Prinsessa Birgitta on asunut suuren osan elämästään Mallorcalla. Kuva: MVPhotos
Prinsessa Birgitta on asunut suuren osan elämästään Mallorcalla. Kuva: MVPhotos

Kaarle Kustaan isosiskolle, Mallorcalla viihtyvälle prinsessa Birgitalle, on aina maistunut makea elämä.

Se ruskettunut ja ryppyinen prinsessa!

Ruotsin prinsessa Birgitan, kuningas Kaarle XVI Kustaan isosiskon, habitukselle on tavattu naureskella jo useampi vuosikymmen. Ainakin suomalaisessa mediassa. Ruotsalaiset eivät tietenkään moiseen sortuisi.

Toisaalta, mikä ihme se on, että vuosikausia Mallorcalla asunut Birgitta on ottanut aurinkoa – yllätys – ja hänellä on 81-vuotiaana ryppyjä – yllätys. Birgitan tyyliin kuuluu myös tiaroita, jalokiviä, turkiksia, pastellivärejä, rohkeita kuoseja ja röökiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Birgitta ei ole Ruotsissa mikään tavallinen näky, sillä hän on asunut ulkomailla melkein 60 vuotta, ensin Saksassa ja 1990-luvulta asti Mallorcalla. Hänellä ei juuri ole rasittavia edustustehtäviä, ja esimerkiksi kummipoikansa Carl Philipin ensimmäisen lapsen ristiäisistä hän jäi pois, koska järjesti samaan aikaan Espanjassa golfkisoja. Birgitta piipahtaa hovin tilaisuuksiin silloin, kun omat vapaa-ajan menot eivät ole esteenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Birgitta tykkää golfata. Hän on koulutukseltaan liikunnanohjaaja.
Birgitta tykkää golfata. Hän on koulutukseltaan liikunnanohjaaja.

Syy Mallorcalla asumiseen on sama kuin kenellä tahansa pohjoismaalaisella, jolla ei ole toimeentulo-ongelmia: kivemmat kelit.

Birgitta on avoimesti kertonut inhoavansa Ruotsin säätä.

– Siellä on liian pimeää ja kylmää. Mitä minä siellä kylmässä tekisin, Mallorcalla asuva Birgitta päivitteli Expressenille muutama vuosi sitten.

– Täällä paistaa aurinko koko ajan, ja jos kerran voi valita, missä asuu, niin miksei sitten täällä.

Voisihan sen kuningasperheen jäseneltä vähän epä­isänmaalliseksikin tulkita.

Hohenzollernin prinsessa

Birgitta on kuninkaan siskoista ainoa, joka on säilyttänyt hovissa protokollan mukaisen virallisen asemansa prinsessana. Sen hän teki menemällä naimisiin saksalaisen prinssin kanssa, omat avut eivät olisi edes Ruotsissa siihen aikoinaan riittäneet. Kaikki neljä vanhempaa siskoa joutuivat väistymään perimysjärjestyksessä Kaarle Kustaan tieltä.

Birgitta on paitsi Ruotsin myös Hohenzollernin prinsessa. Itse Hohenzollernin prinssi kuoli kaksi vuotta sitten, mutta pari oli muuttanut jo 90-luvulla eri maihin asumaan. Se on kuninkaallisissa piireissä yleinen tapa erota, jotteivät vain tittelit ja linnat mene jakoon. Hohenzollernin suvulla on eteläisessä Saksassa mahtipontinen uusgoottilainen pytinki, jossa Birgitta ei kuitenkaan ole koskaan asunut.

Birgitan mies Hansi, oikealta nimeltään Johann Georg Carl Leopold Eitel-Friedrich Meinrad Maria Hubertus Michael Prinz von Hohenzollern, kertoi 2000-luvun alkupuolella myös avoimesti uudesta naisystävästään Sabinesta.

– Onhan tämä meille kaikille vaikeaa, mutta minkäs teet, elämä jatkuu, Birgitta kommentoi Svensk Damtidningille puolisonsa prinssi Hansin kuoleman yksivuotispäivänä viime vuonna.

Stop magneettirannekkeille

1970-luvulla otetussa perhekuvassa Birgitta poseeraa miehensä, anoppinsa ja kolmen lapsensa kanssa muodinmukaisesti ilman rintsikoita. Monissa viime vuosina otetuissa kuvissa voi tulkita Birgitan tapailevan muodikasta duckface-ilmettä.

Ilmeisen hyvä ruotsalainen itsetunto on kannatellut Birgittaa läpi elämän.

Hän on opiskellut liikunnanohjaajaksi, mikä ei ole kuninkaallislusikka suussa syntyneelle kovin kaksinen koulutus, ja hänen intohimokseen mainitaan aina golf, missä hänellä ei ole kovin kaksinen tasoitus.

Birgitta on Carl Philipin kummi.
Birgitta on Carl Philipin kummi.

Birgitta teki myös 1960-luvulla jumppa-lp-levyjä, siis aikana ennen jumppavideoita. Urheilulliseksi hänet kuitenkin aina mainitaan, ja urheiluherätyksen hän sai kuulemma elämänsä suurelta rakkaudelta, ruotsalaiselta urheilijalegendalta Sven Tumbalta, jota Birgitta tapaili ennen avioliittoaan Hansin kanssa.

Birgitta yritti aikoinaan tyttärensä Désiréen kanssa aloittaa bisnestä magneettirannekkeilla ja muilla terveys-
humpuukituotteilla. Markkinoinnissa oli tietysti etua siitä, että Birgitta on Ruotsin kuningashuoneen virallinen jäsen, ja kuulemma Silviakin ehdittiin nähdä ranneke ranteessaan ennen kuin kuningas puuttui asiaan. Kuningasperheen nimissä ei markkinoida tavaraa. Koska Birgitalla on Ruotsin hovissa virallinen titteli, pikkuveli saa vahtia ja moittia hänen tekemisiään.

Birgitan kummipoika, prinssi Carl Philip, on sen sijaan eri aikakauden kasvatti. Hänen suunnittelutoimistonsa Bernadotte & Kylberg lanseerasi kevättalvella Synsamille silmä- ja aurinkolasimalliston, eikä kukaan lotkauttanut hovissa korvaansakaan, vaikka Bernadotten nimen saattaa jonkinlaiseksi markkinointiavuksi laskeakin.

Kerran jo kuolleeksi julistettu

Birgitan isä Kustaa Aadolf kuoli lento-onnettomuudessa Kööpenhaminan Kastrupin kentällä, kun Birgitta oli kymmenen. Pikkuveli, tuleva kruununperijä, oli juuri syntynyt.

– Sen lisäksi elämäni kamalin tapahtuma oli, kun lapsenlapseni kuoli vain muutaman päivän ikäisenä, on Birgitta sanonut.

Birgitalla on kolme lasta, Carl Christian, Désirée ja Hubertus. Hubertuksen ja hänen vaimonsa lapsi syntyi vuonna 2001 vaikeasti vammaisena ja eli vain muutaman päivän.

Birgitalla ja hänen miehellään Hansilla on kolme lasta: Carl Christian, Désirée ja Hubertus
Birgitalla ja hänen miehellään Hansilla on kolme lasta: Carl Christian, Désirée ja Hubertus

Birgitta on Ruotsissa hyvin kuuluisan ”tyttökolmikon” jäsen. Kolmikkoon kuului ruotsalainen näyttelijä ja laulaja Barbro ”Lill-Babs” Svensson, joka kuoli huhtikuun alussa sekä Mona Tumba, joka meni vuonna 1960 naimisiin Birgitan ainoaksi ja ensirakkaudeksi mainitun Sven Tumban kanssa. (Ehkä meille tasavaltalaisille sallitaan tässä välissä lievä silmienpyörittely.)

Tyttökolmikko ehti pitää yhtä lähes 60 vuotta. He antoivat loppuvuodesta ennen Lill Babsin menehtymistä haastattelun Floridassa, jossa Mona Tumba asuu. Jutussa Birgitta ja Lill-Babs ovat viettäneet päivän golfkentällä ja palaavat Monan asunnolle, jossa kaikki kolme yöpyvät. Mona laittaa cavan kylmään ja kattaa pöydälle piparkakkuja, koska Birgitta pitää niistä.

Lill-Babs ja Mona nukkuvat vierekkäin Monan parisängyssä. Birgitta saa oman makuuhuoneen, koska ei ole tottunut nukkumaan yksin – ja onhan hän sentään Ruotsin ja Hohenzollernin prinsessa. Tosin sitä ei mainita oman makuuhuoneen syyksi.

– Birgitta herää ennen meitä, joten tassutelkoot keittiöön, ettei herätä meitä, Mona Tumba sanoo.

– Emme kutsu Birgittaa prinsessaksi silloin, kun olemme kolmistaan. Virallisissa tilaisuuksissa on eri juttu, Lill-Babs lisää.

Myös Birgitta on kerran ehditty julistaa kuolleeksi. Espanjalainen mediayhtiö julkaisi jostain syystä uutisena syksyllä 2016, että Birgitta on menehtynyt. Ilmeisesti kyseessä oli sekaannus pari päivää aiemmin kuolleeseen Preussin prinsessa Birgittaan. Itse uutinen ei ehtinyt levitä, mutta mediatalon virhe sai kyllä laajaa huomiota.

– Jestas, ovatpa he tyhmiä. Hyi hitto, enpä voi oikein muuta sanoa, Birgitta kommentoi mokaa Expressen-lehdelle.

Prinsessa Birgitta

Birgitta Ingeborg Alice, Ruotsin ja Hohenzollernin prinsessa (19.1.1937) on Kustaa Aadolfin ja kuningatar Sibyllan neljästä lapsesta toiseksi vanhin. Hänen pikkuveljensä Kaarle Kustaa on Ruotsin nykyinen kuningas.

Oli naimisissa Hohenzollernin prinssin kanssa vuodesta 1961 prinssi Hansin kuolemaan saakka vuoteen 2016.

Kolme lasta, Carl Christian (s. 1962), Désirée (s. 1963) ja Hubertus (s. 1966).

Koulutukseltaan liikunnanohjaaja.

Mielenkiintoista. Entä Tumbat?

Hyvin kirjoitettu juttu. Mukavasti LÄMPIMIMÄLLÄ huumorilla ja hyvällä maulla maustettu ja sisälsi paljon mielenkiintoisia faktoja. Siis...Lisää tätä! :)

Nainen on susi naiselle

Olipa rumasti kirjoitettu juttu. Sanavalinnat ja näkökulma hirveän negatiivisen ja katkeran oloinen. Mielenkiintoinen nainen kuitenkin ja hieman jos olisi arvostettu naista tekstissä, niin olisi ollut hyväkin juttu. Naisten lehti kuitenkin kyseessä, eikä mikään seiska.

Sisältö jatkuu mainoksen alla