On se vaan kuuma kinkku.

Totta kai. Naturalmente! Juuri näinhän sen piti mennä. Jos joku korkeampi käsi jossakin jotakin käsikirjoitusta kirjoittaa, niin eiköhän alusta asti ole ollut selvää, että Javier Bardem, 40, Espanjan lahja maailman naispuoliselle elokuvayleisölle, löytää rinnalleen maailman kauneimman näyttelijättären Penélope Cruzin, 35. Ja sitten nämä söpöläiset rakastavat toisiaan aikojen loppuun saakka ja täyttävät maan suklaasilmäisillä pikku-Javeilla ja pikku-Peneillä.

Tosin tähän tarinaan kuuluu pari mutkaa matkaan ja muutama vuosi, joiden aikana kumpikin häröili tahoillaan. Eikä jälkikasvusta ainakaan ihan vielä ole raportoitu.

Jo uransa alussa Espanjassa yhdessä näytelleet tähdet ovat tunteneet toisensa pian toistakymmentä vuotta. Kansainväliseen kuuluisuuteen he singahtivat 90-luvun alussa Bigas Lunan aistillisessa elokuvassa Kinkkua kinkkua, jossa vähän päälle parikymppinen Javier esitti härkätaistelijan urasta ja Penélopesta haaveilevaa ja munaskuitaan kourivaa panojätkää. Heidät nähtiin seuraavina vuosina yhdessä neljässä muussakin elokuvassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Javierin ja Penélopen lempi leimahti kuitenkin vasta aikuisiällä, kun he kaksi vuotta sitten filmasivat yhdessä Woody Allenin Vicky Christina Barcelonaa. Hollywoodin kuumimpiin näyttelijöihin kuuluva pari yritti salata suhteensa mahdollisimman pitkään, mutta tällä hetkellä koko elokuvamaailma kohisee espanjalais-tähtien romanssista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuoreimpien huhujen mukaan Javier olisi taltutettu ja hän olisi – viimein – kosinut tyttöystäväänsä kollega Salma Hayekin häissä kauniista tunnelmasta liikuttuneena. Ajoituksesta ja suhteen laadusta pariskunnalla kun kuulemma on ollut jatkuvasti erimielisyyksiä. Penélopella on ollut kiire naimisiin, mutta Javier on jarrutellut. Se on hänelle tyypillistä: eihän mies ole koskaan hötkyillyt työasioissakaan, vaan tehnyt aina niin kuin on katsonut itselleen parhaaksi.

Namupala haluaa olla vakava

Javier-parka. Minkäs mies latinorakastajan ulkonäölleen mahtaa. Urheilijan kroppa, sopivasti rujo naama ja ruskeat raukeat silmät ovat paketti, josta moni voi vain haaveilla. Menneisyys rugby-pelaajana sekä hyvät geenit ovat taanneet näyttelijälle raamit, joiden varaan leffarooleja on ollut helppo rakentaa. Vinosta nenästään Javierin taas on kiittäminen tuntematonta vastaantulijaa baarissa. Monen mielestä se tuo muuten täydellisiin kasvoihin miehekästä karismaa ja rosoa.

Tähden omasta mielestä hänen ulkonäköönsä kiinnitetään tietenkin ihan liikaa huomiota. Tähti valittiin viime vuonna People-lehden maailman seksikkäimpien miesten listalle, mutta hän on tehnyt kaikkensa, jottei jämähtäisi seksisymboliksi. Javier on rakentanut uraansa vakavien roolien kautta ja ollut vaikka filmaamatta, jos kiinnostavia töitä ei ole ollut tarjolla. Tehtyään mielestään riittävästi testosteronia uhkuvan nuoren kollin rooleja elokuvissa – joiden nimet Kinkkua, kinkkua, Kultaiset munat ja Tissi ja kuu eivät jätä mitään epäselvää – Javier lopetti hommat kahdeksi vuodeksi ja jäi odottamaan oikeanlaista roolia. Javier on kertonut, että heroiinileffa Running Out Of Time (1994) avasi hänen silmänsä näkemään, mistä näyttelemisessä on kyse: se ei ole pelkkä ammatti vaan tapa ilmaista itseään. Tuon leffan jälkeen Javier oli entistä halutumpi ja hänet nähtiin entistä monipuolisimmissa rooleissa. Komistus on häikäissyt muun muassa kuubalaisena homorunoilijana, ruumiiseensa sidottuna neliraajahalvauspotilaana ja mielipuolisen tappajana.

– Unelmani olisi, että vanhana laittaisin kaikki roolihahmoni samaan huoneeseen ja huomaisin, ettei heillä ole mitään sanottavaa toisilleen, koska heillä ei ole mitään yhteistä. Urani alussa kaikessa oli kyse ulkonäöstä, mikä on minusta väärin. Nuorena saat tehdä itsesi näköisiä rooleja – pidät siitä tai et. Kyse on pelkästä fysiikasta. Mutta ihmiset vanhenevat ja lihovat, ja sitten homma loppuu, Javier on sanonut haastattelussa.

Leffaklaanin perillinen

Ja kyllähän Javier tietää mistä puhuu. Javierin isoisä ja äiti Pilar Bardem ovat kotimaassaan tunnettuja näyttelijöitä, eno ohjaa ja myös sisarukset pyörivät alalla. Las Palmasissa Kanarian saarilla syntynyt ja Madridissa kasvanut taiteilijasuvun vesa näki jo pienenä näyttelijän ammatin hyvät ja huonot puolet. Muun muassa televisiosarjoissa ja Pedro Almodóvarin elokuvissa esiintynyttä Pilar-äitiä toisinaan ylistettiin, ja seuraavana hetkenä hän joutui elättämään perheensä siivoojan töillä. Yksinhuoltajaksi Pilar oli jäänyt kuopus Javierin ollessa kolmivuotias, kun hän erosi lastensa väkivaltaisesta isästä. 1970-luvun katolisessa Espanjassa avioero oli ennen kuulumatonta, mutta Pilar ei ole muutenkaan mikään tavallinen rouva. Paitsi näyttelijäntöistään hänet tunnetaan äänekkäistä mielipiteistään. Pilar on taistellut niin naisten oikeuksien, näyttelijöiden työolosuhteiden kuin vapaamielisemmän katolisen kirkon puolesta. Äiti Pilar onkin Javierin elämässä tärkeä hahmo ja esikuva, jota kenen tahansa naisen on vaikea ylittää.

Bardemeiden suvussa näyttelijän työ taitaa olla kohtalo, jota on vaikea kiertää. Ennen alalle päätymistään Javier suunnitteli ihan toisenlaisia uria. Hän pelasi rugbya Espanjan maajoukkueessa ja opiskeli kuvataiteita Madridin kuuluisimmassa taidekoulussa haaveenaan maalarin ammatti, muttei lopulta kokenut olevansa riittävän lahjakas uudeksi Picassoksi. Elokuviin Javierin houkutteli Bigas Luna, jonka surrealistinen, aistillinen ja humoristinen tyyli kolahti nuoreen mieheen.

– Perheeni takia tiesin, että tämä voi olla koko elämän kestävä ammatti, jos onnistuu ensin ansaitsemaan alan arvostuksen. Mutta itsetunnon on oltava vahva eikä muiden mielipiteiden pidä antaa vaikuttaa.

– Parasta työssäni on, että siinä saa luvan mennä toisten ihmisen nahkoihin, katsella maailmaa vieraan silmin. Roolien läpi oppii myös ymmärtämään itseään.

Sydän aina Espanjassa

Espanjassa Javier on supertähti, ja maailman näyttelijöiden ykköskaartiin hänet on voinut laskea jo vuosia. Rakkautta koleran aikaan -ohjaaja Mike Newell on kehunut Javieria yhdeksi parhaista näyttelijöistä, joiden kanssa hän on työskennellyt. Hän on verrannut suklaasilmän heittäytymiskykyä Al Pacinoon taituruuteen.

– Javier on niin sulautunut roolihahmoonsa, että jos unohdan huutaa poikki, ennen kuin hän poistuu kuvauspaikalta, hän kävelee ulos ja jatkaa toista elämäänsä roolihahmona.

Newell on paljastanut, että Javier on itsekriittinen ja inhoaa itsensä katselemista valkokankaalta. Erityisen herkkä hän on murtuneen nenänsä suhteen.

Javier itsekin kertoo suhtautuvansa työhönsä vakavasti. Hän uskoo käyvänsä loputtomine kysymyksineen ohjaajien hermoille. Huipputähti on myös kertonut, ettei työ ole koskaan käynyt häneltä leikiten, sillä toisin kuin ehkä uskoisi, hän on pohjimmiltaan ujo ihminen.

– Mutta mitä tahansa sitten olenkin, niin laiska en ole, Javier sanoo.

Se on helppo uskoa. Äidinkielenään espanjaa puhuva tähti on nähnyt paljon vaivaa pärjätäkseen englannilla, jota suuret Hollywood-roolit vaativat. Edelleenkin englanniksi näytteleminen vaatii häneltä enemmän vaivaa kuin kotikielellä työskentely. Englannin kielessä Javier tosin sai 13 vuoden ajan intensiiviopetusta, sillä hän seurusteli kieltenopettaja-kääntäjä Christina Palesin kanssa. Pari erosi, ennen kuin Javier alkoi tapailla Penélopea.

Javier on ollut tiukka yksityiselämänsä suhteen, mutta selvää on, että komistuksella on riittänyt vientiä naismaailmassa. Image-lehden haastattelussa viime vuonna hän myönsi nuorena olleensa kuin Kinkkua kinkkua -leffassa esittämänsä panomies Ramon: jakaneensa kinkkua. Javierin nimi yhdistettiin Meri sisälläni -elokuvan vastanäyttelijättäreen Belen Ruedaan, mutta pari ei koskaan myöntänyt romanssia. Ennen kuin romanssi Penélopen kanssa roihahti, Javier kuherteli rantakuvissa itseään 12 vuotta nuoremman tv-tähtösen Veronica Belinchonin kanssa.

Mutta mikä saa tähden pysymään Espanjassa, kun rapakon takana riittäisi rooleja niin paljon kuin jaksaa paiskia?

Javier on sanonut olevansa liian vanha ja laiska vaihtamaan maisemaa pysyvästi. Atlantin takana asuminen antaa myös sopivaa etäisyyttä Hollywoodin säpinöihin, eikä joka roolia tule ahneuksissaan otettua vastaan.

– Tykkään pitää breikkiä isojen töiden välillä ja valmistautua huolella seuraavaan rooliin. Jotkut näyttelijät tekevät töitä ansaitakseen paljon, mutta raha ei ole koskaan ollut minulle tärkeintä. En tarvitse monia autoja tai taloja.

Eikä tähden arki Los Angelesissa olisikaan helppoa: Javier ei nimittäin osaa ajaa autoa.

– Vihaan ja pelkään autoja. Tunnen autossa istuessani samaa pelkoa kuin monet lentokoneessa, Javier on paljastanut.
Amerikkalaisen ja espanjalaisen elokuvan isoimpana erona Javier pitää suhtautumista väkivaltaan ja seksiin.

– Espanjassa emme pelkää seksiä elokuvissa. Perseen näyttäminen ei ole ongelma, mutta väkivalta on. Tuskinpa olet nähnyt monta espanjalaista räiskintäelokuvaa, sillä pelkäämme aseita. Tunteita sen sijaan rakastamme.

Muutoin Amerikassa ja Espanjassa työskentely ei hänestä ole kovinkaan erilaista: näyttelijän työ ja siihen liittyvä pelko ja epävarmuus ovat samanlaisia kaikkialla.

Penélopen viemää

Mutta takaisin Javierin ja Penélopen rakkauselämään, jossa tunteet ja kipinät aika ajoin singahtelevat. Vaikka pari on parhaansa mukaan pitänyt matalaa profiilia, yhtä sun toista tiedonmurua on julkisuuteen vuotanut. Vaikka suhdetta on kestänyt vain kaksi vuotta, pariskunnan on jo kerran uumoiltu eronneenkin – niin verisesti Penélope oli suuttunut siipalleen yhteisten suunnitelmien tärvelemisestä. Pari oli sopinut viettävänsä Vicky Christina Barcelonan kuvausten jälkeen yhteisen sapattivuoden, jotta he olisivat voineet keskittyä toisiinsa ja suhteeseensa. Yhteisen irtioton ja laatuajan takia Penélope oli kieltäytynyt monesta hyvästä elokuvasta, mutta loppujen lopuksi Javier ei osannut sanoa ei houkuttelevalle työtarjoukselle. Penélopen kanssa biitsillä makoilun sijaan mies karkasi kuvauksiin, ja vuoden lopussa hänet nähdään valkokankaalla ihailemansa Alejandro Gonzalez Inarritún Biutiful-elokuvassa.

Selvää myös on, että Penélopen biologinen kello tikittää kovaa. Penélopen veljen mukaan espanjalaistähtönen ihailee suuresti Angelina Jolieta ja hän haluaisi pian tehdä angelinat eli adoptoida lapsen Intiasta. Javier ei ole lainkaan yhtä valmis asettumaan aloilleen kuin suur-perheestä haaveileva tyttöystävänsä.

Viimeisten huhujen mukaan Penélope olisi keväällä esittänyt Javierille uhkavaatimuksen: joko kosit pian tai tämä tyttö lähtee! Tilanteesta hämmentyneen Javierin kerrotaan kääntyneen äiti-Pilarin puoleen neuvojen toivossa. Ja kun äiti on kehottanut pitämään kiinni lahjakkaasta tyttöystävästä, Javier on polvistunut ja esittänyt tuon Penélopen kauan kaipaamaan kysymyksen.

Jos näin on, häitä saatetaan tanssia vielä tänä vuonna. Se saisi Madridin ja Hollywoodin sekaisin: ovathan Javi ja Penélope niin toisensa ansainneet!

Näistä muistat hänet:
Kinkkua, kinkkua (1992)
Before Night Falls (2000)
Lihan värinä (1997)
Meri sisälläni (2004)
Rakkautta koleran aikaan (2007)
Menetetty maa (2007)
Vicky Cristina Barcelona (2008)

Before Night Falls

Javier Ángel Encinas Bardem
Syntynyt
: 1.3.1969 Las Palmasissa Kanarialla.
Äiti: Näyttelijä Pilar Bardem.
Sisarukset: Vanhemmat sisarukset Carlos ja Monica ovat myös alalla.
Horoskooppi: Kalat.
Pituus: 183 senttiä.
Puoliso: Seurustelee näyttelijä Penélope Cruzin kanssa.
Saavutukset: Ensimmäinen espanjalainen Oscar-ehdokas elokuvasta Before Night Falls (2001). Ensimmäinen Oscarilla palkittu espanjalainen saadessaan parhaan miessivuosan palkinnon roolistaan Coenin veljesten Menetetyssä maassa (2008). Tappajan hahmolle ropisi muitakin palkintoja, muun muassa Golden Globe ja BAFTA. Javier on uransa aikana palkittu useasti Goyalla, joka on Espanjan arvostetuin elokuva-alan tunnustus.

Tuoreimmat käänteet

Javier ja Penélope menivät naimisiin heinäkuussa 2010.

Pariskunnan esikoinen syntyy ensi vuonna.

Javierin ja Julia Robertsin tähdittämä Eat Pray Love saa ensi-iltansa 8.10.2010.

Javier on vahvoilla uusissa Oscar-veikkauksissa elokuvasta Biutiful, joka tulee Suomeen tammikuussa.

Tätä et tiennyt Javierista

1. Javierin äiti Pilar Bardem on tunnettu espanjalaisen näyttelijätär ja esiintynyt muun muassa Almodóvarin elokuvassa Lihan värinä yhdessä poikansa nykyisen heilan Penélope Cruzin kanssa.

2. Javier omistaa Madridissa ravintolat Bardemcilla ja Corazon Loco, joita pyörittää hänen siskonsa Monica.

3. Javierilla ja Penelopella on molemmilla Monica-niminen sisko.

4. Javier on sanonut, ettei hän usko Jeesukseen, vaan Al Pacinoon.

5. Kulkee joskus valeasussa tarkkaillakseen ihmisiä roolejaan varten.

6. Javier ei käytä alkoholia mutta on ketjupolttaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla