Jutta on autonainen. Sähköllä kulkevan BMW i8:n hän osti pari vuotta sitten noin 160 000 eurolla. Ei ekologisista syistä, vaan siksi,  että se on niin nätti.
Jutta on autonainen. Sähköllä kulkevan BMW i8:n hän osti pari vuotta sitten noin 160 000 eurolla. Ei ekologisista syistä, vaan siksi, että se on niin nätti.

Jutta Larmilla olisi varaa heittäytyä oloneuvokseksi vaikka saman tien. Tärkeää on, että luksustuotteet, joita  hän ostaa, on ansaittu omalla työllä.

Ostokrapula iski suunnilleen Helsinki-Tampere-matkan puolivälissä. Viereisellä penkillä kauniisti paketoidut Vuittonin lentolaukku ja matkakassi alkoivatkin kolkuttaa Jutta Larmin omaatuntoa. Vielä Esplanadin liikkeessä ne olivat tuntuneet menestyjänaisen perustelluilta hankinnoilta.

– Olin mielestäni ansainnut ne. Hedonistinen nautinto kestää kuitenkin vain hetken. Ostokrapulan tunteesta pääseminen kesti paljon pidempään, Jutta sanoo nyt, kun laukut ovat jo nähneet kilsoja.

– Minulla oli tavaraan aiemmin isompi nälkä. Se on muuttunut paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta ei tässä kursailemaan käydä. Jutta ostaa edelleen kalliita luksustuotteita, nyt vain harkitummin ja harvakseltaan. Yli 10 000 euron Birkin-laukku, Rolex, BMW-auto ja hulppea järvenrantatalo ovat etappeja yrittäjän pitkällä uralla ja itselle myönnettyjä palkintoja saavutetuista tavoitteista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tieni on ollut sen verran kivinen ja muhkurainen, että osaan arvostaa onnistumisia ja uskallan nauttia niistä. Minulle on tärkeää voida tuntea, että varallisuus on oman työni tulosta.

Aiemmin ostamisessa oli myös näyttämisenhalua muille, mutta ei enää.

– Jokin ylellinen tuote voi olla mukavuusjuttu itselle, mutta olisi tökeröä pröystäillä niillä ulospäin. Kun laahustelen tuolla menemään, ulkoisesta olemuksestani ei voi päätellä, että siinäpä on bisneksissään menestyvä nainen.

Varallisuuden sijaan Juttaa ovat alkaneet houkutella toisenlaiset tavoitteet, aineettomat päämäärät.

– Olen alkanut miettiä, mikä minua motivoi. En tavoittele korkeampaa elintasoa. Minulla on jo kaikki haluamani, mitä rahalla voi saada. Seuraavat toiveeni liittyvät tekemättömyyteen, tasapainoon ja mielenrauhaan. Kiireisten vuosien jälkeen huomaan kysyväni, jokos sitä voisi vähän himmata.

Jutan sijoitusneuvojan mukaan voi. Sijoitettu omaisuus itse asiassa tuottaa jo sen verran, että periaatteessa Jutalla olisi varaa jäädä oloneuvokseksi ja silti säilyttää nykyinen elintaso. 46-vuotiaalta yrittäjältä se on hyvin.

– Moni yrittäjä vetää urallaan viimeisille metreille ja jättäytyy taka-alalle vasta, kun on jo ihan piipussa. Miksi rakentaa määränpäätä, josta ei ehdi nauttia? Jutta miettii.

– Menestyksellä on ollut hintansakin. Kun poikani oli pieni, olin paljon poissa niin fyysisesti kuin henkisesti, ja äidilläni oli suuri rooli Maxin kasvatuksessa. Olemme jutelleet nämä asiat poikani kanssa. Ajattelen, että ehkä sitten mummuna saan paikata osuuttani.

Jutta ja Juha lomailivat joulun ja vuodenvaihteen Thaimaassa. Osan matkasta lapset olivat mukana, lopun pari vietti kaksin.
Jutta ja Juha lomailivat joulun ja vuodenvaihteen Thaimaassa. Osan matkasta lapset olivat mukana, lopun pari vietti kaksin.

Maanantai

Kahvila Kaffila, aamupalaa 21,60 €

Käyttörahaa Maxille 100 €

”Kaffila työpaikkani nurkalla on kiireisten aamujen pelastus. Pyrin juomaan vihersmoothien joka aamu, ja jos en ehdi tehdä sitä kotona, Kaffilasta saan senkin.

Ostin aamupalaa kahdelle, kun puolisoni Juhakin tuli toimistollemme. Työskentelemme usein eri kaupungeissa, mutta tänään olimme molemmat Tampereella.

Iltapäivällä nostin käteistä pojalleni. Mietin monesti, mikä summa on nykyään sopivasti 16-vuotiaalle. Pienellä lapsella on pienet menot, isolla lapsella isot menot.

” Jos koulu ei kiinnosta, en jätä perinnöksi senttiäkään.”

Max vaikuttaa järkevältä teiniltä rahankäytössään. Vain pelien virtuaalinen maailma olisi pohjaton kaivo, mutta muuten hän on kulutuksen suhteen minimalisti. Jos olen ostanut hänelle jonkin kalliimman tavaran, hän saattaa kysyä: mitä järkeä. Hän ei ruinaa mitään turhaa.

Max on pienestä asti seurannut, miten teen paljon töitä, ja hän käsittää sen merkityksen nyt päräyttäessään mönkijänsä käyntiin autotallista. Olen ylpeä, että pystyn tuuppaamaan häntä elämässä eteenpäin, mutta samalla olen sanonut, että jos koulu ei kiinnosta, en jätä perinnöksi senttiäkään. Silloin hösellän itse kaiken menemään. Hän saa tehdä ammatikseen, mitä haluaa, kunhan on kiinnostunut tekemään jotain.

Minun lapsuudessani luksustuotteilla ei ollut merkitystä. Kuvittelin meidän olevan keskivertoa varakkaampia, kun pääsin kerran vuodessa etelään ja sain Leviksen farkut. Isäni piti parturikampaamoa ja oli hövelimpi antamaan karkkirahaa. Vanhempieni eron jälkeen äiti piti tarkasti kirjaa menoistamme ja muistutti, että nyt on niukkaa. Silti hän siirsi joka kuukausi rahaa matkatilille, että pääsimme reissuun.

Vaikka äiti oli kova matkustamaan, kuoltuaan häneltä jäi nuukasti eläneen opettajan kiva perintö. Hyppäytin sen suoraan Maxille, joka säästää nyt omaan asuntoon. Se on huikea helpotus aikuistumisen ja opiskelujen kynnyksellä.”

Tiistai

Antiikkivaatekaappi entisöijältä 650 €

Kaverilounas 25 €

”Syön lounaan usein ulkona. Voisin naamioida syyksi kiireen, mutta helppoushan sen ratkaisee. Kuljin vuosikaudet muovirasiat matkassani ja tiesin tarkalleen, moneltako ja mitä syön. Nyt minulla on vapaus syödä milloin ja missä huvittaa. En oikein tykkää ruuanlaittamisesta. Arjessa teemme helppoja keittoja tai makaronimössöjä.

Jos tapaan ystäviäni lounaalla, minulla on aika usein tapana maksaa. Toisaalta hekin haluavat huolehtia vuoroistaan, ja lopussa kaikki tyrkyttävät korttejaan ja tarjoilijat ovat ihan että päättäkää jo, hyvät ihmiset.

Kodin sisustukseen on mennyt paljon rahaa, mutta nyt suunnitelmat ovat loppusuoralla. Kun makuuhuonettamme avarrettiin poistamalla sieltä vaatehuone, halusin tilaan antiikkisen vaatekaapin. Lahdesta suositeltiin entisöijää, jolta löytyi täydellinen puukaappi. Hankimme samaan tilaan vielä ikivanhan, kahdenistuttavan keinutuolin käytettynä Rovaniemeltä. Modernin kauden jälkeen olemme Juhan kanssa ihastuneet vanhoihin, käsin tehtyihin kalusteisiin. Niillä on takanaan hieno tarina, ja ne on tehty kestämään.”

Larmien kodin sisustus on vaihtunut modernista tunnelmalliseen antiikkiin ja käsin tehtyihin kalusteisiin. ”Olen tehnyt löytöjä Torista ja ostanut entisöijiltä. Tuntuu hyvältä, kun tavaroilla on oma historiansa.”
Larmien kodin sisustus on vaihtunut modernista tunnelmalliseen antiikkiin ja käsin tehtyihin kalusteisiin. ”Olen tehnyt löytöjä Torista ja ostanut entisöijiltä. Tuntuu hyvältä, kun tavaroilla on oma historiansa.”

Keskiviikko

Auton tankkaus 60,59 €

Hydra facials -kasvohoito 85 €

”Autot ovat minulle sisustustakin suurempi intohimo, ne ovat olleet tärkeitä nuoresta asti. Olen jumittunut bemareihin niin, että hiljattain minua pyydettiin BMW Ladies Clubin emännäksi. Ajamme paljon töiden ja perhekuvioidenkin takia. Juhan 10-vuotiaat kaksoset asuvat Espoossa, ja Juha yöpyy siellä heidän kanssaan viikoittain. Joka toisena viikonloppuna he tulevat luoksemme Pirkkalaan.

Huushollissamme on kaksi autoa: BMW X7 on firman auto ja i8 omani. I8 kulkee pääosin sähköllä, mutta en minä sitä ekologisuuden vuoksi hankkinut. Auto oli minulle tavoite, jonka lopulta saavutin. Vähän epämukavahan se on, mutta niin perhanan nätti.

Nuorempana autot olivat egollinen juttu, katsokaapa, mikä minulla on. Nykyään kyse on vilpittömästi ajomukavuudesta. Minulla on autoihin rakkaussuhde: iloitsen niiden näkemisestä ja vietän paljon aikaa autossa.

X7:n käyttöön sovimme uudet säännöt. Edelliseen kertyi kaikenlaista karkkipapereista paitoihin, mutta nykyiseen ei saa jättää mitään, eikä siinä saa syödä tai juoda muuta kuin vettä. Sääntöön ovat sitoutuneet kaikki, lapsia myöten. Se on yksi tapa kunnioittaa autoa.

Töiden jälkeen kävin tehokkaassa puolen tunnin kasvohoidossa. Tykkään käyttää erilaisia palveluja. Käytän ammattilaista, jos tarvitaan maalaria, siivousta ja kukkamultien vaihtoa. Järkeilen, että oma työpainokseni tuottaa paremmin muualla ja jokainen tekee, mitä parhaiten osaa. Tiedän tarkalleen, miten merkityksellistä rahani on pienyrittäjälle.

Jos tilaan palveluita tai urakointeja, olen oppinut pyytämään tarjouksen etukäteen. Toisinaan olen joutunut tilanteisiin, joissa mietin, maksatetaanko minulla jotain turhaa vain, koska ajatellaan, että summa olisi minulle pikkujuttu. Että tuo nyt joutaa maksella. Se on vähän ikävä ilmiö. ”

Torstai

Käynti fysioterapeutilla 70 €

Lounas 16,50 €

”Ennen työtapaamista Helsingissä kävin tutulla fysio­terapeutilla. Liekö ikääntymistä vai mitä, mutta kehoni vaatii viikoittaista huoltoa, ja jos tingin siitä, huomaan sen olossani heti. Käytän erilaisia hoitoja tarpeen mukaan: akupunktiota, kokonaisvaltaista fysioterapiaa, kranio­sakraalisia hoitoja, erilaisia energiahoitoja, osteo­patiaa. Minulla on muutaman hyvän hoitajan rinki, johon turvaudun.

Käyn myös kuntosalilla, ja sen maksu menee tililtäni suoraan.”

Kolmen kissan taloudessa kuluu ruokia ja hiekkaa. ”Valitsen mieluiten alaan erikoistuneen liikkeen kuin marketit.”
Kolmen kissan taloudessa kuluu ruokia ja hiekkaa. ”Valitsen mieluiten alaan erikoistuneen liikkeen kuin marketit.”

Perjantai

Kissanruokaostoksia 64,80 €

Kissan hammaskiven poisto 300 €

Välipala-aineksia lähikaupasta 22,90 €

Kukkia kotiin Hopiahipusta 42 €

”Meillä on nykyään kolme kissaa. Pätkis muutti Danten ja Minin seuraksi, kun se ei sopeutunutkaan ensimmäiseen kotiinsa. Kissat ovat nirsoja ruokatottumuksissaan, ja niiden ruoka ostetaan eläinkaupasta. Eläinten hoitaminen on yllättävän kallista.

Yksi kissoista kävi hammaskiven poistossa. Operaa­tion jälkeen vastaanotolla kerrottiin, että yksi hammas pitäisi vielä poistaa. Ihmettelin, miksei sitä voitu ottaa samalla – nyt kissa tarvitsisi taas rauhoituksen. Jäimme miettimään sopivaa ajankohtaa.”

Viikonloppua juhlistetaan kukkaostoksilla Pirkkalan Hopiahipussa. ”Heinät ovat pitkäkestoisempia kuin leikkokukat.”
Viikonloppua juhlistetaan kukkaostoksilla Pirkkalan Hopiahipussa. ”Heinät ovat pitkäkestoisempia kuin leikkokukat.”

Lauantai

Verkkokauppaostoksia BYPIASista 380 €

Ruokaa S-Marketista 83,10 €

Kaksosille Hoplop-käynti + käyttörahaa 76 €

”Voisin petrata käyttämällä enemmän kivijalkaliikkeitä, mutta helppouden vuoksi ostaminen on mennyt verkkoon. Toisaalta siellä olen maltillisempi: usein vien tavaroita ostoskoriin, mutta mietin sitten, tarvitsenko niitä oikeasti. Palaan maksamaan harkittuani ja vain, jos ihan oikeasti tarvitsen jotain – ihminen ei paljon tarvitse.

Viime vuonna innostuimme Juhan kanssa Marie Kondon esimerkistä. Halusimme itsekin eroon turhasta tavarasta ja palkkasimme avuksi ammattijärjestäjä Ilana Aallon. Kävimme läpi joka nurkan autotallia ja varastoja myöten. Jumankauta sitä Ikea-kassien määrää, mitä kaikkea tarpeetonta siivosimme kiertoon! Tilaa vapautui älyttömästi, eikä meillä enää ole sekavia romukaappeja, kun pienimmillekin ruuveille ja pattereille on laatikkonsa. Tilalle tulivat harmonia ja rauha.

Jotain myin kirppiksellä, jotain annoin kavereille ja ison osan vaatteita naiselle, joka välittää lahjoituksia vähävaraisille. Lahjoituksia päätyi 36 ihmiselle. Että tuli hyvä mieli!

Raivatessa säästin asiat, joilla on aidosti merkitystä. Rakkaus kirjoihin on peruja lapsuudestani ja äidiltäni. Kirjat ovat osa minua. Kaikkea ei tarvitse raivata pois vain käytännöllisyyden nimissä.”

Juttaa harvoin tituleerataan miljonääriksi. ”Ehkä se liittyy arkiseen tyyliini. Minulla ei ole tapana pröystäillä tuloillani.”
Juttaa harvoin tituleerataan miljonääriksi. ”Ehkä se liittyy arkiseen tyyliini. Minulla ei ole tapana pröystäillä tuloillani.”

Sunnuntai

Hampurilaiset lähiravintola Härlemissä 75 €

Viikon pysäköintimaksut 26 €

Tiede-lehden tilaus 34,90 €

”Meillä on juurtunut tavaksi, että ruokaostokset maksaa tavallisimmin Juha. En oikein edes tiedä, miksi. Ruokaan menee väkisin rahaa, vaikka emme ole mitään sisäfileensyöjiä. Välillä käymme lähikaupassa, välillä isoissa marketeissa. Vielä muutama vuosi sitten väitin, että minähän en missään Lidlissä käy, mutta nykyään löydän sieltä vaikka mitä. Viikonloppuostoksiin menee isompi summa.

Kun kaikki lapset ovat koolla, meillä on tapana skipata sunnuntain aamiainen ja syödä sen sijaan brunssi yhdessä. Silloin paistetaan croissanteja tai karjalanpiirakoita ja tehdään munavoita. Brunssi katetaan nätisti, ja pöydässä on aina jotain makeaa herkkua.

Kävimme koko porukalla hampurilaisella ennen kuin kaksoset palasivat Espooseen. Saimme Maxinkin mukaan. Yhteiset ruokahetket ovat tärkeitä.

Olen aina inhonnut paperitöitä ja kuittien setvimisiä. Olen kiitollinen siitä, että töissä laskut hoitaa tarkka ihminen. Yksityiselämässä pyrin ohjaamaan säännölliset laskut suoraveloitukseen, sillä yksittäinen paperilasku voi unohtua ihan hupsista keikkaa. Että jokin pysäköintivirheen muistutusmaksu voikin ärsyttää, se on niin turhaa ja tyhmää.

Olen kokenut aikoja, jolloin raha oli tiukassa ja bisneksiä meni perseelleen. Silloin opin tavan, jota vaalin edelleen: kun olen maksanut laskun, merkitsen alakulmaan ’hoidettu’ ja pidän ajatuksenmittaisen kiitollisuushetken. Siinä sapetus vaihtuu positiivisuuteen. Se on syvää kiitollisuutta siitä, että olen elämäntilanteessa, jossa pystyn hoitamaan laskun.”

Juttaa harvoin tituleerataan miljonääriksi. Hän ei halua ajatella, että titteli liitettäisiin herkemmin miehiin. ”Ehkä se liittyy arkiseen tyyliini. Minulla ei ole tapana pröystäillä tuloillani.”

Viikon menot yhteensä 2133,39 €

Jutta Larm

  • 46-vuotias hyvinvointiyrittäjä, tietokirjailija ja luennoitsija asuu Pirkkalassa aviomiehensä Juha Larmin kanssa. Perheeseen kuuluu Jutan 16-vuotias poika ja Juhan 10-vuotiaat kaksoset.
  • Jutan perustama Xemax-yritys pyörittää FitFarm-konseptia.
  • Omistaa mm. erämökin Sallassa sekä huvilan Floridassa Jari ”Bull” Mentulan kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla