Kuvat
Liisa Valonen
"Yritän ajatella niin, että kaiken hopeareunus oli se, että sain menneisyyteni käsiteltyä", Suvi Tiilikainen sanoo.
"Yritän ajatella niin, että kaiken hopeareunus oli se, että sain menneisyyteni käsiteltyä", Suvi Tiilikainen sanoo.

– Olin perheen kolmas lapsi ja totuin siihen, että on helpompi myötäillä ja ottaa muut huomioon, Suvi Tiilikainen sanoo.

19-vuotias Suvi Tiilikainen oli juuri kruunattu vuoden 2000 Miss Suomeksi, mutta ohjelman juontanut Marco Bjurström oli huolissaan. Kruunauksen jälkeen hän soitti Suvin äidille Kemiin.

”Suvi on aivan ihana, mutta mitenköhän se pärjää, kun se on niin kiltti?”

Äiti, joka oli kasvattanut yksin neljä lasta aikuisuuden kynnykselle, arveli Marcolle puhelimessa, että tytär on käynyt läpi kovemman koulun kuin miltä päällepäin näytti. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vasta reilu vuosikymmen myöhemmin, kun Suvi päätyi terapeutin vastaanotolle, hän joutui miettimään asiaa. Johtuiko kiltteys lapsuuden olosuhteista vai perimästä?

– Olin perheen kolmas lapsi ja totuin siihen, että on helpompi myötäillä ja ottaa muut huomioon. Vanhin siskoni on vahvatahtoisempi, pikkusiskoni muistuttaa minua. Toisaalta, jos meille tuli kinaa auton takapenkillä ja isä korotti ääntään, olimme kaikki yhtä kilttejä. Kukaan ei uskaltanut sanoa mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isän alkoholismi vaikutti koko perheen elämään. Suvi oli vasta 14-vuotias, kun isä menehtyi. Suvi palasi lapsuutensa tapahtumiin kunnolla vasta oman äitiyden ja ihmissuhdepettymyksen myötä.

– Terapiassa oivalsin, miten monet asiat juontavat juurensa lapsuudesta ja vaikuttavat enemmän kuin olin ajatellut. Toisaalta koin pettymyksen eräässä ihmissuhteessa, ja se teki minut entistä varovaisemmaksi uusien ihmisten suhteen. Ei ole kiva miettiä ensimmäiseksi, että mitähän tuo minusta haluaa, elokuussa neljäkymmentä täyttävä Suvi miettii.

Miten lapsuus on vaikuttanut Suvin valintoihin läpi elämän? Millainen oli Suvin ja kiekkoilijapuoliso Jukka Tiilikaisen ensikohtaaminen? Miksi Suvi hakeutui terapiaan? Lue koko haastattelu Me Naisten tuoreesta numerosta 26/2020. Digilehden voit lukea tästä.

Vierailija

Miten aina joku jaksaa valittaa, ettei tällaisista asioista saisi kirjoittaa. Sinua ei ehkä kiinnosta, mutta monia muita kyllä. Jos oma elämä on aina ollut onnellista ja tasaista, voi olla vaikea ymmärtää niitä, joilla on samoja kokemuksia kuin jutussa kerrotaan. Samanlaisten kokemuksien jakaminen on jotenkin lohdullista. Joku muukin on kokenut samanlaisen lasisen lapsuuden ja en ole tämän suruni ja traumani kanssa yksin. Vanhemman alkoholismi voi pahimmillaan vaurioittaa lapsen psyykeä ja kehitystä niin, että siitä kärsii lopun ikäänsä.

Vierailija

Parempaa arviointikykyä kiitos kirjoitti:
Miksi neiti Tiilikainen halusi avautua? Hymyä huuleen ja näyttäis mallia nuoremmille kun hän on jo keski-iässä eikä mikään isän pikkutyttö enää, eli osaa avautumatta käsitellä... tämä on muuttunut ihan yleisön ahdisteluksi, #wetoo, minulla ei ollut aavistustakaan ja olisinkin halunnut jättää aivan täysin Suvin omaan tietoon tämän asian. Lopettakaa jo!

Ilmainen vinkki sinulle: Älä sitten lue, jos nämä jutut eivät kiinnosta. Ketäänhän ei nimittäin kiinnosta se, jos sinua ei kiinnosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla