Me Naiset
|
ME NAISET
Liisa Simola on kirjoittanut seurapiirikokemuksistaan kirjan Sweet Manhattan – kohtaamisia tähtien kanssa (Bazar Kustannus).
Liisa Simola on kirjoittanut seurapiirikokemuksistaan kirjan Sweet Manhattan – kohtaamisia tähtien kanssa (Bazar Kustannus).

Suomalainen seurapiiritoimittaja Liisa Simola asui New Yorkissa yli 30 vuotta. Tuoreessa Sweet Manhattan -kirjassa hän kertaa uraansa ja tapaamisiaan tähtien kanssa.

1969 toimittaja Liisa Simola muutti 22-vuotiaana New Yorkiin, jossa hän työskenteli aluksi Harper's Bazaar -muotilehdessä. Tämän jälkeen Simola ryhtyi vapaaksi toimittajaksi. Nyt Liisa Simola on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Sweet Manhattan – kohtaamisia tähtien kanssa  (Bazar Kustannus), jossa hän kertoo kokemuksistaan maailmantähtien kanssa.

– Kun saavuin New Yorkiin 70-luvulla, se erosi hyvin paljon tämän päivän siististä kosmopoliittisesta kaupungista. Kaupunki oli konkurssin partaalla ja ongelmia riitti, Simola kertoo kirjassaan vuosistaan New Yorkissa.

Simola haastatteli uransa aikana muun muassa Ivana Trumpia, Richard Gereä, Meryl Streepiä, Al Pacinoa ja Woody Allenia. Tähdet paljastivat yksityiselämästään yllättäviäkin asioita suomalaistoimittajalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ivana Trump sätti ex-miestään

– Kun istuin aamuvarhaisella megamiljonääri Donald Trumpin ex-vaimon Ivana Trumpin olohuoneessa New Yorkin Viidennellä Avenuella, en olisi voinut kuvitella, että hänen miehestään tulisi jonain päivänä Yhdysvaltain presidentti, Simola kertoo uutuuskirjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Simola tapasi tšekkiläistaustaisen Ivana Trumpin 2000-luvun alussa. Ivanan ja Donaldin avioliitto oli päättynyt vuonna 1991, kun miehen salasuhde Marla Maplesiin paljastui Ivanalle.

”Miehet kuvittelevat olevansa ikuisesti viriilejä, jos he saavat seurustella teinityttöjen kanssa.”

Kirjan mukaan Ivana kertoi Simolalle, että Trumpin nykyinen vaimo Melania (o.s. Knauss) viihtyi heti Donaldin ja Ivanan lasten kanssa – olivathan he melkein saman ikäisiä.

– Miehet kuvittelevat olevansa ikuisesti viriilejä, varsinkin, jos he saavat ajaa nopeita autoja ja seurustella teinityttöjen kanssa. Näin he elävät osaksi sokeina eivätkä huomaa, että me naiset siinä sivussa hallitsemme tätä maailmaa.


Ivana Trump jätti avioliittonsa Donlad Trumpin kanssa kymmeniä miljoonia rikkaampana. Kuva: Reuters
Ivana Trump jätti avioliittonsa Donlad Trumpin kanssa kymmeniä miljoonia rikkaampana. Kuva: Reuters

Andy Warhol luuli Suomea saareksi

Yhdysvaltalainen taiteilija ja elokuvantekijä Andy Warhol oli Simolan ensimmäinen julkkishaastateltava 70-luvulla. Simola tapasi hänet New Yorkin keskustassa, Andy Warholin Factoryn aulassa. 

– Sinä siis olet se lehtinainen Ruotsista? Warhol kysyi kirjan mukaan Simolalta saavuttuaan myöhässä haastatteluun.

Simola korjasi olevansa Suomesta.

– Suomesta? En muistaakseni ole aikaisemmin tavannut ketään Suomesta. Totta puhuen en edes tiedä tarkalleen, missä sellainen maa on.

Seuraavaksi Warhol pyysi suomalaistoimittajaa piirtämään hänelle Suomen kartan pahvinpalaselle.

– En tiennyt, että Suomi ja Neuvostoliitto ovat naapureita. Olen aina luullut, että Suomi on pieni saari jossain pohjoisessa, Warhol ihmetteli.

Sittemmin Warhol tiettävästi perehtyi Suomeen oikein hyvin. Väestöliiton nykyinen johtaja Heli Vaaranen on kertonut olleensa Warholin läheinen ystävä malliaikoinaan New Yorkissa 1980-luvulla.

Andy Warhol muistetaan muun muassa Campbell's Soup Cans -teoksestaan (1962). Kuva: Reuters.
Andy Warhol muistetaan muun muassa Campbell's Soup Cans -teoksestaan (1962). Kuva: Reuters.

Salvador Dali halusi tulla huomatuksi

Liisa Simola haastatteli myös neroksi tituleerattua taiteilija Salvador Dalia 70-luvulla Me Naisille. Sivupersoona -palstalla Dali kertoi pelostaan, ettei hän ole tarpeeksi kuuluisa.

– Joskus huomaan kauhukseni, että en olekaan niin tunnettu kuin minun pitäisi olla. En voi kestää sitä ajatusta, että minua ei tunnettaisi, sanoi Me Naisissa.

Salvador Dali on saanut etunimensä kuolleelta isoveljeltään, johon Salvadorin vanhemmat olivat kiintyneitä.

”Olen maailman suurin prostituoitu.”

– Tunsin koko lapsuuteni olevani vain veljeni haamu. Siksi minun on vielä nytkin jatkuvasti todistettava itselleni, että elän. Niinpä olen vuosieni varrella tehnyt kaikenlaisia mainostemppuja tullakseni huomatuksi.

Salvador Dali rakasti rahaa, ja hänen mukaansa New York oli oikea paikka kartuttaa pankkitilejä. 

– Nukun hyvin ainoastaan silloin, kun tiedän että pankkitilini karttuvat jatkuvasti. Olen maailman suurin prostituoitu. Teen rahasta mitä tahansa, ja mihin tahansa kosken, se muuttuu kullaksi.

Jodie Foster oli mukava naapuri

Oscar-palkittu filmitähti Jodie Foster muistetaan elokuvista Uhrilampaat, Taksikuski ja Syytetty. Simola paljastaa kirjassaan, että Foster asui hänen naapurissaan New Yorkissa 80-luvulla.

– Ala-aulassani seisoi pieni nainen hattu tiukasti päässä ja suuret aurinkolasit silmillä. Hän kysyi ovimieheltä, oliko rouva Rosenbergille tullut paketteja. Vilkuillessani naista huomasin, että hän oli Jodie Foster.

Foster oli vuokrannut Simolan yläkerrasta asunnon pariksi kuukaudeksi. Simola kertoo kirjassa ikävöineensä tähteä, kun tämä muutti pois. Onneksi talossa riitti värikkäitä naapureita sen jälkeenkin.

Jodie Foster oli Liisa Simolan naapuri. Kuva: Reuters.
Jodie Foster oli Liisa Simolan naapuri. Kuva: Reuters.
Sisältö jatkuu mainoksen alla