Nasima Razmyarin perhearki pyörii isovanhempien tukiverkoston avulla. Kuva: Juha Salminen
Nasima Razmyarin perhearki pyörii isovanhempien tukiverkoston avulla. Kuva: Juha Salminen

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar odottaa toista lastaan.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar, 34, odottaa toista lastaan puolisonsa Johan Fagerin kanssa. Perheen esikoinen Jonas täyttää kolme vuotta elokuussa. Uuden vauvan syntymää odotetaan myös loppukesään. Nasima kertoo voineensa alkuraskauden aikana ”ihan ok”.

– Tästä alkaa odotuksen kiva vaihe, kun tuoksut ja maut tuntuvat taas hyviltä, Nasima sanoo.

– Moni äiti varmasti tunnistaa, miten toinen odotus eroaa ensimmäisestä. Olen kyllä kuunnellut vointiani, mutta stressannut vähemmän sitä, voinko nyt syödä fetapalan vai en. Haluan oikeasti nauttia tästä odotusajastani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esikoisensa kasvua seuratessa Nasima on monesti toivonut, kunpa jonkin erityisen hetken voisi pysäyttää tai ainakin ikuisesti painaa muistiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lapsi kuitenkin kehittyy sellaista vauhtia, että paljon yksityiskohtia ehtii jo unohtua. Moni seikka vauvavaiheesta tulee nyt elettyä ihanasti uudestaan.

Laajennettu perhekalenteri

Nasima jää kesällä äitiysvapaalleen virasta, jollaista ei ole aiemmin ollut. Siksi myös sijaisjärjestelmää on nyt luotu alusta. Apulaispormestarina Nasima vastaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialasta.

”Jokainen asemastaan riippumatta ansaitsee vapaansa.”

– Helsingin kaupungilla on tässäkin tilaisuus näyttää vahvuutensa työpaikkana, missä jokainen asemastaan riippumatta ansaitsee vapaansa. Minulle perheen ja työelämän yhdistäminen on aina ollut tärkeää. En ole itse suoraan kokenut sitä, kun perheen vaikutus työelämään kyseenalaistetaan, mutta kyllähän sellaista ajattelua valitettavan paljon vielä on.

Nasima sanoo hoitavansa työt täydellä teholla kesään saakka ja jäädä äitiysvapaalleen syksyksi.

– Ajattelen, että jokaisen pitää saada itse valita, miten työnsä jaksottaa. Tiedän jo nyt, etten osaa enkä halua täysin sulkea mieltäni maailman tapahtumilta. Tunnen itseni sen verran hyvin. En aio potea huonoa omatuntoa, jos katson uutisia samalla kun imetän.

Nasima on naimisissa rahoitusalalla työskentelevän Johan Fagerin kanssa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Nasima on naimisissa rahoitusalalla työskentelevän Johan Fagerin kanssa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nasima kiittelee, ettei heillä kahden uravanhemman perhearki sujuisi ilman isovanhempien apua. Kalenteriin on merkattu vuorot, minä päivinä Nasiman ja minä päivinä Johanin vanhemmat hakevat Jonaksen päivähoidosta. Nasiman työ on vaativaa: kevääseen on mahtunut kolme vapaapäivää.

– Poika saa osakseen hoitoa, lämpöä ja suurta välittämistä, vaikka meillä työpäivät välillä venyisivät. Tämä on meidän tapamme järjestellä oma arkemme. Olen kuitenkin paikalla laittamassa iltapuuroja, pesuja ja lukemassa satuja. Ne ovat arvokkaita hetkiä.

Triplaonnellinen

Nasima kuvailee uutta odotustaan suureksi lahjaksi.

”Sanoisin olevani triplaonnellinen.”

– Esikoisen syntymä oli elämäni hienoin asia ja nyt meidän onnemme tuplaantuu. Ja kun työ, yhteiskunta ja oma tukiverkosto mahdollistavat arjen pyörittämisen, sanoisin olevani triplaonnellinen.

Sen Nasima tietää jo, mitä tekemistä toivoo tulevalta äitiyslomaltaan.

– Tiedän tarkalleen, mitä vapaalta kaipaan:  pitkiä kävelylenkkejä ulkona, ilman aikataulua ja päämäärää, ihan vain nauttien luonnosta ja ulkoilmasta. Saatoin kävellä kolmekin tuntia ja havahtua sitten, että hitsit, tässähän pitää vielä kävellä takaisinkin. Sellainen oleilu oli ihanaa – ja ne pikkupäikkärit.

Vierailija

Joskus olisi kiva kuulla näiltä tulijoilta kiitoksen sana Suomelle. Mitenkähän lähtömaassa nuo ihanat päivät vauvan kanssa sujuisivat. Ja vielä kaupungin hommissa Suomessa. Sylettää. Tulee tänne arvostelemaan Suomea ja suomalaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla