Kuvat
Shutterstock
Vauva-lehti
Ensipäivät ovat ohikiitäviä, ja kestävät ikuisuuden. "Vatsassa oli hurjasti ilmaa. Vauva tuhisi ihanasti vieressä. Aamuauringon utuinen valo kesti koko päivän."
Ensipäivät ovat ohikiitäviä, ja kestävät ikuisuuden. "Vatsassa oli hurjasti ilmaa. Vauva tuhisi ihanasti vieressä. Aamuauringon utuinen valo kesti koko päivän."

Synnärillä on ihanaa, outoa, turvallista ja hälyisää.

Eniten synnytysosastolla häiritsevät muut äidit ja heidän vauvansa. Se on oikeastaan ihan ymmärrettävää: vastasynnyttäneen kuplassa on vain vähän tilaa vaivoille ja vauvoille, jotka eivät ole omia. Tämä selvisi, kun Vauvan toimitus kysyi äitien kokemuksia synnyttäneiden osastolta tai perhehotellista.

Näin äidit kertovat:

Muut äidit ja vauvat – aaargh!

”En saanut nukkua osastolla, sillä jokaisen äidin vauva heräsi eri aikoihin. Olin jo valvonut viikon supistusten vuoksi, ja osastolla oleskelu vei minut huonompaan kuntoon.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kamalaa kun joku äiti kuorsaa vieressä kuin höyryjuna, ja et pysty nukkumaan sen vuoksi.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Pienessä huoneessa monta henkilöä ja jatkuva häly. Lisäksi itse pelkäsi häiritsevänsä muita.”

”Ryhmähuoneet ei sovellu synnyttäneelle.”

”Ihanaa ei oikeastaan ollut mikään muu kun oma vauva siinä vieressä. Neljä lasta synnyttäneenä ja viimeisin hätäsektiolla, voin sanoa että ryhmähuoneet ei sovellu ollenkaan synnyttäneelle naiselle.”

Miksi koko ajan ovi käy?

”Huonetoverilla ravasi vieraita. Oma vauvani oli tehohoidossa lastenosastolla, itselleni oli tehdy sektio ja olin aika kipeä ja vatsa edelleen turvonnut. Laahustin vessaan tämän naapurin sängyn ohi, jolloin yksi tämän naisen miesvieraista kommentoi kovaan ääneen: Onko täällä samoissa huoneissa myös näitä jotka eivät ole vielä edes synnyttäneet?”

”Mielestäni vuodeosastolla ei tarvitsisi käydä vieraita. Vain syntyneen vauvan isä ja sisarukset saisivat käydä, kaikki muut voivat tutustua tulokkaaseen sitten kotona.”

Yllättävä tuki huonekaverista

”Sairaalahenkilökunta oli yllättävän hyvä parittamaan traumatisoituneita synnyttäjiä. Nyt tälle voi jo nauraa, mutta jaoin huoneen äidin kanssa, joka oli revennyt todella pahasti. Itse taas koin hätäsektion, joten oli mahtavaa itkeä ja purkaa kokemuksia yhdessä. En ajatellut, että huonekaverin kanssa voi kokea sellaista yhteyttä. Tässä tapauksessa huonekaveri oli pelastus, ei ärsytys.”

”Olin jaetussa kahden hengen huoneessa. Toisaalta kaipasin omaa rauhaa, toisaalta huonekaverin esimerkistä rohkaistuin sektion jäljiltä suihkuun.”

Sänky ei olekaan nukkumista varten

”Minut yllätti se, että vauvalle ei saanut pukea vaatteita, vaan se piti pitää koko ajan ihokontaktissa. Yölläkin sairaanhoitaja tuli herättämään minut, että ota vauva paitasi alle, vaikka vauva nukkui sikeästi omassa sängyssään. Minulle myös sanottiin, ettei vauvan sänky ole nukkumista varten.”

Maailman ihanimmat pikkarit

”Synnärin verkkoalushousut ja hehtaarisiteet olivat ihan parhautta. Etukäteen ei uskoisi, miten paljon voi arvostaa sitä, että alaosastolla ei ole yhtäkään hiertävää saumaa.”

”Kähvelsin verkkopikkareita muutamat myös kotiin.”

Jääsiteet – mikä nerokas keksintö!

”Näistä en ollut kuullutkaan ennen esikoiseni syntymää. Kun olo oli synnytyksen jäljiltä vähän räjähtänyt, kätilöt neuvoivat kastelemaan yösiteen ja jäädyttämään sen osaston keittiön pakastimessa. Se sitten pöksyihin. Laski turvotusta tehokkaasti, heti parempi olo.”

Mahtavat kätilöt ja hyvät neuvot

”Minut yllätti kätilöiden sitoutuminen työhönsä. Kätilö tuli vielä seuraavana päivänä osastolle kysymään, oliko synnytyskokemukseni nyt toisella kertaa parempi. Hän kun oli edellisen synnytyskertomukseni luettuaan luvannut, että tekisi kaikkensa, jotta se olisi.”

”Ihanaa oli se, että synnärillä sai keskittyä vauvaan ja itseensä, ei tarvinnut huolehtia puhtaista vaatteista, ruuasta ym. Apu ja neuvot oli aina saatavilla.” 

”Hoitajat olivat mukavia, kannustavia ja asiantuntevia, luotettavia. Omia toiveita kuunneltiin.”

”Omahoitaja halasi ja kuunteli, kun itkin.”

”Ihana omahoitaja tuli ja halasi, istui ja kuunteli, kun itkin ja pelkäsin, mikä vauvalla on. Vauvalta oli löytynyt sydämestä ylimääräinen ääni, ja synnytys todellakin herkisti mielen.”

”Ihanaa oli valmis ruoka, joka oli hyvää ja sitä oli usein tarjolla. Hienoa oli myös se henkilökunta oli lähellä jos apua tarvitsi. Kauheinta oli unen puute ja sen mukana tuleva väsymys.”

Ei todellakaan hotellitasoa

”Sairaalan ruoka on aivan kuollutta, ihmettelen, jos joku sillä paranee! Hotellin aamiainen vihanneksineen ja hedelmineen olisi todellakin tehnyt terää.”

”Yllätyin siitä, että kaikki piti hoitaa itse lakanoiden vaihtamisesta lähtien. Synnyttäminen ei kuulemma ole sairaus.”  

Perhehuoneessa on oma rauha

”Esikoisen synnyttyä olimme mieheni kanssa perhehuoneessa. En olisi halunnut jakaa uudessa tilanteessa huonetta jonkun muun kanssa.  Omassa huoneessa sain palauduttua rauhassa ja nukkua univelkoja pois miehen auttaessa vauvan kanssa.”

”Perhehuoneessa oleminen oli mukavaa, saimme olla rauhassa ja tutustua vauvaan. Apu oli lähellä, jos sitä tarvitsi. Henkilökunta oli osaavaa ja tunnelma osastolla oli seesteinen.”

Potilashotelli, kyllä kiitos!

”Kokemukseni potilashotellista (Tays) oli hyvin positiivinen. Huoneet olivat viihtyisiä, ja oli mukava opetella vauvan hoitoa kaikessa rauhassa. Kätilöiden luona käytiin kolmesti vuorokaudessa tarkastuksessa, jossa varmistettiin kaiken olevan vauvalla sekä äidillä hyvin. Kätilöiltä sai kuitenkin neuvoja tarvittaessa ja sainkin hyviä apuja imetykseen liittyen.”

”Ruoka oli todella hyvää, ja oli paljon valinnan varaa. Ruuan sai myös viedä ravintolasta omaan huoneeseen.”

”Oli ihan täydellistä.”

”TAYSissä synnytin esikoiseni 2015 ja pääsimme potilashotelliin. Se oli ihan täydellistä, kun sai miehen kanssa rauhassa keskittyä uuteen tulokkaaseen ja ottaa vieraita vastaan milloin haluaa.”

”Olen ollut potilashotellissa toisen lapsen syntymän jälkeen ja kokemus oli mahtava. En ehkä suosittele ensikertalaiselle, mutta uudelleen synnyttäneelle mahtava tilaisuus huilata rauhassa ennen kotiutumista.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla