ET Terveys
Karita Mattila selätti vaihdevuosiinsa osuneet paino-ongelmat ja mielialavaihtelut. ”Haluan omalla esimerkilläni kannustaa kanssasisariani. Itseinhoon ei tarvitse jäädä”, oopperalaulaja sanoo. Kuvat: Pia Inberg
Karita Mattila selätti vaihdevuosiinsa osuneet paino-ongelmat ja mielialavaihtelut. ”Haluan omalla esimerkilläni kannustaa kanssasisariani. Itseinhoon ei tarvitse jäädä”, oopperalaulaja sanoo. Kuvat: Pia Inberg

Karita Mattilan mitta tuli täyteen kaksi vuotta sitten, ja hän päätti muuttaa elintapojaan. Oopperalaulaja syö ja juo kaikkea mitä haluaa, mutta kiinnittää huomiota määriin. – Ensin muutos otti luonnolleni, mutta onneksi motivaationi oli korkealla, Mattila sanoo ET Terveys -lehden haastattelussa.

Oopperalaulaja Karita Mattila, 58, kertoo ET Terveys -lehden uusimmassa numerossa elämänmuutoksestaan. Kuusi vuotta sitten Mattila päätti lopettaa tupakoinnin, minkä jälkeen hänen painonsa nousi muutamassa vuodessa 20 kiloa.

– Podin syyllisyyttä polttamisestani, koska laulan elääkseni. Lopetin kerrasta. Pari päivää käytin nikotiinilaastareita, kunnes luovuin niistäkin. Jotain piti kuitenkin saada tilalle, ja seuraavan vuoden aikana söin karkkeja niin paljon kuin sielu sieti, Mattila kertoo haastattelussa.

”Ison oluen sijasta voi juoda pienen.”

Gynekologi oli aikaisemmin puhunut Mattilalla, että painon pudottaminen olisi entistä vaikeampaa, kun vaihdevuodet alkavat. Laulajan mitta tuli lopulta täyteen kaksi vuotta sitten, jolloin hän päätti muuttaa elämäntapojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mattila alkoi noudattaa yhdysvaltalaisen ravintoguru Jenny Craigin dieettiä, joka on järkevä ja salliva. Ohjelma perustuu terveelliseen ruokavalioon ja aktiiviseen ja tasapainoiseen elämäntyyliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mattila syö ja juo kaikkea mitä haluaa, mutta kiinnittää huomiota määriin. Ravintolassa hän jättää puolet syömättä ja pyytää loput doggie bagiin eli noutoruokaboksiin.

– Ison oluen sijasta voi juoda pienen. Sekä valko- että punaviini käyvät, ja samppanja tietysti – kyse on määristä. Ensin muutos otti luonnolleni, mutta onneksi motivaationi oli korkealla. Onnistuminen oli minulle psyykkisesti tärkeää, Mattila sanoo.

”Jos hormonit minut tappavat, niin siitä vain.”

Mattila on aina rakastanut liikuntaa, mutta vaihdevuosien alkaessa se tahtoi jäädä. Ikävin asia vaihdevuosissa ovat kuitenkin olleet mielialanvaihtelut. 

– Olen taipuvainen lievään masentuvaisuuteen. Mutta koska tämän päivän lääketiede tarjoaa vaihdevuosiin apuja, miksi niitä ei käyttäisi? Jos hormonit minut tappavat, niin siitä vain. Ilossa elää pitää, vaikka päivää vähemmän. Se on ollut huoneentaulunani opiskeluajoista lähtien.

Karita Mattilan yleiskunto on nyt parempi kuin kymmenen vuotta sitten. Mitä hän tekee toisin? Entä missä oopperalaulaja näkee itsensä kymmenen vuoden päästä, 68-vuotiaana?  Lue koko haastattelu ja lisää Jenny Craigin dieetistä ET Terveys -lehden numerosta 2/2019. Digilehden voit lukea täältä.

 

Karita Mattila

Syntynyt 1960 Somerolla.

Asuu Floridassa.

Ajankohtaista Esiintyy Suomessa heinäkuussa Joroisten musiikkipäivillä ja syyskuussa Lahden Sibeliusfestivaaleilla.

Motto ”Ilossa pitää elää, vaikka päivää vähemmän.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla