Olisin voinut antaa periksi, mutta veri veti estradille. Jos palo on kova siihen, mitä ha­luaa tehdä, väylän löytää. Rikkauksiin ei välttämättä pääse, mutta on mahdollisuus elättää itsensä. Minusta ihminen on onnellisimmillaan, kun uskaltaa lähteä rohkeasti omalle tielle ja yrittää rakentaa sitä, mikä on itselle tärkeää.”

Vuosi 1989. ”Tämä kuva on toisen pitkäsoittoni takakannessa.”
Vuosi 1989. ”Tämä kuva on toisen pitkäsoittoni takakannessa.”

PITKÄ SUHde

”Omaa tilaa täytyy olla”

”Olemme olleet naimisissa yli 41 vuotta. Meillä on välillä ollut karikkoistakin. Keskinäinen kunnioitus ja välittäminen on ollut sen verran suurta, että olemme pysyneet yhdessä.

Nuoruudessa rakkaus on ollut niin tajunnanräjäyttävä, että ei se siitä hiivu. Totta kai intohimo hiipuu, mutta lämmin tunne toista kohtaan säilyy. Välillä on töksähdettykin, mutta kumpikaan ei ole kuitenkaan paria vaihtanut.

Kilpailuaika kehonrakennuksessa oli kahlehdittua elämää. Valmennuksessa tottelin ja niin pitikin. Nykyään kaipaan omaa tilaa ja vaadin vapauden omiin työmenoihini sekä ahkeraan sukulointiin. Minun on täytynyt ottaa se oma alue, toinen ei olisi sitä varmaan antanut. Kimmo ei huomaa, että hänelläkin on omia juttuja.”

VASTOINKÄYMISET

”Katkeruus ei vie asioita eteenpäin”

”Tiedän, mitä on olla vaikeuksissa, ahdistunut ja kun koko maailma kaatuu päälle.

Muistan hyvin lööpit ajalta, kun Kimmon talousrikos- ja vankeustuomioita ruodittiin mediassa. Minä vaan menin laulamaan, ja kirjoittelu jatkui ja jatkui. Kyllä ihminen kestää – jos on terve. Hyvä fyysinen kunto voi auttaa kestämään myös henkisesti paremmin. Meidän kummankin kädet menevät myös ristiin.

Nämä monet erikoisen vaikeat asiat ovat hitsanneet meitä yhteen. Jokaisella täytyy olla edes se yksi ihminen, johon voi täysillä luottaa. Jos ei ole ketään, ihminen murtuu. Jos pariskunnasta toinen rupeaa vätkyttelemään, niin lopputulos on huono.

Kimmossa on pitkävihaisuutta. Hän on yhä joistakin menneisyyden jutuista katkera. Enkä ihmettele. Minä pidän ne jutut sisälläni, mutta haluan jättää ne taakseni. Katkeruus ei vie asioita eteenpäin.”

PONNISTELU

”Periksi ei saa antaa”

”Periksi ei saa antaa, on se sitten avioliitto tai mikä tahansa asia. Täytyy katsoa loppuun asti. Malttia, malttia, sanon minä. Minulla on helvekon pitkä pinna. Se on vuosien myötä vain vahvistunut.

Olen joutunut tekemään paljon töitä, mitään en ole saanut lahjaksi. Kun on tehnyt paljon, onnistuminen tuntuu paremmalta ja sivelee itsetuntoa. Jos ihminen on suht koht terve, mahdollisuuksia on vaikka mihin.

Mutta on elämä myös tuurista kiinni, siitä keitä tapaa. Voi tavata tyyppejä, jotka antavat tilaisuuden tai vievät menestykseen. Tai sitten ei.”

Vuosi 1981. ”Suomessa ei varmasti ollut kylää, jossa en olisi käynyt tekemässä kehonrakennusesityksiä.”
Vuosi 1981. ”Suomessa ei varmasti ollut kylää, jossa en olisi käynyt tekemässä kehonrakennusesityksiä.”

LAPSETTOMUUS

”Lapsi voi olla rakas, vaikkei ole oma”

”Lapsia meidän ei koskaan tullut tehtyä. Yhtäkkiä olinkin 54-vuotias. Olin aina tuntenut itseni nuoreksi, ja havainto tuli vähän yllätyksenä – sitten oli jo liian myöhäistä.

Totta kai lapsettomuus aiheuttaa joskus surua, mutta meillä on paljon kummilapsia, jotka ovat rakkaita. Ne, joilla ei ole lapsia, voivat auttaa niitä, joilla on. Lapsi voi olla rakas, vaikkei ole oma.

Nykyään meillä on kaksi akitarotuista koiraa. Marski ja Sylvi-Tuulikki ovat elämäni valo – ja meidän lapsia. Niiltä saa myös hellyyttä. Sylvi-Tuulikki on saanut nimensä kolmen kovan Sylvin mukaan: presidentin rouva Sylvi Kekkosen, olympiavoittaja Sylvi Saimon ja näyttelijä Sylvi Salosen mukaan. Tuulikki olen minä.

Sylvi-Tuulikki nukkuu usein minun sängyssäni. Nukumme Kimmon kanssa eri makuuhuoneissa, sillä vanhemmiten olemme tulleet mukavuudenhaluisiksi. Minä olen yökukkuja ja tykkään katsoa televisiota myöhään. Kimmo taas menee nukkumaan kymmeneltä.”

VANHENEMINEN

”Ajankulku saisi hidastua”

”Välillä havahdun ja järkytyn, että hyvät ihmiset, olenko minä tämän ikäinen, 64-vuotias. Kyllä minä vielä voisin olla nelikymppinenkin. Vuodet kuluvat nyt liian nopeasti. Toivon, että ajankulku hidastuisi.

Tykkään elämästä, ja jos sen pituuteen voi vaikuttaa omalla elämäntyylillä, niin sen teen. En tiedä tärkeämpää asiaa kuin terveys. Ihailen niitä, jotka pystyvät taistelemaan vakavan sairauden yli. Siinä kysytään luonnetta ja kestävyyttä.

Peilistä näen, että nyt on vanhennuttu kunnolla. Leuat riippuvat, ja ryppyjä on kaikki paikat täynnä. Mitään botoxia en laittaisi. Jos joku laittaa, niin saa laittaa.

Ylikiloja ei kannata tuijottaa. Voi olla, että pulskempana on vähän verevämmän näköinen. Pukeutumiseni ei ole iän myötä kovin paljon muuttunut. Vedän farkut jalkaan ja menen. Enää en ole julkisesti bikinit päällä enkä suostu uimapukukuviin. Sen verran jämpti ja tarkka olen.”

Ritva ”Kike” Elomaa

  • 64-vuotias perussuomalainen kolmannen kauden kansanedustaja.
  • Asuu Maskussa aviomiehensä, yrittäjä Kimmo Elomaan kanssa.
  • Entinen kehonrakentaja ja Ms Olympia -tittelin voittaja. Toimi pitkään myös laulajana.
  • Koulutukseltaan röntgenhoitaja.
  • Alfa-tv:llä jumppaohjelma Kiken kanssa kuntoon.
Vierailija

Kike sanoo olevansa oikeudenmukainen. Kimmo on käväissyt lain väärällä puolella ja tuomituksi tullut. Ehkä Kiken olisi pitänyt viettää muutama ilta sanan ääressä Kimmon kanssa. Kike on ihan hauska ja tomera nainen, mutta uskottavuutta syö puolison toilailut. Sitä jää miettimään, eikö pitkässä liitossa tiedä/aisti, mitä kumppani puuhastelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla