ET
Anne Korpela ja Risto Laitila ulkoilevat joka päivä. Kodin vierestä aukeaa Kolimajärvi. Kuvat Hanne Manelius
Anne Korpela ja Risto Laitila ulkoilevat joka päivä. Kodin vierestä aukeaa Kolimajärvi. Kuvat Hanne Manelius

Julkkislääkäri Risto Laitila ja Anne Korpela tapasivat 36 vuotta sitten Oulussa lastenpsykiatrisella osastolla, jossa Anne oli hoitajana. Varsinainen seurustelu alkoi suvussa myöhemmin kuuluisaksi tulleesta voileipäkakkuepisodista.

Pihtiputaan keskustassa Asematiellä on pieni, yksityinen lääkäriasema nimeltä A&R Medics. A niin kuin Anne ottaa asiakkaat vastaan. R niin kuin Risto hoitaa potilaat huoneessaan, jossa tutkimuspöydän viereisillä seinillä on perinteisiä opastetauluja sydämestä, keuhkoista ja muista tärkeistä ihmisen osasista.

Risto Laitila, 58, on suomalaisten hyvin tuntema maalaislääkäri. Hän vastasi kahdentoista vuoden ajan katsojien kysymyksiin television suositussa Akuutti-terveysohjelmassa. ET-lehden lukijoiden omalääkäri Risto on ollut yhdeksän vuotta. Siinäkin roolissa hän on hyvin pidetty.

Sairaanhoitaja Anne Korpelaa, 61, kansa ei juuri tunnista, sillä hän on tahtonut harvoin julkisuuteen. Anne, Riston avovaimo, on lääkäriaseman portinvartija. Kun asiakas soittaa varatakseen aikaa, Anne selvittää ensin puhelimessa perin pohjin, mikä on vaivana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Arvostan Annen taitoa kuunnella potilaita. Tämä asiakasrajapinnassa toimiminen on tärkeää, Risto sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anne kertoo, että hän myös sanoo soittajalle suoraan, jos vaiva ei ole käynnin väärti. Asiakkaathan maksavat yksityislääkärin omasta pussistaan. Risto virnistelee, että potilaat ovat suorastaan kiitollisia, kun he lopulta pääsevät Annen tentistä läpi lääkäriä tapaamaan.

Puolet tulijoista on Pihtiputaalta, toinen puoli läheisistä kunnista Kinnulasta, Pyhäjärveltä ja Viitasaarelta.

– Mutkattomia tolkun ihmisiä, jotka eivät vaadi turhia. Monet ovat maataloista kotoisin, ja heidän kanssaan on helppo löytää yhteinen sävel, Risto kuvailee.

Vastaanotto on tunnettu rauhallisesta tahdista. Asiakas saa rupatella vaivansa ja kuulumisensa. Välillä rupattelijat tuovat tuliaisiksi oman kellarin säilykkeitä ja riistaa, haastatteluviikollakin kaksi jänistä.

Ruuanlaitto on Anne ja Riston yhteinen harrastus, josta tulee vällillä kinaakin.

Voileipäkakusta se alkoi

Anne ja Risto tapasivat 36 vuotta sitten Oulussa lastenpsykiatrisella osastolla, jossa Anne oli hoitajana.

– Risto tuli osastolle yöksi päivystämään. Lääkäriopiskelijat tekivät siihen aikaan yöpäivystyksiä. Minä annoin hänelle iltaraportin, Anne kertoo.

Seuraavan kerran he törmäsivät Oulun Rattorissa, nuorten suosimassa baarissa.

Varsinainen seurustelu alkoi suvussa myöhemmin kuuluisaksi tulleesta voileipäkakkuepisodista.

Risto aikoi pyytää Annea viikonlopun mittaisille treffeille saareen. Saaressa hän suunnitteli tarjoavansa ajan herkkua eli Oulun Hovihallin lohivoileipäkakkua. Suosittu tuote piti varata hyvissä ajoin.

– Tilasin kakun väärällä nimellä, jotta voisin jättää sen hakematta, jos Anne ei suostukaan lähtemään saareen, Risto kertoo.

Anne suostui.

– Se oli 12 hengen kakku, ja siinä oli majoneesia varmaan puoli kiloa. Se me syötiin viikonlopun aikana, Anne muistelee ja yhä häntä naurattaa.

”Oli aika asettua ja vedimme käsijarrusta.”

Riston suvun saarimökki oli Pihtiputaalla. Vielä tuolloin nuoret rakastavaiset eivät arvanneet, miten tärkeäksi paikkakunta heille lopulta muodostuisi.

Kuusi vuotta Anne ja Risto sinkoilivat pitkin Suomea. Risto oli lääkäriopintojensa alkuaikoina kesätöissä hoitajana Taivalkoskella – ja harjoitteli sitä ennen neulalla pistämistä appelsiiniin.

Pihtiputaalla Anne ja Risto olivat molemmat kesähoitajina. He kävivät saaresta veneellä töissä, joten heidän piti olla aina samassa vuorossa. Lomilla he matkustivat: yhtenä vuonna interreilasivat Kreikkaan, toisena Portugaliin, kolmantena kiersivät Yhdysvaltoja.

Sen jälkeen kun Risto valmistui lääkäriksi vuonna 1986, pariskunta oli töissä Posiolla, Kruunupyyssä ja lopulta Haapajärvellä. Haapajärven-vuotensa jälkeen he varastoivat vähät tavaransa kunnan ruumishuoneelle ja lähtivät tuttuun saareen miettimään tulevaisuuttaan.

– Oli aika asettua ja vedimme käsijarrusta. Odotin jo ensimmäistä lastani, Anne sanoo.

Moni kunta tarjosi Ristolle terveyskeskuslääkärin paikkaa, mutta Pihtipudas antoi kaupan päälle pienivuokraisen rivitalonpäädyn upealta paikalta virran varrelta. Nuoripari asettui itselleenkin yllätykseksi ”Puttaalle”.

Riston vastaanotto tunnetaan siitä, että siellä jutellaan paljon potilaan kanssa.
Paikallislehti teki 20 vuotta sitten jutun, kun Anne ja Risto aloittivat yrityksensä.

Sumusta laukkulääkäriksi

Poikia syntyi kolme. Kun ensimmäinen meni kouluun, perhe muutti Kärväskylälle uuteen, hulp-peaan omakotitaloon Kolimajärven rannalle. Anne oli kotona, kunnes viimeinenkin lapsi lähti kyläkoulutielle.

– Pyörittelin mitä tekisin. Opiskelisinko jotakin uutta? Anne kertoo.

Juuri siihen saumaan kunta järjesti terveydenhuoltoalan yrittäjäkurssin. Anne osallistui, oppi ja rohkaistui. He perustaisivat Riston kanssa yrityksen!

Ristolle se sopi mainiosti, sillä kymmenen vuotta terveyskeskuslääkärinä riitti. Työpäivät ja päivystysputket olivat pitkiä. Vuodet kuluivat kuin sumussa.

– Meillä oli kesäisin lampaita ja ankkoja. Minulla ei ole tarkkaa mielikuvaa niistä ankoista, paitsi niiden teurastuksesta. Se kuvaa hyvin sitä aikaa, Risto kertoo.

”Tuntui vaikealta pyytää maksua asiakkaalta.”

Yritys sai pontevan alkupotkun, kun viereinen Kinnulan kunta osti Ristolta lomatuurausta ja potilasjonon purkua. Muun ajan yrittäjä-Risto kulki lääkärilaukku kädessä kotikäynneillä. Anne järjesteli niitä kotikonttorista.

– Suunnittelu oli vaikeaa, kun on näin laaja kunta. Matkaa voi olla suuntaansa 60 kilometriä.

Ristokin sai haasteita.

– Tuntui vaikealta pyytää maksua asiakkaalta. En ollut koskaan tehnyt sellaista terveyskeskuksessa. Nyt piti olla käsi ojossa, että sata markkaa, kiitos.

Yksityislääkärin vastaanotto oli maaseudulla tuohon aikaan harvinaista.

Aluksi A&R Medics piti vastaanottoa parina päivänä viikossa paikallisen fysioterapeutin tiloissa. Viitisentoista vuotta sitten Anne ja Risto avasivat kokonaan oman putiikin.

Samoihin aikoihin Ristoa pyydettiin Akuuttiin, kun professoriystävä vinkkasi hänestä ohjelman tuottajalle ja koekuvaukset sujuivat hyvin.

Ristosta tuli maankuulu. Kolme vuotta sitten hän joutui luopumaan rakkaasta ohjelmasta, kun sen kuvaaminen siirrettiin Oulusta Helsinkiin. Matkat Puttaalta pääkaupunkiin ja takaisin olisivat vieneet liian kauan.

Julkisuus on tuonut lisää asiakkaita ja muitakin töitä, mutta yksityisyyttä se on nakertanut.

Kun Risto menee Ouluun katsomaan suosikkijouk- kueensa Kärppien peliä, hänet kyllä tunnistetaan. Anne kertoo, että bussipysäkilläkin saattaa joku koputtaa olalle.

– Voin kuvitella, millaista oikeilla julkkiksilla on. Ei joku Sting voi mennä varmaan minnekään, Risto sanoo.


Lenkille ja saunaan, joka päivä

Annella ja Ristolla on myös yhteinen yksityinen elämä, joka on kaukana maailman humusta ja syrjässä jopa Pihtiputaan keskustasta. He asuvat nyt kahden isoa, punaista taloaan Kolimajärven rannalla.

Kun Anne ja Risto ajavat töistä kesällä sähköpyörillä ja talvella autolla Kärväskylän perukoille, työt unohtuvat matkalle.

Pariskunta elää kuten opettaa.

Riston sanoma on, että hyvään vointiin tarvitaan omaa aikaa ja rauhaa. Jokainen ilta ei saa olla aikataulutettu täyteen menoja ja harrastuksia. Maanantai-iltaisin Anne käy maalauspiirissä ja Risto bändiharjoituksissa. Muina iltoina he ovat pääsääntöisesti kotona.

– Arjen kiireettömyys on tärkeää. Silloin ehtii pitää huolta terveydestään ja parisuhteestaan.

Annen ja Riston päivien selkäranka on kävelylenkki. Kun he tulevat töistä, he askeltavat lähes aina 7,5 kilometriä. Se vie runsaan tunnin. Sää ei käy tekosyystä, sillä se on pariskunnalle vain pukeutumiskysymys. Jos toista laiskottaa, toinen patistaa.

– Minä olen kuin laiska kissa, olisin mielelläni uuninpankolla, Risto sanoo.

Työ motivoi liikkumaan.

– Kun päivät katselee sairastelevia ihmisiä, pysyy mielessä, että itsellekin voi tulla kaikenlaista, Anne sanoo.

Nyt kun ikää on alkanut kertyä, pariskunta on lisännyt lenkin oheen 50 kyykkyä.

Aamuisin heti sängystä noustuaan he venyttelevät, jotta nivelet eivät jumittuisi. Näin he valmistautuvat vanhenemiseen.

– Ihminen ei mielellään ajattele ikääntymistään. Ihan kuin olisi joku reitti takaisin, että kyllä minä vielä nuorrun… Risto aloittaa.

– …tai ajatellaan, että sitten eläkkeellä teen sitä ja tätä, Anne jatkaa.

Kävelylenkin jälkeen Anne ja Risto menevät joka päivä saunaan. Risto kertaa, kuinka sauna tutkitusti edistää mukavalla tavalla terveyttä. Se ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia sekä hellii keuhkoja ja niveliä. Saunan tuoma mielihyväkin parantaa olo.

Kinaa kalasta ja kananmunista

Ruuanlaitto on pariskunnan yhteinen kotipuuha.

Keittiö hallitsee avaraa ja valoisaa tupaa. Työtasoja on paljon, ja keskellä keittiötä on saareke. Siinä Risto paloittelee asiakkaan tuomaa jänistä ja Anne silppuaa salottisipulia ja valkosipulia lihan marinadiin. Tekeillä on lapin au vin, jänistä viinissä. Usein keittiössä valmistuu kalaa, jota Risto pyytää Kolimasta.

Annen ja Riston keskinäiset ärtymykset liittyvät ruuanlaittoon. He eivät malta olla opastamatta toisiaan.

”Tahallaan ei saa loukata.”

– Risto sanoo aina, että älä paista liikaa niitä kaloja, Anne kertoo.

– Kun minä käyn kaupassa, pakkaan kananmunat päällimmäiseksi kassiin. Silti Anne aina sanoo, että varo niitä munia. Ne ovat kuitenkin menneet rikki vain kerran, 35 vuotta sitten, Risto kertoo.

Anne ja Risto ovat hioutuneet niin yhteen, etteivät he juuri tämän isommin kinastele. Ristosta on erityisen tärkeää, että parisuhteessa mennään molempien ehdoilla, eikä aina tanssita toisen pillin mukaan.

– Kun ollaan oltu yli 30 vuotta yhdessä, on opittu tuntemaan, mikä loukkaa toista. Tahallaan ei saa loukata, Risto sanoo.

Jos Ristoa joskus jurppii, hän lähtee tekemään puita.

Hän kyllä hakkaa halkoja hyvälläkin tuulella, sillä se on hänen lempiharrastuksensa. Omat nurkat ovat jo niin täynnä klapeja, että Risto täyttää nyt naapurin varastoa. Risto vitsailee, ettei naapuri edes peri maksua, vaikka harrastus on lähtenyt tällä tavalla lapasesta.

– Ei elämän tarvitse olla monimutkaista. Tärkeää on riittävän toimiva arki.

Risto Laitila

  • Syntynyt 1960 Oulussa, asuu Pihtiputaalla.
  • Työt Lääkäri ja yrittäjä, ET-lehden omalääkäri.
  • Perhe Avovaimo Anne Korpela, pojat Aappo, 26, Jaakko, 28 ja Otto, 30.
  • Harrastukset Kitaransoitto.

Anne Korpela

  • Syntynyt 1957 Pyhäjoella, asuu Pihtiputaalla.
  • Työt Sairaanhoitaja ja yrittäjä.
  • Perhe Avomies Risto Laitila, jonka kanssa kolme poikaa.
  • Harrastukset Maalaaminen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla