Gloria

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho omistautuu perheelleen ja kantaa huolta ilmastonmuutoksesta.

A Arvot. Pidän huolen siitä, että elän arvojeni mukaisesti. Koska esimerkiksi perhe on minulle tärkeä, yritän laittaa kännykän sivuun töistä kotiin tultuani.

B Bertolt Brecht. Brechthän ei ollut mikään #metoo-ajan lapsi. Kun hän asui Suomessa, hänellä oli suhde sekä Hella Wuolijokeen että sihteeriinsä. Hänen merkityksensä teatterin uudistajana oli kuitenkin tärkeä. Brecht rikkoi teatterin illuusion tuomalla esimerkiksi teatterivalot näkyviin.

C Celcius. Maapallon keskilämpötila saisi nousta enintään 1,5 astetta, jotta ilmastonmuutoksen vaikutukset olisivat siedettäviä. Olen traveller-sukupolvea, mutta viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana olen tehnyt vain neljä lentomatkaa. Meidän pitäisi pystyä luopumaan lentoherkusta ja matkustamaan vaikka junalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

D Dialogi. Olen johtanut Kansallisteatteria kohta kymmenen vuotta, ja periaatteeni on, että oveni on aina auki. Niin työpaikalla kuin parisuhteessakin täytyy uskaltaa keskustella vaikeistakin asioista. En väitä olevani siinä paras, mutta tiedän, kuinka oleellista on kuunnella, kun toinen purkaa sydäntään. Dialogi on tärkeää myös yhteiskunnassa.

E Eurooppa. Euroopan yhteisö syntyi toisen maailmansodan jälkeen, jotta eurooppalaiset eivät sotisi keskenään. Pidän Euroopan yhtenäisyyttä edelleen hyvin tärkeänä juuri siitä syystä.

F Fanaattisuus. Fanaatikot ovat pelottavia, oli kyse sitten uskonnollisesta tai poliittisesta fanaattisuudesta. Historiassa ei ole koskaan käynyt hyvin, kun ääriliikkeet ovat nousseet. Euroopassa esimerkiksi äärioikeistolaisuus on voimistunut, ja Unkarin tilanne on hyvin pelottava.

G Graniitti. Olen kiipeillyt monilla suomalaisilla kallioilla. Suomessa on upea luonto.

H Herkkyys. Olen erityisherkkä ja aistin maailmaa vahvasti. Se ei ole kielteinen asia, vaikka minulle tuleekin tungoksessa huono olo enkä kestä hyvin ääniä ja tuoksuja. Mutta taiteilijalle herkkyys on elinehto.

I Ilmastonmuutos. Liian mukava sana maailman tuholle. Kuulin vähän aikaa sitten, kuinka kaksi vanhahkoa herraa keskusteli, että leuto ilmasto sopii heille. Samalla he vitsailivat, että tuleva muutos ei ehkä enää heihin vaikuta. Masentava keskustelu.

J Joustavuus. Luovissa projekteissa tarvitaan joustavuutta, kykyä kokeilla eri ideoita, heittäytyä. Joustavuus on työmetodini. Vaikka olisin eri mieltä, voin antaa kaaren taipua.

K Kansallisteatteri. Unelmatyöpaikka, koska teatterissa on huipputyöntekijät. Olen Kansallisteatterin kuudes pääjohtaja, ja viime vuosina olemme avanneet teatteria omien näyttämöidemme lisäksi moneen suuntaan: vankiloihin, sairaaloihin ja ulkomaille.

L Lepo. Olen aina ollut yökukkuja, mutta viime aikoina olen opetellut menemään ajoissa nukkumaan. Levolla on pahuksenmoinen merkitys elämänilon säilymiselle. Olen alkanut arvostaa sitä, etten ole päivällä väsynyt.

M Meditaatio. Olen meditoinut satunnaisesti kymmenen vuotta ja pyrin ottamaan viiden minuutin pysähdyksiä pari kertaa päivässä. Kun istun vaikkapa junassa matkalla töihin, keskityn istumiseen ja hengittämiseen ja nollaan koneiston.

N Näytelmä. Hieno taiteenlaji, jota rakastan. Kirjoittamiani näytelmiä on esitetty ympäri maailmaa, viimeksi Romaniassa ja Tallinnassa. Niiden näkeminen on aina kiva kokemus. On upeaa saada keksiä uusia maailmoja, ja etuoikeus, kun hyvät taiteilijat tekevät niistä teoksia.

O Onnellisuus. Olen miettinyt paljon onnellisuutta, sillä olen taipuvainen ahdistukseen. Kun poikani tulee keskellä yötä sänkyymme tuhisemaan, huomaan olevani onnellisempi kuin koskaan, vaikka hän herättää meidät. Samalla alan ajatella, että hitto vie, tämä on kohta ohi.

P Poika. Maailman tärkein asia. Seitsemänvuotias poikani on opettanut minulle enemmän kuin kukaan muu. Hän haastaa ajatteluani ja pakottaa keskittymään hetkeen. Tulin isäksi 45-vuotiaana. Se oli hyvä hetki, sillä olin jo ymmärtänyt itsestäni jotain.

Q Q-teatteri. Näin vuonna 1991 Q-teatterissa Skavabölen pojat, joka oli minulle vahva kokemus. En tiennyt teatterista mitään, sillä olin asunut lapsuuteni Keravalla, eikä ystäväpiirissäni kukaan harrastanut sitä.

R Ryhmäteatteri. Minut valittiin Ryhmäteatterin taiteelliseksi johtajaksi Esa Leskisen kanssa vuonna 1998 Teatterikorkeakoulun kolmoskurssilta. Johdimme teatteria yhdessä 11 vuotta. Alkuajat olivat haastavia. Kokemusta oli vähän ja päällä kummitteli teatterin komea historia. Onneksi selvisimme hengissä.

S Soittaminen. Olen soittanut kitaraa nuoresta pitäen, ja minulla on kitara työpaikallakin. Olen harrastajasoittaja, mutta musisointi bändin kanssa on mukavaa. Soitamme post-punkia.

T Teatterikorkeakoulu. Elämäni tärkein koulu. Pääopettajiani olivat Kaisa Korhonen ja Raila Leppäkoski, viisaat naiset, jotka ovat olleet hyvin merkittäviä taiteelleni.

U Urheilu. Harrastan seinäkiipeilyä ja karatea. Poikani lähtee usein mukanani kiipeilemään, ja se on ihanaa, zeniläistä hommaa. Karatea olen harrastanut koko elämäni ja opettanutkin sitä.

V Vaimo. Rakkaus on tärkeä asia. Olemme olleet vaimoni kanssa yhdessä kymmenen vuotta. Rakastuin hänen avoimuuteensa ja herkkyyteensä sekä keveyteensä ja kuplivuuteensa.

W Waltari, Mika. En ollut mikään lukutoukka, mutta Waltari avasi minulle tien kirjallisuuteen. Luin 16-vuotiaana kirjat Suuri illusioni ja Sinuhe, egyptiläinen. Waltari kirjoitti kaikki teoksensa ikuisesta rakkauden kaipuusta.

X XL. Paitani koko. Ikävä kyllä se on kohta XXL.

Y Yrittäminen.Haluan tehdä asioita suurella sydämellä. Taiteessa lopputulosta ei koskaan tiedä, ja teoksen saa tehtyä vain yrittämällä rohkeasti.

Z Zorro. Ihailin lapsena Zorroa, varsinkin hänen miekkailuaan.

Å Åbo. Turku on nasta paikka, jossa asuu sukulaisiani. Turun linna on mielettömän upea, samoin Uittamon avantouintipaikka.

Ä Äiti. Mukava ja viisas ihminen. Äiti on opettanut toisten huomioon ottamista.

Ö Öljy. Olemme nauttineet 150 vuotta öljystä, mutta enää se ei onnistu ilmastonmuutoksen takia. On keksittävä uusi energiamuotoja ja elettävä säästäväisempää elämää.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria.

Artikkeli on ensimmäiseksi ilmestynyt toukokuun 2019 Gloriassa.

Kuka?

Mika Myllyaho, 52, Kansallisteatterin pääjohtaja, teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja poika.

Harrastaa kitaran soittoa, karatea ja seinäkiipeilyä. Valmistui Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi vuonna 1999.

Toimi aiemmin Ryhmäteatterin taiteellisena johtajana.

nyt on nmäytön paikkaa.

Toivon sama  uusille ministereiiltä  ei Audia takapuolen alle vaan sähköpyörät ja junalla  muut matkat..nyt on näytön paikka ja lupusten lunastamisen aika  kun kerran kansalta  vaaditte osatte varman näyttää esimerkkiä ei se peli vetele että kansa ei saa ajaa autoille  itse  parkeerattea takapuolenne autoon.. ei ei  nyt se ei enää käy sen verran älömöä käyty  ilmastomuuoksesta mallia näyttämään  herrasväki osaate  sen kyllä kiitos..

Sisältö jatkuu mainoksen alla