Jasper Pääkkösen ura sai tärkeän käänteen, kun rooli huippuohjaaja Spike Leen uudesta BlackkKlansman-elokuvasta aukeni. Me Naiset tavoitti Pääkkösen Hollywoodista.

Jasper Pääkkönen vastaa puhelimeen kotonaan Los Angelesissa. Parhaillaan on meneillään vapaapäivä, joka kuluu haastatteluja antaen. Illaksi kylään tulevat suomalaiset kaverit, jotka lensivät paikalle katsomaan Pääkkösen tähdittämän BlackkKlansmanin kutsuvierasensi-iltaa.

Vaikka ollaan Hollywoodissa, koti ei ole varsinainen lukaali.

– Minulla on tällainen loft-mallinen yksiö. Tänne ei vierashuoneisiin mahdu, kun ei ole kuin yksi huone, Pääkkönen nauraa.

Pääkkösen asunto sijaitsee muutamien kilometrien päässä Hollywoodin ytimestä. Onneksi, hän sanoo.

– Hollywood itsessään on vähän likaista ja arveluttavaa aluetta, mutta tämä on tosi turvallinen ja mukava paikka asua. Kävelymatkan päässä on kuuluisia klubeja sekä ravintoloita ja kahviloita.

Hollywoodissa näyttelijän päivät koostuvat hänen mukaansa säännöllisen epäsäännöllisestä silpusta. Normipäiviä ei juurikaan ole.

– Joinain päivinä on tapaamisia ja joinain koekuvauksia. Ensi-ilta on iso ja innostava päivä, ja on mahtavaa päästä kokemaan se täällä kavereiden kanssa. Se on Oscar-akatemian teatterissa, jossa isot patsaat pönöttävät, Pääkkönen kertoo.

Lonkeroilloista valkokankaalle

Kovassa nosteessa oleva Pääkkönen näyttelee uudessa BlackkKlansman-elokuvassa merkittävää sivuroolia. Elokuvan virallinen ensi-ilta on perjantaina.

Pääkkönen muistetaan Suomessa muun muassa elokuvista Pahat pojat, Matti ja Leijonasydän. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä Pääkkönen kertoi tutustuneensa tuottaja Markus Seliniin yhteisten kosteiden lonkeroiltojen kautta.

– Niihin aikoihin se oli Markuksen työtapa: tavattiin ihmisiä, vietettiin vapaa-aikaa ja puhuttiin työasioista paljon vapaamuotoisemmissa merkeissä, Pääkkönen kertoo nyt.

Hän paljastaa, että luotto Seliniin oli kova.

– Hyvä esimerkki on se, että olen tehnyt Markuksen kanssa monta elokuvaa, ja monesti alkuaikoina meillä ei ollut mitään kirjallista sopimusta. Joskus taksissa matkalta illalliselta baariin saatoimme sopia, että jos siitä ja siitä elokuvasta maksettaisiin tämän verran palkkaa. Asia oli sillä selvä.

– Varmasti tuollainen tapa on Suomessakin häviämään päin, mutta täälläpäin maailmaa ihmiset ovat aivan epäuskoisia, että eihän tuollaista maata ole olemassa, jossa työsopimuksesta sovitaan suullisesti eikä ikinä kirjoiteta mitään paperia siitä, Pääkkönen kertoo.

Jasper (3. oik.) ja ohjaaja Spike Lee (2. vas.) aikovat juoda lonkerot terassilla. Kuva: Reuters / Regis Duvignau
Jasper (3. oik.) ja ohjaaja Spike Lee (2. vas.) aikovat juoda lonkerot terassilla. Kuva: Reuters / Regis Duvignau

BlackkKlansmaniin rooli ei irronnut harmaata särpimällä. Tiukan koekuvauksen ja ohjaaja Spike Leen vaikuttamisen kautta Pääkkönen sai uransa merkittävimmän pestin.

Joko olet juonut lonkeroa Leen kanssa?

– Vielä ei ole ollut tilattavissa, mutta sinänsä asialla ei ole kiire, sillä Spike on luvannut tulla Suomeen. Hän itse otti asian puheeksi ja minä tartuin siihen: ”Selvä, tätä pidetään sitten lupauksena.”

– Ehkä ne betonivedet on paras juoda Suomessa. Olisihan se hienoa, jos Spiken saisi Löylyyn juomaan yhdet lonkerot, Pääkkönen sanoo saunaravintolaansa viitaten.

Ei työpakkoa

38-vuotias Pääkkönen on ehtinyt näyttelemisen ohella moneen muuhunkin. Mainittu saunakompleksikin on vain yksi hänen taloudellisista sijoituksistaan.

Pääkkönen ei osaa sanoa, tarvitsisiko hänen enää tehdä päivätöitä elantonsa eteen.

– En ajattele, että mitään olisi pakko tehdä. Työnteko antaa ihmisen elämään sisältöä ja tarkoitusta, mutta työasiat ovat lopulta toissijaisia. Niillä pitää olla muutakin tehtävää kuin tarjota toimeentuloa.

”Mikään ei ole tapahtunut sormia napsauttamalla. Olen viettänyt maailmalla enemmän aikaa ja kuluttanut tähän kansainvälistymiseen enemmän rahaa kuin moni ymmärtää.”

Menestys on tuntunut silti seuraavan hänen uraansa. Onko kaikki tullut helposti ja onko Pääkkönen ollut vain oikeassa paikassa oikeaan aikaan?

Omasta mielestään ei, mutta hän ymmärtää, että moni sen niin kokee.

– Harvemmin tällaiset duunit ovat mitään onnenkantamoisia. Helposti sen saa tietysti kuulostamaan siltä, että joku käy jossain ja kaikki osuu kohdilleen.

– Mikään ei ole tapahtunut sormia napsauttamalla. Olen viettänyt maailmalla enemmän aikaa ja kuluttanut tähän kansainvälistymiseen enemmän rahaa kuin moni ymmärtää. Näiden töiden saaminen vaatii järkyttävän määrän työtä, vaivaa, aikaa ja energiaa, Pääkkönen painottaa.

Vierailija

Jasper Pääkkönen: Menestys ei tuurinkauppaa – ”Olen kuluttanut tähän enemmän aikaa ja rahaa kuin moni ymmärtää”

Hieno sana tuo kateus, sitä voi aina käyttää ilman sen kummallisempia perusteita jos joku kyseenalaistaa paremmanväen klikkejä. Kotia suomeen ei ole tulemista ennen kuin on vähintään amerikan presidentti. Mitään kuppaista viikingit-sarjaa tai jotain yhtä elokuvaa jenkeissä lasketa miksikään.
Lue kommentti
haukotus

Jasper Pääkkönen: Menestys ei tuurinkauppaa – ”Olen kuluttanut tähän enemmän aikaa ja rahaa kuin moni ymmärtää”

kookoo kirjoitti: Piiri pieni pyörii, samat kaverit siellä hyörii ja jos loppuu kesken niin otetaan aina joku hyvänpvän julkkis jne "seiska" julkkis mukaan. Niin toiset ne paiskii hommia eri puolilla maailmaa ja toiset itkee kateudesta eri lehtien kommenttikentissä...
Lue kommentti