Kaarle Kustaan isosiskolle, Mallorcalla viihtyvälle prinsessa Birgitalle, on aina maistunut makea elämä.

Se ruskettunut ja ryppyinen prinsessa!

Ruotsin prinsessa Birgitan, kuningas Kaarle XVI Kustaan isosiskon, habitukselle on tavattu naureskella jo useampi vuosikymmen. Ainakin suomalaisessa mediassa. Ruotsalaiset eivät tietenkään moiseen sortuisi.

Toisaalta, mikä ihme se on, että vuosikausia Mallorcalla asunut Birgitta on ottanut aurinkoa – yllätys – ja hänellä on 81-vuotiaana ryppyjä – yllätys. Birgitan tyyliin kuuluu myös tiaroita, jalokiviä, turkiksia, pastellivärejä, rohkeita kuoseja ja röökiä.

Birgitta ei ole Ruotsissa mikään tavallinen näky, sillä hän on asunut ulkomailla melkein 60 vuotta, ensin Saksassa ja 1990-luvulta asti Mallorcalla. Hänellä ei juuri ole rasittavia edustustehtäviä, ja esimerkiksi kummipoikansa Carl Philipin ensimmäisen lapsen ristiäisistä hän jäi pois, koska järjesti samaan aikaan Espanjassa golfkisoja. Birgitta piipahtaa hovin tilaisuuksiin silloin, kun omat vapaa-ajan menot eivät ole esteenä.

Birgitta tykkää golfata. Hän on koulutukseltaan liikunnanohjaaja.
Birgitta tykkää golfata. Hän on koulutukseltaan liikunnanohjaaja.

Syy Mallorcalla asumiseen on sama kuin kenellä tahansa pohjoismaalaisella, jolla ei ole toimeentulo-ongelmia: kivemmat kelit.

Birgitta on avoimesti kertonut inhoavansa Ruotsin säätä.

– Siellä on liian pimeää ja kylmää. Mitä minä siellä kylmässä tekisin, Mallorcalla asuva Birgitta päivitteli Expressenille muutama vuosi sitten.

– Täällä paistaa aurinko koko ajan, ja jos kerran voi valita, missä asuu, niin miksei sitten täällä.

Voisihan sen kuningasperheen jäseneltä vähän epä­isänmaalliseksikin tulkita.

Hohenzollernin prinsessa

Birgitta on kuninkaan siskoista ainoa, joka on säilyttänyt hovissa protokollan mukaisen virallisen asemansa prinsessana. Sen hän teki menemällä naimisiin saksalaisen prinssin kanssa, omat avut eivät olisi edes Ruotsissa siihen aikoinaan riittäneet. Kaikki neljä vanhempaa siskoa joutuivat väistymään perimysjärjestyksessä Kaarle Kustaan tieltä.

Birgitta on paitsi Ruotsin myös Hohenzollernin prinsessa. Itse Hohenzollernin prinssi kuoli kaksi vuotta sitten, mutta pari oli muuttanut jo 90-luvulla eri maihin asumaan. Se on kuninkaallisissa piireissä yleinen tapa erota, jotteivät vain tittelit ja linnat mene jakoon. Hohenzollernin suvulla on eteläisessä Saksassa mahtipontinen uusgoottilainen pytinki, jossa Birgitta ei kuitenkaan ole koskaan asunut.

Birgitan mies Hansi, oikealta nimeltään Johann Georg Carl Leopold Eitel-Friedrich Meinrad Maria Hubertus Michael Prinz von Hohenzollern, kertoi 2000-luvun alkupuolella myös avoimesti uudesta naisystävästään Sabinesta.

– Onhan tämä meille kaikille vaikeaa, mutta minkäs teet, elämä jatkuu, Birgitta kommentoi Svensk Damtidningille puolisonsa prinssi Hansin kuoleman yksivuotispäivänä viime vuonna.

Stop magneettirannekkeille

1970-luvulla otetussa perhekuvassa Birgitta poseeraa miehensä, anoppinsa ja kolmen lapsensa kanssa muodinmukaisesti ilman rintsikoita. Monissa viime vuosina otetuissa kuvissa voi tulkita Birgitan tapailevan muodikasta duckface-ilmettä.

Ilmeisen hyvä ruotsalainen itsetunto on kannatellut Birgittaa läpi elämän.

Hän on opiskellut liikunnanohjaajaksi, mikä ei ole kuninkaallislusikka suussa syntyneelle kovin kaksinen koulutus, ja hänen intohimokseen mainitaan aina golf, missä hänellä ei ole kovin kaksinen tasoitus.

Birgitta on Carl Philipin kummi.
Birgitta on Carl Philipin kummi.

Birgitta teki myös 1960-luvulla jumppa-lp-levyjä, siis aikana ennen jumppavideoita. Urheilulliseksi hänet kuitenkin aina mainitaan, ja urheiluherätyksen hän sai kuulemma elämänsä suurelta rakkaudelta, ruotsalaiselta urheilijalegendalta Sven Tumbalta, jota Birgitta tapaili ennen avioliittoaan Hansin kanssa.

Birgitta yritti aikoinaan tyttärensä Désiréen kanssa aloittaa bisnestä magneettirannekkeilla ja muilla terveys-
humpuukituotteilla. Markkinoinnissa oli tietysti etua siitä, että Birgitta on Ruotsin kuningashuoneen virallinen jäsen, ja kuulemma Silviakin ehdittiin nähdä ranneke ranteessaan ennen kuin kuningas puuttui asiaan. Kuningasperheen nimissä ei markkinoida tavaraa. Koska Birgitalla on Ruotsin hovissa virallinen titteli, pikkuveli saa vahtia ja moittia hänen tekemisiään.

Birgitan kummipoika, prinssi Carl Philip, on sen sijaan eri aikakauden kasvatti. Hänen suunnittelutoimistonsa Bernadotte & Kylberg lanseerasi kevättalvella Synsamille silmä- ja aurinkolasimalliston, eikä kukaan lotkauttanut hovissa korvaansakaan, vaikka Bernadotten nimen saattaa jonkinlaiseksi markkinointiavuksi laskeakin.

Kerran jo kuolleeksi julistettu

Birgitan isä Kustaa Aadolf kuoli lento-onnettomuudessa Kööpenhaminan Kastrupin kentällä, kun Birgitta oli kymmenen. Pikkuveli, tuleva kruununperijä, oli juuri syntynyt.

– Sen lisäksi elämäni kamalin tapahtuma oli, kun lapsenlapseni kuoli vain muutaman päivän ikäisenä, on Birgitta sanonut.

Birgitalla on kolme lasta, Carl Christian, Désirée ja Hubertus. Hubertuksen ja hänen vaimonsa lapsi syntyi vuonna 2001 vaikeasti vammaisena ja eli vain muutaman päivän.

Birgitalla ja hänen miehellään Hansilla on kolme lasta: Carl Christian, Désirée ja Hubertus
Birgitalla ja hänen miehellään Hansilla on kolme lasta: Carl Christian, Désirée ja Hubertus

Birgitta on Ruotsissa hyvin kuuluisan ”tyttökolmikon” jäsen. Kolmikkoon kuului ruotsalainen näyttelijä ja laulaja Barbro ”Lill-Babs” Svensson, joka kuoli huhtikuun alussa sekä Mona Tumba, joka meni vuonna 1960 naimisiin Birgitan ainoaksi ja ensirakkaudeksi mainitun Sven Tumban kanssa. (Ehkä meille tasavaltalaisille sallitaan tässä välissä lievä silmienpyörittely.)

Tyttökolmikko ehti pitää yhtä lähes 60 vuotta. He antoivat loppuvuodesta ennen Lill Babsin menehtymistä haastattelun Floridassa, jossa Mona Tumba asuu. Jutussa Birgitta ja Lill-Babs ovat viettäneet päivän golfkentällä ja palaavat Monan asunnolle, jossa kaikki kolme yöpyvät. Mona laittaa cavan kylmään ja kattaa pöydälle piparkakkuja, koska Birgitta pitää niistä.

Lill-Babs ja Mona nukkuvat vierekkäin Monan parisängyssä. Birgitta saa oman makuuhuoneen, koska ei ole tottunut nukkumaan yksin – ja onhan hän sentään Ruotsin ja Hohenzollernin prinsessa. Tosin sitä ei mainita oman makuuhuoneen syyksi.

– Birgitta herää ennen meitä, joten tassutelkoot keittiöön, ettei herätä meitä, Mona Tumba sanoo.

– Emme kutsu Birgittaa prinsessaksi silloin, kun olemme kolmistaan. Virallisissa tilaisuuksissa on eri juttu, Lill-Babs lisää.

Myös Birgitta on kerran ehditty julistaa kuolleeksi. Espanjalainen mediayhtiö julkaisi jostain syystä uutisena syksyllä 2016, että Birgitta on menehtynyt. Ilmeisesti kyseessä oli sekaannus pari päivää aiemmin kuolleeseen Preussin prinsessa Birgittaan. Itse uutinen ei ehtinyt levitä, mutta mediatalon virhe sai kyllä laajaa huomiota.

– Jestas, ovatpa he tyhmiä. Hyi hitto, enpä voi oikein muuta sanoa, Birgitta kommentoi mokaa Expressen-lehdelle.

Prinsessa Birgitta

Birgitta Ingeborg Alice, Ruotsin ja Hohenzollernin prinsessa (19.1.1937) on Kustaa Aadolfin ja kuningatar Sibyllan neljästä lapsesta toiseksi vanhin. Hänen pikkuveljensä Kaarle Kustaa on Ruotsin nykyinen kuningas.

Oli naimisissa Hohenzollernin prinssin kanssa vuodesta 1961 prinssi Hansin kuolemaan saakka vuoteen 2016.

Kolme lasta, Carl Christian (s. 1962), Désirée (s. 1963) ja Hubertus (s. 1966).

Koulutukseltaan liikunnanohjaaja.

Nainen on susi naiselle

Kaarle Kustaan sisko prinsessa Birgitta ei viihdy Ruotsissa: ”Siellä on liian kylmää, mitä minä siellä kylmässä tekisin?”

Olipa rumasti kirjoitettu juttu. Sanavalinnat ja näkökulma hirveän negatiivisen ja katkeran oloinen. Mielenkiintoinen nainen kuitenkin ja hieman jos olisi arvostettu naista tekstissä, niin olisi ollut hyväkin juttu. Naisten lehti kuitenkin kyseessä, eikä mikään seiska.
Lue kommentti

Pitkä eduskuntakausi väsytti kansanedustaja Ozan Yanarin. – Nyt otan muutaman viikon iisisti ja nollaan.

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar, 31, nautti helteestä ja alkavasta lomastaan Porissa Suomi Areena -tapahtumassa.

– Vuosi on ollut täynnä töitä, ja nyt alkaa vähän väsyttää. Suomi Areenan jälkeen otan muutaman viikon todella iisisti. Nollaan ja valmistaudun eduskunnan syyskauteen, Ozan kertoo.

Lomallaan Ozan suuntaa Turkkiin, synnyinkaupunkiinsa Istanbuliin sekä länsirannikolle.

– Aion tavata sukulaisia, ystäviä ja irtaantua tästä todellisuudesta. Poliittista keskustelua seuraan kyllä lomallakin.
Ozan suosittelee Istanbuliin matkaavia tutustumaan esimerkiksi Besiktasin baarikatuun.

– Se on todella kiva, elävä ja mielenkiintoinen katu. Siellä on kiva istuskella ja ottaa pari bisseä. Istanbul toimii lännen ja idän kohtaamispaikkana. Alueella on paljon historiaa, hyviä ravintoloita ja tekemistä, Ozan vinkkaa.

– Kannattaa käydä myös Aasian puolella olevalla kiinnostavalla ostoskadulla, Bagdadinkadulla.

Isyys odottaa

Ozan Yanar saa esikoislapsensa loppusyksystä Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtajana työskentelevän puolisonsa Aishi Zidanin kanssa.

– Olen todella innoissani ja täynnä iloa ja lämpöä. Olen yhtä hymyä, kun ajattelen sitä, Ozan iloitsee.

Pariskunta tietää tulevan lapsen sukupuolen, mutta haluaa pitää sen vielä omana tietonaan. Ozan kertoo valmistautuneensa isyyteen muun muassa lukemalla kansanedustaja Jani Toivolan kirjoittaman teoksen Kirja tytölleni.
– Jani kertoo siinä isyystarinansa rehellisesti. On mahtavaa, että myös miehet puhuvat isyydestään.

Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos
Monacon prinsessa Stephanie on erityisen viehtynyt sirkuksesta. Kuva: MVPhotos

Monacon prinsessa Stephanie piristi kuninkaallista kenttää tekemällä, mitä huvitti. Vaikka karkaamalla sirkukseen.

Monacon prinsessa Stephanien yksityiselämä on saanut vannoutuneimmatkin kuninkaallisperheiden ihailijat nostelemaan kulmakarvojaan, viimeistään siinä vaiheessa, kun hän alkoi vuonna 2001 seurustella naimisissa olleen sveitsiläisen norsunkouluttajan Franco Knien kanssa ja muutti lapsineen miehen luo kiertävään sirkukseen.

Se oli kuitenkin vain yksi skandaali pitkässä skandaalien ketjussa. Ensimmäinen ja surullisin niistä tapahtui vuonna 1982, kun silloisen hallitsijaparin Rainierin ja Gracen nuorin lapsi lävähti täysillä julkisuuteen äitinsä kuoleman yhteydessä. Maailman toiseksi kuuluisimmassa kuninkaallisessa autokolarissa (kuuluisimman uhri on tietysti prinsessa Diana) kuoli ihailtu ja ylistetty äiti, entinen ihailtu ja ylistetty Hollywood-näyttelijä, joka ennen avioliittoaan tunnettiin nimellä Grace Kelly. Maaseutuasunnoltaan palaamassa olleet äiti ja tytär suistuivat serpentiinitieltä rotkoon, ja vain tytär jäi henkiin.

Heti aluksi spekuloitiin, olisiko 17-vuotias ja siis alaikäinen Stephanie ollut ratissa, mutta myöhemmin on selvitetty, että Grace sai ajaessaan ilmeisesti sairaskohtauksen.

Tapahtuma tietysti mullisti Stephanien elämän, eikä hän pukahtanut asiasta mitään ennen kuin 20 vuotta myöhemmin. Vuonna 2002 hän sanoi, ettei kukaan voi ymmärtää, kuinka paljon hän on kärsinyt ja kärsii edelleen äitinsä kuolemasta.

Turvamiehiä, sirkusta, norsuja

Stephanien norsunkouluttajapoikaystävä Franco Knie oli vaatimattomasta tittelistään huolimatta varakasta sveitsiläistä sirkussukua. Suhde kesti vuoden päivät, minkä jälkeen Stephanie meni naimisiin samaan sirkusseurueeseen kuuluneen Adans Lopez Perezin kanssa. Sekin liitto kesti vuoden. Nykyään Stephanie on jättänyt sirkushommat ja palannut lapsineen Monacoon, jota hänen perheensä on hallinnut 1200-luvulta asti.

Stephaniella on kolme lasta, Louis, 25, Pauline, 24, ja Camille, 19. Kahden ensimmäisen isä on Stephanien entinen henkivartija Daniel Ducruet, ja kolmannen isä tiettävästi hovin entinen turvallisuuspäällikkö Jean Raymond Gottlieb. Virallista ilmoitusta nuorimman lapsensa isästä Stephanie ei ole tehnyt.

Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Miss Paljasrinta.

Stephanien nuorimmalla lapsella Camillella ei ole asemaa Monacon perimysjärjestyksessä, koska sääntöjen mukaan oikeus on vain avioliitossa syntyneillä lapsilla. Samassa vanhoillisessa perimysjärjestyksessä pojat yhä edelleen ohittavat tytöt.

Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.
Stephanien vanhemmat Grace Kelly ja prinssi Rainier. Ruhtinatar Grace kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa, jossa myös Stephanie oli mukana.

Henkivartija Ducruet oli naimisissa alkaessaan seurustella Stephanien kanssa, ja hänen vaimonsa oli raskaana, kun skandaalinkäry alkoi levitä julkisuuteen. Stephanie ja Ducruet menivät naimisiin muutama vuosi myöhemmin, kun heidän yhteiset lapsensa olivat jo syntyneet. Vuoden kuluttua häistä Ducruet jäi paparazzien linssiin seurassaan belgialainen Muriel Mol-Houteman, joka oli juuri kruunattu kotimaassaan vuoden 1995 Miss Paljasrinnaksi.

Vaikeaahan tässä kieltämättä on olla silmiään pyörittelemättä.

Vaikka Stephanien yksityiselämälle on helppo hymähdellä, ei hänen isoveljensä, Monacon nykyinen ruhtinas Albert, ole ollut sen puhtaampi pulmunen. Häntä ei ole silti koskaan karkotettu asumaan Alpeille tai suljettu pois isänsä testamentista, kuten Stephanie. Albertin toilailuja on isäpapan ja hovin toimesta luultavasti ennemminkin suojeltu ja peitelty kuin paheksuttu.

Muotia, uimapukuja, poppia

1980-luvulla prinsessa Stephanie käytti asemaansa ja suhteitaan kokeillakseen asioita, joita moni parikymppinen haluaa tänä päivänäkin kokeilla. Hän oli vuonna 1983 harjoittelussa Christian Diorin muotitalossa, jota johti silloin Marc Bohan. Stephanie ystävystyi siellä Alix de la Comblen kanssa. He päättivät lähteä yhdessä Diorilta luodakseen oman luksus­uimapukumalliston. Stephanie myös esiintyi itse omien uimapukujensa mallina, mikä tietysti lisäsi median ja yleisön kiinnostusta. Esimerkiksi The Washington Postissa Pool Position -nimistä mallistoa kutsuttiin ”provosoivaksi”.

Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.
Stephanie ja hänen yhtiökumppaninsa Alix de la Comble (vas.) esittelivät itse oman graafisen uimapukumallistonsa.

– Halusin tehdä jotain omaa juttuani sen sijaan, että vain lekottelisin, Stephanie kertoi lehdelle antamassaan haastattelussa.

– Halusimme myös näyttää ranskalaisille muotipiireille, että kaksi nuorta naista pystyvät tähän. Siellä nimittäin kuvitellaan, etteivät nuoret osaa mitään, hän jatkoi.

Uimapukumallistoa tehtiin kaksi vuotta. Stephanie oli aikeissa ryhtyä myös malliksi, ja sopimuksiakin oli tulossa, mutta varsinainen mallinura tyrehtyi ilmeisesti isä-Rainierin vastustukseen.

Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.
Stephanie tuotti itse esikoissinkkunsa Ouraganin ja sen englanninkielisen version Irresistiblen. Ouragan on edelleen yksi parhaiten myyneistä singleistä Ranskassa.

Stephanie teki myös nimeään kantavan hajuveden vuonna 1989 ja lyhyen popuran, jonka suurin hitti oli vuonna 1986 ranskaksi levytetty euroviisuhenkinen Irresistible.

Hyväntekeväisyyttä monacolaisittain

Nyt Stephanie on 53-vuotias, eikä hänen yksityiselämästään ole juuri kohistu vuosituhannen vaihteen sirkussuhteiden jälkeen. Hän asuu Villa Clos Saint-Martinissa Monacossa, siskonsa Carolinen naapurissa. Muodin ja musiikin sijaan hän on aikuisena toiminut erilaisissa järjestöissä, kuten kuninkaallisilla on tapana. Hän on esimerkiksi YK:n aidsin vastaisen UNAIDS-ohjelman hyväntahdon­lähettiläs ja Monacon sirkusfestivaalin suojelija. Hänen nimeään kantaa myös Princess Stephanie Youth Center, joka muun muassa järjestää monacolaisille nuorille kesäleirejä Etelä-Ranskassa.

Stephaniella on kaksi   norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen   takapihallaan. Norsut   pitää rasvata kerran   kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.
Stephaniella on kaksi norsua, Baby ja Népal, jotka veli-Albertin mukaan käyskentelevät hänen takapihallaan. Norsut pitää rasvata kerran kuussa yltäpäältä kosteusvoiteella ja niiden kynnet kiillottaa hiomakoneella.

Vuonna 2009 Stephanie oli yhden numeron ajan Vogue Paris -lehden vieraileva päätoimittaja. Päätoimittamassaan numerossa hänet ylistettiin yhdeksi 1980-luvun tyyli-ikoneista, ja Stephanie esiintyi sivuilla kuuluisan muotivalokuvaajan Mario Testinon valokuvaamana. Numerossa prinsessa myös ”paljastaa” rakastavansa Mauritiusta ja ihailevansa eteläafrikkalaista Nelson Mandelaa.

Sittemmin Stephanie on ottanut hoitoonsa kaksi sirkuksesta poistettua norsua, Babyn ja Nepalin. Ruhtinas Albertin mukaan norsut käyskentelevät hänen takapihallaan.

Monacon prinsessa Stéphanie Marie Elisabeth Grimaldi, Polignacin kreivitär, syntyi 1.2.1965.

Vanhemmat ruhtinas Rainier ja ruhtinatar Grace. Stephanien veli Albert on Monacon nykyinen ruhtinas.

Kolme lasta Louis (s. 1992), Pauline (s. 1994) ja Camille (s. 1998).

Ollut kahdesti naimisissa ja seurustellut myös ranskalaisen F1-kuski Paul Belmondon ja amerikkalaisen näyttelijän Rob Lowen kanssa.