Ramujen Suomen-koti sijaitsee Helsingin Punavuoressa.
Ramujen Suomen-koti sijaitsee Helsingin Punavuoressa.

Suunnittelija Jopsu Ramun, 37, kuusihenkinen perhe viettää puolet vuodesta maailmalla reissaten. 

Jopsu Ramun, 37, kello soi aamuneljältä riippumatta siitä, missä päin maailmaa hän herää. Siihen aikaan suunnittelija-ohjaaja aloittaa aina työt aviomiehensä Timo Ramun, 40, kanssa. Kaksikko pyörittää mainoselokuvia, animaatioita ja installaatioita tekevää suunnittelutoimisto Musutaa ja kuusihenkisen perheen arkea.

Rutiinit ovat perheelle kaikki kaikessa; niiden avulla arki rullaa, ja perhe onnistuu viettämään noin puolet vuodesta ulkomailla. Jopsu ja Timo työskentelevät aamuvarhaisesta aina siihen asti, että lapset heräävät kahdeksan aikoihin. Kerran perhe vietti monta viikkoa leirielämää Islannissa. Silloinkin Jopsu ja Timo kömpivät lasten vielä nukkuessa töihin kaksiosaisen telttansa etuosaan.

– Meillä oli mukanamme kaikki tarvittava tietokoneista skanneriin, ja virta otettiin autosta. Siinä teltassa parin asteen pakkasessa syntyivät muun muassa yksi näyttely, lintupilli ja animaatio Artekille, Jopsu kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perheellä on kakkoskoti Tokiossa, mutta veri vetää seikkailemaan säännöllisesti myös mualle maailmaan – viimeisimpänä Uuteen-Seelantiin ja Australiaan. Lapset Mimi, 9, Muusa, 5, Vili, 3, ja yksivuotias Iggy ovat tottuneita reissajia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esikoinen Mimi ja kuopus Iggy ovat tottuneita reissaajia.
Esikoinen Mimi ja kuopus Iggy ovat tottuneita reissaajia.

Välillä ihmiset kummastelevat Jopsun perheen elämäntyyliä.

– Kaverit saattavat toivottaa hyvää lomaa, vaikka me paiskimme matkallakin töitä. Ne, jotka eivät meitä tunne, luulevat varmasti, että meillä on järjettömästi rahaa. Mutta todellisuudessa saamme ihan tavallista liksaa, me vain pystymme tienaamaan, missä ikinä liikummekin, Jopsu kertoo.

Ja koska kuusihenkisen perheen lentäminen maksaa, Ramut ovat aina kerralla kauemmin pois.

Esikoinen Mimi on jo koulussa, mutta sekään ei ole ollut este seikkailuille.

– Kotikoulu on vain järjestelykysymys, ja siitäkin voi tehdä innostavaa ja luovaa. Jos ympäristöopissa on teemana avaruus, voi esimerkiksi katsella tähtiä ja linnunratoja toisella puolella maapalloa.

Nyt Jopsu kertoo, miten ura ja reissuelämä maailmalla onnistuu neljän lapsen kanssa:

Rutiinit:

Rytmi tekee kodin

”Kun asunnot ja maanosat vaihtuvat, on mukavaa, että arjen rytmi ja rutiinit ovat tuttuja. Pidän itsekin rutiineista, vaikka ne syntyivätkin alun perin lasten vuoksi.

Kun olemme reissussa, Timo ottaa aamupalan jälkeen vetovastuun lastenhoidosta. Etenkin Japanissa se on paikallisten mielestä kummallinen näky. Timolta kysytään välillä, onko hänen vaimonsa kuollut, koska isät ovat harvemmin kotona lasten kanssa.

Minä vedän sillä välin kotikoulua Mimille. Saatamme laskea matematiikan tehtäviä kahvilassa tai vierailla paikallisessa luonnontieteellisessä museossa. Lounaan jälkeen nuorimmat lapset nukkuvat päiväunet ja isommat leikkivät keskenään sen aikaa, kun teemme taas pari tuntia töitä.

Suomessa rytmi on lähes sama, mutta täällä lapset menevät päiväkotiin ja kouluun, mikä vapauttaa lisää työaikaa myös aamupäiviin. Menemme usein Timon ja Iggyn kanssa pitkälle vaunulenkille ja suunnittelemme samalla tulevia töitä. Ruoka rytmittää päiväämme, ja yksi parhaista hetkistä on se, kun Timo tekee meille lounaan. Suomessa meidän on usein mahdollista syödä se kaksin ja keskittyä hetki vain toisiimme.

Illat on aina pyhitetty perheen yhteiselle ajalle. Maailmalla yhdessä tekeminen korostuu entisestään, ja vietämme vähemmän aikaa sisällä. Saatamme vaeltaa vuorelle syömään, kiivetä puihin tai käydä vesiputouksilla. Tokiossa käymme puistoissa ja näyttelyissä. Menemme kaikki nukkumaan viimeistään yhdeksältä. Joskus harvoin teemme Timon kanssa töitä kymmeneen, mutta en muista, milloin olisin viimeksi valvonut pidempään.”

Työ- ja parisuhde

”Olemme kasvaneet Timon kanssa yhteen”

”Tapasin Timon, kun olin 19-vuotias. Olemme olleet naimisissa kymmenen vuotta ja kasvaneet yhteen. Joskus teemme töitä myös erikseen, mutta yleensä silloinkin autamme toisiamme jollain tavalla. Timo voi esimerkiksi olla taidenäyttelyni tuottajana, ja minä puolestani olen luvannut kuvittaa hänen tulevan lastenkirjansa.

Suurimman osan töistä teemme tiiviisti työparina, koska meistä on kivaa työskennellä yhdessä. Mutta otamme kyllä myös helposti yhteen. Taistelemme varsinkin silloin, kun suunnittelemme yhdessä uutta konseptia. Timo hoitaa kirjoittamisen, ja joskus konseptisuunnitelma on mielestäni ihan pielessä. Minulla voi ohjaajana olla hyvin voimakas idea, jota hän ei ole mielestäni tajunnut lainkaan. Olemme kuitenkin loistava tiimi ja selviämme erimielisyyksistä.

Jopsun ja Timon ura sai vauhtia mainosalan Cannes Lions -kilpailusta, josta he pokkasivat kultaa 2010.
Jopsun ja Timon ura sai vauhtia mainosalan Cannes Lions -kilpailusta, josta he pokkasivat kultaa 2010.

Vapaus on minulle kaikki kaikessa. Rakastan sitä, että meidän on mahdollista työmme puolesta lähteä koska tahansa matkalle. Minä olisin valmis pakkaamaan ja suuntaamaan reissuun vaikka heti huomenna, mutta Timoa pitää suostutella aina tovi pidempään. Olen haaveillut pitkään matkasta Grönlantiin tai Huippuvuorille, mutta toistaiseksi hän on toppuutellut. Minulla menevät helposti hermot, mutta hän on hyvä järjen ääni. Silloin oli helpompaa, kun piti säästää rahat vain kahden ihmisen lentolippuihin.”

Lapset

”Jengi luulee, että olemme uskovaisia”

”En koskaan kuvitellut itseäni neljän lapsen äitinä, ja jengi varmaan luulee, että olemme uskovaisia, kun meillä on niin monta lasta. En ole kuitenkaan joutunut luopumaan mistään. Lapset ovat solahtaneet elämäntyyliimme. Esikoisen syntymä ei vielä muuttanut juuri mitään, mutta toisen lapsen myötä meidän oli rytmitettävä arkemme.

Haluan viettää mahdollisimman paljon aikaa perheeni kanssa. Nautin lasten kanssa olosta, ja leikkiminen on yksi lempipuuhistani. Teen päivittäin perinteisen seitsemän ja puoli tuntia töitä, mutta ripottelen ne vuorokauden ympäri niin, että vapaa-aika ja työelämä sulautuvat yhteen.

Pidämme lasten kanssa matkustamisesta emmekä haaveile jatkuvasti siitä, että saisimme viettää aikaa kahdestaan. Lapset iloitsevat pienistä ja yksinkertaisista asioista, ja heidän kanssaan matkustaminen avaa uusia näkökulmia. Esimerkiksi Muusalle ruoka ja herkut ovat todella tärkeitä, ja hän innostuu paikallisista ruokakaupoista. Se voi olla hänelle tosi iso juttu, että muffinssi on erilainen kuin kotona.

Matkustaminen lasten kanssa on mielestäni helppoa. Meillä on aina vain muutama iso matkalaukku, eikä lapsille anneta omia nyssäköitä, jotka voisivat hukkua. Kaksi keskimmäistä kulkevat matkalaukkujen päällä ja pienin kantorepussa. Valitsemme aina lennot, joita voi muuttaa. Voi olla, että joskus joudumme palaamaan yllättäen Suomeen töiden takia. Välillä rakastumme johonkin kohteeseen niin syvästi, että haluammekin olla siellä pidempään.”

Järjestelmällisyys

”Meillä on armeijameininki”

”Kuusihenkisen perheen arki olisi yhtä kaaosta, ellemme tekisi kotitöitä yhdessä. Välillä meillä on kunnon armeijameininki. Jokainen auttaa kykyjensä mukaan, ja jaamme vastuuta myös lapsille. He esimerkiksi korjaavat lautasensa itse ruoan jälkeen ja keräävät lelut laatikoihin. Kotityöt jaetaan myös maailmalla. Jopa telttaillessa jokaisella on omat vastuualueensa. Leirintäkamat täytyy pystyttää ja purkaa päivittäin.

Vaikka pidän siivoamisesta, meillä käy siivooja. Siihen uppoaisi liikaa aikaa, jonka käytän mieluummin perheen tai töiden parissa. Tosin järjestelen aina tavarat valmiiksi paikoilleen, jotta siivoojan olisi helpompi tehdä työnsä.

Käymme sunnuntaisin ruokakaupassa ostamassa koko viikon tarpeet. Siitä ei tulisi yhtään mitään, jos seisoisimme päivittäin lähikaupassa lasten kanssa miettimässä, mitä tänään syötäisiin. Timo tekee yleensä ruoan. Välillä minua hävettää, etten osaa laittaa ruokaa yhtä hyvin, mutta hän pitää kokkaamisesta, joten työnjako sopii kummallekin.

Ostimme Tokiosta oman kodin jo kymmenen vuotta sitten. Omistaminen tuli hotelleja ja vuokra-asumista edullisemmaksi. Airbnb on Japanissa kielletty. Tokiossa on kova naapurivahti, koska he pelkäävät, etteivät turistit opi talon tavoille ja osaa esimerkiksi lajitella oikein.

Muutama vuosi sitten hankimme isomman asunnon, jonne mahdumme paremmin lasten kanssa. Vanhassa talossa sijaitseva asuntomme oli ostohetkellä todella huonossa kunnossa. Olemme edistäneet remonttia hiljalleen, eikä se ole vieläkään täysin valmis. Asuntomme oli puolentoista vuoden etsinnän jälkeen todellinen löytö, koska asunnot ovat alueella pääsääntöisesti pieniä.”

Luovuus

”Matkailu inspiroi”

”Inspiroidun yleensä siitä, mikä ei ole itsestäänselvää, ja matkailu yllätyksineen on muusani. Luovuus tarvitsee tilaa, ja välillä kaipaan täyttä hiljaisuutta. Tarvitsen myös konkreettista fyysistä tilaa ympärilleni, kun teen töitä. Jos minun täytyy piirtää, teen sen mieluiten ison pöytämme ääressä. En tykkää työskennellä esimerkiksi kahviloissa.

Haluaisin muuttaa työskentelytapojani rennommiksi. Pidän vanhoista töistäni, koska niistä näkyy, miten vapautunut silloin olin. Minun ei pitäisi toteuttaa suunnitelmiani niin kankeasti. Jos haluan esimerkiksi piirtää ympyrän, voisi se ihan hyvin olla vähän sinne päin. Kaipaan juuri nyt töihini jotain hulluutta.

Suurin oivallus urani aikana on ollut se, kun ymmärsin kaiken olevan mahdollista, kunhan vain tekee. Tärkeintä on, ettei rajoita omaa ajatteluaan.”

Jaksaminen

”En jaksa välittää, mitä muut ajattelevat”

”En ole koskaan pitänyt pitkää äitiyslomaa, vaan sovittanut työt vauva-arjen kanssa yhteen. Vilillä todettiin synnynnäinen sydänvika, minkä vuoksi hidastin hänen syntymänsä jälkeen hieman tahtia. Silti tein ison näyttelyn Japaniin, enkä muista tuosta ajasta juuri mitään. Sen olisi kyllä voinut jättää tekemättä. Toisaalta rutistuksen jälkeen pääsimme taas reissuun. Yrittäjänä on pakko ottaa vastaan projekteja silloin, kun niitä on tarjolla.

Olen tosi kova stressaamaan ja jännittämään. Se näkyy helposti kotona. Lapset vaistoavat, kun olen hermostunut. Silloin olen väsynyt ja kiukkuinen. Minulla voisi olla enemmän selviytymiskeinoja stressin selättämiseksi. Timo ehdottaa usein, että nukkuisin päiväunet yhtä aikaa Iggyn kanssa, mutten osaa. Jos jokin työjuttu ei ole ratkennut, asia pyörii päässäni, enkä saa levättyä.

Ennen saatoin olla paniikissa siitä, kehtaako vauvan ottaa mukaan kuvauksiin. Nykyään en välitä, mitä siitä ajatellaan. Japanissa täytyy kuitenkin edelleen tsempata kulttuurin vuoksi, ja siellä minulla on vahvempi työrooli. Vuosi vuodelta roolini ovat kuitenkin sulautuneet yhä enemmän yhteen. Olen ohjaaja ja suunnittelija. Olen puoliso ja työpari. Olen äiti. Niissä kaikissa on paljon samaa.”

Jopsu Ramu

  • 37-vuotias ohjaaja ja suunnittelija, joka tekee mainoselokuvia, graafista suunnittelua ja animaatioita.
  • Opiskellut arkkitehtuuria Oulun yliopistossa sekä tila- ja kalustesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä.
  • Yhteinen Musuta-suunnittelutoimisto aviomiehensä Timo Ramun kanssa. Asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Finnair, Iittala ja Shiseido. Asuu kerrostalossa Helsingin kantakaupungissa.
  • Perheeseen kuuluu neljä lasta ja kissa.
Vierailija

Ne, jotka eivät meitä tunne, luulevat varmasti, että meillä on järjettömästi rahaa..

Vaikka pidän siivoamisesta, meillä käy siivooja...

Perheellä on kakkoskoti Tokiossa,,maailman kalleimmassa kaupungissa.

Caritas.

Eikös ollutkin ihana elämäntapa, kun voi lämmittää kahta kämppää läpi vuoden ja lennellä kuusihenkisen perheen kanssa ympäri planeettaa ilman että yhtään tuntee ilmastoahdistusta? Sit voi vielä suunnitella kulutushysteriakrääsää koko matkan! Ja toimittaja on että vau. Ens viikolla sit downshiftataan ja ekoillaan, jookos?

Sisältö jatkuu mainoksen alla