”Tänä syksynä minulla ei ole ollut voimia pitää itsestäni huolta”, Heidi Sohlberg sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Viena Kytöjoki.
”Tänä syksynä minulla ei ole ollut voimia pitää itsestäni huolta”, Heidi Sohlberg sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Viena Kytöjoki.

Juontaja Heidi Sohlberg yllättyi vastareaktiosta, jonka somessa möläytetty haukkumaviesti synnytti. – Kilojen kyttääminen ei ole mitenkään mielekästä. Tuntuu hölmöltä, miten joku toinen ottaa sen oikeuden itselleen, hän sanoo Me Naisille.

Juontaja Heidi Sohlbergin, 37, sosiaalisen median kanavat ovat täyttyneet tsemppiviesteistä lauantaisen Putous-esiintymisen jälkeen. Heidi vilahti yhdessä kohtauksessa sketsihahmo Pierun käsipuolessa. Somemyrsky syntyi pian Instagramissa, kun Heidi julkaisi siellä kuvan ja päivityksen ohjelmasta. 

"Empä meinannu uskoa silmiäni kun kävelit lavalle. Oot lihonu melko paljon", kasvoton nimimerkki kommentoi kuvaa Heidin Instagram-tilillä.

– Omille somesivuilleni ei ollut aiemmin tullut tällaista suoraa haukkumista. Täytyy myöntää, että ensireaktiona pääsi itku, Heidi kertoo Me Naisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mietin, että elämäntilanteessa, kun olen keskellä avioeroprosessia, käynyt läpi vakavan sairauden ja toipumassa leikkauksista, miten joku kehtaa vielä kommentoida kilojani. Ensin se satutti, mutta jos ihan suoraan sanon, sitten alkoi kyllä vituttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mollaava kommentti on sittemmin hävinnyt Instagramista, mutta Heidi kommentoi sitä napakasti julkisessa Facebook-päivityksessä.

”Valehtelisin, jos väittäisin, että tuo instan kommentti ei ois satuttanut 😢. Mutta kaikkia ihmisiä ei voi eikä pidäkään miellyttää! Mutta helvetti, älä ikinä kommentoi, ainakaan negatiivisesti, kenenkään ulkonäköä julkisesti. Et voi tietää, mitä siellä on taustalla! Minä en omasta ulkonäöstä valita julkisesti, moni ihminen kamppailee oikeasti paino-ongelmien kanssa, jotkut tahtomattaan. Kohdellaan muita niin kuin toivotaan että itseämme kohdeltaisiin”, hän kirjoitti maanantaina Facebookissa.

Heidin postaus keräsi jo vuorokaudessa satoja tykkäyksiä ja kannustavia kommentteja.

– Minut yllätti positiivisesti, miten valtavan vastareaktion haukkumaviesti herätti. Keskustelu kertoo siitä, miten tavallista naisten ulkonäön arvostelu ilmeisesti. Aihe kosketti monia henkilökohtaisesti, Heidi arvioi.

– Itku vaihtui nopeasti kiitollisuuteen tsempistä. Herkistyin kauniista sanoista, joita sain kannustukseksi.

Stressi, univaje, ero, leikkaukset

Heidi on ollut julkisuudessa 17 vuotta ja entisenä missinä tottunut siihen, että ulkonäkö on aina vaan tarkkailun alaisena. Kollega Lola Odusoga avautui hiljattain samasta aiheesta, kun häntä oli pyydetty mukaan laihdutusohjelmaan.

”Miksi ihmeessä pitäisi edelleen näyttää pikkutytöiltä?”

– Me missitkin olemme ihan vain ihmisiä. Jos kisa-aikoina olimmekin pienemmässä kunnossa, onneksi emme näytä samalta enää. Olemme saaneet lapsia ja parikymmentä vuotta ikää lisää – miksi ihmeessä meidän pitäisi edelleen näyttää pikkutytöiltä? Heidi heittää.

– Tiedän saaneeni kiloja ja tunnen, kun housut alkavat puristaa. Juuri nyt nukun todella huonosti, stressaan pärjäämisestä ja olen tehnyt syksyn hulluna töitä. Munasarjojen poiston jälkeen myös hormonitoiminta on sekaisin enkä ole jaksanut treenata riittävästi. Tiedän kuitenkin, että tämä nyt vain on tällainen vaihe ja menen kohti parempaa.

Alttiina kritiikille

Kahden tyttären äitinä Heidi on tarkka, miten puhuu painosta ja ulkonäöstä tytöilleen.

– Olen esimerkki lapsilleni ja varon koskaan arvostelemasta ulkonäköäni heidän kuullen. En edes omista vaakaa, koska kilojen kyttääminen ei ole mitenkään mielekästä. Siksikin tuntuu hölmöltä, miten joku toinen ottaa sen oikeuden itselleen, Heidi sanoo.

”Siinä ovat naisellisuus ja itsetunto koetuksella.”

– Joskus muulloin olisin ehkä reagoinut lievemmin, mutta tällä hetkellä elämäntilanteeni on sellainen, että kritiikki kolahtaa juuri nyt viiltävämmin. Mietin terveyttäni, selviämistä ja sitä, löydänkö vielä kivan miehen. Siinä ovat naisellisuus ja itsetunto koetuksella.

Oma itsrni

Ihmisen on helppo anonyyminä moittia tai haukkua muita. Millainen ihminen tälläinen moittija On? Jos on sinut itsensä kanssa ei tarvitse piilosta moittia ketään. Säälittävä yksilö. Tsemppiä Heidi, ole oma itsesi ja jätä kyseiset raukat omaan arvoonsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla