Kodin Kuvalehti
 ”Inari, näytä oma sisäinen maailmasi ”, Liisa pyytää. Vuonna 2019 Liisa auttaa nuoria tanssijoita.  Inari Isohanni on Suomen Kansallisbaletin balettioppilaitoksen opiskelija.
”Inari, näytä oma sisäinen maailmasi ”, Liisa pyytää. Vuonna 2019 Liisa auttaa nuoria tanssijoita. Inari Isohanni on Suomen Kansallisbaletin balettioppilaitoksen opiskelija.

Toisaalta spagaatin saa opetella missä iässä tahansa, jos se tuntuu hyvältä. Tärkeintä on elää oman näköistä elämää, Liisa Palin sanoo Kodin Kuvalehdessä. – Tee asioita, jotka saavat sinut hehkumaan.

Liisa Palin, 72, on tehnyt pitkän uran balettitanssijana ja tanssinopettajana. Hän ei malta lopettaa vieläkään, vaan toimii lahjakkaiden nuorten mentorina. Nämä 10 asiaa elämä on opettanut Liisalle.

1. Tee asioita, jotka saavat sinut hehkumaan. ”Sisäinen maailma kimaltaa ulos silmistä. Mieti, mikä sytyttää sinut, mikä saa onnellisen näköiseksi. Tunnustele itseäsi. Kun saat vastauksen, toteuta intohimoasi.”

2. Älä kadehdi muita. ”Kadehtiminen ei hyödytä sinua. Mieti sen sijaan, mitä voisit oppia häneltä, jota kadehdit.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Ovesta tulee aina joku parempi. ”Tämä ajatus on vapauttava, eikä ollenkaan masentava. Meidät kaikki voidaan korvata. Jos ymmärtää oman korvattavuutensa, ei ota itseään liian vakavasti.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Ole osa kokonaisuutta. ”En tanssinut Joutsenlampi-baletin pääroolissa prinsessana, vaan olin yksi joutsenista. Se riitti. Eihän joutsenlampea ole ilman joutsenia.”

5. Älä tule huoneeseen sisälle kuin vahinko. ”Arvosta itseäsi. Älä etsi arvostusta ympäriltäsi, pelkästään muilta ihmisiltä, vaan omasta sisimmästäsi.”

”Sisäinen maailma kimaltaa ulos silmistä.”

6. Jos putoat varpailta, nouset uudelleen ja onnistut varmasti. ”Älä anna periksi, vaikka olisi rankka paikka. Jos luovutat, et saavuta unelmiasi.”

7. Älä pelkää itkua. ”Joskus mieli on hyvä tyhjentää. Jos valmennettaviani itkettää, en sano heille, että älä itke. Sanon mieluummin: itke ensin ja puhutaan sitten tämä asia. Minusta tuntuu, että nykyään nuorilla on itku monesti ihan lähellä.”

8. Ihaile nuoruutta. ”Saat siitä voimaa itsekin. Nuoret ovat viisaita ja heillä on ihmeellinen sisäinen maailma. Jokainen nuori on ihanan kaunis, vaikkei olisikaan klassinen kaunotar. Joskus tekisi mieli sanoa heille, että vitsit, miten paljon kaikkea teillä on vielä elämässä edessä. Jos sanoisin, eivät nuoret ymmärtäisi.”

9. Arvosta ikääntymistä. ”Minusta ei tunnu haikealta olla tämän ikäinen. Vain kropan krempat ottavat päähän, mutta eivät ne kaada elämääni. Kenenkään ei tarvitse tehdä spagaattia yhdeksänkymppisenä. Ihmisellä on lupa vanheta rauhassa ja lempeästi.”

10. Ole kiitollinen, kun siihen on aihetta. ”Ja aina on aihetta ”

Tässä kuvassa Liisa Palin tanssii vuonna 1969. Kuva: dokumenttifilmi Tanssijatar, ohjaus ja tuotanto Kristina Schulgin/Esa Vuorinen
Tässä kuvassa Liisa Palin tanssii vuonna 1969. Kuva: dokumenttifilmi Tanssijatar, ohjaus ja tuotanto Kristina Schulgin/Esa Vuorinen

Mikä sai Liisan rakastamaan tanssia silloinkin, kun häntä nimiteltiin hyvin epäasiallisesti tai arvosteltiin kovin sanoin? Miltä tuntui jäädä eläkkeelle nelikymppisenä – ja löytää sen jälkeen uusi unelmien ura? Lue Liisan inspiroiva elämäntarina Kodin Kuvalehdestä 11/2019. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina alla olevasta linkistä, josta voit myös kuunnella jutun podcastina.

Vierailija

Kenenkään ei tarvitse eikä kannata tehdä spagaattia minkään ikäisenä. Saa itselleen helposti elinikäiset vaivat yliliikkuvien nivelien ja lonkkien sijoiltaan menon kanssa. Ei ole hauskaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla